Dagens digt

I dag vil vi være positive på samme måde som de lokale TV-nyheder, men måske lige knapt så “søgte” I forbindelse med den mirakuløse redning af en dansk FN-medarbejder i Haiti gik lokal-stationen aldeles i selvsving. Meget anderledes kan man vel dårligt fortolke de glædestrålende interviews med mennesker i Kvickly i Odder. Det var nu ikke fordi den netop reddede havde arbejdet som flaskedreng der og heller ikke fordi nogen kendte ham. Den eneste og dermed den største lokale kolorit var, at hans forældre boede på de kanter, og det var så nok til at TV2 og lokalbefolkningen i fællesskab etablerede denne sanseløse glædesrus. Ren forloren opviglet følelsesporno-“light” af allerværste skuffe.

Det er bestemt manden vel undt at blive reddet, men man er jo altså ikke nogen helt, fordi man bliver gravet ud af ruinerne og selv ikke når helte-begrebet bliver spændt til maksimal elasticitet. Man er HELDIG og mægtigt priviligeret ved at have været medarbejder ved FN (ellers ville han aldrig have været så intensivt eftersøgt) udover at han ikke ligefrem betaler kommuneskat i Odder. Eller skat iøvrigt overhovedet, lidt misundelig er man vel altid. Vi mindes aldrig at have set lokale interviews med tidligere fastklemte i tog-og andre trafikulykker og dér er der ellers nok at tage af. Det værste ved denne evindelige “human interest”-vinkel på alting er, at fokus samtidigt samtidigt tabes fuldstændigt på de hundretusindvis af haitianske ofre, døde og døende. Vi har reddet vores mand og hurra for det og det andet roderi og folkelige oprør dernede er alligevel kommende nyere historie.

Ellers bliver disse ord noget forkortede i dag grundet en kedelig prosaisk ophobning af arbejde. I de næste par vil vi forsøge at huske en positiv vinkel på verden, og i den anledning skal vi citere et par strofer fra en kendt poet, hvis navn være for evigt helliget. Efternavnet er det samme som et kendt digt af den danske Nobel-pristager Johs. V. Jensen, hvis anden titel-ord var “-Station” Inden vi afslører denne danske digteriske gigants navn, vil vi lige bringe den fyndige tekst, som lyder:
“Nogen vil elske, andre gi´tæsk
nogen er vilde med kager og andre med flæsk”
Vi misunder disse få rigtige digtere, som ikke benytter nogen Rimordbog, men som simpelthen SKABER nye Rimordbøger. Uden at nogen alligevel nogensinde vil kunne eftergøre disse digte. Det bedste ved digtekunsten er næsten, at digterne for det meste VED, at der er tale om digt.
Det er straks meget værre med TV-mediet, hvor både journalister og ellers rimeligt fornuftige sagesløse mennesker kommer til at arbejde uhelligt sammen for at omskabe en såre tragisk og prosaisk virkelighed til det rene digt. Et digt om heltemod, som retteligt burde være reserveret for dem, der har et valg, det er ligesom det essentielle ved at være helt. Alle andre er ofre, nogen er heldige, andre er haitianere og de får virkeligt tæsk!
Til slut skal vi lige korrigere en del mennesker, som tror, at det hedder PÅ Haiti, fordi det jo drejer sig om en ø. DET GØR DET IKKE! Øen hedder nemlig Hispaniola og rummer udover Haiti den amerikansk semi-styrede Dominikanske Republik. Spændende information, ikke? Forfatteren til dagens digt hedder iøvrigt Jens “Memphis” og burde have haft Statens Livsvarige Kunststøtte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *