“Predictor”

Overskriften i dag refererer til et fænomen, som tidligere kunne afgøre hele livs-skæbner. Det vil sige, det var ikke selve produktnavnet, (for sådan ét var det og er det endda muligvis stadigvæk). Nej, det var den sommetider kedelige fysiologiske kendsgerning, som det beskrev og som kunne vise sig at være uhyre skæbnesvanger. Igen, det betydningsbærende ord i dette sidste adjektiv er slut-stavelsen “-svanger”, for “Predictor” var såmænd et middel til at konstatere et svangerskab. Som kunne anvendes i nogenlunde samme hjemlige smug som den øvrige del af samme “akt”…

Den blev naturligvis især brugt for (forhåbentligt da!) at konstatere, at man IKKE var blevet gravid og sådan var det heldigvis for det meste. Iøvrigt er det da en semantisk spidsfindighed at kalde et sådant produkt for “Predictor”, for hvad er det lige, at man kan bruge det til i sine “forudsigelser”, nej vel? Hvis man virkeligt er der jo ikke meget forudsigelse i det og hvis man IKKE er er det da endnu langt mindre. Sådan noget kaldes vist mest i konventionel tale blot for FAKTA. Det kan så vel være, at dette varemærke allerede var optaget, for at forudsige en så hårdnakket kendsgerning som en indtrådt graviditet er vel ren volapyk.

Efter disse sprogligt-spidsfindige indledninger i dag vil gå over til de mere hårde udgaver af forudsigelighed/”prediction” Osse de mere kedelige, vi er atter engang tilbage ved vores hobby, hifi, hvor intet teoretisk kan være så dumt, at ikke en eller mange vil hævde det som den højeste sandhed. I dag er emnet i al korthed her inden hverdagen kræver os analog vinylafspilning af LP-plader.Her i huset er vi store yndere af vinyl og har mange tusind LP-er og pladespillere for ganske mange 100.000,- kr. Det gør os dog ikke åndssvage nok til at tro, at en LP principielt er i stand til at gengive musik korrekt. Det burde give sig selv og netop derfor debatteres det til almindelig hjernedød-hed.

Atter engang er det det lokale hifiklub-fyrtårn Mastervol, som på fineste vis lægger sig i selen med spændende synspunkter. De er nu mest interessante, fordi de som ALT, ALT FOR MEGET i denne hobby blot er meningsløst “hear-say”, tilfældigt indsamlet “non-firmation” (er der noget, der hedder det forresten?) Som han så ærligt ellers selv siger:
“Jeg er ikke ekspert på området, men jeg har forsøgt at gengive ovenstående nogenlunde, som jeg husker at have fået det forklaret.” Inden vi nu begiver os ind i hvad vores ven her IKKE forstår, så skal vi da lige nævne, at hans minus-viden på området naturligvis ikke afholder ham fra at producere alen-lange aldeles meningsløse indlæg om lydkvalitet analog/ digital, diverse mulige sammenhænge med masteren, osv. osv. osv. Baseret på et solidt grundfjeld af ABSOLUT INGENTING. Nå, det giver jo osse de bedste diskussioner.

Nu har denne side for et par år siden i nogle gamle “uge-emner” behandlet vinyl-afspilning nogenlunde udførligt og ikke mindst beskrevet de uundgåelige mekaniske kompromisser. Hele den mekaniske aftastning af vinylplader er sammen med den dynamiske højttaler simpelthen den del af afspillekæden, som er ALLERMEST kompromis-fyldt grænsende næsten til det kompromitterende.. At sige, at LP-en er andet end en SVAG AFGLANS af dent oprindelige typiske master-bånd er simpelthen REN SLUDDER. Hvis man nogensinde har hørt en rigtig master INDEN vinyl-skæringen, så ophører al diskussion. DER ER INGEN SAMMENLIGNING MULIG, NUL!!!

Det skyldes ganske banalt de enorme fysiske problemer, som er forbundet med at afspille pladen og som gør Mastervol og andres påstande om “dynamik” helt lamme. Som f. eks: “En LP har mere dynamik end en CD, også selvom den rent målemæssigt ikke kan hamle op med CD’ens dynamikområde”
Nej, Simon, det har den ikke og endda overhovedet ikke. Ikke hvis vi taler principper, og det gør vi jo. Accelerationen og ikke mindst decelerationen af den fjedrende ophængte nålearm i flere yderligere resonante systemer som arm/nål og arm/ophæng plus den uundgåelige modulation af det mekaniske system af højttalernes vibrationer er et uundgåeligt aftastnings-teoretisk mareridt. Absolut garanti for en finit og ret beskeden dynamik, Simon! Og jo, vi HAR SELV læst på lektierne over de seneste 40 år plus..

Og så er vi slet ikke kommet til det allerværste endnu: Indspilningen og skæringen af pladen. Her er vi nemlig oppe i en HELT, HELT anden kaliber af kompromisser, for der skal simpelthen afsættes flere hundrede audio-watt fra den såkaldte skæreforstærker i det såkaldte “skære-hoved”, som virkeligt er REN GROV-MEKANIK. Vi taler om voldsomt kølede nåle monteret i næsten barnehånd-store bevægelige dele, som får bambus-nåle fra forrige årtusind-skifte til at blive til ren utopisk finmekanik. HER har vi på grund af det besværlige materiale, nemlig lak, som vinyl-masteren skæres i, det måske allerstørste kompromis. De forskellige nødvendige presninger derudover i bløde eftergivelige materialer med uundgåelig “akustisk hukommelse” som altså til slut vinyl understreger blot yderligere komikken. Nemlig at tro, at en LP principielt er det bedste format. For så vidt det drejer sig om at lave en “facsimile” af den originale, så NEJ DA, en LP er simpelthen i det forhold et grinagtigt format.

Derfor spiller en LP naturligvis ganske fint, men bedre end god digital praksis, naturligvis ikke. Det er dumt at sige det og dummere at “efterplapre” som en mekanisk papegøje. Nå, som altid er der ingen grænser for den almindelige dumhed. Fornyligt udtrykte vi vores betydelige forundring i en selvbygger-sag med anvendelse af en Lowther-højttalerenhed til anvendelse i en såkaldt “åben baffel” Denne højttaler har faktuelt en frekvensgang på i nærheden af plus/minus 25 dB fra 100 hz til 15.000 og ret meget ringere bliver tingene ikke. Om man kan lide lyden er vist mest et spørgsmål om et betydeligt selv-induceret element af masochisme. Som altså vin-drikning for denne skribent.

Det får naturligvis ikke de mest troende masochister til at forsage deres Lowthere, naturligvis ikke. Det er noget underligt, da disse enheder ingen centrering har og derfor rutinemæssigt “skraber på” Alene den sjældent undgåelige TYNGDEKRAFT er her en både nødvendig og tilstrækkelig forudsætning for minus-funktion på selv kortere sigt… Nå, alligevel ser vi denne UENDELIGT FORUDSIGELIGE på stand på et forum nær os:
“Lowtheren er dyr og særdeles afslørende overfor elektronikken,som jo så må være af høj kaliber,alene derfor har ekstremt få hørt disse sjældne dyr under gunstige omstændigheder” og:”Den eneste kompensation lowtheren ønsker er et egnet kabinet”
Nej, et optimalt kabinet kan naturligvis ikke ændre på, at en Lowther ALTID lyder, som den gør. Som en Lowther. Det eneste denne absurde højttaler-enhed afslører, er simpelthen hvor dumme og uhyrligt følgagtige, folk kan være. Sagde denne skribent og forsøgte at finde en indspilning, som lyder RIGTIGT GODT på vores Altec-Lansing VOTT-horn. Der må vel findes en, som ikke nådesløst afsløres af disse verdens allermest afslørende højttalere, som HELLER aldrig lyder andet end som det de er. Peakede og så alligevel ikke nær så håbløse som Lowtherne..
Vi er muligvis selv lidt åndssvage, men heldigvis i lidt mindre “light”-format, som man vel også ville have kunnet forudse nu hvor vi heldigvis selv skulle sige det. Tak til “Predictor” for i dag.

3 meninger om ““Predictor””

 1. Det fravær af absolut viden på HFA som du beskriver er jo et faktum, men det pudsige er, som du også berører at ingen der synes det er et problem. Jeg tror simpelthen det skyldes at man idag skriver på en anden måde en dengang vi var unge. Vi er vant til at man ikke udtaler sig om noget før man ved besked om noget og at man ikke træder vande med bøvle-snak. Mine dansklærere accepterede ikke den slags dansk man ser på forums. Idag hygger man sig med at skrive "noget", det er selve oplevelsen af at sidde og kommunikere hyggeligt med andre om noget der er vigtigt fremfor hvad man lige får skrevet. 90% af trådene på HFA er hyggetråde.
  Hvis det man skriver er forkert eller upræcist, nå ja hvad så, så kommer der vel en anden og retter det til og fylder ovenpå så kom vi så langt, tænkes der. Det er gruppearbejdsånden der spøger! Og så måske tilsat den tidsånd/opfattelse at man ikke rigtig gider sætte sig vildt ind i noget, for imorgen kommer der noget nyt som gør det jeg lige lærte gammeldags. Det er jo også skidetræls at sætte sig helt ind i det med vinylaftastning og så bagefter undersøge hvorvidt ens helt nye Project eller Rega pladespiller lever op til teorierne om den rigtige aftaster. Man tænker nærmere at det er producenternes ansvar at lave noget som er helt rigtigt, det kan ikke være brugeren der skal gå dem efter i sømmene? Når man så en dag opdager at den er helt gal og man skal op med mange af de store sedler for at få noget der rigtig spiller, så hellere blive sur og sælge det man har, for rigtig godt bliver det jo ikke alligevel.
  Verden vil bedrages, sådan er det. Jeg synes alle de der hififolk skulle smide deres hifi ud og streame musikken fra ders PC ind i en lille bitte forstærker der føder to aktive højttalere. Slut.

 2. Hei Poul
  Fin beskrivelse idag.
  Jeg er en af de fortabte vinyl person som har svært med at finde fornøjelse i nutidens digital verden (eller gårdags verden da jeg har ikke erfaring med HD afspilning). Har selv nogle tusend plader og kun få cd'er, som jeg ikke engang kan spille da jeg ikke har en cd afspillere. At sige at LP lyden er rigtig eller neutral er helt forkert men jeg har ikke tildato hørt noget på cd formatet som er ligesom involverende og giver mig samme lytte glæde og vinyl gør, måske er det også lidt nostalgi som spiller med her. Men når folk bruger ord som neutral og rigtig gengivelse når de snakker om hifi udstyr for mig altid til at lukke ørene. Mange af de selv påpegede hifi guruer som mener at alt som lyder ikke 100% rigtig i henhold til målinger er noget lort, så bruger disse mennesker cd afspillere som er ikke mindre kompromis en vinyl, til at simulere virkeligheden. Efter min mening så ligger vi stadig langt fra det originale, men vi kan stadig have det sjovt alligevel. Jeg mener at hifi folket skulle tage lidt mere ud og se på live musik. Var i Grieg hallen ikke for længe siden, hifi ord som "image" har ingen mening der.

  For mig er det nok hvis mit hifi udstyr har høj involvering grad samt live stemning og jeg hører på musikken i sted for at høre på hifi udstyret, hvor jeg opliver mig selv som et måleinstrument.

  Har dog stor interesse i at undersøge HD afspilning da jeg er lidt isoleret med kun LP afspilning. Håber at der er nye verden der for mig.

  mvh
  Kristjan/Kristian

 3. Jamen spot on! Jeg skriver jo ikke det her for at hænge nogen særligt ud, mest for at der da for Helvede et sted derude må være en gammel rest af almindelig menneskelig selvjustits og blot rester af rigig viden, som kan sætte det her hoved og haleløse-snak på plads. Og nej, som du skriver, hvorfor i alverden dog bøvle med at lave tingene bedre for sådant et publikum for producenterne. Folk som alligevel hele tiden er på vej et helt andet sted hen som dag-turister i det centrale London. Hvorfor dog besvære sig med at give disse evige turister andet det allermest nødvendige. De kommer jo aldrig tilbage alligevel. De har jo allesammen hørt rør og ICE-power og singleended og pentonekoblede og små og store transistor-sager. Ligegyldigt hvor gode noget har været er det alligevel allerede forlængst fortid fordi man nu er på besøg i Paris og der er det fantastisk Indtil man kommer til Bangkok osv…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *