“Sign of the Times”

Overskriften i dag er sakset fra en vis Prince Rogers Nelson, som nok ikke selv har fundet på den. Det drejer sig i dag om at læse “tegnene i tiden” I den klassiske oldtid havde man jo professionelle til den slags og oraklet i Delfi er vel det mest kendte. Her sad frysende og narkotiserede sandsynligvis hysteriske kvinder og rablede løs og deres volapyk (beklager anakronismen!) blev så fortolket af anderledes fornuftigt påklædte mænd. Den samlede fornuft fra denne umage forsamling kan vel ikke rigtigt diskuteres, det var vist helt ude i skoven og fuldstændigt ligemeget. Og så var det forresten endnu mere ligemeget, hvor meget man troede på oraklet. Professionelle spåmænd og -koner havde ikke ret dengang og med nutidens stærkt forøgede computerkraft har det det da så slet ikke i dag. Når det drejer sig om at læse “tidens tegn” er der ingen erstatning for ikke selv at gøre det. Dem, man spørger, ved nemlig ikke mere end enhver selv kan se, og hyppigt mindre. De sidste kaldes forresten fremtidsforskere, og det er de dummeste af dem allesammen. De kan nemlig ikke engang se nutiden. I dag vil vi blitze lidt ind på vores egen branche. Sådan da.

Tegnene i tiden er ellers til at forstå for enhver. Ifølge den seneste statistik er faldet i salget af fødevarer i sidste måned faldet med 6.4%. Hvis nogen skulle behøve at få det oversat for tungnemme hififorhandlere betyder det altså, at den kunstige fest er forbi for denne gang. Nu kan man tage sine overprissatte og overdesignede højttalere (udenpå, selvfølgelig ikke indeni), som man hidtil har kunnet sælge i hobetal til musik-analfabeter og stikke et sted hen, hvor mørket normalt ikke forsvinder. Fremover bliver det ligeså svært at sælge det her ligegyldige bras som det bliver at få godkendt den vanvittige ikoniske høj-ryggede stol, designet af Charles Rennie Macintosh, til brug for ortopædiske patienter. Denne stol er som bekendt ikke beregnet til at sidde i og går i smadder hvis man prøver. En meget stor del af de anlæg, som er blevet solgt her under boligboblen er naturligvis heller ikke beregnet til at spille musik på. Så mange musikinteresserede er der nemlig slet ikke og heldigt da for dem, der virkelig er.

Nu kunne man så måske håbe på, at besiddelsen af sådanne indtil for ganske nyligt prestige-bærende hifianlæg i fremtiden ville vise sig at være en god investering. Det tvivler vi nu meget på, men vil til gengæld godt vædde på, at der bliver tale om en særdeles langsigtet investering. Det bliver nemlig umuligt at sælge de her ligegyldige mode-ting for nærmest nogensomhelst pris, så med en term lånt fra boligbranchen bliver der tale om en “hifi-teknisk insolvens” Hvis man således prøver at sælge sit for et halvt år siden indkøbte prestige-anlæg til måske 50.000,-, som man måske dengang ud af forhandlerens bagdør fik til “vennepris” (godt man ikke er forhandlerens fjende så), ja, så opstår problemet. Langt de fleste vil nemlig erfare, at den mulige salgspris i løbet af det halve år er nedskrevet til noget, som ligner en bedre iPod med en Altec-Lansing docking-station til knapt 2000,-. Hvis man er rigtigt heldig.

Det betyder på godt dansk, at det bliver endnu mere umuligt at sælge brugt og ellers ganske nyt isenkram for nogensomhelst pris, end det er nu. Det er simpelthen ikke længere god tone i de pænere villakvarterer at prale med det, som den amerikanske sociolog Torstein Veblen kaldte lidt skematisk oversat “iøjnefaldende merforbrug” Vi kan allerede i det lokale byggemarked se, at den allerstørste Weber-grill med både gas og kul og el på størrelse med en mindre fiskekutter er forsvundet ud af udstillingområdet og markedet for bulldozer-store plæneklippere er vist også væk. I dag drejer det sig om at opnå en fornuftig balance i sit forbrug, hvis man ønsker omverdenens respekt. Hvis man ikke kan argumentere for fornuften af et nyt forbrugsgode overfor familie og naboer får man (heldigvis) ikke længere respekt. I stedet bliver man betragtet som lettere åndssvag, hvis man køber de her nye pianolakerede rundbuede monsterhøjttalere. Det er man jo iøvrigt også, for man kan nemlig aldrig nogensinde slippe af med dem igen, så mange åndssvage er der jo heldigvis slet ikke og da ihvertfald ikke på fri fod.

Vi har valgt denne vinkel i dag, fordi vi ser endnu en “kollega”, som overhovedet ikke har formået at læse “tidens tegn” Et kommende firma i Herning, hifi4real, vil nemlig sælge nogen ellers ganske pæne og derudover fuldstændigt ligegyldige kinesiske og italienske højttalere. Med jysk fornuft har man dog valgt at gøre det hjemmefra, og det er nok ganske fornuftigt, for så er forretningen jo da en hel del billigere at afvikle igen i den allernærmeste fremtid. Således behøver man nok næppe træffe særlige forholdsregler med hensyn til frostskader på de ting fra den gamle stue, som man sætter ud i carporten for at kave plads til hjemme-demoen. De skal nok være kommet ind igen inden frosten starter selv om frosten jo starter tidligt derinde midt i landet. Bare ikke tidligt nok.

Kuldeperioden i branchen er nemlig forlængst en kendsgerning, og flere af de nyere tilkomne i branchen har jo for længst lukket og slukket. Blandt de seneste ofre er Lydcentrum og Hifihuset og man hører heller ikke meget til Amfora Musik oppe i Lemvig. Nu er Amfora-Troels ellers en rigtig rar fyr, men heller ikke han kan modstå naturkræfterne. Som det er nu er det altså fuldstændigt ligemeget, om Gamuts tophøjttaler koster 700.000,- eller 70.000,- eller 20.000,- Den sidste pris ville ellers fornuftigt afspejle produktionsprisen, men selv ikke den sidste pris gør den salgbar, dertil er den simpelthen alt for iøjnefaldende overflødig. Hvis man skal tro tilbudspriserne på de forskellige “gamle” Gamut-modeller fra de få tilbageværende danske forhandlere ligner det efterhånden mest et gammeldags “brandudsalg”, altså det med ild. Meget “brand” er der jo ikke i Gamut. De har vist ellers været på lager rigtigt længe kunne man få indtryk af, de modeller, der er til salg. Iøvrigt ligger Gamut også i Herning, så mon ikke der snart kommer et direkte “fabriks-outlet” eller måske det endda er der allerede. Det har man da hørt om før. Denne gang hjælper det nok bare ikke.

Inden vi nu helt begraver os selv i pessimisme på branchens vegne skal det da lige med, at vi selv er særdeles optimistiske grænsende til det lalleglade. Er der forresten nogen, der husker Leif Lalleglad fra tegneserien “Hagar”? Vores eget salg af ATC er nemlig støt stigende og har været det hele tiden. Ligesom der altid vil være en ægte efterspørgsel efter en fornuftig polygrip-tang eller en ordentlig hæk-saks som Fiskars-supermodellen, så er der naturligvis også en reel efterspørgsel efter kvalitetshøjttalere. Nemlig måske ikke ganske overraskende fra dem, som er ægte interesseret i musik. Desværre for branchen er det så kun en ganske lille del af dens hidtidige kunder, mens det for os selv simpelthen har været det store flertal. DET er simpelthen en kæmpeforskel, for en kunde er simpelthen ikke blot en kunde. De fleste kunder i alle brancher er nemlig kun noget, som branchen har til låns. Hvis de altså er heldige for en tid og den tid er forbi.

Selv tror vi ikke på heldet, vi tror kun på at læse tiden korrekt. Det giver ikke flere hifientusiaster at sælge bunker af isenkram til alle mulige fjolser, for det går kun en tid og den tid er altså forlængst ovre. Fra nu af skal der simpelthen andre argumenter på bordet og Gud ske tak og lov for det. Hvis et produkt kun er tilbudpriser og ligegyldig prestige i inderligt umusikalske hjem, så er det slut og forbi for denne gang og inden denne kollektive hifi-galskab opstår en anden gang er langt de fleste operatører på dette flygtige modebetonede marked alligevel forlængst forsvundet. Hvis man ikke kan se “tidens tegn” på det er man godt nok åndssvag. 
Det er vi ikke, vores kunder er heldigvis ikke så dumme endda. For dem er mode noget, der kommer og går, mens interessen for musik består. For de andre kan vi da citere den engelske sangerinde Mary Hopkin´s næsten-eneste hit: “Those Were the Days”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *