Forår

Så er det journalistiske portræt af denne ydmyge skribent og vores lille virksomhed endelig kommet. Det er rigtigt godt og ikke fordi det er flatterende (selv om undertegnede naturligvis ukritisk labber alle former for kvindelig anerkendelse i sig og dem er der vældigt mange af) men mest fordi journalisten “pin-pointer” de sider af denne skribent, som (forhåbentlig) kun koner ellers ser. Det er bestemt ikke lige de sider, som undertegnede er allerstoltest af, men det får dem ikke til at forsvinde. Måske den danske kvalitetsjournalistik alligevel har en fremtid med unge Katrine. Om ikke andet kan det vel dårligt blive mere søbende/klamt end hovedhistorien på den lokale TV2-station i forgårs. Her besøgte man en far, der dagen før havde mistet sin kone og 2 små børn i en ulykke, hvor et par fulde snothvalpe havde torpederet deres bil. Det var nu ikke vinklen, sådan en var der nemlig slet ikke.

Manden var måske ikke helt overraskende lammet af sorg og al almindelig anstændighed burde vel ret øjeblikkeligt have afsluttet interviewet, men nej da. Det var selvfølgelig ikke derfor man var taget ud på landet. TV2 Østjylland fortsatte aldeles ufortrødent denne “tour de force” i ubegribeligt underlødig og afskyvækkende usmagelig journalistik, ja man “underløb” vist nærmest den hidtige bundskraber med Ekstra Bladets dækning af Kandis-Johnnys kones selvmord. Ret meget sygere bliver verden forhåbentligt ikke. TV2´s reportage fortsatte over 10 minutter med fremvisning af endnu ikke udpakkede fødselsdagsgaver til et af de nu afdøde børn og andre pædagogisk forståelige illustrationer af sorgen. Ja bagefter sad man sandelig med det indtryk, at den efterladte far/ægtemand vist var meget ked af det. Det værste ved den her timing fra TV2 er vel i virkeligheden, at manden slet ikke overhovedet endnu var kommet sig over chokket da de interviewede ham. Ellers ville han naturligvis ikke have kunnet sige 2 sammenhængende ord, sorgen var slet ikke “sunket ind” endnu. Hele denne inderligt usmagelige affære var blot en udstilling af en mand i et følelsesmæssigt vakuum, hvor hele smerten stadig var så stor, at den endnu ikke var begyndt at gøre rigtigt ondt. Det gør heller ikke ondt for en landmand at få revet hele armen af i et tærskeværk, ja det bløder ikke engang særligt meget. Før bagefter. Det burde finansieringen af TV2 Østjylland osse gøre gøre efter det her indslag. Styrtbløde som en bristet aorta.

Nu er det så populært at tale om “krise” overalt men alligevel er der optimistiske tegn på et bedre forår for folket. I sidste åbnede den første lokale Føtex Food med sit nye koncept med madvarer af en bedre kvalitet og vel osse dermed til en højere pris. Som den slags sager har dette koncept været ganske længe i støbeskeen og måske forudsætningen for success er blevet noget eroderet af krisen. Det mente man nu ikke men nu havde man jo osse haft alle etableringsomkostningerne, så gode miner til slet spil var vel en kommerciel nødvendighed. Den ansvarlige for konceptet ville tydeligvis ikke frivilligt begå karrieremæssigt selvmord. Det forstår man naturligvis godt, men mon ikke Føtex trods alt her helt tydeligt addresserer et ikke længere eksisterende boommarked? Det tror vi, for det første tegn på et fødevaremæssigt “kvalitets-kollaps” ligger nemlig lige for. Det drejer sig selvfølgelig om det allervigtigste produkt når man skal snakke kvalitet, nemlig mælk.

Salget af økologisk mælk er simpelthen den allertydeligste retningspil for udviklingen i den danske detailhandel. Det er det nemmeste at købe for at vise forbrugerens “sans for kvalitet” fordi det fylder i indkøbskurven og køleskabet og jo heldigvis ikke koster alt for meget (helt anderledes med kvalitetskød, som aldrig slog igennem overhovedet, det kunne man jo heller ikke kende) Det var på grund af sin betydelige signalværdi (og ganske ubetydelige merpris) det allerførste økologiske produkt, som opnåede nogetsomhelst kommercielt gennembrud og dermed sandsynligvis osse det allersidste, som forbrugerne slipper igen. Alle de efterfølgende fiasko-tiltag med økologisk vaskepulver og bæredygtigt bomuld og tropiske havemøbler m.m. viste jo, at når prisforskellen blev mere end ca 20%, mellem standard og såkaldt kvalitet, så faldt næsten alle danskere fra. Det helt nye og ildevarslende faretegn er nu, at salget af økologisk mælk er stærkt faldende. Derfor kan vel nok ret sikkert slutte, at alt salg af anden økologi og kvalitet i det hele taget styrtdykker endnu hurtigere. Når selv det at købe en liter Thise-mælk som et personligt “statement” over egen kvalitetsbevidsthed droppes, så varsler det altså en voldsom forårsstorm mod dette nye Føtex Food-koncept. Nu kan man naturligvis indvende, at det måske er misvisende at sammenligne økologi og kvalitet, men det mener vi nu ikke. Ikke at økologi nødvendigvis er bedre, men hvis danskerne virkeligt havde nogen opsparet efterspørgsel efter kvalitet kunne de fleste jo blot købe ind i Citti-Grossmarkt i Flensburg. Der har man nemlig altid haft den kvalitet, som aldrig nogensinde er slået an i Danmark.

Nå, det har de danske shoppere nu aldrig gjort, de er blot taget derned for at købe billige danske skodbajere, som ingen andre end danskerne kunne drømme om at købe og som er aldeles usælgelige 10 km. længere sydpå. Vi tror heller ikke der bliver særlig kø i de nye Føtrex Food med mindre der er gratis smagsprøver. Næst efter tilbudsjagt er almindelig kedsomhed nemlig en dansk yndlingsbeskæftigelse. Det er søgen efter kvalitet derimod ikke. I det hele taget er krise noget forunderligt noget. Som vi spåede for over et år siden var de kommende vilde arkitektoniske “luftkasteller” på de gamle havneområder jo blot, ja, luftkasteller. Ikke et eneste af projekterne er hidtil hverken kommet i gang eller har vel længere nogen egentlig horisont. Som engang sagomspundne luft-virtuos, det masseløse sejlskib “Den Flyvende Hollænder” med sin spøgelsesbesætning fortsætter de computeranimere reklamebilleder af den fuldstændigt fiktive nye havnefront blot med at forplumre horisonten. Den horisont, som ellers er helt uendelig på denne blege tid af året.Som Eller er blevet betalt til kommunen, for den sags skyld. Det vil sige, en enkel ufortrøden entreprenør fremturer alligevel som osse Føtex Food på et vel i virkeligheden umuligt marked.

Nede på havnen fortsætter nemlig økonomisk noget vanskeligt forklarligt udgravningen og færdiggørelsen af et stort parkeringshus (!!!) Vi taler simpelthen om, at man dernede nu bygger parkeringsfaciliteter til en hel ikke-eksisterende bydel. Det bliver interessant at se hvor mange år der kommer til at gå inden den første 20-ver bliver smidt i automaterne dernede på den lerede tomme byggeplads dernede i det underjordiske mega-parkeringshus. Den byggeplads, som det antageligt vil vare mindst et årti endnu uden andet end gravkøer og gummigeder, vel ikke akkurat køretøjer, som traditionelt opkræves parkeringsafgift. Mest fordi de jo kører..Måske denne boblende optimisme med at bygge et parkeringshus i et garanteret i mange år ganske bilfrit område faktisk er det, der skal til for at “tilte” krisen. Tjah måske. Om ikke andet er det da en glimrende måde at få skattemæssigt fradrag i den helt store stil. Underskud kan jo nemlig trækkes fra og det bliver garanteret her muligt i rigtigt, rigtigt mange år.
Det er en rigtig god forårshistorie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.