Gammelt bras eller gammelt guld

I dag skal vi lige henvise til et gammelt ugeemne, nemlig “Tanketorsk og almindelige torsk” Det er nemlig en ganske god beskrivelse af denne weekends lytte-session med den HELT klassiske JBL-studiomonitor 4320. Med sin bestykning af en 1-tomme driver på 5 kg. med Alnico/Ticonal-magnet og en 40 cm. lang konisk horntragt og en ditto 15-tommer kom den længe inden L-100/4311-modellerne. Bedømt ud fra weekendens lyttetest af disse gamle kombineret køle/fryseskabsstore lavstammede æsker kunne de tydeligvis noget, som intet andet kunne eller har kunnet siden. En afspilning af “Trinity Revisited” med Cowboy Junkies er en øje-åbnende oplevelse. Her troede vi, at vores kombinerede lytte-arsenal af Tannoy Gold 15/ ATC SCM 300 og Quad ESL 63 tilsammen havde afsløret alt, men der var alligevel lidt tilbage. Måske i virkeligheden en hel del..

Det var nu ikke fordi det startede særligt lovende med denne lyttesession af disse JBL fra 1972. Alison Krauss og Union Station lød noget tyndt for nu at sige det lidt mildt. En let dæmpning af mellemtonehornet og en hævelse af den 077-diskant, som man allerede fra starten havde forberedt monteringen af (og som den tidligere ejer heldigvis havde fået efter-monteret med ekstra filter og det hele) hjalp dog vældigt på det. faktisk blev det herefter ligefrem en (ganske vist betinget) fornøjelse at høre på dem. Ikke spor ubetinget rart, men alligevel en fornøjelse. Ikke mindst bassisten Alan Anton fik helt nyt og selvstændigt liv i den noget kaotiske optagelse af “Working on a Building” Helt sådan har vi aldrig hørt det før, måske fordi det i virkeligheden slet ikke lyder sådan, hvem ved egentligt det?

Det påstår vi bestemt ikke, at vi gør og vi påstår heller ikke, at det her tudsegamle JBL-bud på den ultimative monitor overhovedet er vellykket. Fra starten, altså som 2-vejs med en frekvensgang, som allerede fra 10 khz rullede faretruende og særdeles uregelmæssigt af, har den givetvis været ret problematisk og noget “mellembølgeradio-agtig” Nu var mellembølge-modtagelse og det særegne amerikanske “8-spors” bilstereoformat jo iøvrigt særdeles udbredt dengant i Staterne, så det hatr sikkert været nyttigt nok. At nogen overhovedet så teoretisk muligvis har anvendt denne diskantfrie højttaler som 2-vejs er fuldstændigt uforståeligt mest fordi forskellen i pris givetvis har været minimal på 2 og 3-vejsudgaven. Helt igennem latterligt. Som at tilbyde en af datidens landevejs-konger, Ford Mustang med en motor fra en SAAB 96 til samme pris som den rigtige med 350 SAE-hestekræfter

Som sagt er den oprindelige box forsynet med præ-fabrikerede huller til det store delefilter bagpå og diskanten foran og finish på boxene her er langt, langt bedre end den næste generation af JBL. Ingen spånplade og MDF her, udelukkende krydsfiner. Det giver en tung og slagkraftig bas og en vældigt hornagtig mellemtone (surprise-surprise) med et overskud i lydtrykket, som kun understreger fejl i lyd-mixet. Jo, og så naturligvis også de graverende fejl i højttalerens egen gengivelse som udstilles ganske nådesløst. En barsk og bister blanding.

Det foregår dog på en måde, så man sagtens kan forstå, at generationer af studieteknikere har sværget til de her skrumler. Man sagde engang, at de her JBL vist var bedst til rock, men dér tog man nu fejl. Det, som de gengiver bedst er der intet andet, som kommer i nærheden af og det behøver slet ikke være rock. Kompromisløs ingeniørkunst skinner altid igennem. Omvendt, det de gør dårligst gør de dårligere end selv dagens ligegyldige udbud af såkaldte “studie-monitors” Det er blot altsammen fuldstændigt ligemeget for de her gamle dinosaurer fra for omtrent 40 år siden for de gør naturligvis langt det meste fuldstændigt rigtigt.
Vi respekterer de valg, som designerne Ed Long, Mark Gander og andre traf dengang. Det var nødvendige valg truffet af rigtige mænd og ikke plattenslagere i nutidens dyrt indkøbte Pralforder.Alligevel, det med at spare diskanten væk kan nu næppe have været andet end noget tidligt marketingfis…Medmindre designerne var døve fra starten af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *