Svane Køkken

Enhver nybagt frue drømmer vel om et nyt køkken og hvis den samme nygifte frue så tillige osse er nybagt villa-ejer hæves drømmene som bekendt til 2. potens. Måske denne “køkkendrømmenes kvardatur” kan give os en Nobel-pris, det lyder helt genialt. Det har de ihvertfald gjort indtil for ganske nyligt, drømt løs altså, hvis man har skullet tro alle de massive reklameblokke fra de danske køkken-sælgere i TV-lokalnyhederne. Nu skal man jo ikke tro alt for meget på det man hører i reklamerne for hvis det gik så fantastisk skidegodt kunne man jo måske skære en smule ned på markedsføringen. Om man har gjort det aner vi ingenting om, vi ser nemlig p. t. ikke TV, da vi ikke på trods af vores ellers tekniske baggrund kan finde ud af at sætte vores nyindkøbte multi-hovedede mega-parabol til. Eller osse gider vi bare ikke forsøge. Alle de fucking hjernelamme køkken-reklamer.

Til gengæld kan vi jo ved selvsyn iagttage, at kunderne ikke akkurat sværmer omkring alle de ganske fornyligt etablerede domkirke-lignende og -store køkkenpaladser ude på Viborgvej ved Bilka. Der er så få biler på parkeringspladserne, at de ansatte åbenbart selv kommer på arbejde i bus. Man kunne måske som avis-sælgerne i London overveje at have et par “lokke-købere” (ude i forstæderne altså “lokke-parkerede kernedanske familiebiler”) men det kan naturligvis sagtens være, at det stadigvæk går skidegodt. Bare underligt, at man aldrig mere ser køkken-storskrald nogen steder hverken i midtbyen eller på genbrugsstationen, mystiskere og mystiskere.

Nu er såkaldt “køkkenbordsøkonomi” jo også noget alternativ og knapt nok beskrevet fyldestgørende teoretisk økonomisk. Derfor tør vi osse godt byde ind med vores egne teorier. I den forløbne uge var undertegnede ude at indkøbe en låge til et køkkenskab på den gamle bopæl, som var forsvundet. Lidt upræcist, bopælen er der stadig, det var lågen, der var forsvundet..Lågen var på størrelse med en udfoldet morgenavis og transporten på cykel under armen var altså meget bekvem. Så langt så godt.

Noget mere ubekvem var prisen derimod, nemlig 531,-, og det forekom jo noget dyrt for et stykke spånplade med simpel råhvid plasticlaminat. Derfor forskede jeg lidt i priserne på disse tilbehørsdele på Svane Køkkens hjemmeside og det var ganske oplysende. Nu er det vel ikke nogen særlig hemmelighed, at produktionsprisen for dele og hele køkkener ikke ligefrem bærer nogen synderlig relation til salgsprisen, selv ikke en faktor 10 rækker her i “op-margin” Alligevel var det altså interessant at se i prislisten, at den selvsamme halm-spånpladelåge kunne koste lige fra 137,- i simpel plastlaminat til godt 1200,- i ja altså en anden slags simpel laminat. Vi blev altså højst halvvejs “snydt” ved at betale de 531,- som nok højst var en 20-dobling af produktionsprisen. Det kunne have været meget værre.

Det bliver det nu heldigvis ikke, for i stedet vil vi vælge at betragte de 531,- som en sund investering. Vi vil nemlig ALDRIG NOGENSINDE købe noget som helst derfra mere og heller ikke fra alle deres monumentale naboer derude, som antageligt allesammen får deres skrammel fra den samme underleverandør. At gå ind til altså her Svane Køkken med en monumental foyer og masser af folk (ingen kunder, bare folk) er altså lidt vildt. Der er vist tilpasninger og andre nedskæringer, som ikke er slået igennem endnu, men det har vi nu ikke tænkt på at forske videre i. Vi får nemlig knopper allerede ved tanken.

Er der da så slet ingen lyspunkter? Ok jo, det er der da. Man kan nemlig købe fuldstændigt de samme køkkenelementer fra den samme underleverandør hos IKEA til en lillebitte brøkdel af prisen. Det underlige er så, at IKEAS grundlægger, Ingvar Kamprad, alligevel er en af verdens allerrigeste mænd, mens hr Svane ikke synes at være nævnt på Forbes’ Top 100. 
Økonomi er tydeligvis ikke udelukkende at tjene mest pr. enkeltkomponent, næh volumen spiller åbenbart osse ind og det er vi da glade for at have opdaget på denne side af køkken-nykøbet. At blive decideret “røvrendt” i det små er jo trods alt en del billigere end det samme i “full scale”..Tillykke, IKEA (og altså den samme danske underleverandør, Tvilum-Scanbirk måske, den pakkede låge var “anonymiseret” i passende grad som min ungdoms Weekend Sex-plade i diskrete brune kuverter og sådan noget er der jo altid en god grund til), I har solgt et køkken. IKEA vandt og det altsammen takket være en skide køkkenlåge. Hvis Svane have valgt at give den væk gratis eller blot forlange en rimelig pris havde der været et valg, det er der så ikke længere. 

Held og lykke med markedsføringen, derude på Viborgvej allesammen! Vi har glade skænket vel omkring 400,- (som vel er tæt på bruttoavancen på lågen excl. moms) til en af jer og sandsynligvis ikke den ringeste. Det er nu blot ringe nok til at vi fremover nok skal holde os helt væk.

Det er der så tydeligvis også andre der gør, så derfor lokker adskillige nu med “gratis montering” Hvis det er synonymt med det, som vi oplevede i vores gamle og iøvrigt helt ny-installerede køkken i Fåborggade med coladåser og alskens affald under køkkenbordsrammerne, som vi fandt i exorbitante mængder, ved vi ikke, men måske denne sikre “deponering” af bygge- og anden affald under nye køkkener blot er standard. Nå det bliver det vel ikke rigtigt meget værre eller meget bedre af og det er måske det værste. Det var så hvad vi havde valgt at bringe om dagens dyrekøbte erfaringer til en relativt billig pris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.