Store truthorn

Her i formiddag skal denne skribent under kniven. Det forventes ikke at blive dødeligt, da i det mindste næppe på den korte bane, mens det på den længere bane kan blive absolut skæbnesvangert for en fortsat produktion af små, skaldede og lettere flan-ørede små Mathiasen´er. Derfor skal der lige fra starten “mosles” lidt ekstra rundt med diverse ny-erhvervelser her i hulen, ikke mindst et par ganske store og endnu langt tungere såkaldte “W-horn”. Disse traditionelle frontladede kompakt-horn er kommet i vores besiddelse ganske uden beregning og er bestykket med JBL 2226H-højttalerenheder.

De kan spille sindssygt højt men overhovedet ikke spor dybt. Dertil er naturlovene forbandet meget i vejen, og niveauet i disse store kasser under 60 hz er nærmest ikke-eksisterende. Som “fødder” under vores Altec 816V og ditto 288-8G driver med et tilsvarende megastort 311-horn kan de dog overbevisende “blafre bukseben” som absolut få andre ting her på kloden, en startende jumbo-jet ikke undtaget. Højt lydtryk og bas hører simpelthen sammen: For at få det ene må man renoncere på det andet, andre muligheder gives ikke.

Det vil sige, sommetider gør det, nemlig i den fri fantasis rige. For nyligt omtalte vi en introduktion af en højttaler fra USA, ZU. Denne højttaler var interessant derved, at den ifølge salgsmaterialet syntes at have løst samtlige de problemer, som 4 generationer af akustikere forgæves har forsøgt at løse og som direkte er skyld i, at vi har slæbt over 200 kg. højttalere pr side her ned i kælderen. På trods af den udprægede succes med at opnå øredøvende lydtryk har vi nemlig STADIGVÆK næsten ingen bas, forbandet og forudsigeligt, ja helt uundgåeligt.

Med en specificeret følsomhed på hele 97 dB, et fysisk-fornuftsstridigt stort frekvensområde parret med en helt ægte 11 ohms impedand var der noget, der var gået helt galt og ikke stemte. Ups, havde vi virkelig helt forgæves slæbt os en pukkel til her i kælderen, noget kunne tyde på det. Naturligvis ikke, denne skribent begår nok fejl, men vi kender i det store og hele naturlovene. Ikke alle, men de allerfleste.
Og så over til et prægtigt citat af den slags, som vi selv ville ønske vi havde forfattet. Disse ZU-højttalere er åbenbart blevet testet OG MÅLT i det engelske blad Hifi World. Vi skal advare om mulig udsættelse for betydelig og på denne side usædvanligt høj litterær kvalitet:
“Tja, de Zu ht’ere er da sjove om ikke andet. De første modeller var der i hvert fald med Eminence enheder, og det er der jo ikke noget galt i. At Zu selv skulle fremstille dem tror jeg ikke ret meget på. Faktisk ikke en skid.
Hifi World anmeldte dem for et par år siden, og de fik da god omtale… lige ind til Noel Keywood målte dem igennem: Peaks and dips, og en bas der havde glemt at møde op. Men de holdt da ca. 10 ohm. Konstruktionen blev kaldt et halv-andenvejs filter, da der kun var passive komponenter på bullit diskanten. Lidt ligesom de meget gamle højttalere man en gang imellem kan finde nede i storskrald.”
Tak, Kristoffer, så er den ged vist rund-barberet! Og vores slæberi hverken forgæves eller ganske unødvendigt, tak, kære naturlove!

7 meninger om “Store truthorn”

 1. mht bas så er det vel bare et spørgsmål om membranareal. Sådan en 8-10 JBL 15(18?)-tommere burde kunne give det sidste pift 🙂

  vH pH

 2. Mjah, selv ikke en megabunke JBL/Altec kommer nok uden ekstern eq. til at spille under 50 hz, forstærkningen ligger jo trods alt i den mellemste bas. Derfor lyder det nu mægtigt fint alligevel. Og ikke mindst stærkt vanedannende OG ikke mindst permanent høreskadeligt.

 3. Poul… Du bør nok læse lidt op på markedsføringsloven. I særdeleshed nedenstående:

  "Generalklausulen i § 1 kan anvendes til at gribe ind over for bl.a. følgende:

  […]

  Erhvervsdrivendes urimelige og/eller illoyale adfærd over for konkurrenter mv. ved fx misrekommandering,herunder latterliggørelse og nedgørelse."

 4. SEC i Nonaka – når nu du fremkommer med slet skjulte trusler, så vil det være på sin plads at legitimere dig.

  Men når ret skal være ret, Poul, så går du nu lidt over stregen – den aktuelle version af højtalerne er ændret temmelig meget – den har bl.a. fået helt andre enheder. Så din voldsomme kritik af de aktuelle højtalere hviler ikke på et så fast grundlag, som du giver udtryk for i din blog. Ikke fordi jeg skal påstå, at jeg er i stand til at vurdere højtalernes kvalitet, eller i øvrigt gå i rette med folk, som uden tvivl ved mere om det her end mig….

 5. Nu ændrer andre enheder ikke blot det allermindste på naturlovene så revolutionære ændringer er der vel næppe sket. Med hensyn til markedsføringsloven skal vi lige atter engang præcisere, at vi sælger professionelt udstyr (og der optræder vi naturligvis kollegialt korrekt) og det andet hifi-pjat her er altså blot vores hobby. En kær hobby, men stadigvæk kun en hobby.
  I vores egen branche omgås man iøvrigt naturlovene med lidt større respekt, derfor er annoncerne sjældent så sjove. Eller måske blot kunderne ved lidt mere. Eller overhovedet noget, allerede det er jo ret beset mere.

 6. Nej, naturlovene bliver sgu nok ikke ændret, men lige netop den bredbåndsenhed påstår de jo de selv skulle være helt fantastik – fremstillet på fabrikken af unikke dele og slet ikke på nogen måde magen til nogen anden højtaler. Spørgsmålet er så, om man tror på det eller ej, jeg ved godt hvad jeg selv tror….

 7. Ja, det er jo der skoen osse klemmer lidt rigeligt for mig selv. Ligesom at fremstille kog-salt på en helt anderledes måde, trods alt er etableringsomkostningerne for nystartede producenter af højttalerenheder ret betydelige og salgsprisen på den færdige enhed lav og stadigt faldende. I en konventionel økonomisk model regner man normalt med, at denne kedelige sammenhæng i praksis minimerer ny-investeringer, og det kan man nok osse regne med. Hvad blev der af DST/Tymphany/Peerless/Vifa selv i Kina, intet vel i virkeligheden.. I vores egen branche er det iøvigt vores overbevisning, at den rå nettopris på højttalerenhederne udgør en LANGT HØJERE del af slutbruger-prisen. Ikke at den er super-høj, blot langt højere end den anden.
  Men iøvrigt, i pro-branchen hersker der altså ret fredsommelige forhold i sammenligning med hifi. JBL i vores egen branche påstår heller ikke ligefrem, at deres centralt placerede "cluster"-højttalere spiller hverken højere eller dybere end alle andre højttalere. Bedre eller anderledes måske eller med mere kontrolleret spredning og anderledes naturligvis ikke med hverken Mackie eller KV2 eller Dynacord eller alle disse ting, som vi selv sælger. Alle ved jo, at det ikke passer. I hifibranchen er det noget anderledes. Der kan man sagtens bilde folk ind, at billige Cerwin-Vegaer kan bruges som rigtig PA og store festlokaler uden at vide, at Cerwin-Vega faktisk osse laver (relativt) rigtige PA-højttalere. De sidste med tilsyneladende dårligere data/følsomhed/belastbarhed/frekvensområde osv. Fordi de mulige kunder aldrig ville tro på andet end ansvarlig omgang med naturlovene…
  Det er jo iøvrigt denne fremsommelighed som gør, at vi har så god tid til at lege med vores herlige hobby, som hifi er vores kælder-hule ser efterhånden lidt kaotisk ud. I dag tror jeg desuden, at jeg for første gang vil annoncere helt vildt på denne side. Bare rolig, det bliver for noget, vi slet ikke sælger men som vi til gengæld ville ønske, alle rigtige entusiaster ville købe. Fordi det fortjener det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.