Runkne runkel-roer

I gamle dage sang forlængst salig Osvald Helmuth en dengang forkætret revysang, der hed “20 tønder land” For folk uden denne skribents enorme viden om de faktiske forhold i landbruget og praktiske ankeldybe gummistøvleaftryk størrelse 46 i møddingen bagved stalden skal vi forklare, at en tønde land ikke er et rummål, som man måske skulle tro. Sådan a la “en tønde olie” men altså bare “land” Nej, der er tale om et gammeldags arealmål, som man brugte for at imponere folk med, som ellers mest regnede i det metriske hektar-system. En tønde land er nemlig kun knapt en halv hektar og tallet bliver derfor altid større, vældigt praktisk for de fåmålte bønder derovre på Endelave, som mest åbnede munden for at klage over vejr og vejr og alle andre eller altså for at prale. Ellers holdt de mest kæft og mugede ud så de var ret OK.

Tilbage til Osvald Helmuth og hans dengang noget vovede sang. En tekstlinie lød nemlig, at landmanden ikke ville sælge sin jord, fordi han “ikke ville have bare røve sin strand” Datidens revygængere hvinede bornert og det kan man jo i dag måske more sig over. Ikke mindst fordi der i de sidste godt 500 år ikke har været noget, det overhovedet hedder en “privat strand”. Al ikke-matrikuleret jord som altså tidevandsoverskyllede stande er offentlige, så allerede dengang gav sangen ingen mening. Vi skal faktisk til tiden inden Christian den 2., ham det “stockholmske blodbad” for at finde en privat starnd og dengang badede man vist ca. ligeså meget som man gør på de anatolske højsletter så det er vel noget irrelevant. Strande er altså principielt offentlige og det er simpelthen ganske lovligt (og naturligvis prøvet ved domstolene af ak ja selveste de noget småtskårne tabere fra Kristeligt Folkeparti) at bade nøgen ved SAMTLIGE STRANDE i Danmark, altså ikke blot de gode gamle etablerede nudist-strande (et spændende udflugtsmål for lille Polle, men det var en parantes)

Og så tilbage til nutiden. I går havde den lokale Århus Stiftstidende nemlig en dobbeltsidet artikel med en mystisk person. Mystisk fordi hun har så store solbriller, at de næsten anonymiserer hende ligeså godt som nogen burka ville have gjort og nok ville blive forlangt fjernet ved fremvisning af buskort i bybusserne. Nå, nu ser hun nu lidt for “overklasset” ud til at kende taksterne i busserne, hun er nemlig en ganske trimmet midaldrende model. trimmet gælder faconen og så ikke så meget andet, vi skal nok komme tilbage til de “runkne runkelroer” og man kan vel gætte lidt med imens. Det gode “trim” kommer fra daglig kondiløb på stranden, her Bellevue i Risskov og så har vi balladen og anledningen til hele artiklen. Denne dame, Kirsten Lebech,(der iøvrigt i artiklen benævnes med den åbenbart letforståelige titel “changeartist”) mener nemlig at have observeret, at der på Bellevue er blevet flere nøgenbadere og det er ligegodt ganske forargeligt for denne pæne dame. Hvordan pokker hun har haft mulighed for at trænge igennem med dette budskab til avisen har vi ingen underretning om, for mage til “ingenting-artikel” skal man da lede længe efter. En journalist som nabo eller måske i den nærmeste familie er vist en forudsætning for det her pladder.

Som sagt, nøgenhed er fuldstændigt lovligt på stranden overalt, og derfor kunne Kirsten Lebech jo ligeså godt have sagt, at man kun ville blå biler til at køre derude på den åh så pæne Nordre Srandvej, fordi de er “harmoniske” med det blå hav. Det gør hun så ikke. Hun har tydeligvis heller ikke empati nok til at forstå de nøgne badegæsters mulige forargelse over at se denne noget “runkne runkel-roe” (for sådan ser man altså ud efter flere sejltimer på Århus-bugten end salig kaptajn Carlsen på oceanerne (ham med “det skæve skib”) Det må være et temmeligt uhyggeligt og skræmmende syn at se denne ret uhyggeligt udseende dame spæne afsted derude på stranden hver eneste morgen, og mon ikke småbørnsfamilier beskytter børnenes øjne mod dette syn. Billedet i avisen er simpelthen noget at det mere uhyggelige vi har set. Der er lidt “Hexia de Trick” over Lebechs forvredne hænder og hele hendes attitude ligner samme Hexia efter endnu et fejlslagent forsøg på at få fingre i onkel Joakims første magiske 25-øre. Til gengæld er hendes synspunkter i præcist én og kun én henseende fuldstændigt korrekte, for som hun siger: “Det er de færreste, der er flotte uden en trævl” Det er helt korrekt set fra denne skribents synspunkt, da lidt mere end halvdelen af alle mennesker under 60 jo principielt er mænd og dem kikker man ikke selv på. Blandt altså den anden knappe halvdel kan vi sagtens forudse permanente sengevædnings-problemer for svagere personer ved at skulle se kvinder som Lebech rende rundt nøgne. Det er lige ved at være slemt nok i hendes moderigtige outfit.

Nu kan man som sagt godt undre sig behørigt over, hvilken almen interesse det da kan have, at en tydeligvis lettere frustreret midaldrende overklassefrue mener om fuldstændigt lovlige forhold derude på Bellevue. Svaret er naturligvis et absolut rungenede. “Overhovedet ikke bare det allermindste” Hvad hun finder “ubehageligt” er jo i den sammenhæng uhyre ligegyldigt. Til gengæld kunne det da være sjovt at vide, hvad en “changeartist” er, eller også kan det ikke. Det er nemlig en aldeles selvopfunden titel, som vist har noget med “selvudvikling” at gøre. Selv om det måske vanskeligt at kunne se, hvordan denne dame vil kunne bidrage til nogen nogen selvudvikling nogetsteds. Afvikling, men det er jo noget andet. Hun har åbenbart også et firma med en hjemmeside, som absolut er bemærkelsesværdig og man kan faktisk også godt finde et billede af hende derude på det store internet. Hun oplyser dog ikke sin alder som ellers alle de andre undervisere gør, det troede jeg ellers mere “udviklede” kvinder gjorde efterhånden men tog åbenbart fejl.
Tjah så meget om absolut ingenting om denne dame, der som en selvfølge ikke står i telefonbogen og det på oplyste telefonnummer oplyser naturligvis heller ingen adresse. Det havde vi nu forlængst gættet da vi kikkede, det lå ligesom i det her spil kort. En 2-siders avishistorie om overhovedet ingenting udover et småtskårent menneskes endnu mere småtskårne meninger om både lovlig og almindelig acceptabel strand-adfærd. Meninger som hun nok ikke havde for 30 år siden, men man kan vel blive klogere med alderen. Det her er nok bare ikke lige det allerbedste eksempel. Det er tydeligvis næsten ikke til at bære for visse kvinder at blive ældre og mindre attraktive og da slet ikke helt igennem ufede måde, hvor hele verden bliver mere og mere forkert.
Men igen, hvordan er det her dog kommet i avisen? Det er næsten det bedste spørgsmål…
Vi beklager iøvrigt overfor eventuelle følsomme runkel-roer derude for det lidt søgte bogstavrim. Runkel-roer bliver nemlig ikke runkne, de rådner simpelhen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.