Dræbersnegle og egenkapital

Engang for mange år endnu inden dræbersneglene havde holdt deres ubønhørlige indtog på de danske fliser skulle der holdes en rigtig fest på institut for statskundskab på Århus Universitet. Det var nemlig dengang kronprins Frederik startede sine studier, som skulle vise sig at gå mere i retning af sin sømands-faders Frederiks (tiderne skifter, interesserne gør ikke), end mange nok er klare over. Det var der nu mange ungmøer, som forlængst havde fornemmet, og derfor var der et absolut rekordudbud af giftefærdige og andre håbefulde ungmøer forsamlet. Det foregik med en skamløshed, som desværre ikke er set siden, og på trods af disse ungmøers lange ben (allerede dengang var det jo rygtedes m.h. t. kronprinsens præferencer i den retning) vil senere grundig arkæologi nok til den tid tale om mange “sneglelignende slimspor” på stedet denne aften. Der var ellers slet ingen snegle til stede, alle pigerne havde jo endda særdeles lange ben, men til gengæld var det altså årtusindets nok mest mindeværdige fest. Måske kommende arkæologer endda vil glemme, at sporene anakronistisk jo ikke kan stamme fra dræbersnegle, som jo slet ikke var “opfundet” dengang, men de var der altså alligevel, sporene. Og rigtigt mange af dem var afsat af jura-piger, som har ry for at være de smukkeste på universitetet. Ikke de klogeste, heller ikke de vildeste, blot de smukkeste.

Frederik fortsatte jo sine studier i specielt denne mere specialiserede juridiske retning og mange nætter har hans livvagter halvsovet foran lukkede døre på kollegier og lignende tilholdssteder for disse langbenede og storbrystede skønheder (der er forresten lige udgivet en bog af en af disse livvagter) Frederik blev dog kandidat og måske han endda engang har læst sin egen afslutningsopgave, hvem ved? Vi tager denne vej ind i dag, fordi der netop er blevet udnævnt en ny politisk ordfører for socialdemokratiets byrådsgruppe og juhu, det er en jurapige. Inden vi nu alt for grebne af utilbørlig begejstring, skal det dog med, at hun er 32 år og stadigvæk stud. jur, altså ikke ligefrem det bedste råmateriale for juridiske super-novaer. Hun kunne faktisk allerede have gået på studiet dengang kronprins Frederik gik der i den store dobbeltkantine jura/statskundskab. Hun blev nu ikke dronning, og det var der måske en grund til eller også var der ikke, døm selv. Vi har dog en teori desangående.

Til gengæld er hun nu altså kommet helt ind i den lokale socialdemokratiske inderkreds, og der er hun forresten den første kvinde nogensinde. Onde tunger taler naturligvis om, at måske ikke den allerbedst kvalificerede er blevet udvalgt men at man vist taktisk har skelet til hendes køn, men der svarer hun nu så for sig. I forhold til et anden langtidsstuderende 4-bandemedlem, nemlig Jacob Johansen,(som dog langt om længe faktisk blev kandidat som 32-årig) er hun åbenbart helt, helt anderledes: :”Nu er jeg ikke cand. scient pol. som han, så derfor vil jeg for eksempel nok formulere mig anderledes” som hun så fornuftigt kvidrer. Ja, det kan man sandelig håbe ellers ville hun da vist være ren spild af plads. Noget kunne måske allerede tyde på, at hun ikke har alverden at byde ind med som det er.. Men som med kronprins Frederik kan det da være, at hendes chancer for endelig at afslutte jura-specialet (hidtil ganske forgæves) måske bliver bedre. Århus kommune har jo trods alt en del færdiguddannede jurister ansat, så måske der bliver tid til lidt ekstra manuduktion. Under alle omstændigheder går det nye spektrum i det lokale socialdemokrati nu helt fra cand. polit. over cand. polit og cand. polit. og cand. polit. over til stud.jur. 

Nu kan man sige, at længden af studietiden måske ikke er forfærdeligt relevant for en politikers personlige kvaliteter, og det kan der selvfølgeligt være noget om. Hvis de altså havde studeret. Med det omfattende politiske muldvarpe-arbejde, som den nye socialdemokratiske 4-bande og deres kvindelige talsmand m/k har gennemført i det socialdemokratiske ungdomsparti “Frit Forum” kan man nu nok sige, at det alligevel er relevant. De har simpelthen smugtrænet som “lommepolitikere” i mange år ligesom tyskerne inden 2. verdenskrig byggede såkaldte “lommeslagskibe”, ned-skalerede uhyre slagkraftige super-krydsere med monsterstore kanoner. Mange vil kunne huske den heroiske kamp udenfor La Plata mellem “Graf Spee” og “Ajax”, Achilles” og “Exeter”. De her poliker-frø har faktisk smugtrænet i en grad, så man bliver helt paf. Til spørgsmålet om, om Flemming Knudsen blev presset til at gå, svarer den lokale formand for socialdemokraterne, medlem af 4-banden Morten Pless det selv for politikere noget sensationelle: “Det ligger i sagens natur, at han (F.K.) kun selv kan træffe den beslutning. Jeg ved ikke, hvad man skulle presse med så.”

Det er lidt barsk det her, og da især at tro på sådan noget. Man kunne jo for eksempel lade være med at opstille Flemming Knudsen, og mon ikke det lige præcist er det, som man i partiet har gjort? Så meget for politisk intelligens, en ligeså absurd betegnelse som det engelske “Military Intelligence” Pless blev nu heller ikke kandidat på ligefrem rekordtid, men det tager tydeligvis sin afmålte tid at gennemføre alle optagelsesritualerne til alle skjulte grupper. Der var Flemming Knudsen tydeligvis den sidste rigtige amatør, som aldrig bestod nogen videregående politisk eksamen og som aldrig fik nogen chance. Den tog han og vandt borgmesterstolen, men nu er det altså forbi, druknet i politisk taktik uden hjerte. Måske det er symbolsk, at den nye kvindelige ordfører udover sin poncho-lignende uhyre tækkelige klædning dækker sit hjerte med et megastort (designer?)-tørklæde. Det kunne det ihvertfald sagtens være. Hvis der altså er noget.

Ellers er der en anden sjov plantet “oplysning” i dagens JP. I forbindelse med, at endnu et gigantisk spekulations-korthusprojekt, Stones Invest, er krakeleret, meddeles det nemlig, at denne konkurs ikke får nogen betydning for det lokale monsterprojekt kaldet “Lighthouse” Det kan der måske være noget om, for Stones´ køb af den egentlige leder af byggekonsortiet bag “Lighthouse”, islandske Landic, blev jo fornyligt annulleret. Konkursen får nu nok betydning for Landic, som sikkert allerede har brugt de nu umulige erstatningskrav om vistnok 150 mill. mod Stones som liv-line overfor bankerne. Det er vist det, som avisen mener, og i så fald tager den fejl, for det har kæmpestor betydning, fordi Landic fremover er praktisk insolvent så vidt det kan ses. For projektet kommer det til gengæld intetsomhelst til at betyde. Det kommer nemlig aldrig nogensinde i denne omgang. Boligboblen er altså bristet for denne gang og det har den da været ganske længe.

A propos det konkursramte Stones og tidligere hændelser i det lokale elektronikmiljø: Det er altså en kilde til umådelig undren, at bankerne indtil for ganske nyligt har villet låne massevis af penge til firmaer, der som vores nyligt kuldsejlede kolleger præsterede negativ egenkapital år efter år med numerisk stigende tendens. Man har da skullet stå på hovedet for at se nogetsomhelst positivt i den udvikling, så har man nok gjort. Ligeledes er det økonomisk noget udfordrende for bankerne at låne (ifølge de foreløbige tal) over 2.5 mia. kr. til Stones med en sikkert uhyre optimistisk anslået egenkapital på omkring 500 mill. Til gengæld har aktionærerne i Stones i de seneste 4 år ÅRLIGT kunnet forrente deres aktier med mellem 56.8 og 99.3% (!!!) Godt gået, Stones, til det altså ikke gik mere og da var det jo også ganske ligemeget, for pengene var jo alligevel kommet hjem mangefold. Det er altså en sjov form for økonomi, den her. Næsten ligesom politik. Her er det vist heller ikke de bedste, der vinder. Vi retter lige: Næsten aldrig! Farvel igen, Flemming! Du gjorde jo faktisk engang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *