Jan Guillou og Carl Orff

Nu er der mange ting, som vi har svært ved at forstå, det er vist næppe en større hemmelighed for regelmæssige læsere af denne side. For eksempel har det været ganske forstemmende svært at indse, at ellers sikkert fornuftige og almindeligt hårdtarbejdende folk fra landet slet ikke fatter det indlysende. Nemlig at det er forbudt for professionelle at udskænke spiritus til børn og altid har været det. Det er iøvrigt også for ikke-professionelle men det er en helt anden og noget mere privat sag. Vi fatter ikke en brik af, at ansvarlige forældre ikke tager afstand fra det ganske uansvarlige festkoncept, som vi til næsten bevidstløshed har tæsket løs i de seneste uger. At det ikke er bare det mindste lovligt afficerer tydeligvis ingen på trods af, at beskyttelse af børn jo ellers turde være forældres absolutte førsteprioritet. Mærkeligt med denne totale mangel på almindelig sund omtanke.

Nu er det nu ikke kun i landlige omgivelser i det midt-jydske, denne totale mangel på konsekvent tankevirksomhed florerer. Det finder naturligvis osse sted i byerne, men det vidste man allerede godt. Vi havde vel blot håbet på, at der enkelte steder ude på maskinstationerne og andre til landbruget hørende service-virksomheder havde været blot en lille smule almindelig moral. Ikke nødvendigvis i ren “Morten Korch`sk” idyl med Poul Reichardt som den altid ranke og retliniede helt og Peter Malberg som den skælmske landsbytosse, der alligevel havde et hjerte af guld. Det er muligt, at der stadigvæk er noget af dette “gamle guld” derude på landet, vi har nu bare ikke set noget af det i denne omgang. Nu kommer jeg selv fra et udsted, hvor mange af bilerne ikke havde nogen nummerplader og børn på 6 år kørte på traktor, og det var der ingen der sagde noget til. 

Der var heller ingen nødvendige sanktioner mod ham, der luskede noget bedugget hjem i sin bil fra købmandens baglokale, hvis han altså ellers kørte langsomt nok. Visse love kan have lokale varianter og man knalder vel heller ikke hinanden i Syd- og Sønderjylland for at sælge dåseøller til hinanden. Lige der findes der delvist momsfrie zoner og det har der vist altid gjort. På samme måde som at der stadigvæk kører børn på traktorer på Endelave. Alligevel har man altså aldrig nogensinde haft professionel udskænkning af alkohol til børn. Der var alligevel grænser for galskaben og de lokale fortolkninger af loven. Fordi enhver jo selv uden lektie-hjælp burde kunne se, at en sådan lov er både indlysende og nødvendig. Fordi børn, der kan vælge fra alle hylder naturligvis vælger ALT fra ALLE HYLDER, spiritus såvel som kost udelukkende baseret på slik og smøger. Man gruer næsten for, hvad de så HELLER IKKE ser derude på landet. Når de nu ikke ser det her…!

Nu er klarsyn så heller ikke vældigt udbredt i byen og en hverken politisk specifik eller uddannelsesmæssig baseret. Hovedreglen er vel snarere, at jo mere uddannet man er (og særligt jo mere (ud)dannet man selv FØLER sig), jo dummere bliver ens synspunkter. Hm., denne skribent er jo faktisk cand. mag. fra Århus Universitet, lidt dum har man vel lov at være så. Hvis man skulle have behov for at blive mindet om denne temmeligt entydige sammenhæng kan man jo blot se på den “dannede elites” accept af, at den svenske krimi-forfatter Jan Guillou af for denne skribent noget “rød-fascistoide” voldsforherligende krimilitteratur engang var lønnet af selveste KGB. Det foregik godt nok dengang, han ellers officielt var ubetinget støtte af en anden af historiens værste massemordere, nemlig en maoistisk ekstremist-fraktion. Han dækkede sig tydeligvis ind, gjorde han og ville vel have haft en chance uanset hvem af de morderiske regimer, der vandt. 

Den eneste, der vandt, var alligevel Jan. Nemlig respekt for at stå frem. Mærkeligt, vi synes ikke Jans arbejde er meget mere rosværdigt end den gamle forkæmper for udvidelsen af den seksuelle frihed, nemlig filminstruktøren Roman Polanski. Som godt nok p. t. sidder varetægtsfængslet for bevislig pædofili så selv hykleriske USA kunne da finde ud af at huske indlysende forbrydelser, når nu vores sunde midtjydske danskere ikke kunne. Polanskis forbrydelse fandt sted i begyndelsen af 70-erne, den anden handling forrige uge. Hukommelsen er heldigvis ikke altid lige kort og nu sidder Polanski fortjent i “saksen” Det fælles? Forbrydelser mod børn!

Jan Guillou støttede ganske vist en af de ubetingede tabere i den “kolde krig” men det var vist altsammen ikke så slemt, forstår man af de politisk korrekte meningsdabnneres udtalelser. Nogen ret har de vel, det er da ihvertfald ikke nær så slemt, som hvis KGB havde sejret. Det gjorde de trods alt ikke, men det var altså ikke på trods af Jan. Som ubetinget og uden appel var en gemen landsforræder. For et vanvittigt og morderisk regime med over 100 mill. døde bag sig (under sig?) Mærkeligt at han stadig er i det gode selskab. 

Det er den tyske komponist Carl Orff så tydeligvis ikke længere. Ihvertfald ikke hvis man skal tro den danske dirigent Bo Holten. Nå, det skal så tydeligvis ikke, for mae til vrøvl skal man da næsten ud på landet for at finde. Holten vil nemlig ikke optræde ved en koncert, hvor et af den klassiske musiks absolutte “superhits”, nemlig Orffs “Carmina Burana” bliver opført. Hvorfor kunne man vel spørge, men kan vel næsten allerede gætte svaret. Fordi Orff jo var tysker og derfor giver denne musik den kunstnerisk åh så sensitive Holten “mindelser” om fascisme og nazisme og lyse ariske kvinder og muskuløse blonde mænd. Når man hører Orffs musik kræver det nu vist en “særlig følsom åndelig dimension” for at få det her mageløse plat ud af det. Holtens synspunkt er så absurd, at selv JP tager det alvorligt.

Var det så fordi Orff var nazist? Næh, det var han ikke han havde vist mest det uheld at være tysker på det helt forkerte tidspunkt. I 1937 var Orff allerede midaldrende og hans største forbrydelse udover det var vel, at han heller ikke var aktiv anti-nazist. Det burde man vel kunne tilgive, på nogenlunde samme måde, som at heller ikke alle danskere var frihedskæmpere. Ja, de fleste var vel i virkeligheden ganske godt tilfredse med de gode og fast stigende priser på danske landbrugsvarer og jo, jeg kommer selv fra landet. Det var ikke lige akkurat der, modstandsbevægelsen fandt større fremme. Der var ellers god plads til at sprænge lidt skinner i luften.

Bjergsomheden og almindelig fornægtelse af det selvindlysende havde til gengæld fremragende kår derude, men det er jo noget andet.
Nå, Guillou er “inde” på trods af sin indlysende landsforræderiske alternativt. forbryderiske virksomhed. Orff er i stedet “ude”, fordi han ikke gjorde nok for en sag, som han aldrig havde nogen chance for at vinde alligevel. Nemlig den aktive kamp mod nazismen. Det er simpelthen at gøre grin med almindeligt tænksomme mennesker, det her. Hvor alting vendes “på hovedet” ligesom i tegneserien “Iznogood”, som dog er sjov. Det er det her egentligt ikke hvor den egentlige skurk Guillou slipper, mens Orff blot “karakter-myrdes” uden nogen appelmulighed. Af en mand, Holten, som vist blot burde have haft fred til alt sit latterlige “føleri” omkring den musik, som han altså bare ikke kan lide. Du skal altså længere ud på landet med dit ævl, Holten! Eller også behøver du ikke, det sidste er næsten FOR uhyggeligt…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *