Nye visitkort

Så er der atter en dag helliget de mere væsentlige ting her i livet. Inden enkelte måske ville udbryde, at det vist omfatter at kramme konen og andet kvindagtigt pjat må vi jo krybe til korset og tilstå, at vi mest havde fagrelevant arbejde i tankerne. Nå, det andet må vel med også..
Efter denne korte nødvendige afbrydelse er vi så tilbage igen. Dagen står på montering på en lokal café og så skal der pakkes varer til en højskole ved Vejle og en lokalradio i Hadsten og en bunke trådløs til en lokal teaterscene og et rigtigt professionelt og ganske kostbart lydkort til et lokalt teater. Endelig skal vi forsøge at få en gammel Thorens 126 fra en lokal musik-institution til at køre igen, og det er jo herligt, når vores kære hobby hifi tilfældigvis lige “flyder over” i vores professionelle virke.

Nu sælger vi i sandhedens navn ganske ofte ting, der spille ganske overordentligt grimt. Ikke mindst, når de spiller for højt, heldigvis, men også vores branche er naturligvis ramt af kun alt for tydelig “skæren hjørner” Effektopgivelserne i husholdningshifi har længe lignet de noget oppumpede ditto fra bilstereo-branchen og vores eget fag er selvfølgelig også ramt. En “1000-watts-forstærker” har i næsten 20 år været synonym med et apparat, der nok kunne levere 2 gange 500 watt ved 4 ohm, men godt nok kun ved uproblematiske 1000 hz. Ved lavere eller højere frekvenser var sagen altid noget anderledes og helt galt gik (og går) det selvfølgelig, når man samtidigt belaster med 8 ohms højttalere med den normale og uundgåelige kapacitive belastning. Lige dét er de nemlig ganske usædvanligt dårlige til, ganske overraskende, når det nu altså er et uundgåeligt vilkår for en audioforstærker at blive kapacitivt belastet.

Derfor er det ikke spor underligt, at rigtig mange af de forstærkere, som vi selv sælger, spiller ganske overordentligt langt fra selv den mest rimelige opfattelse af “god lyd” Mange af disse såkaldte “konstruktioner” kan der garanteret ikke have været nogen, der i udviklingsfasen har haft sat til nogen højttaler med lyd på. De spiller simpelthen så skidegrimt, at det nærmer sig det komiske. Nu er vi til en afveksling tilbage i vores eget fag og må derfor optræde med nogen kollegial varsomhed og blot bede kunderne vurdere kvaliteten. Eller altså især manglen på samme, forårsaget af den accelererende billiggørelse af alting. En proces, der for længst er løbet fuldstændigt løbsk.

Alligevel skal vi faktisk over i hifibranchen for at se en rigtig nyskabelse.En kær gammel ven har nemlig introduceret et angiveligt tysk mærke til Danmark, Audioblock. Priserne og produkterne ligner dog til forveksling standard-hyldevarer fra fjernøsten, men det ved vi naturligvis ingenting om. Vi vil dog gætte på, at vi skal over i den aller-aller-østligste del af det Stortyske Rige for at finde produktionsfaciliteterne. Igen, det er helt uvæsentligt og rent gætteri. Til gengæld er det ganske skægt at se målingerne på forstærkeren i programmet og nu må vi lige bede om forladelse for lidt uvante “technikaliteter” på denne side. Apparatet oplyses nemlig til at have en forvrængning på “mindre end 0.05%” men godt nok ved noget beskedne 1 watts udgangseffekt og ligegyldige 1 khz. 

Til teknisk knapt kyndige kan vi oplyse om, at de fleste forstærkere faktisk forvrænger forholdsvist meget, men det sker altså ved effekter på måske 50 MILLI-watt og for den sags skyld også ved lidt højere og noget mere relevante frekvenser. Alle oplysninger ved 1 watt er fuldstændigt ligegyldige men fortæller så muligvis bare en anden historie. Som så ikke fortælles naturligvis. Nå, den samlede udgangseffekt opgives faktisk teknisk særdeles loyalt til “50 watt gange 2 ved 4 ohm og 1% forvrængning. Og så er vi tilbage ved vores egen professionelle branche igen hvor alting pr. rutine opgives i en impedans man ikke benytter. For at få det høje tal i udgangseffekten selvfølgelig. Nu benytter man faktisk noget oftere professionelt at sammensætte systemer med f. eks 2 højttalere pr. stereo-side, mens den praksis vist normalt er uhørt hjemme i stuen. Den lidt alternative skrivemåde “50 watt gange 2” tyder osse mest på, at man nu i hifibranchen har “adapteret” den mangeårige professionelle praksis med at opgive frekvensen udelukkende i 1 KANAL. Om det giver nogen mening er vel tvivlsomt, et hug i stortrommen står sjældent udelukkende i den ene kanal, mens den anden måske er tavs. Eller rettere, det gør det aldrig nogensinde.

Denne opgivelse pr. enkeltkanal er et af de tilfælde, hvor summen af de 2 kanalers effekt enkeltvis naturligvis er mindre end summen, hvis de benyttes samtidigt (og det gør de ALTID, naturligvis) Strømforsyningen sætter en nødvendig grænse, Den meget ærlige pressemeddelelse fortsætter med at oplyse, at effekten på 50 watt endda afleveres med en forvrængning på ikke mindre (eller forhåbentligt mere) end 1%. Hey, vi er helt tilbage ved den gamle DIN 45.500 hifi-norm fra 1960-erne her. Dengang for knapt 50 år siden var 1% forvrængning nemlig ikke unormalt, selv om Harold Leak jo allerede i 1945 havde opnået helt uhørte 0.1% Nå, nu blot 64 år efter er tallet altså 10 gange så højt. Om det er særskilt imponerende må den enkelte vel afgøre, selv synes vi det vel ikke akkurat. Selv synes vi faktisk det er gennembrud ikke meget mindre end Leak bare lidt en anden slags. Det er faktisk ganske overordentligt svært med moderne komponenter at opnå en forvrængning på 1% men det er altså lykkedes her må man tro.

Hele pressemeddelelsen er faktisk forbilledlig klar og koncis og overlader ingenting til fantasien og al ære her. I vores egen branche ville man garanteret aldrig se så detaljerede data mest fordi det øjeblikkeligt teknisk ville diskvalificere produktet. Nå, heldigvis er hifibranchen ikke videre “teknik-dreven” længere og har vel i virkeligheden ikke været det de seneste 10-15 år, så næppe mange bemærker vel det her. Ligeså få nok, som vi tror der er købere for separate hifiapparater i mellemklassen til ca. 3000,- pr del men det er kun egen fordom. Nå, vi vil da håbe, at denne uhørt ærlige oplysning af tekniske specifikationer vil finde et fortjent publikum derude. Det fortjente kommer vel ind hvis man som kunde ikke formår at læse de ellers særdeles udførlige specifikationer bedre. 

Som sagt, vores egen branche er kun uhyre lidt bedre. Til gengæld er der så ret langt mellem eksempler på folk, der totalt spilder vores tid, men det sker da. For eksempel i går, hvor vi fik en henvendelse fra en kunde med det på overfladen rimelige ønske om at købe 4 meter kabel af en specifik type. Henvendelsen var overraskende, fordi vi ikke havde handlet med kunden i 20 år og kunne have været smigrende. Det var den nu ikke, det drejede sig nemlig om et coaksialt højttalerkabel, som ingen på grund af åbenlyse tekniske problemer har anvendt. Jeg har aldrig selv solgt så meget som en eneste meter af dette produkt, der ellers kun koster 30,- m. i udsalg. Der var altså mulighed for ved hjemtagning af den nødvendige rulle på 100 m. at betale kablet plus de godt 200,- det koster i transport og så altså få solid negativ dækning. Tillige med de resterende 96 m. kabel, som desværre vil brænde de allerfleste forstærkere af og som derfor er usælgeligt.

Vi takkede derfor nej med den fornuftige begrundelse (syntes vi da selv), at kunden blot kunne købe det dér hvor han ellers normalt handlede. Det forekom vel rimeligt nok at forsøge at “tørre” en så håbløs forretning forretning af på denne måde, men manden blev søreme sur og gik så langt som til at tale om “sure opstød” Denne skribent, sure opstød, aldrig nogensinde eller hvad? Måske indimellem, men lige her syntes vi nu nok det var i orden at sende “Sorteper” videre. Helt i orden faktisk men nu er det jo også noget sværere at være kritisk overfor sin egen dømmekraft….
Åh jo, og så får vi forresten nye visitkort i dag med et sjovt nyt navn på, nok i virkeligheden dagens eneste rigtigt fornuftige nyhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *