Nedbrud og nytår

Herfra en forsinket godt nytårs-hilsen til vores mange læsere, men vi kan så håbe på, at det er gået ganske udmærket derude for folk i årtiets første dage selv uden os. Vi håber også, at serverne hos vores særtjeneste-leverandør engang bliver supergode, for der har godt nok været lidt meget “sort skærm” på det allerseneste. Nå, (den sommetider tvivlsomme) visdom bag ordene består jo på trods af den aktuelle mangel og de kommer vel igen en dag.

Ellers betragter vi fra sidelinien med nogen interesse det, man med mangel på bedre år vel må kalde “damage maximisation” på de danske hifi-fora. Det drejer sig om et nodsjællandsk enkeltmandsfirma indenfor den mere eksotiske del af hifi-branchen, MJSA. Nu skal vi være de sidste til nogensinde herfra at påstå, at nutidens kunder nødvendigvis eller blot for det meste har ret. Det var anderledes (læs: bedre!) før og det bliver værre til næste år så alting er altså statistisk set ganske gennemsnitligt.Som den årlige høst idet tidligere Sovjetunionen som osse altid blev bedre. End næste års altså… 
Lige i denne sag er der ikke alt for meget, der tyder på, at sandhedens klassiske “tredeling “, nemlig “den ene parts historie/den anden parts historie/den rigtige historie” gælder alt for godt Vi kan naturligvis ikke andet end gætte med ligesom alle andre, men når man som sælgeren her gør alligevel deltager i en offentlig diskussion om salgs-tvisten, så må man altså komme op med en bedre og mere overbevisende argumentation, hvis man vil opnå noget. Det, han opnår her, er vist nærmest det diametralt modsatte af det bedre kendte begreb “damage control”

Nu kan altid spørge om det fornuftige eller betimelige i at diskutere en sag offentligt, som man selv har overgivet til advokat, men man må som et absolut minimum forlange, at der er blot en smule overbevisnings-kraft i argumentationen. Det er der absolut ikke fra MJSA som vi læser det, og så har vi vist endda bedømt det lidt mildt. Det hele minder mest for sælgeren MJSA om en scene fra den seneste “Die Hard”-film, som vi så i TV for et par dage siden, hvor Bruce Willis pløkker en af skurkene ved at skyde gennem sin egen skulder. MJSA rammer godt nok kun blot sin egen fod, men kaliberen er til gengæld noget større. Det er altså rigtigt dumt at gå offentligt ud uden at forsøge at sige nogetsomhelst andet end noget, der får en selv til at fremstå i et ekstremt tvivlsomt skær. Så hellere have håbet at stormen var gået over, som storme altid gør, og det burde han faktisk vide noget bedre end de fleste Og hvad kan offentligheden så lære af det her? Tilsyneladende overhovedet ingenting, firmaet har nemlig tidligere været “fanget” i den brede offentlighed i en ganske vist langt mindre “sag” om et apparat, hvor pengene var modtaget uden at kunden havde fået det, han havde bestilt. Eller for sags skyld vist nogensinde fik det. At så folk bare fortsætter og fremturer ad samme slagne vej er der jo ikke noget mærkeligt i, når det tydeligvis var helt ligemeget sidste gang. Det ville vi nok osse selv have gjort, for når kunderne er dumme og glemsomme nok, så går det meste. Ikke helt alting, ihvertfald ikke før det hele alligevel er blevet glemt, men SÅ gør det til gengæld igen.

Og hvad kommer det mon så til at betyde for MJSA? Absolut ingenting naturligvis som ikke allerede ville være sket i forvejen. De få og små hifi-operatører, der efterhånden findes på det danske marked, ville alligevel være blevet både færre og meget mindre og ikke mindst firmamæssigt mere usynlige. Om den kommer til at stille MJSA bedre eller dårligere i denne overlevelseskamp er ganske uvist. Omsætningen i dette i praksis fritids-drevne enkeltmandsfirma er så lillebitte (på trods af enormt høje nominelle priser på varerne, at de fleste af de allerede uhyre få kunder, der er derude, alligevel næppe kan huske noget, når blot prisen er rigtig. Som sikkert heller ikke mange pæne danskere altid på denne årstid helt kan huske, hvornår der er højsæson for indbrud. Designersofaen var jo godt nok uventet billig og så var der allerede præget et nummer i den, meget smart, så slap man jo for at gøre det selv må argumentet vel have været.

Nu er det naturligvis ikke vores hensigt at mistænkeliggøre salget af brugt hifi og den herskende moral og da slet ikke de danske operatører som her MJSA. Der må dog være enkelte af de rigtigt eventyrlystne “venture”-banker derude endnu, der kan lægge ud for et varelager, der overfladisk betragtet er nok til firmaets salg de næste adskillige år. På den anden side ser vi jo også allerede på nettet, at alle de endnu ikke eksisterende nye apparater alligevel tilsyneladende er på lager overalt. Mystisk, når de slet ikke findes fysisk endnu og det her endda indenfor vores egen branche…

Det har dog altid for selv dette ret velkonsoliderede firma været en spændende statistisk foreteelse, hvor mange ganske nye vældigt dyre MEGET nyere brugte apparater, der sælges i Danmark uden at det åbenbart har været muligt at finde nogen kvittering på nogenting. Ihvertfald oplyser sælgeren specifikt forrygende ofte i annoncen, at han ingen kvittering har, og det må man vel tro på, ellers sagde han det vel ikke. Hvordan det så lige kan være er en helt anden sag, men mon vi ikke forsigtigt må konkludere, at særligt sælgere af dyrt brugt hifi roder en del mere end gennemsnittet. En ting, som normalt ikke bemærkes i prissammenligninger er den lidt trivielle, at der STADIGVÆK er moms på brugt-køb i Danmark (og normal garanti, iøvrigt!), men f. eks IKKE i England. Hvorfor hele brugtmarkedet således ikke alene af denne ene grund flytter til England har vi aldrig helt forstået. Vi kvier os naturligvis ved at gætte alt for meget her, men der må vel være en grund, som vi blot ikke er intelligente nok til at gennemskue. Der er grunde til det meste, også til, at den tidligere ejer af Dansk Audio teknik vistnok også fik lidt håndfaste erfaringer med Skat.
MJSA skal såmænd nok klare sig mindst ligeså godt, som det ellers ville have gjort. Det er så både den dårlige og den gode nyhed i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.