Forår og syvsovere

Her til morgen tog syvsover-søvnen vores heltemodige skribent her efter en hård dag på fabrikken i går. Alligevel var det dog en betydelig tilfredsstillelse at se de meget nyligt renoverede JBL 4320 med den vitale ekstra 077-diskant trone på deres uklædelige standere i vores lytterum. På sådan en sær ildevarslende slagsskibs-måde som om de blot stod der uanset hvad der måtte komme. Som slagsskibet “U.S.S. Missouri” inden det sejlede ind i Tokyo-bugten i 1945. 

Det er heldigvis osse sådan de spiller. De giver uden skam deres helt egen fortolkning af en musikalsk begivenhed. Deres egensindighed er så stor, at man kan komme i tvivl om, om denne begivenhed overhovedet nogensinde har fundet sted, for sådan kan det da næsten ikke have lydt? Nej, naturligvis ikke, men for mange andre af de mekaniske elektromgnetiske reproducenter af elektrisk forstærket lyd (sædvnligvis benævnt højttalere) kommer man overhovedet ikke i tvivl. Sådan som disse sidste gengiver den akustiske begivenhed kan det da overhovedet ikke have lydt. Ikke blot et eneste sted i hele verdenshistorien. Der er muligvis tale om en akademisk forskel, men forskellen er nu stor alligevel.

Med disse JBL kunne man dog måske til nød teoretisk have forestillet sig et enkelt udæmpet studie hos CBS under indspilningen af Bob Dylans “Blonde on Blonde” fra vistnok 19-et-par-og treds, hvor det lige præcist lød sådan her. Selv om det nu næppe passer. Bedre er højttalere af den dynamiske trods alt heller ikke uanset om de er tilspillede over 40 år eller ej. Hvis tilspilning altså overhovedet havde haft nogen mening med kvalitetshøjttalere.

Tilbage til atter en dag med montering i massevis og missen med øjnene mod den kåde forårssol, som varsler alt muligt godt for dem, der stadigvæk er i business til den tid, ihvertfald glæder vi os vældigt.
En del i denne branche må nu nok som de amerikanske matroser på “U.S.S. Arizona” om morgenen den 7. december 1941 berede sig på, at de er på vej ind i historien på den noget ufede måde. Nå, i det mindste skinner solen som den morgen på Oahu, Hawaii. Den helt selvsamme sol….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.