Wannabe-Jørgen Leth

Dagens tekst starter med en helt klar og entydig indrømmelse, som er fremkaldt af en læser-kommentar fra i går. En fyr kaldte undertegnede ” en wannabe Jørgen Leth” og dér ramte han plet. Ja, jeg vil helt forfærdelig gerne være Jørgen Leth og ikke mindst: Jeg ville ENDNU mere forfærdeligt gerne have VÆRET Jørgen Leth tidligere. Sådan ca. indtil det forlængst ganske forglemte jordskælv på Haiti, hvor en stor del af den nu kræftramte ældre lidt affældige mands store kunstsamling gik tabt. Rart at se at denne stats-belønnede “Livstidskunstner” under ekstremt billige bolig-omgivelser fik sine penge til at yngle uden at behøve blive bygge- eller børs-spekulant. Vi var dengang muligvis lidt hårde overfor mandens dengang ytrede bekymring om eget jordisk forgængeligt gods, som for os at se for en følsom forfatter nok burde overskygges af ufattelige menneskelige lidelser og 200.000 døde og døende under ruin-dyngerne. Gamle mænd har måske andre perspektiver, vores egne er da under om-kalfatring.

Lige siden man så Leth sidde som ung på trappen til det dengang ganske nye Kulturministerium og ryge hash sammen med Rifbjerg og de andre snart lyn-kanoniserede “kultur-pinger” (det hed vist dengang det længe glemte “spinatfugle”?), så har jeg og sikkert mange andre været misundelige på denne poet. For en rigtig poet, det var han jo, selv om få eller ingen i dag vel kan huske hans absolutte hovedværker. Eller osse kan alle, for i mangel af erindring om andet bliver jo nemlig det, som man KAN huske til det STØRSTE fordi det jo så tillige er det ENESTE: Hans næsten “drømmespor-agtige” simultan-kommentar til utallige Tour de France-løb direkte transmitteret i TV. Nu er “drømmespor” rent faktisk noget helt andet, men vi tager os visse poetiske friheder i dag. Vi vil jo så forfærdeligt gerne være store med den store!

Leth kunne altid sige noget om hvadsomhelst i dette løb og det var for denne skribent altid så meget mere imponerende, som at etaperne konstant skiftede hvert eneste år. Hvis man sad lidt og lyttede efter Leth, lød det ganske vist som en lettere poetiseret udgave ef det gamle begreb fra min barndoms landlige liv “mund-lort”, men det sagde ingen naturligvis. Måske de bare ikke var fra landet?
Det ER nu også slemt kedeligt at se timelange direkte transmissioner fra selv det største cykelløb, så formentlig ville også en uendelig afspilning af Georghe Zamfir på pan-fløjte have kunnet dæmpe kedsomheden. Leth løste opgaven og “lethede” lidt på den ulidelige kedsommelighed og tak for det. Der skulle ikke meget til, men du leverede varen og det til en overflødig overflod, at jeg aldrig har været i Frankrig. Blot tanken om alt Leths ordskvalder om forskellige egne og deres delikatesser gav mig permanent små-kvalme.

Det gjorde Leth naturligvis også i andre situationer, altså “leth´ede” hvor mange poeter før ham fra Francois Villon gennem Beaudelaire har excelleret. På skørterne. Poetens løn har altid adskilt sig noget fra soldatens derved, at alle de allermest attraktive kvinder ganske overordentligt frivilligt har kastet sig i grams for disse følsomme mænd. Hm., måske har vi en del-forklaring, at denne skribent må stå her og blot være skide-misundelig som sikkert de fleste andre mænd, særlig følsom eller poetisk er jeg jo ikke. Min kone vil nok sige overhovedet ikke! Men misundelig på Leth, ja for Helvede!

Som sagt, sprogligt er vi så ikke blot det mindste imponerede af Leth. Det mest imponerende er vel i virkeligheden, at manden siden sin (relative) forlængst forglemte gennembrudsfilm “Stjernen og Vandbærerne ” fra 1974 har kunnet fortsætte med at sige det samme og det samme og det samme og det samme og så igen. Denne tækkeligt korte dokumentar om et Giro di Italia-løb er faktisk helt sjov og måske især fordi min cykelhelt dengang, belgiske Eddy Merckx totalt udraderede danske Ole Ritter. Leths allerede dengang noget “stor-blomstrende” sprog var til at leve med, da filmen var ret kort. Det skulle blive værre og det gjorde det, indtil Leth fortalte om sin fascination af purunge piger på i Haïti. At sige at denne skribent blev MINDRE misundelig på Leth er bestemt en underdrivelse. Sikke dog en “Lykkens Pamfil” (“..i sin tunede ekstrapost-bil”, som en anden og RIGTIG poet udtrykte det) Han hed Eik Skaløe.

Derudover skal vi da opfordre interesserede i at læse hele mandens kommentar fra i går, det fortjener den og det fortjener mangfoldigheden i debatten bestemt. Vor nye og nok allerede tabte ven Torben, som stod for overskriften i dag, har da ret i, at vi her siden sommetider latterliggør visse personer og begivenheder. Men det skal med, at det tider kan være mere end almindeligt vanskeligt at finde en passende grimasse. Tag for nu for eksempel i går, hvor Det Danske Forsvars IT-chef blev anklaget for at have lagt en arabisk oversættelse af en bog om det danske jægerkorps ud på nettet. Som optakt til den kommende retssag slap mandens forsvarer heldigt afsted med en udtalelse, som fik denne skribent til at falde ud af sofaen. Af grin.

Frosvarerens argument for at IT-chefen havde oversat den (for det måtte han indrømme, at han havde) var følgende forrygende og hold nu tungen lige i munden: Da han, (altså IT-chefen) jo IKKE kunne arabisk, så havde det været nødvendigt for ham maskinelt at oversætte den kontroversielle bog netop TIL arabisk fordi, og hold nu fast: Ellers ville han jo ikke kunne GENKENDE bogen, når eller hvis han FANDT den på nettet !!!!!
Et passende TV-billede af oversættelsen viste en mega-lang kolonne af uforståelige arabiske snørkel-tegn som altså var det mønster, IT-chefen skulle lede efter. Enigma (den ubrydelige tyske kodemaskine fra 2. verdenskrig red) gå hjem og læg dig, DET her er LANGT SVÆRERE. End altså allerede umuligt..

Ingen spurgte naturligvis om nogetsomhelst omkring denne helt sindssyge løsningsmodel, som jo iøvrigt blot (og måske ikke fuldstændigt overraskende) resulterede i at man fandt ét perfekt match: Sin egen oversættelse. Ellers må man forestille sig denne højtstående officer forhåbentligt med en aldeles perfekt “fotografisk hukommelse” sidde og forsøge at genkende sproglige mønstre blandt samtlige arabiske tekster på nettet. Dumt?-åh jo. Umuligt?-helt ubetinget! Hvis det danske auditør-korps som anklagere i sagen IKKE gennemskuer det her, så er de ikke meget bevendt. En rigtig lakmus-test!

Til allersidst i dag skal vi lige bringe at citat fra en hifi-entusiast og særdeles flittig net-skribent med isenkram for mange hundrede tusind kroner. Det kan måske lyde fornuftigt, men det er det nu ikke nødvendigvis:
“Stik kan have en kæmpe lydmæssig forskel. Alt efter matriale og kvalitet. Det nytter jo ikke noget og sætte et tæske godt kable på et elendigt stik vel? Stik skal ses som en modstand og jo dårligere matriale, jo større modstand.”

Som sagt, hifi-interessen er normalt ikke belastet af nogen faktuel viden, tilsyneladende hersker der desværre en klar omvendt-kvadratisk proportionalitet mellem viden og skribent-aktivitet på de danske fora. Alligevel må vel lidt prosaisk oplyse om, at INTET af de stik vi nogensinde har haft berøring med har haft blot NOGET, DER LIGNER så stor kontaktmodstand som selve den LODNING, som har fikseret kablet på stikket. og nej, selv sølvloddetin ændrer kun en bagatel.
men tak, Torben, for inspiration til dagens tekst. Vi regner nu heller ikke med, at Leth ønsker sig at blive en Poul-klon eller blot er det mindste misundelig. Men det er jeg på ham og DET vil jeg gerne indrømme. Helt vildt (både gerne og indrømme!)

15 meninger om “Wannabe-Jørgen Leth”

 1. Det er bedre at være en original-Poul fra Endelave end en wannabe-Leth – navnlig når Leth i sig selv er et af de sidste mange års mest overvurderede sludrevorne blålys, som blot fordi han lød mere begavede end den håbløse sportskommentator han delte boks med, blev udråbt til mere end den smålumre gamle chauvinist han så endegyldigt har bevist han er – så hold du bare fast i din egen stil Poul så de der ønsker du var anderledes kan søge deres trosfælder på andre fora

 2. Jeg er nødt til at komme med en korrektion, jeg sagde ikke wannabe-Jørgen Leth men wannabe-forfatter, det var en af dine egne ”wannabe's” der kom med denne sammenligning, som han derefter på det kraftigste benægtede.
  Men jeg kan godt se at det er ganske belejligt at lave min udtalelse om således at du endnu en gang kan vælte dine udgydelser udover en person som du ikke bryder dig synderlig meget om, godt nok er du misundelig på Jørgen Leth, men det virker ikke som det er på hans forfatterskab.

  Derudover indeholder dagens tekst endnu et angreb på en forumdeltager. Iøvrigt bliver forumdeltagere generelt betragtet som lettere debile, naturligvis set gennem Poul M's øjne, manden der ved og kan alt.
  Jeg vil gerne giver dig ret i at denne forumdeltager udtrykker sig en anelse klodset, hvis man kan regne med der er citeret korrekt, Det er jo ikke altid reglen her på denne blog, har jeg lige opdaget.

  Men denne forumdeltager har ret i at stikket kan betragtes som en modstand, endda med en fejl kondensator og spole hægtet på, og ved store strømme kan der endda blive tale om en variabelmodstand.
  Men naturligvis har Poul M prøvet at fjerne alle! stikforbindelser i sit anlæg og erstattet dem med lodning og fundet ud af det gør overhovedet ingen forskel. Poul M ved jo alt, og har prøvet alt. Så han ved nok hvem idiotene er.

  Iøvrigt synes jeg at dagens blog er et godt eksempel på hvordan Poul M. agere og skriver, og jeg har ikke mere at tilføje, bloggen taler for sig selv.

 3. Torben K. og de store strømme ->
  Prøv at mål på strømmen i din 220 volts stikkontakt med oscilloskop. Hvis du ser ordentlig efter ser sinus kurven ikke ret pæn ud (hvis du tror på hvad jeg siger behøver du ikke måle – det burde være indlysende, men man ved aldrig…). Bevares den holder de 50 Hz, men den er forurenet med støj fra det generelle strømnet. Denne støj kommer med over i forstærkeren, der jo ikke andet end modulerer netstrømmen så den kommer til at ligne et musiksignal. I den sammenhæng betyder dit netstik, RCA stik eller bananstik så forpulet lidt at du tror det er løgn. Jeg tror ikke det kan siges mere diplomatisk.

 4. Lige en kommentar til Torben a propos det at læse det, der rent faktisk står. Nej, jeg har ikke prøvet at efterlodde i øvrigt ikke-korroderede stikforbindelser, for det giver ingen mening.
  Det, der derimod står er blot, at jeg aldrig har set et fornuftigt stik, der er DÅRLIGERE end selv en veludført lodning og det er ret præcist det fuldstændigt modsatte. Og med hensyn til din korrekte betragtning omkring et stik som en kombination af (ganske vist minimal og for audiofrekvenser og formål fuldstændigt ligegyldige størrelser af) reaktans og induktans og kapacitans: Hvad er det lige der adskiller det fra de samme nødvendige komponenter i et kabelstykke på 2 mm.? Eller alle kondensatorer, modstande etc.
  Det skulle måske lige være, at det betyder nul komma nul dut. Rigtig højspænding er en helt anden sag med hensyn til variabel modstand i passive komponenter, stadigvæk i et helt anden størrelsesorden end den i stik og kabler m.m. Som du selvfølgelig ved er ændringen ved højspænding kolo-enorm stor ved visse modstande under højspænding. Det er dem, der populært kaldes "defekte" og som man efterfølgende skifter efter at printbanen er eksploderet i éns 500 watts EAR 529-forstærker, men det er ikke ret relevant. Heller!

 5. @Poul M jeg ved ikke om du har misforstået mig, men jeg mener erstatte alle stik og bøsninger og de måske tilhørende lodninger med en lodning.

  Jeg kan ikke forstille mig at en lodning på et stik, derefter en "klemme" forbindelse mellem stik og bøsning, og derefter yderlige en lodning på bøsningen, skulle kunne være bedre end en lodning eller en krimpning.

  Når man prøver at udskifte alle stik og bøsninger med lodning eller krimpning så finder man ud af hvad stik/bøsninger gør ved lyden.
  Her hører man en "yderstilling", den modsatte yderstilling er så et hav af dårlige stik med tilhørende dårlige bøsninger, og en loddedame der har haft en dårlig dag.

  Det er en ekstrem billig opgradering hvis man kan leve med at anlægget ikke sådan lige er til at skille ad, og så skal det jo lige pointeres at det er ulovligt at gøre det på 230V siden.

 6. Åbne mekaniske ikke-forguldede samlinger går selvfølgelig ad H til over tid, og sådanne giver det naturligvis god mening at efterlodde. Om ikke andet så for at opnå forbindelse overhovedet. Ellers må jeg sige at jeg især med gamle Radford-transistorforstærkere har prøvet et lodde de over 150 kabelsko væk og kunne også sagtens høre en forskel. Den varede lige indtil jeg fik en anden identisk Radford umodificeret tilbage fra lån og konstaterede, at de lød helt ens. Måske AMP-connectorer bare var bedre dengang eller jeg selv dårligere til at lodde?
  Jeg er enig i, at en god forbindelse altid er bedst, men det er blot ikke nødvendigvis en lodning. Ordentlige multistik er ligesom ordentlig crimpning at foretrække men det ene sparer man kommercielt ihjel og det andet udføres ofte mekanisk lidt problematisk med halvvejs smadrede ben. Iøvrigt må jeg sige, at man kan høre alting når man selv møjsommeligt har siddet og efterloddet, alting, forbedringen ved hvereneste lodning og den yderligere forbedring ved brug af sølvloddetin. Det varer for denne skribent så sædvanligvis lige indtil man sammenligner med et identisk originalt apparat.
  Derfor er det naturligvis bedst, hvis man ikke som os har adskillige af det samme apparat, når man modificerer, for så bliver man jo ikke skuffet. Måske jeg bare ingenting kan høre i virkeligheden, vi er trods alt i den professionelle branche.

 7. Det sidste passer nok meget godt Poul – ca. 90 hz- til 12 khz – resten er mavefornemmelser og indbildning – så dan er det at komme i den modne alder – til gengæld har du råd til alt det dyre grej du ikke havde råd til den gang du endnu kunne høre – lidt ligesom den gamle direktør der kører rundt i en åben pagode med en ung model og handskerummet fuld af den viagra han ikke havde brug for den gang han kun havde råd til en FiatUno – spørgsmålet er så bare hvornår sex'en og lyden var bedst :-))

 8. Hm., måske det er derfor min unge skønne frue altid løber skrigende væk når jeg fyrer op under Altec´erne med 816V-horn uden nogetsomhelst under 50 hz og en 288-8G 2-tommers driver, som nok nogenlunde når de 12 k. på en god dag Mærkeligt nok savner jeg ikke særligt diskant eller bas fra denne combo. Måske lidt, men nok ikke så meget som jeg burde.
  Virker viagra mon osse på ørerne?

 9. @Poul:

  "Virker viagra mon osse på ørerne?"

  Sommetider kan en skylning gøre underværker. Sidst lægen gav mig sådan en tur, lignede indholdet i skyllebækkenet det, der på en god weekend fanges i risten nede ved Åboulevarden. Det sjove er, at jeg ikke anså mig selv for at være dårligt hørende inden, men hold da op en forskel. Har i samme forbindelse skrinlagt udtrykket "hva'?", men sikkert kun lige indtil næste gang…

  Forskellen på før/efter var så stor at jeg opdagede at min nuværende dac/reciever/forforstærker har jordens mest irriterende tomgangssusen (sikkert forværret af den temmeligt indgangsfølsomme effektblok, der jo ukritisk ganger det op, der kommer ind). Først ved musik i styrker på samtaleniveau er støjen effektivt maskeret, hvilket nogle sikkert vil hævde den stadig ikke er, men så kender de ikke en dyt til menneskets hørelse.

  Moralen må derfor være, at man ved øreskylning må være forberedt på de uforudsete udgifter, der kan komme i kølvandet på en ellers ret billig opgradering af lytteoplevelsen. -Ihvertfald billigere end skift til kabler der har særlig gitterstruktur i molekylerne, der ellers kun optræder i, nåja, ledninger.

  PS. forslag til midlertidigt fix på desensitivering af en Rotel rb-991's ubalancerede indgang modtages gerne. Lige pt er kl 9 på volumen allerede højt nok til at overdøve de fleste der ikke bryder sig om at råbe…

 10. Eksternt dæmpeled er vældigt let at lave og findes osse færdigt i Neutrik-regi. Alternativt er der den langt farligere vej at prøve en anden effektforstærker. Det sidste anbefales naturligvis, lidt kommercielle er vi jo, selv om det ikke er meget. Mod betaling modtager vi gerne henvendelser fra importører, som ønsker omtale jfr. denne dags tekst. Nåh nej…

 11. Problemet med udkiftning af det nuværende er, at det der umiddelbart ville være den største forbedring i systemet, IKKE ville være en skrotning af Rotel'en, som faktisk er en bundhæderlig arbejdshest uden for mange dikkedarer, men derimod en udskiftning af trinnet forinden, nemlig den efterhånden noget bedagede receiver som kun blev købt pga dens udmærkede 24-bit DAC, som jeg desværre sidenhen har opdaget kun opererer med 20 bit. (godt at den var billig).

  Så som jeg ser det, skriger systemet på en HDR, der kan overflødiggøre Yamahaen. Desværre vil det så bryde den gode stime af brugtkøb, der ellers hidtil har bragt god lyd til stuen.

  Men inden eventuelt køb af ovennævnte, kommer:

  En sommerferie, et væld af huslige projekter, samt forbandet lidt tid inden døre, til at nyde sådan en klods.

  Derfor foreløbig dæmpning og når så sommeren sætter ud, så sætter købetrangen jo gerne ind… Det plejer den ihvertfald!

 12. Fornuftig prioritering, som jeg ganske deler, og en god garanti imod at brænde denne herlige hobby ud før tiden. Selv pornostjerner kan vel have godt af en pause ind imellem for at kunne dampen eller hvad det nu hedder oppe.

 13. Ja en gang imellem må der en pause til. Ideer og nye anskuelser formes jo også oftest når man ikke sidder med næsen i sagerne.

  Nr 2 vinterprojekt vil blive at få bygget nye delefiltre som disse:

  http://manuals.harman.com/JBL/HOM/Technical%20Sheet/L100t3%20ts.pdf

  Da det efter sigende skulle være kuren mod den lidt skingre 035Ti der har lige lidt for meget tilstedeværelse, i den oprindelige serie.

  Hvis denne butik sælger nogen af delene ville det jo være umådeligt praktisk, da jeg flere gange ugentligt ser jeres lille cykelbud okse forbi 😉

  Har I stadig fjernlager i Århus N?

 14. Vores hjemlige base er nu sammenfaldende med vores firmadomicil på Åbyhøjvej 18 , det første meget fint og det sidste såre ydmygt, så nej, det er farvel til baghuset Åbogade 40. Til gengæld er vi der jo endda meget tit, da en del af vores absolut største kunder er institionerne deromkring.
  Kik forbi, når det kan passe, dine problemer ligger vist indenfor vores kompetenceområde skulle vi mene, men det må tiden jo så ligesom vise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *