Klaustrofobi og menneskelig svigt

Vores lille virksomhed er jo som de fleste sikkert ved rigtig professionel. Ikke i ordets bedste betydning, den vurdering vil og må vi lade vores kunder om. Næh, det er snarere i ordets mere faktuelle betydning, nemlig at vi handler med kunder, der har et rigtigt behov. Som at sælge køkkener til folk, for eksempel, der rigtigt laver mad, fordi de lever AF det fremfor at gøre det til folk, der blot lever FOR det. Det medvirker altsammen til en behagelig (for os da) fornemmelse af “nødvendighed”, fordi vores kunder for det allermeste har et uhyre reelt behov. Det gør vores aktiviteter her i firmaet ganske meningsfulde synes vi selv.

Hvorfor denne ret basalt temmeligt banale indledning i dag? Jo, fordi vi netop i dag har måttet krybe til korset og aflyse et ellers forlængst aftalt arrangement og det er temmeligt flovt. Flovt fordi de folk, der havde meldt deres ankomst er ganske overordentligt flinke og vist endda havde øl med. Det er således en alt andet en banal beslutning at aflyse, men til gengæld så meget mere nødvendig. Fordi fortidens synder lige pludseligt bliver mere end påtrængende. Dengang man faktisk lavede seriøse hifi-demonstrationer, dengang for mange, mange år siden. Fordi man simpelthen syntes, det var sjovt. Det viser sig efterhånden at være ALT, ALT for mange år siden. Ja, måske det hele osse dengang var løgn.

Der er heldigvis en lille formildende omstændighed ved vores svigt i dag, som dog nok ikke finder nogen synderlig forståelse hos dem, vi åbenlyst har svigtet. Der er nemlig tale om professionelle indenfor den absolut mere etablerede del af faghandlen, ikke hr. Hvemsomhelst. Det er selvfølgelig skidt, men mest godt hvis man nu altså absolut skal svigte. Det helt fundamentale problem ved at demonstrere såkaldt “tung hifi” for nogensomhelst er jo altid, at de naturligvis allerede har noget i forvejen, som de for det meste er ganske tilfredse med. Ikke nødvendigvis fordi det lyder særligt godt, men simpelthen fordi man(d) nu altså selv har købt det. Det sidste er det vigtigste af alt og er hele branchens omdrejningspunkt. 

Det er så der vores akutte panik sætter ind, for hvad i Himlens navn er det egentligt kunden vil? I det her tilfælde kan vi vist godt afsløre, at det drejer sig om at sammenligne dyre højttalere for måske så at vælge vores. Og så falder vores kæde vist bare af for hvad er det lige vi kan tilbyde? Jo, noget, der med garanti lyder HELT ANDERLEDES end det, kunden har i forvejen som højttalere jo altid gør. Til overflod lyder de så totalt anderledes i alle rum og det uden nogen undtagelse. Jo mere udæmpet et rum er som praktisk talt alle normale beboelsesrum, jo mere radikalt forskelligt spiller tingene. Selv i et lyddødt rum er der forskel, blot mange gange mindre men forskellene er ubegribeligt store stadigvæk. At være så ubegribeligt indbildsk som en udstiller på an nyligt afholdt udstilling i København var, er vi nemlig ikke. Han mente sig nemlig i stand til at gøre lyden perfekt i ethvert rum, det gør vi så ikke. Overhovedet ikke, endda!

Det er så det, som vi desværre kun kan tilbyde, nemlig absolut ingenting. Det værste er altid, når man som prædikant selv kommer i tvivl om sit eget budskab. Nå, nu er vi til alt held ikke professionelle “hifi-prædikanter”, men det var alligevel en overraskelse for os selv så sent at opdage, at tanken om at forsøge at “omvende” folk med et allerede sikkert ganske velspillende system (vi har nu aldrig hørt det, men det er helt vildt skide-dyrt så det spiller vel fint nok) til vores eget simpelthen var så forbundet med akut-kvalme. Tanken om den sorte dag for næsten utallige år siden, hvor selveste den eksilerede hifi-guru Kurt von Komik var på (heldigvis uhyre kortvarigt) besøg bliver presserende i maven næsten som om man havde spist et stykke af grundstoffet natrium. Det udskiller jo som bekendt i vandig opløsning den eksplosivt brændbare gas brint ( øh det er vist en lidt alternativ kemisk forklaring, det “hydrolyserer” vist blot)og så den ikke mindre sprængfarlige natriumhydroxyd. Det burde give en grafisk beskrivelse at vores dilemma her.

Vi må vist bare erkende, at vi aldrig nogensinde kan vende tilbage til den tid, der måske i virkeligheden heller aldrig nogensinde var. Nemlig dengang folk hyggeligt uden synderlige bagtanker besøgte hinanden og så købte man det, som man syntes bedt om. Det beholdt man så efterfølgende i mange, mange år. Som vi selv har gjort i erkendelse af, at et valg baseret på mindre eller især mere indbildte forskelle ingen mening giver. Hvis man ud fra et kvalitativt glimrende udgangspunkt ønsker sig noget afgørende bedre, er det jo i virkeligheden ren psykologi, ikke teknik. Og når der ikke er tale om nogetsomhelst ægte behov, blot midlertidige og nødvendigvis kunstige præferencer, så har vi jo naturligvis ingen berettigelse. Erkendelsen er kommet sent, men det er nu sådan vi ser virkeligheden.

Det betyder naturligvis altsammen ikke, at vi ikke osse i fremtiden vil forsøge at “tæppebombe” vores aldeles sagesløse kunder med auditive sanseindtryk. P. t. er denne forfatters absolutte favorit et sæt køleskabsstore JBL 4320, som fruen siger spiller aldeles rædselsfuldt. Det gør de også og det ville være et mareridt udelukkende at have disse klassiske højttalere, som hvæser på en ganske fæl måde. For det meste altså, lige indtil det enkelte “guldkorn” så dukker op, hvor de spiller bedre end ALT ANDET i hele verden. Også langt bedre end alt vores megadyre og endnu større ATC-isenkram og Tannoy/Lockwood Monitor Gold og Quad ESL 63 og Altec-Lansing og hvad vi ellers har stillet op her i huset. Hvad er så bedst+
Ja, det uoverstigelige og ganske uløselige problem er så, at det aner jeg simpelthen ikke. Udover at det jo både er den nødvendige og tilstrækkelige årsag til, at vi aldrig nogensinde fra 1990 og frem har solgt hifi. I dag er så dagen hvor man noget sent er kommet i tanke om det. Nemlig at hvis der ikke er tale om noget reelt behov for en ting, så skal vi da bare videre i en Helvedes fart. Nemlig derhen, hvor der er!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.