Glædelig Jul!

Så blev det atter engang jul og relativ verdensfred i vores lille virksomhed, så meget som der nu kan blive, når ens sande livsledsager på resten af livets lange rejse er den temmeligt temperamentsfulde og vældigt viljestærke fru Olsen. Selv når freden tilsyneladende sænker sig allermest som stille altopslugende julesne skal man ikke tro, at at man bare kan læne sig tilbage. Næh, så springer denne valkyrie frem og kickstarter livet påny. Måske vi i virkeligheden her har hemmeligheden bag snart 4 års lykkeligt samliv. Ihvertfald er hun den afgørende kraft bag denne side og helt specifikt denne spalte både som ihærdig indpisker og ved at sove længe. Uden hende ville der ikke være nogen lykke eller noget liv og man ville helt sikkert ikke have kunnet decifrere den gådefulde ægyptiske kileskrift på Rosettestenen.

Nu er julen jo ellers traditionelt ikke den rette tid til trættekærhed, og derfor har vi naturligvis valgt ikke at påpege det problematiske i, at den tyrkiske sko-producent af den allerede så kendte “Bush-Sko” allerede ifølge et Ritzau-telegram viderebragt i JP Erhverv, allerede dagen efter hændelsen tilsyneladende havde ansat over 300 nye medarbejdere for at opfylde den store efterspørgsel efter disse sko. Juleglemslens og kritikløshedens tidlige nådegave har åbenbart her udvisket den kedelige og naturligvis ligegyldigt/trivielle kendsgerning, at det at lave sko altså er en specialiseret håndværksfunktion, hvor der naturligvis ligeså lidt i Tyrkiet som på Samsø kan lade sig gøre at finde og ansætte andet end højst et par stykker, der kan håndværket. Det forekommer måske heller ikke som den allermest kommercielt indlysende ide i en moderne virksomhedsvirkelighed (den, der med et lån fra Toyota kaldes “Lean) at ansætte masser af folk, når man helt givet ikke har råmaterialer nok på lager. De virksomheder, som har for stort lager og for mange råvarer er nemlig allerede døde forlængst. Helt nødvendige råmaterialer tager det nemlig mange uger eller måneder at skaffe, så hvad mon de 300 nye skal lave imens?..Nå, når noget allerede er løgn fra starten af er der jo ikke rigtigt nogen tvingende grund til at finde alle de ellers ganske indlysende argumenter imod løgnehistorien.. Allerede i den tidlige kristendoms tid, dengang den autoriserede Bibel endnu ikke var blevet færdig-redigeret, fandtes der som bekendt de såkaldt “apokryfe” historier eller hvad det nu hedder på “bibelsk”. Det er iøvrigt vist præcist det, det hedder. Det var en skønsom blanding af tilfældige, ligegyldige og indbyrdes modstridende tilføjelser og almindelige vandre-historier til det problematiske narrativ, som Biblen jo allerede fra starten af var.

Disse “apokryfe” dele blev derfor for det meste luget væk uden at ret mange kom til at savne det, og det burde sådan en fornuftsstridig og kontra-faktuel vandrehistorie om denne tyrkiske sko-success måske også have været. For at det ikke skal være løgn blev prisen på skoene også nævnt, nemlig blot 145,-. Denne sidste kendsgerning burde jo også mere end indikere, at produktionen til den pris forlængst er flyttet til Vietnam eller Kina på. Hvor de jo så iøvrigt heller ikke på en vilkårlig fabrik i løbet af en dags tid kan ansætte 300 nye udlærte håndværkere. Hvis man skulle have lyst til at studere problemerne for udflyttende håndværksvirksomheder kan man forske lidt i ECCO og deres årelange problematiske historie i Østen. 

Der er allerede problemer nok i den gamle oprindelige julehistorie dernede fra Bethlehem af. Man talte jo for eksempel om de såkaldte “Tre Vise Mænd” uden at ret mange sikkert nogensinde har overvejet, hvor megen visdom der lige skulle til for at følge en fikseret fiks-stjerne, der udover at kunne ses på millioner af kilometers og endu flere lysårs afstand kastede sit sikkert sundhedsfarlige kosmiske koncentrerede laser-lys på en staldbygning i en tyndt befolket forstad til Behtlehem. Eller for den sags skyld hvor megen uhyre koncentreret imperial dumhed der har skullet til for at de romerske soldater på jagt efter nyfødte ikke skulle få den ellers ganske indlysende ide at kikke lige dér for enden af lys-buen. Nej, julen er i sandhed en forunderlig tid! Som allerede Mrs. Cohen, Brian’s mor i Monty Python’s “Life of Brian” så korrekt påpegede om de såkaldt “Vise Mænd”: “Running around in a cow-shed in the middle of the night, that doesn’t seem very wise to me!” Visdom kan tydeligvis være en noget relativ ting.

Selv om historien om dette tyrkiske beskæftigelses-mirakel tydeligvis ikke er korrekt er den naturligvis god og hjertevarm på denne klamme årstid, hvor der også for Gud ved hvilken gang kommer Disney’s Juleshow. Denne skribents favorit var altid den med Anders And i julegave-krig med Chip og Chap, den dér med den lidt klæbrige jule-korrekte slutning med Mickey Mouse og de andre, der spiller til julebal ude i sneen. Lige derud i de aldeles manglende snedriver vil vi nu begive os og ønske alle vores læsere og venner en vidunderlig jul. 
I de kommende dage vil vi drive lidt og holde i hånd og “fede” os lidt og lave andre mere eller mindre julerelevante ting. Atter engang tak for interessen i det gamle kirkeår, som vist forresten starter 1. søndag i Advent. Kristendommern er altså underlig. Som selve livet.
Glædelig jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *