At “bygge kabler”??

Det må være dejligt som far at rulle over Storebæltsbroen og kunne berette for sin lille søn, at det her var far her med til at bygge. Det virker antageligt bedst, hvis det i et eller andet omfang passer, så dette må ikke betragtes som en fejl-sikker patent-opskrift på respekt. Nu er der så heldigvis håb for alle de rigtigt mange, som IKKE har været med til at bygge denne imposante bro, for det danske sprog oplever i disse tider afgørende “ny-brud” og det giver fornyede muligheder for at imponere den opadkommende ungdom uden at have kravlet rundt højt oppe på de permanent stormomsuste pyloner. Vi skal dog i dag på forhånd advare om, at opnåelsen af respekt denne vej rundt kræver et MEGET ungt publikum, helst af den mere ukritiske slags og gerne med ble-bukser på endnu.

Som altid er det osse en alternativ mulighed at finde en hifientusiast, der jo ikke ligefrem er karakteriserede ved nogen synderlige sunde sanser og da aldrig den vigtigste af dem alle: Den kritiske sans! Nu har vi mange gange berettet for den forhåbentligt vantro offentlighed derude om den bundløse dårskab liberalt strøet omkring blandt de stadigt færre og færre fjolser, der befolker den offentlige del af hifi-debatten. Alligevel må vi vel sige, at den seneste godt nok noget spage debat om de nye Vipera-kabler på mange måder repræsenterer et nyt lokalt lavpunkt. Ikke med hensyn til kablernes kvalitet, som givetvis er ganske gennemsnitlig. Eller over eller under, det er ihvertfald billigt som alle kabler er. At fremstille forstås, ja de er faktisk så billige, at antallet af kabelproducenter i verden er uhyre minimalt og sådan har det altid været. I Tyskland har der flere årtier blot været en enkelt og det samme i USA.

At fremstille kabler er forrygende kapitalintensivt med hensyn til startomkostninger og derefter koster det ikke en bønne og så er det forresten ligegyldigt hvor i verden produktionen sker. Her i den aktuelle ganske vist lidt fugtige grill-tid kan situationen sammenlignes med de populære australske grill-briketter, de såkaldte “Heat-Beads”, hvor “apparatet” er dyrt, mens råmaterialerne ikke koster en disse. Ellers var de her givetvis ikke.

Dette blot som baggrund for, at INGEN KABLER på verdensmarkedet i regulær masseproduktion koster andet end småpenge. I vores professionelle verden er den ubestridte kvalitets-markedsleder japansk/amerikanske Mogami og deres absolut dyreste überklasse-kvalitets-signalkabel koster kun godt en tier. I Danmark vel og mærke. Det ved enhver professionel og når man skal bruge adskillige kilometer sparer man gerne på denne høje pris. Det gør man helt sikkert osse i hifi-branchen, men der findes der heldigvis andre salgsmuligheder. Læs: Sludder og vrøvl og “techno-babble”!

Hvis man skal sælge noget dyrt er det vigtigste ikke længere (og var det i virkeligheden måske aldrig) den tekniske ydeevne. Under alle omstændigheder har INTET været så grundlæggende destruktivt for interessen for hifi som al den endeløse ævl om kablers betydning. Og så fortsætter det bare og nu er vi tilbage ved Storebæltsbro-analogien igen. De eminente pap-hoveder, som sidder og ævler om diverse standard-Kina kabler, har nemlig opfundet et helt nyt ord, som godt nok ikke er helt nyt. Kun i kontexten er det nyt, men sikke dog en nyhed. Fra nu af taler de danske entusiaster om “bygningen” og “konstruktionen” af kabler og det gælder alle, osse småbitte danske net-butikker uden egen produktion eller ekspertise, ja måske ikke engang nok på kassekreditten til at tage ned og se, hvad det dog er for noget, de kinesiske “kabel-byggere” har “konstrueret” til dem. Mindre kan tydeligvis osse sagtens gøre det blot publikum er dumt og ukritisk nok, og DET er det!

Eller rettere, noget af det er. Andre af deltagerne i denne diskussion om nye kabler til blot et par hundrede kroner for et sæt forgyldte tykke phonokabler taler helt sikkert af andre årsager. Et par af de mest ihærdige fortalere for disse Vipera-kabler har anlæg for adskillige hundretusindevis af kroner og sagen er her helt simpel: INGEN hifientusiast af den særlige nye gennem-stupide støbning bruger mindre end 10% på kabler og følgeligt vil INGEN af dem nogensinde teoretisk kunne anvende disse kabler til 300,- i dansk momset udsalgspris. Hvad snakker de dog så om? Det må vel nødvendigvis være noget andet og det er det.

Ja, de snakker tydeligvis internt et kodet sprog, som går ud på at markedsføre dette nye produkt og det er fint nok. Og især da, hvis det havde været åbenlyst. Det er det heldigvis alligevel, hjerteskærende ubehjælpeligt, næsten. tråden på hifi4all er grinagtigt til det ekstreme og kan umuligt være til nogen gavn for det sikkert ganske fornuftige firma bag det sikkert ganske gennemsnitlige kabel. Gennemsnitligt givetvis fordi at når man ikke rigtigt selv kan påvirke nogen af produktions-parametrne, så bliver det jo svært at differentiere sig afgørende. Som at sælge is på en badestrand med 2 mulige leverandører, Premier/Nestle og Polar Is, fordi man ikke selv kender opskriften.

Al den her snak om et helt ligegyldigt kabel giver NUL mening og er intet andet end kunstig hype. I et kosteligt indslag på nerds.dk gentages nummeret lige atter en gang. En helt ny forum-deltager spørger tilsyneladende helt uskyldigt om Vipera-kabler, fordi han åbenbart har en hifi-bekendt, der “havde haft dem i hænderne og sagde, at de var ret lækre”(!!) Ja, metro-seksualiteten er tydeligvis ikke på aftagende og vores mandlige læsere kan selv danne sig diverse små-smudsige billeder af auto-onaniscener omkring disse “tykke slangemønstrede øh “slanger”” Vipera byder jo trods alt på latin “giftslange” og giftigt er det da.

Og så sker der noget sjovt, som mest minder om den lapsede falskspiller fra tegneserien “Lucky Luke” Denne mand spørger altid de pokerspillende i saloonen om “poker da ikke er det dér spil med 4 kort”?? Efter ca. 1 minut sidder denne tilsyneladende amatør og blander kort som om han spillede træk-harmonika som afdøde og folkekære Lille Palle til den måbende kommentar fra en anden spiller: “Du lærer hurtigt, fremmede!”

Det gør ham her fyren på nerds nu osse og det mistænkeligt hurtigt. Allerede i sit første indlæg lærer han altså forfærdeligt meget alt for forfærdeligt hurtigt. Snak som amatør om “3D-rendering af konstruktion”, “specifikke isoleringsmaterialer”, “konkret databehandling” osv. osv. er endnu mere amatøragtigt/fornuftsstridigt end at tro at det er helt tilfældig interesse. Igen, INGEN rigtig nutidig entusiast vil nogensinde købe et for billigt kabel til sit anlæg og at forsøge at sælge disse håbløst (i almindelig hifi-henseende) prissatte kabler på denne måde er edderspændt modproduktivt-åndsformørket. Kun gamle håbløst uvidende tosser som denne skribent, vil godt indrømme den betydelige brug af Mogami-kabler her i hulen.
Atter engang tak til disse særdeles aktive medlemmer af den særdeles snakkesalige Vestsjællands Hifiklub fordi I atter engang nedsætter brugtpriserne på god gammel hifi. Herligt.
Vi afslører vel heller næppe nogen større kommerciel hemmelighed ved at nævne, at United heller ikke sælger deres 299,- kroners DVD på skamrosende omtale på recordere.dk. ud i butikkerne med sagerne. Eller sæt prisen OP, RIGTIGT MEGET OP! Så bliver de langt, langt mere interessante for alle dem, der alligevel ingenting kan høre. Med andet end øjnene. Og så vil jeg bare gå i gang med byggeriet. Jeg skal i gang med at bygge hele 20 kabler. Jack-kabler, et veratabelt megabyggeri, jeg glæder mig allerede til at vise den opvoksende generation, hvad farmand her har udrettet!
Se, det her jack-kabel har JEG bygget, HELT SELV Og helt, helt til grin!

21 meninger om “At “bygge kabler”??”

 1. Ja, det er sgu ret sjovt – vel nærmest tragikomisk – at sådan en diskussion dukker op igen. Det beviser, at intet overhovedet ændrer sig i den verden.

  jeg var for ikke så længe siden nede i den lokale afdeling af Hifiklubben, den eneste rigtige hifishop her i byen. Jeg manglede et kabel mellem stepup trafo og forforstærker. Jeg havde længe brugt et gammelt kabel, men det genererede en del brum, fordi det manglede en ordentlig skærmning. Jeg havde løst problemet ved at omvikle det med staniol, men min kone brød sig ikke om at have noget der lignede resterne fra en af ungernes madpakke liggende på husalteret.

  Nå, men nede i Hifiklubben varede det ikke længe før sælgeren begyndte at snakke om forskellen på sølv- og kobberkabler den slags. Det endte med at jeg vendte mig om og gik. Staniolen er nu omviklet med rød elektrikertape, og det fungerer glimrende, indtil jeg gider at tage mig sammen til at grave loddekolben frem og lodde nogle kabler selv en dag.

 2. Tjah, Anders, verden vil bedrages og det bliver den så. Cadeau til dig iøvrigt Jonzie for et indlæg, som jeg ikke fatter alverden af. Det siger givetvis mere om denne skribents begrænsede åndelige formåen end om noget andet, men det er som sagt rent gætteri.
  Iøvrigt sælger vi ikke hifi-højttalerkabler men lodde kan jeg altså godt, så vær ikke bekymret, jackstikkene skal nok sidde fast. Det tager forresten 55 sekunder at montere 2 Neutrik-stik på et Mogami-kabel for denne hårdttrænende håndværker.
  Sagen uvedkommende. Nej, ikke ganske, det var mest for at sige, at mængden af arbejdskraft som del af slutbruger-prisen for et kabel er NADA/nul komma-nul-dut. Der er sandsynligvis nogen, der er hurtigere end jeg, men jeg har bare endnu ikke mødt nogen. jeg kommer nu også så sjældent ud.
  Og til vores ven 3 DX på nerds.dk:Jo, vi har osse sommetider lidt andet at lave, det skulle blot være så sundt at grine, så vi kikker for sundhedens skyld på vores fora-venner derude.

 3. Hej Poul.

  Tja, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg syntes egentlig det lå rimeligvis til højrebenet, men sådan er der jo så meget. Nogle mennesker snakker bare forskellige sprog til tider.

  Godt at høre at dine håndværksmæssige kundskaber tjener dig. Har været inde og kigge på Mogami's hjemmeside. Det ser jo ganske fornuftigt ud. God vind med det hele og fortsat god morskab.

 4. Værst står det til med de, der hævder at kabler ændrer noget så abstrakt som 'klangfarve'. Fås den mon i øvrigt i blå? Dét ville matche mine B.B. King-skiver.

  Næh, et godt kabel kendetegner sig ved ikke at udvikle løse forbindelser og/eller være sårbart for induktive støjkilder.
  silicone-kappe er rart, så bøjer kablet pænere; og man kan jokke på dem.

  Tak igen Poul fordi du orker at stikke en pind i tuen. Det er morsoom læsning, især når der er bid som i dag.

 5. Uha hvor de kvækker på GÅ-I-STÅ-SIDEN Nerds.dk

  Humor har de intet af og kaster om sig med at du (Poul) gennemlæser alle fora for at finde noget at skrive om 😀

  Jaja, men det er nu på Nerds.dk at der er linket til din side, så hvem mon kigger alle vegne for at have noget at skrive, hehe

  Læser man dit skriveri med humoren hængende på ryggen, er det da dejlig læsning…. Det synes ikke at findes på Nerds.dk.

  Men der er til gengæld SJOV læsning; Smølf/Diamagnetic skal muligvis til at reparere en Krell KAV300i….. Kigger man på den "Doxa" han pillede ved sidst, ville jeg nok vælge at sælge den KAV300i og købe en Ghettoblaster i Bilka, istedet 😀

 6. @czn

  Tja, siden "klang" (timbre) virker som den bedste måde lydforskere har fundet til at bekrive hvorfor et klaver ikke lyder som en tuba, er det ligeledes den bedste måde jeg har kunne finde for at forklare et kabels lydmæssige egenskaber på.

  Jeg mener personligt at kabler kan ændre visse parametre i et anlægs lyd. Og jeg mener at det handler om klang.

  Du kan læse lidt intro om det på http://cnx.org/content/m11059/latest/, hvis du finder det interessant. For yderligere skrifter udgivet om emnet, er Hiroko Terasawa, Malcolm Slaney, Jonathan Berger, Dixon Ward, Stephen McAdams, John Grey alle google-søgninger der vil lede på rette vej.

  Dog er der mere at finde i de etablerede værker (bøger) som B. C. J. Moore's "An introduction to the psychology of hearing" hvor klang (timbre) beskrevet som "that attribute of auditory sensation, in terms of which a listener can judge that two sounds similarly presented and having the same loudness and pitch are dissimilar”.

  Med andre ord, de ved ikke hvad det er, men har en ide om hvad det gør. Din holdning og krav til kabler henvender sig nok mere den fysiske del af konstruktionen, hvor min interesse ligger i den perceptoriske. At kablet "ikke at udvikle løse forbindelser og/eller være sårbart for induktive støjkilder" betyder naturligvis en masse i en perceptorisk sammenhæng, det siger bare ikke så meget om klang. Dog har det (formegentlig) stor del i at muliggøre mantraet om at et kabel netop ikke skal kunne høres.

  Og da perception (formegentlig) er subjektiv, er vi nok alle dømt til et liv i uenighed om hvad vi hører. – Så der er stadig masser af guf i horisonten for Dansk Audio Teknik's morskabsdrevne helbred 😉

 7. ja, ja, kabler ændrer på visse parametre af lyden – gammel diskussion, hvor der stadig mangler ordentlig´dokumentation for at der er nogen synderligt stor lydmæssig forskel på et ordentligt konstrueret kabel til en rund 20'er og så de der hundedyre kabler, som man fra alt for mange sider inden for hifi-branchen forsøger at pushe.

  Når de eneste seriøst beskrevne publicerede forsøg på at lave en rigtig double blind test viser, at folk sgu ikke kan høre forskel på et hundedyrt kabel og så et kabel lavet af en bukket stålbøjle, så er det sgu lidt svært at tage al den woodoo-snak alvorligt.

  Det er et indlysende forhold (som Jonzie også gør opmærksom på, men ikke tager konsekvensen af) at perception er subjektiv indebærer, at vores sanseoplevelser udsættes for alle mulige former for manipulation af vores hjerne. Vi bliver snydt så vandet driver af vores sind til at opleve forskelle, der ofte er fuldstændigt indbildte. Men det preller helt af på folk – jeg har selv hørt det, siger de kloge…

  Det triste er, at alle de forsøg på at retfærdiggøre hvorfor der skulle være nogen som helst fornuftig grund til at investere tusindvis af kroner på et stykke ledning, får alle med en interesse for hifi til at fremstå som værende lallende tosser over for den undrende omverden.

 8. Jonzie: Lad os lige tage det her emne ned i jordhøjde. Jeg tror ikke, trods dine højtravende ambitioner om debatniveau, at du magter andet.

  Jeg starter lige med en disclaimer: vi snakker signalkabler beregnet til formålet. Altså ikke de, lavet af net-ledning, telefonledning, CAT-5 kabel eller andet eksotisk.

  Den gennemsnitlige opstilling for et lydsystem i en dagligstue indbefatter vel en samlet længde på signalkabel der er hvad? max 10 meter pr. kanal? Jeg snakker system, for det er en generisk betegnelse for en samling indbyrdes forbundne enheder af forskellig karakteristika.

  Du hævder at kabler, der opfylder de indledende kriterier, *kan* påvirke lyden hørbart. Dermed tolker jeg din påstand som at man kan regne på kablernes influens som var det et almindeligt filter.

  Altså skal vi kigge på impedansen, ikke?

  Jeg kunne nu sætte mig ned og regne lidt på det, men det er der jo massser af folk der allerede har gjort, da de sikkert godt ville vide om de kunne nøjes med at købe generiske komponenter, eller det var bedre at gå efter noget, hvor mindst en jomfrus førstefødtes liv (vildt ik'? Men der findes en gammel bog der siger at det lader sig gøre, og derfor må det jo være sandt, qua din logik.) indgik, som offersceance i 'konstruktions'-processen.

  http://www.epanorama.net/documents/wiring/cable_impedance.html

  Forklarer lidt om emnet, så jeg slipper, og nøjes derfor med at citere en delkonklusion:

  "In order for a cable's characteristic impedance to make any difference in the way the signal passes through it, the cable must be at least a large fraction of a wavelength long for the particular frequency it is carrying.

  Most wires will have a speed of travel for AC current of 60 to 70 percent of the speed of light, or about 195 million meters per second. An audio frequency of 20,000 Hz has a wavelength of 9750 meters, so a cable would have to be four or five *kilometers* long before it even began to have an effect on an audio frequency. That's why the characteristic impedance of audio interconnect cables is not something most of us have anything to worry about."

  Altså medmindre du har et meget langt hus, så brug bare et hvilket som helst kabel hvor der er god skærmning. (Eller vær genstand for andres moro, det står den enkelte frit at vælge).

  Moralen? Desværre er virkeligheden altid mere kedelig end twilight-zonen på div. hifi-forums, hvor fantasien har friere spil end i de traditionalle ammestuer, hvis snak man altid ellers refererer til når man ville insinuere at der var tale om sludder og/eller vrøvl. Psykoakustiske aspekter er ikke fiktion, men lad nu være med at stikke dig selv blår i øjnene mht. deres anvendelsesområde. De skal helst bruges til at forklare og rette noget. Ikke at bortforklare.

  God weekend 🙂

 9. @Anders.

  "Det er et indlysende forhold (som Jonzie også gør opmærksom på, men ikke tager konsekvensen af) at perception er subjektiv indebærer, at vores sanseoplevelser udsættes for alle mulige former for manipulation af vores hjerne."

  Jeg er helt enig. Der er vildt mange processer og det er mega interessant hvordan de spiller sammen. Og det er vildt svært at kortlægge!

  Men hvordan kan jeg tage konsekvensen? Det forstår jeg ikke. Jeg vælger jo bevidst at sige at der ikke er nogen bestemt løsning (endnu) og at disse ting ikke er kortlagt (endnu). Og for at være ærlig er jeg egentlig også ligeglad. Placebo er et kendt fænomen og man kan aldrig som individ rigtig vide hvornår det opstår eller ikke. Jo, man kan bestemt prøve gardere sig imod det på forskellige måder, og det gør vi da alle. Men hvor ligger grænseværdien for hvornår vi "synes" det smager salt og hvornår det "helt bestemt" smager salt? Og kan du for eksempel argumentere for at der ikke er placebo-effekt i at mene at der netop *ikke* vil være forskel på to forskellige kabler? 😉

  Jeg mener personligt at vi i høj grad er styret af vores forventninger. Man kan enten blive sur på det eller bare acceptere det. Jeg holder mig gerne kritisk overfor produkter, men jeg prøver ikke at gøre min kamp mod placebo hårdnakket. Det kan jeg jo ikke, siden jeg ikke altid aner hvornår den opstår. Hvis jeg opdager det så ændrer jeg naturligvis forventning (holdning). Men min pointe omkring placebo er, at hvis det eller har virket indtil den dag jeg har opdaget det, så har det stadig givet mig en vis oplevelse.

  Men det er min holdning. Jeg forventer naturligvis ikke du følger den, men den gør at min verden giver mening for mig.

  @czn

  Jeg synes din indledende kommentar var unødvendigt nedladende og du gør det ligeledes svært for mig at forholde mig åbent til hvad du siger når du behandler mig på den måde. Eller sådan havde jeg det, lige indtil det slog mig at du ubevidst slår hovedet på sømmet. Dog synes jeg stadig at du er ubehøvlet 😀

  Min første indskydelse da jeg læste dit indlæg (bortset fra et par kaldenavne) var "shit, han har jo overhovedet ikke forstået hvad jeg mener" og derefter "det er tydeligvis svært at sige noget til nogen der ikke er klar til at lytte".

  Hvis jeg sætter mig udover din attitude, illustrerer du det perfekte eksempel på hvorfor dette emne er så indviklet. Ideologien om "forventning" fra begges sider træder i kraft her, for hvis man *vil* se noget fra en bestemt vinkel, så tager ting oftest dén form man ønsker. Du svarede mit indlæg fra en vinkel der gjorde at du ikke på nogen måde svarede i retning af den kontekst jeg ønskede at høre din mening om. Og omvendt interesserede dit svar mig ikke, for det var ikke dét jeg ledte efter. Men igen, det illustrerer jo ret perfekt, at indstilling/forventning/holdning er en kraftig med-kombattant.

  Du snakker fysik og vil have dine svar udfra data og målinger. Det er håndgribelige målinger som bygger på etableret fysik. Jeg skal være den første til at tilslutte mig fysiske kendsgerninger, lad det være sagt! Men jeg er nok en anderledes type. For det første har jeg det glimrende med tanken om at der er ting vi ikke kan forklare udfra vores nuværende videnskabelige paradigmer. Videnskab udvikler sig og der er en grund til at hulemænd ikke havde rumfærger. Derfor er min holdning at impedans ikke bærer hele historien. Men jeg er også en drømmer, en fantast, sludrer ofte om tingenes relative størrelse, har respekt for komplekse systemer og elsker lommepsykologi og -filosofi. Og så lægger jeg som mennesketype, i dagligdagen mere vægt på mine sanser, følelser og fornemmelser, end obejktiv måling og åbenlys logik.

  Din type (som jeg læser dig) synes som regel at det ikke er til at holde ud med sådan en som mig. Når jeg omvendt møder folk der mener at de ikke behøver at vide mere end de gør, så siger jeg som regel "fred være med det" og stopper samtalen. Jeg tror heller ikke jeg kan fortsætte den her samtale.

 10. Uha SMØLF/DIAMAGNETIC bliver ved at hænge sig i dit lodderi 😀

  Sjovt som folk bliver ved og ved og ved og ved, hver gang andre kan noget de ikke selv kan (-)(-)

  Ja de samme bliver sgu også ved når de mener at have verdens bedste og de andres intet er værd (-)(0)

 11. Tjae Jonzie, du siger jo ikke i dit første indlæg, at: "Jeg vælger jo bevidst at sige at der ikke er nogen bestemt løsning (endnu) og at disse ting ikke er kortlagt (endnu)." Du siger tværtimod at: "Jeg mener personligt at kabler kan ændre visse parametre i et anlægs lyd. Og jeg mener at det handler om klang." – du kan vel ikke anlægge en personlig holdning, som du ikke selv mener er den rigtige løsning, vel?.

  Man kan ganske rigtigt ikke kæmpe mod placeboeffekten og det forhold, at ens forventninger i høj grad styrer ens perception – men de eneste spæde forsøg på at lave reelle blindtests som er foretaget på det her område peger på, at man ikke kan høre forskel på kabler. Og det bør da få den konsekvens, at man stiller sig tvivlende over for om de reelt har en effekt – og det er den konsekvens du ikke tager.

  At du erklærer dig som værende ligeglad og frivilligt hopper i med begge ben er vel dybest set din egen sag, så længe det ikke går ud over dine nærmeste omgivelser. Men du synes ikke at der er et moralsk problem i, at man forsøger at lokke folk til at spendere tusindvis af kroner på et stykke ledning, der kun har kostet en brøkdel at producere, og som der ingen dokumentation er for, at det rent faktisk gør en forskel?

  Al den snak om paradigmer er vældig interessant, men ret ligegyldig. Og jeg er efterhånden ret overfølsom over for den der postmodernistiske værdirelativering. Alle holdninger er altså ikke lige gyldige, og den indstilling til tingene giver alt for meget plads til allehånde former for pendulsvingeri og andre former for plattenslageri.

 12. Alle de her mennesker som fortæller mig hvad jeg skal og bør… Der er tydeligvis nogle der er mere lige end andre.

  Ja, jeg mener klangen i lyden ændrer sig ved brug af visse kabeltyper, på visse anlæg, under visse omstændigheder.

  Ja, jeg mener ikke at det har været muligt at finde en "løsning" der forklare hvorfor, da klang endnu ikke er blevet kortlagt som målbar enhed.

  Og hvordan kan du siger at jeg ikke tager konsekvensen af resultatet af blindtests, fordi at jeg har en opfattelse der modstrider deres resultater? Jeg er bare ikke enig!

  Og jeg behøver på ingen måde stå skoleret, da du selv nævner at der er foretaget meget få af disse typer tests, hvilket i bedste fald gør resultaterne indikerende. Du kan på ingen måde bruge resultaterne som valideret argumentation. …Tænk at jeg sidder og bliver nødt til at skrive en kildekritik A-B-C her..! Ufatteligt.

 13. Jordstråler: mød kabel.

  Kabel: mød jordstråler.

  Må I leve lykkeligt til jeres dages ende. 😉

  Sov godt derude, og sig lige til hvis I finder noget så eksotisk som et klangneutralt kabel… ville nødigt forurene Ryan Adams, der synger på Trinity Revisited. Lækker produktion.

  Lyt nu til musikken for pokker 😉

 14. Ja, men jeg tror da ikke at der er nogen som beder dig om at stå skoleret – men når man lufter sine holdninger i et offentligt forum, så må man forvente at nogen tager dem under (k)ærlig behandling – kan man ikke tåle at nogen gør det, så må man hellere holde sin mund.

  Hvordan jeg kan sige, at du ikke tager konsekvensen? Tjae det er da ret enkelt: De få undersøgelser der foreligger indikerer, at effekten af at bruge andre kabler er tvivlsom. Du benytter dig flittigt af videnskabelige udtryk og termer i din argumentation, hvilket vel indikerer, at du forsøger at anlægger en videnskabelig tilgangsvinkel til problemstillingen. Alligevel mener du at kabler har en effekt. Det kræver en nærmere forklaring, som bygger på noget andet end spekulationer over, hvad fænomenet klang er for en størrelse. Det er ligegyldigt, om man kan måle klang eller ej, eftersom folk i de forsøg på seriøse blindtest, der er blevet publiceret ikke kan høre forskel på kablernes klang.

  Men du har fuldstændig ret i, at der ikke foreligger nogen tests, der kan bruges som validerende argumentation, kun indikationer. Kan det så ikke være ligegyldigt om kabler gør en forskel eller ej? Kan man ikke bare lade enhver leve salig i sin egen tro så? Skal du så ikke have lov til frit at vælge at sige: Fuck de indikationer, jeg tror noget andet og vælger at leve og argumentere efter det – og man er i større eller mindre grad uforskammet, hvis man tillader sig at stille spørgsmålstegn ved det.

  Her er jeg nødt til at svare nej, og årsagen til det skal søges i svaret på det spørgsmål, jeg stillede i mit forrige indlæg, som du valgte ikke at forholde dig til: Synes du ikke, at der er et moralsk problem i, at man forsøger at lokke folk til at spendere tusindvis af kroner på et stykke ledning, der kun har kostet en brøkdel at producere, og som der ingen dokumentation er for rent faktisk gør en forskel? Og man kan i samme åndedrag spørge: Hvorfor er der mon ingen, som gennemfører en mere seriøs undersøgelse af denne problemstilling? Follow the money…

  Og inden du begynder at tale om tolerance for anderledes tænkende og den slags, så vil jeg lige påpege, at ægte tolerance bygger på accepten af folks ret til at være her, selv om de anlægger synspunkter, som er rent nonsens – ikke på at mene, at alle holdninger er lige gyldige. Og det er den der postmodernistiske sødsuppe, jer opponerer så voldsomt imod.

 15. Påpeg løs. Fight the sødsuppe.

  Man kan godt se det som et problem og forkasteligt, amorask, osv. Men folk skal have mad på bordet, og hvis der er 4 led der skal betales før et produkt rammer hylden, så koster ting væsentligt mere til sidst end de gjorde fra fabrikken. Men sådan er det med alle produkter. En pose kaffe har sgu heller ikke kostet 40,- at lave.

  Jo, jeg synes at audiokabler som produkt generelt er dyre. Og jeg er også en af staklerne der er blevet bedraget til at mene at de gør en forskel, så jeg er med til at skabe behovet. Men det er forretning og det kan jeg ikke fortænke producenterne i. Jeg ville dog ønske at jeg kunne købe alle kabler til menneskepenge, og ikke at man skulle forholde sig til at blive budt ud i femcifrede beløb for en ledning. Helt klart. Det er vildt.

  Jeg har ikke super dyre kabler. Jeg er for nærig og synes ikke det er pengene værd når de ryger op i et vist prisleje. Men jeg har respekt for hvad jeg mener de kan. Når jeg hører om eks. Vipera, der sender varerne udenom de sædvanlige led (distributør, forhandler), så tænker jeg at det var sgu da rart. Selvfølgelig skal der tjenes penge og naturligvis er de dyrere end kostpris. Sådan er det. Ellers kunne jeg jo bare gøre det selv.

 16. Avancernes størrelse på sådan noget som kabler er bare så himmelråbende høje, at det skriger til himlen – og så er der ikke noget som retfærdiggør, at et par kabler skal koste så meget, bare fordi der står et eller andet fancy navn på dem, når man kan få nogle andre kabler, som kan det samme til en brøkdel af prisen.

  Audiobranchen er desværre ikke det eneste sted, hvor det forholder sig sådan. Prøv f.eks. et komme med et bud på, hvad et par Nike Air sko koster at producere. Men det gør det ikke mere rimeligt, at det er sådan.

  Og så får det os med interesse for det her til at fremstå som lallende tosser – kun en idiot vil da smidde så mange penge efter et stykke ledning, tænker de fleste mennesker jeg kender. Konsekvensen af det er, at ingen stoler på noget af det, som branchen prædiker længere, antallet af mennesker, som interesserer sig for det her falder drastisk, omsætningen falder og branchen kommer til at lide.

  Dengang jeg var ung savlede alle teenagedrenge over et lækkert anlæg. Det er forbi nu. Der mangler ægte innovation inden for branchen. Når man kan købe en 30 år gammel pladespiller, eller et par 50 år gamle højttalere, som perfomer lige så godt – eller endda bedre end noget af det man kan få til bare tilnærmesvis samme pris i dag, hvorfor så købe nyt? Især, når man faktisk for relativt små penge kan fås en Ipod med en dockingstation, som lyder rimeligt okay, prisen og størrelsen taget i betragtning. jeg tror desværre at al den kabelwoodoo er branchens sidste krampetrækninger, i et desperat forsøg på at malke de sidste penge ud af de få entusiaster, der stadig er tilbage.

 17. Jeg er enig. Og jeg tror at hvis eks. high-end audio skal have en fremtid, så er der nødt til at ske noget drastisk for at vende pris/kvalitets ratioen i en retning der også giver mening for ikke-entuciaster. Der er ligeledes nødt til at ske ændringer i produkternes rolle og brug. Som du selv nævner er "lyd" for de fleste noget man har med sig eller som er bekvem og så usynlig som muligt.

  I forhold til high-end (men også low-end) audio, forestiller jeg mig at der måske kommer til at ske "noget" indenfor en vis årrække, når digital streaming kommer til at sætte dagsordenen i højere grad end den gør lige nu. Eller rettere, i en anden grad end den gør nu. Det visuelle medie har jo eksempelvis oplevet et højt fokus på opløsning på det seneste. At det nok også er nemmere at fremvise potentialet for forbrugerne, via vores store afhængighed og egenskaber af vores syn er naturligvis en fordel for e.g. blu-ray disks. Men det bliver interessant at se om diskursen omkring "high-def" vil vinde indpas og ramme audio-markedet med et main-stream appeal. Hvis folk får en ide om at de har brug for at opleve lyd i høj kvalitet begynder de måske at bekymre sig om produkterne. Men det skal formegentlig gøres usynligt, hvis den nuværende trend er noget at gå efter.

  I én verden kunne det skabe det fornødne fokus på eks. kabler der kunne starte dialogen om det gav mening. Det kunne skabe det første firma der satte en realistisk prissætning, og afhængig af dette firmas succes ville andre firmaer være tvunget til at følge trop.

  Jeg synes det er en spændende tanke, men som du selv antyder, kommer det til at kræve at priser og produkter går ind i et nyt paradigme der gør det attraktivt for ikke-entuciaster at tilgå det. Spændende? Afgjort. Sandsynligt? Næppe, desværre.

  – Og så lyder det derudover som om jeg må nyde min passion for lækre anlæg mens jeg kan 😉

 18. "Men du synes ikke at der er et moralsk problem i, at man forsøger at lokke folk til at spendere tusindvis af kroner på et stykke ledning, der kun har kostet en brøkdel at producere, og som der ingen dokumentation er for, at det rent faktisk gør en forskel?"

  Marxismen lever vist i bedste velgående.

  Lad mig omskrive den :

  Men du synes ikke at der er et moralsk problem i, at man forsøger at lokke folk til at spendere tusindvis af kroner på en bil, der kun har kostet en brøkdel at producere, og som der ingen dokumentation er for, at det rent faktisk gør en forskel sammenlignet med en 2 CV – begge kører dig fra A til B?

  At lægge sådan en omgang præmisser ind i en debat er godt nok mangle på omtanke.

  Det er da synd for dig, at du ikke kan høre forskel på kabler. Men kunne du ikke bare holde det for dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *