Kritisk teori

Dengang denne skribent var ung, (ikke blot yngre, rent faktisk faktuelt ung!) var der noget, der hed “kritisk teori” Hvad det var, hvis det overhovedet var noget andet end det sædvanlige ord-rige tyske traditionelle filosofiske snak, fandt jeg aldrig ud af. Dengang havde jeg jo osse rigeligt at gøre med at undgå datidens totalitaristiske smitte i alskens udformninger, så jeg studerede det aldrig videre. Ikke meget tyder dog efterfølgende på, at jeg gik glip af noget særligt, for der må vel have været et eller andet, der gjorde denne “kritiske teori” spiselig for marxisterne dengang, siden de ikke i højere grad gik løs på den. Om de forstod den vides ikke, måske teorien slet ikke var der eller blot var pseudo–proto-marxistisk og om den var kritisk i noget videre omfang ved vi heller ikke. I det hele taget præger den dybeste uvidenhed indledningen i dag. Filosofi er ikke nødvendigvis videre interessant og ikke meget tyder på, at den “kritiske teori” her skilte sig ud overhovedet. Gaaa–aab!

Vi starter således i dag bevidst kedsommeligt og aldeles usammenhængende for at anskueliggøre de formidable intellektuelle hindringer, som vi har mødt i denne weekend. Det drejer sig om en bog på sølle 150 sider og det burde jo være en smal sag for denne skribent, der jo har tjent sine “litterære ridder-sporer” på et udstå gennemlæsningen ikke mindre end 2 af bindene af Stieg Larssons trilogi. For alle almindeligt tænkende og selv blot let-kritiske mennesker er det altså absolut hård kost. “Amatøragtigt plot par excellence” og “papfigur-platnakkepersoner” er blot et par af de teoretisk mildeste udtryk for dette exceptionelle litterære makværk. Vi mener osse trygt at kunne sige, at alle, der har læst alle 3 bind af Larsson ikke har fattet noget ligeså lidt som den sagesløse kapivar dernede ved Amazonas, som lige akkurat tilfældigt nåede væk inden anacondaen fik den heller aldrig nåede at ane uråd. Før det var for sent og altså lige i dette tilfælde i tide, fordi nutiden allerede var blevet ligegyldig fortid. Fordi det altsammen ingenting betød og kapivaren sjoskede blot videre, de har en underlig gangart, har de.

Måske alle disse litterært ukritiske mennesker allesammen læste “kritisk teori” dengang de gik på universitetet? Nogen, der rent faktisk HAR læst “kritisk teori” har vi til gengæld stiftet bekendtskab med i weekenden. En god ven har sendt os en bog fra noget, der selv benævner sig det forjættende “Center for Vild Analyse” Det drejer sig om en flok filosoffer, der med værket med den fængende titel “Knoldesparkeren, Flottenheimeren og Glatnakken” giver deres bud på et “klassebillede af det danske samfund” Den her bog, DEN er altså god at blive klog af og sikke klog jeg dog blev. På tide, vil enkelte nok tænke, hej Jeppe “Virious”

Nu ville det måske være passende for en boganmelder ganske kursorisk at beskrive, hvad bogen handler om, men DET ANER jeg faktisk IKKE! Det er ikke fordi bogen ikke er letlæst eller oversat af Google først til det uddøde sprog sanskrit over den vist heller ikke længere sindssygt aktive rødhude-dialekt “øvre-huronsk” og endelig tilbage til dansk. Google-oversættelser bliver typisk til ren volapyk ved første tryk. Nej, bogen er velskrevet og klar og FULDSTÆNDIG UFORSTÅELIG, i virkeligheden endnu mere end alskens håbløse automat-oversættelser. Fordi den ingen pointer har, den har ingen retning, der drages ingen konklusioner om nogetsomhelst udover elementært dameblads-niveau. Den handler simpelthen om det aller-reneste INGENTING! Ja, vi har ikke engang kunnet finde en trykfejl. Den er ikke engang menneskelig.

Bogen er udgivet på Informations Forlag og får fin ros med fra en anmeldelse fra selveste ytringsfrihedens fremmeste organ “Politiken” JAMEN ER DER NOGEN, der har LÆST det her inden de udgav det eller anmeldte det? DOK-dok I derude i de inderste litterære cirkler, det her er fuldstændigt ligegyldigt. Det sårer garanteret ingen, fordi der ingenting står og det fortæller ingen nogetsomhelst, som de ikke allrede forlængst kunne have fået tilhvisket af en belæst bændelorm. Kondenseret ren INGENTING!

Nu er det jo ikke akkurat nyt at filosoffer ikke rigtigt kommer ud af stedet. Reel kritisk sans er jo altid en formidabel hindring for etablering af højtflyvende teorier og almindelige luftkasteller. Nå, men se om du kan få fingre i denne bog et sted og bldr lige for Guds skyld lidt i den inden du køber den. For dem, der pjækkede fra lektionerne i “kritisk teori” er det allerede langt rigeligt!
Til sidst i dag skal vi lige huske at rose DR for en sjælden grad af kritisk journalistik. I forbindelse med den ulykkelige sag om mishandling og almindelig vanrøgt i en familie i Brønderslev har man sandelig fået opsnuset en artig sag. Man kommer næsten til at tænke på den ihærdige detektiv “Snif” fra Mickey Mouse.

DR har opsporet, at en kommune på Lolland på et tidspunkt har ydet ikke mindre end 46000,- til flyttehjælp til familien. Se, DET er virkeligt en historie om ren, kondenseret umenneskelig kassetænkning fra en tydeligvis umenneskelig kommune. Eller er det? Ja og nej, siger denne kritiske tænker naturligvis. Sagen er jo i al sin sørgelige enkelhed den, at HVER ENESTE GANG en af disse nomade-familier af sociale tabere/udstødte rejser til en ny kommune, så betaler den gamle kommune naturligvis alle flytteudgifter og indskud til den nye bolig. Og det har den iøvrigt altid gjort.

Det gør den naturligvis ikke kun, fordi den gerne vil slippe af med disse uendeligt omkostningstunge familier, for det vil den naturligvis. Det vil alle kommuner naturligvis i dette sociale “Sorteper”-spil. Den nødvendigste årsag til, at denne familie med 8 børn med garanti har fået en ordentlig bunke penge hver eneste gang den er flyttet, er dog mere prosaisk. Ellers VILLE DE IKKE HAVE HAFT RÅD! Ingen flytter altså en familie på 10 på permanent bistandshjælp til en ny bolig med indskud, transport og sager for egne penge, aldrig, aldrig aldrig!
ALLE DE KOMMUNER, der afskiber deres sociale klienter i håbet om ikke at sidde med “Sorteper” betaler for det, hvor svært er det lige at se. Det er simpelthen proportionsforvrængring af den mest urimelige slags at undlade at tænke sig blot en smule om. At se kommunen på Lolland som er særlig slem skurk, det er simpelthen en skamplet. For journaliststanden. Problemet skulle nok angribes fra en noget anden og mere ja, altså “kritisk vinkel”, for hvordan i alverden fandt den dømte familie på at flytte fra Skanderborg til Brønderslev (sikkert over en del mellemstationer)? På samme måde, naturligvis. Sådan noget kan man altid trygt sige, når der ikke gives andre muligheder…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *