Tur til Sjælland

Alt, alt for tidligt i dag tager denne skribent på en tur til København. Ja, det sker faktisk så tidligt, at dagens visdomsord først udkommer senere, hvis ellers der er netforbindelse på den “tasmanske djævel”, hurtigfærgen Århus-Odden. Der er naturligvis “business as usual” og vi må vel også allerede kunne afsløre, at det vigtigste mål med turen er at sikre sig atter et af den slags produkter, som næppe nogensinde kommer over vores såkaldte “høje kælderniveau” her i huset.

Dette niveau har måske noget overraskende ikke noget med den visuelle fremtoning at gøre. Nej, det drejer sig for som vel de færreste ægtemænd er det forundt om LYDEN. Udover at fru Dahl Vikkelsø Mathiasens dom om kvalitet er ganske in-appellabel er den også ganske korrekt, og de gange, denne skribent noget forsigtigt har “pippet” lidt såkaldt “dissens” er denne blevet totalt jævnet med jorden. Efterfølgende har det så altid vist sig, at fruen med den uhildede hørelse havde ret, alt for forbandet meget.

Denne gang har vi dog større forhåbninger. For det første har hun udtrykt uventet positiv holdning til lydgengivelsen fra vores prototype-opstilling hernede i vores “hifi-hule”. I al beskedenhed må man også sige, at selve den enorme skala, som dette ekstremt højeffektive horn-system giver, altid vil være imponerende. Der er naturligvis som med al anden lydgengivelse masser af ulineariteter og frekvensområdet er for at sige det noget mildt begrænset.

Sådan lyder det så til gengæld ikke, men det skyldes vist mest, at puklerne i ekstremerne i nogen grad kompenserer for nærliggende frekvensområders totale fravær. At kalde vores nye “venner” blandt RIGTIGT store hornhøjttaler-systemer her for verdens bedste højttalere ville være en vits, men de kandiderer helt bestemt til titlen “Verdens Sjoveste”. Den veritable “op-skalering” af den akustiske begivenhed, disse bæster frembringer, er på samme måde skræmmende realistisk og helt, helt ude i skoven. Al perfektion i én akustisk henseende har en enormt høj pris i andre henseender, men i det mindste var man dengang ærlig med hensyn til sine data-opgivelser. 35 hz til 22 khz plus minus 10 dB er givetvis ganske korrekt, men sådan lyder det selvfølgelig. Det lyder nemlig samtidigt MEGET bedre og osse MEGET værre. Som selve programmaterialet, måske da!

Som sagt, vi vender tilbage med nyt snarest. I mellemtiden vil jeg så selv besøge en af de sidste tilbageværende “fyrtårne” i den danske hifi-industri i det stor-københavnske. Udover den overdrevne hovedstads-dialekt, som medvirker til at denne lille mand for os mere robuste jyder fremstår en smule komisk lille og tynd, er han nu en rigtigt fin fyr. Og hvis han spiser noget mere kan han måske med tiden opnå de noget mere ideelle kropsmål, som denne skribent besidder, han har da tiden foran sig endnu.

Vi kan så blot håbe, at han ikke i noget synderligt omfang vil vælge at satse på det danske marked, for DET bliver han garanteret ikke (tiltrængt) federe af. Nå, det er han vistnok også osse for klog til. Og folk derude på de danske fora altså alt, alt for indskrænkede. Se blot den skala, indenfor hvilken selv garvede danske (heldigvis) tidligere hifi-anmeldere som Jan Nielsen bevæger sig i i en tråd på hifi4all, der hedder “Glem guruerne” cit.”Med andre ord – hvis du mister evnen til at bruge din fantasi og din kreativitet, så går al udvikling i stå!”
Hvis det lyder fornuftigt er det helt sikkert fordi du ikke har fulgt udviklingen på dette forum. Det betyder nemlig i denne sammenhæng blot, at alting er lige godt, alle selv de allermest u-informerede lamme meninger bør man “undersøge” og intet er så dumt, at ikke alt, alt for mange tager det alvorligt. INTET kan på forhånd afskrives og denne form for total “kreativitet” giver vi altså herfra ikke en skid for. Derfra hvor jeg kommer, kaldte man ligegyldig snak for “luft og vind-frikadeller”, og det her kvalificerer vist ganske godt til titlen.

Ingenting kommer nogensinde videre i hifi-branchen ved andet end af en KOMBINATION og kompetence OG kreativitet. Den vigtigste sans er altid en veludviklet kritisk sans overfor al tåge-ankken og formummende mørke-mænd. Den ene del uden den anden er ligemeget og en hjemme-amatøranmelder som Jan, der bruger tid på at “teste” sit nyindkøbte Vipera Kina-phonokabel til 300,- i forhold til sit (forhåbentligt nominelt, ellers fik hifianmeldere squ for meget i løn eller osse fik de naturalier) sindssvagt dyre Jorma-kabel til måske 75-100.000,- til gavn for, ja ingenting.
At tage sådan noget snak alvorligt, ja det er altså alvorligt!

3 meninger om “Tur til Sjælland”

 1. Personligt kan jeg godt more mig over at vi har haft midlerne i snart 40 år (måleudstyr, konkret viden, en professionel audiobranche, der i mange år har gjort brug af førstnævnte, og som endda i mange henseender har været for stue hi-fi, hvad f1 er for bilindustrien.. Stadigt billigere og mere effektive komponenter.. osv.) og vi er stadig ikke kommet ud af voodoo-tågen, der helst skal indhylle produkter, for at de med rette kan koste op mod en halv årsløn for det, der *kan* være god lyd, men mestendels er varm luft og bling-bling-design.

  Jeg tillader mig at smide et link til en artikel som stort set kunne være skrevet i går, men som de fleste vel kender, da den er 10 år gammel. Har vi overhovedet flyttet os en tomme?

  http://www.theaudiocritic.com/downloads/article_1.pdf

  Nu ville links af den karakter sikkert blive anset som svært blasfemiske på h4a, og det sjove er at om en uge ville denne mands anskuelser sikkert være i glemmebogen, og nye eksotiske ammestue-tricks ville atter fylde bevidstheden hos drømmerne.

  Hvor er jeg i grunden glad for at min hørelse er underlagt psykoakustiske normaliteter frem for paranormaliteter.

  Derfor sad jeg sikkert også bare og nød det meste der blev slynget ud i lokalet, sidst jeg hørte på eksotiske halvfærdige truthornsopstillinger.
  Modsat herhjemme, hvor rumstørrelse ikke matcher membranstørrelse og derfor resonerer uheldigt ved visse udgivelser med lidt for meget loudness-iver, så spillede disse kasser jo helt aldeles omvendt åbent og lidt grimt men meget rent med hørbar støj… udefinérbart og fortryllende faktisk.

  Og så ligner de altså nærmest bagenden af rumskibe, som de blev tegnet i 50'ernes sci-fi. Frygtindgydende og magtfulde. Venter spændt på resultaterne a fremtidige opgraderinger.

 2. Velbekomme.

  Kilder der ikke forfalder til nissetro er sjældne og fortjener vel lidt reklame.

  En anden tidsrøver omhandlende akustik og lydgengivelse fra en mand der næsten burde pege med piben, fordi han har så uendeligt meget ret:

  http://www.youtube.com/user/EthanWiner

  Glimrende, (omend partisk i kraft af hans branchemæssige tilhørsforhold) saglig gennemgang af problematikker, alle folk der har mere end en clockradio som lydkilde sikkert døjer med, uanset investeret beløb i bling-bling-udstyr, bulderkasser og truthorn. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *