At “chance” den.

Denne skribent er ind imellem ikke bleg for at tage betydelige chancer. Nej, vi taler naturligvis ikke om det relativt nylige ægteskab med den underskønne fru Dahl Vikkelsø Mathiasen, det er der nemlig slet ingen chancer for at fortryde eller tage om. Eller muligheder for den sags skyld, da fruen slår en proper næve, som ville føre hende langt i kvindeboksning. Meget, meget langt siger min ømme skulder efter et nyligt spontant udfald fra denne magtfulde kvinde.

Nej, vi taler lige i dag i al skyndsomhed atter hifi. Vi har netop bestilt et sæt Altec-Lansing 604-duplexhøjttalere i USA og det ganske uden at have hørt dem. Om det er dumt vil tidens rette fylde vel eftervise, og helt så modigt som det lyder at skibe 10 kkr. plus derover er det vel heller ikke. Undertegnede har nemlig i et tidligere liv ejet et sæt 604, ganske vist af en helt anden model og garanteret så meget anderledes, at lighederne helt givet er færre end forskellene. Lidt spændt er man altid.

Dagens tanker går så på, hvorfor ikke osse alle andre bare køber et sæt af de her givetvis helt fantastiske højttalerenheder. I egen fantasi antager de på forhånd næsten gude-status? Når en forhandler, som ellers kan købe alting af alle andre forhandlere og producenter skidebilligt så alligevel vælger at købe et obskurt produkt til ganske samme pris, som enhver anden også kunne gøre det, så er det da et bedre køb skulle man synes. Nu er der næppe nogensomhelst tvivl om, at disse revival-Altecs er så uendeligt langt bedre end alt det sædvanlige mellempris OEM-skrammel, som sidder i de allerfleste højttalere til den 10-dobbelte pris og det burde vel afgøre sagen.

Og det gør det så bare slet ikke. Vi tager den lige igen for den detroniserede tidligere kongeaspirant, grev Ingolf: Når ingen har hørt et produkt, så kan man altså ikke sælge det til fornuftige mennesker. Undtagelserne bringer vi til sidst i udsendelsen. Derfor sælges disse håndværksmæssigt brilliante produkter udelukkende i latterligt lave styktal til netop dem, som allerede er blevet fascineret og tryllebundet af de gamle Altecs. INGEN andre køber desværre dette seriøse bud på verdens bedste selvbyg-system og selv blandt dem, der rent faktisk har hørt de gamle, er der stadigvæk kun få købere. Trods alt er hifibranchen som det danske samfund generelt præget af en noget større afgang indenfor aktive bidragydere/købere end tilgangen.

Det er jo fedt for dem, der ønsker at gøre forbandet gode køb i tiden men ellers en noget giftig situation. Ikke mindst fordi kunderne simpelthen er ved at blive “dummere end vandfast krydsfiner” , som det underligt nok hed i min barndom. Hvad der gjorde den stakkels vandfaste krydsfiner dummere end den almindelige blev aldrig fyldestgørende forklaret. Ingen spurgte, for man ville jo nødigt være dum.

Man kan nu sagtens være mægtig dum uden at spørge, ja nogen skal blot trippe lidt på tastaturet. Atter i dag vil vi citere vor nyfundne helt, moderatoren på hifi4all Jeppe “Virious” På nerds.dk skriver denne fætter de ildevarslende ord:
“Og hvor meget ekstra er det så acceptabelt at man får lov til at betale for at kunne prøve dem? Jeg har ikke noget imod at chance den – man kan jo bare sælge skidtet igen, hvis det ikke lige passer ind!”

Ja, hvor mange mon vil satse “hele butikken” i blinde og hvad kommer det her til at betyde for producenter og andre lokale udbydere? Døden, såmænd, intet andet. Ingen kan leve af så troløse og stupide kunder som vor ven Jeppe her, som i deres selvfedme og forrygende viden indsamlet blandt de få (og hurtigt færre) andre båt-horn baseret på en uhellig mix af nul-viden, nul-fascination og endnu mindre almindelig loyalitet som regnen på denne årstid lynhurtigt vil “erodere” isen og alting væk. Intet isdække tilbage for nogen af de gamle tunge drenge (ups, så lige på vægten i dag, cyklen venter!), der som isbjørne er dømt til at falde igennem. Helt på samme måde som alle producenter naturligvis, som bliver nødt til at handle med denne verdens “viriousser” Eller vil, det er heldigvis stadig for de fleste et valg. Som i den tjekkiske forfatter Karel Capeks bog yngler de dog ildevarslende derude som “salamandrene” i bogen. Denne allegori over den fremadstormende nazisme endte salamandrene med at tage magten og Capek tog sit liv. Vi mangler altså en “allieret front” mod de her tumper, ellers er alting tabt.

Ellers skal vi lige bemærke, at man faktisk også lokalt i Danmark kan købe en Altec 605-duplexhøjttaler for tiden. Man kan formentlig ligefrem lytte til den først, ikk, at der er alverden at lytte til eller efter, frekvensområdet er noget begrænset og alligevel temmeligt “peaket”
Det drejer sig sjovt nok om lige den model, som fra 1967 blev faset ud/kasseret (de røg simpelthen pronto på losse-pladsen) i Abbey Road-studierne til fordel for Tannoy Monitor Gold. Hurra for “Sergeant Pepper”, som var noget af det sidste der blev lavet på de håbløse Altec 605. Så dårlig var den og de måske ikke, Gold var blot så meget bedre, at producerne skulle have LAAANG tid til at vænne sig til en højttaler med fuldt frekvensområde i forhold til den “forvoksede transistorradio”, som Altec 605 var. Underligt med denne tekniker-skepsis, DECCA havde allerede fra 1947 anvendt Tannoy, måske de kunne høre? En del tyder på det, når man selv hører deres produktioner fra dengang.

605 var Altecs første forsøg på at lave en lavpris-udgave af 604 og lidt af en skændsel! Bas kan den ikke spille og diskant kan den SLET ikke spille. Sælgeren vil have en bagatel af 10.000,-. for dem, og det synes vi godt nok er noget dyrt. For noget, der allerede helt fortjent blev kørt på “lodseren” i London for 33 år siden. Hm. var de dog bare LIDT billigere ville vi måske hoppe på selv af veneration og vi kunne osse godt bruge en transistor i køkkenet. Eller noget der ligner ihvertfald lydmæssigt.
Jaja, selv ikke Altec var åbenbart perfekte, ikke så perfekte som vor ven Jeppe Virious. Et perfekt totalt illoyalt fjols!

8 meninger om “At “chance” den.”

 1. Hej Poul,

  Har du købt dem hos Great Plains Audio et sted i Midtvesten?
  Det ville være oplagt med en sammenligning med Tannoy Monitor Gold.

  Mvh.
  Kristoffer

 2. Ja, det har jeg, lige præcist der, efter at have opgivet at finde et af de sæt 604 8G, som jeg engang ejede og måtte opgive at få til at spille ens. Eddermaeme kritisk/umuligt at få højde og amplitude korrekt i diskanten.
  Du er velkommen til at deltage en test mod/med Gold. Det er helt sikkert helt forskelligt men derfor skal man vel alligevel være hifi-entusiast af den rigtigt kedelige slags for at sige at den ene er dårlig. Måske vi skulle prøve en demo for Århus Hifi-Klub. Min kone har dog allerede valgt Tannoy Monitor Gold så et sæt af dem bor i vores soveværelse og pejsestue. Altså 2 sæt forstås…Der er en verden til forskel mellem Gold og 604 (og sikkert osse dem fra Great Plains) men bedst af alt er dog 2/3 verdener når begge/alle 3 er de bedste!

 3. det med 605 eren der ikke kunne spille bas og diskant og alligevel blev brugt til studie monitors svarer vel til at mange i dag bruger pc højtalere til det samme arbejde fordi det skal lyde godt på hvad 98% af brugerne bruge af L… og ikke godt på godt grej ….. Madonna lyder egentlig meget godt på en lblå denver plastboks cd afspiller til 299 men f… hvor lyder det fælt på et godt anlæg …

 4. Til Ruben: Ja, det er vel sagen og beviser vel blot, at hvis man kan sit kram, kan man bruge alting. Det jeg ikke helt forstår er hvorfor producerne vælger at gøre det så SVÆRT for sig som muligt…
  Til Kim, du gamle analogfreak, dejligt at vide du er OK og vel (man ser dig jo skrive på udenlandske fora i ny og næ): Lad de her links komme i en lind strøm, de er altså for fede!

 5. det er min yndlings youtube video – den mand går da virkeligt op i rør og denon 103ere på diverse mellemhjulere – det fik mig til at bestille Gene Ammons Boss Tenor først på cd og siden vente et halvt år på den skulle komme hjem på LP – desværre så bulet at jeg ikke kun spille på den – er det Pouls nye Altec eller den forjættede lillebror?

 6. Det er de rigtige Altec men en noget alternativ kabinet/delefilterkonstruktion. Det forekommer ikke optimalt at bruge disse enheder med begænset belastbarhed og kort slaglængde i åben baffel. Læs:åndssvagt. Ellers er det godt nok en vanvittig bunke sager. Man kan næsten ikke frigøre sig fra den tanke hvor lang tid det må have taget at udvælge dem allesammen og så efterfølgende for de allerflestes vedkommende få dem yderligere modificeret. Når sådan en mand overhovedet at lytte på noget/før og efter nogetsomhelst?
  Blot en tanke…

 7. hvilket kabinet har du tænkt dig at prøve med dem?
  Jeg har meget detaljeret tegninger fra "Aubrey Martin" af 620 kabineter hvis det skulle have interesse?
  Jeg overvejer selv stærkt at prøve 604 fra GP i 620 kabinetter. Det bliver spændende at høre fra din resultat op i mod Tannoy.

  mvh Kristjan/Kristian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *