Hjem til far!

I dag fuldendes så langt om længe ind/udflytningen til vores nye domicil. Enkelte vil nok noget spagfærdigt kunne indvende, at det jo sker når konen og barn og hunde flytter ind, men det er ikke helt korrekt. Alle “børnene” skal nemlig med, og det er så det, der sker i dag. Vores samling af antik hifi bestående af godt og vel 20 stk. Lockwood Major-højttalere, masser af EAR- monsterfostærkere, alskens Altec-Lansing isenkram, bunker af Quad ESL 63 og diverse andre pladskrævende ting kommer endeligt hjem. Hjem til far! Endelig, endelig mulighed for at spille. Højt, vedvarende og så endnu højere, hurrah!

Godset her har i en periode været opstaldet i et pudsigt århusiansk såkaldt “center”. Det er nu ikke forbi centret ligger synderligt centralt, det er heller ikke særligt stort eller kommercielt succesrigt som andre større og mere “centrale” centre. Det er udelukkende et center, fordi det HEDDER noget med “center”. Det står der endda på skiltene, så det må jo passe og der står vitterligt “Vanggaard Centret” Det var det også engang, hvor der på stedet lå en betydelig damekonfektions-virksomhed, som til overflod hed , ja, altså “Vanggaard” For denne længst forsvundne virksomhed var beliggenheden naturligvis “central” men så slutter det vist osse. I dag er situationen en helt anden på denne grund, der engang nærmest “emmede” af alskens aktivitet og voldsom virkelyst. Det eneste, der “emmer” nu, er en intens dunst af “social deroute” Vi bruger det udtryk, fordi det lyder noget pænere og mere “stuerent” end der egentligt lugter deroppe. Det lugter nemlig helt ubeskriveligt AD HELVEDE TIL!

Så snart man nærmer sig dette diminutive center, som blot indeholder en ALDI, et pizzeria med ejeren evigt hængende i døren som en tydelig advarsel for alle andre end de ekstremt hungrende (og folk med større frokostbudget end 30,- for pizza/cola-pakken, der tilbydes) og så altså et banko-center. Af den gode gamle slags, med spilleplader med numre på, hvor selv den svagest matematisk funderede kan være med til at vinde den attråede “købmandskurv” og alt det andet gode. Ja, måske man ligefrem stadigvæk kan vinde den gammeldags landlige hovedpræmie, nemlig en hel halv gris. Altså ikke en hel, kun en halv. Man kan sagtens have drømme, selv om man selv lugter lidt i retning af dette dyr, som visse biologer ganske vist hævder er renligt. En gris lugter nu alligevel af Helvede til og så alligevel langt bedre end de små mennesker, der så tydeligt efterstræber det deroppe med deres banko-plader.

Nu forstår man godt, hvorfor grise lugter af gris, når man ser dem rode i mudder og ådsler og ajle-beholdere, mens det er mindre indlysende, hvorfor de mennesker, som frekventerer dette center, allesammen lugter ca. ligesådan. En mangel på almindelig personlig hygiejne hjælper selvfølgelig et stykke af vejen for at forklare, men er langtfra nok. Selv det mest svedige omklædningsrum for korpulente mandlige/landlige fodboldspillere med job på svinefarme kommer blot i nærheden af denne særegne lugt deroppe i centret. Det er simpelthen lugten af mennesker af den laveste statuskategori. Det er dem, der spiser dårligt, ryger for meget, er ensomme og uden netværk. At de spiser dårligt og altid har gjort det, ses let af deres højde. Det er nemlig allesammen bittesmå indfaldne mennesker med ludende gangart og vigende øjne. De ser allesammen triste ud som om der slet ikke heller her i bankoens “underholdnings-mekka” er blot det allermindste at være glad for. 

Det er der nok heller ikke, men det er tydeligvis alligevel det bedste, der er at få. Det må så næsten være det mest deprimerende af det hele. Væggene er ganske vist af beton i centret, men alligevel er dunsten af alle disse menneskers kollektive ud-sondringer sivet ind igennem væggene. Ingen vaskemidler kan fjerne denne taber-lugt på samme måde som ingen almindelige normal-højde mennesker nogensinde vil komme til at søge dette center. Inden vi nu bliver anklaget for “social racisme” her skal det med, at vi faktisk har stor sympati for ejeren af dette center. Som altså huser alle disse ulykkelige eksistenser med garanti for aldrig nogensinde at kunne tjene rigtige penge på det. Fordi kunderne her aldrig har haft nogen penge og det kommer deres efterkommere sandsynligvis heller aldrig til at få. Men lugten af fornedrelse, DEN er skrap!

Vi har studeret dette center-fænomen en hel del mere, end vi på nogen måde har haft lyst eller agt til. Når man kører højttalere frem og tilbage på de ikke ret mange meter mellem lageret og indgangsdøren til centret, skal man nemlig være varsom. Med at holde øje med sine sager, helt vildt meget, så meget som jeg aldrig nogensinde har oplevet. Selv om man blot er 5 m. væk og på vej mod sin bunke af køleskabsstore højttalere og iøvrigt har en af samme slags med, så står der allerede en fyr derhenne, og piller ved tingene og funderer tydeligvis over, hvordan han skal få den med. Ja, selv om denne noget store skribent (i henseende højde og drøjde, det andet må læserne selv vurdere) står lige ved siden af, “passes” man konstant op af folk, der interesseret spørger til, om man skal bruge de her ting. Som de absolut ingenting aner om, deres medfødte tydelige “kleptoman-refleks” byder dem blot at spørge. Inden de altså bare tager de her helt vanvittigt store kasser, som de ingenting har at bruge til. 

det er virkeligt logistisk udfordrende at køre ting ind og ud af det her lager. Alle døre skal være hermetisk lukkede hele tiden og blot sekunders uopmærksomhed kan være skæbnesvangre. Der er simpelthen konstant folk, der vandrer rundt og prøvende tager i alle dørene deroppe, for det kunne jo være… Det er simpelthen så skummelt, at det næsten er parodisk/komisk. Der er noget temmeligt hjerteskærende over denne her “evigt vendrende stamme” af bittesmå mennesker på konstant jagt efter OVERHOVEDET INGENTING. Hverken liv eller noget andet. Hvis de ved et svineheld fik fingre i noget af værdi fra en uopmærksom “flyttemand” deroppe ville de aldrig nogensinde vide hvad de kunne bruge det til. De ville næppe heller kunne sælge det, for alene den lugt, de havde “afsat” på tingene ville gøre dem usælgelige. Til andet end dem, som alligevel ikke kunne lugte det og de var vist allesammen til “andespil” deroppe i Vanggaard Centret.

Lyder det her diskriminerende? Måske, men så stik næsen ind deroppe og døm selv og stå så lidt og kik. Og glæd dig derefter over alle de alternative dufte, det danske efterår kan byde på. Som sltså IKKE er sammenfaldende med den her intense stank, for det er det, det er.

Til sidst i dag skal vi lige kort berøre et nyt såkaldt “videnskabeligt” værk. Videnskab er jo først og fremmest formalia fremfor indhold (denne skribents eget speciale på Århus Universitet bestemt ikke undtaget, håber den sidste kopi forlængst er blevet af “bogorme” og andre skadedyr) ellers kan vi da komme slemt i knibe. Egentligt indhold behøver der ikke at være og fornuft, ja det er tydeligvis en endnu mindre gangbar vare i dansk-studierne. Som allerede i min egen studietid var ganske med god ret ret berygtede.
Nå, denne ph. d.-afhandling handler om danske dialekter. Det mest overraskende i dens konklusioner er vel nok, at de danske dialekter åbenbart ifølge denne forsker (ja i mangel af bedre ord må vi vel ty til den formelle titel), slet ikke er i færd med at uddø. Det er ganske overraskende ikke mindst fordi langt hovedparten af de danske dialekter forlængt er døde, ja de er ikke engang døende længere. Det århusianske “evighedsprojekt” med at samle alle de jydske dialekter, som vist stadig nu mange årtier efter starten som arbejdstitel hedder “Ordbog over det Jydske Sprog” dokumenterede allerede for flere menneskealdre siden, at de fleste dialekter kun kunne findes hos tudsegamle særlinge derude på landet uden børn. Derefter var det finito slut. Sprog og dialekter forsvinder kun, de dukker ikke lige pludseligt op igen. Hvorfor så denne stupide konklusion hos forfatteren af afhandlingen, nemlig at et forlængst stendødt fænomen som de allerfleste lokale dialekter netop ikke skulle være ved at uddø?

Ja, nu tyder referatet af hans “undersøgelser” heller ikke på nogen dybere forståelse af dialekter. Han har nemlig kun undersøgt VOKALER i sin afhandling, altså ikke egnsspecifikke ord, generel udtale eller nogetsomhelst af det, som vel ER dialekt. I god oversensstemmelse med den kvantitative tidsånd mener han nemlig at kunne bevise, at udtalen af vokalerne i et ord på en eller anden måde kan “være med til at afsløre, hvor vi kommer fra” Jamen er videnskaben da ikke mageløs og særligt på dette formidable plan? At det så for denne uvidende skribent absolut INGENTING har at gøre med dialekter og om de er truede eller ej turde være selvindlysende. Det har det så tydeligvis ikke været, siden en så enestående stupid problemstilling nu er på vej til at blive ophøjet til egentlig højere videnskab. 

Til gengæld har afhandlingen helt givet været skidelet at lave, da man jo blot kan smide udtalen af et ord ind i et stemmegenkendelses-computerprogram og der se statiske forskelle. Det turde jo være kendt, at mere eller mindre “flade a`-er” jo ret præcist opdeler danskerne regionalt. Men hvad det på nogen mulig måde har at gøre med alle de allerede forlængst afdøde (eller i bedste fald terminalt livstruede) danske dialekter fatter vi ikke en brik af. 
Alene rigtige dialektstudier er allerede problematiske at gennemføre udenfor sin egen egn. Alle mennesker tilnærmer sig altid ubevidst det såkaldte “rigssprog” i samtale med også andre lokale små-varianter i udtalen. Det betyder så, at når man som “rigsdansker” går på feltarbejde for st studere dialekterne, så kommer man aldrig til at høre dem. Nogensinde. Der er lidt “heissenbergs” kernefysik i det her, hvor man kun kan bestemme en atomkernes position ved at flytte den (og så har jo nødvendigvis ligesom ikke bestemt, hvor den oprindeligt var).
Nå, det her “kvæk” betyder naturligvis ingenting i denne vigtige afhandling. Som altså endegyldigt konstaterer, at dialekterne lever i bedste velgående. Fordi man kan høre, at folk er jyder henholdsvis sjællændere på deres udtale af vokaler. Ja, og af deres udtale af HELE ord osse og at jyderne har “jyde-krog” på alle biler og alt muligt andet. Det er bare ikke det, som man selv elastisk burde kunne kalde dialekt. De er nemlig forlængst stendøde overalt og det har de været længe. Siden fjernsynet kom i starten af 1950-erne faktisk. Små regionale variationer, naturligvis men dialekter? Aldrig i livet! Platnakke-videnskab det her, dummere bliver det forhåbentligt ikke.
Det lugter faktisk næsten ligeså dårligt som oppe i Vanggard Centeret. Kom hjem til far, fars højttalere!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *