Århus Politi

I dag vil vi som sædvanligt udfordre den konventionelle visdom en lille smule. Det er nu heller ikke særligt svært at trække en smule på det kritiske lettere sardoniske smilebånd, når både den lokale politidirektør Jørgen Illum og vores yndlingsanmelder ved hifi4all, Mikkel Gige, helt synkront som guldmedalvinderne i synkronsvømning (det er edderbroderemig en latterlig sport) ved de nyligt overståede olympiske lege ruller sig ud. Hvis det ikke lige var fordi, at de sikkert mente det, som de siger, så ville det være morsomt. På samme måde som Eric Idle fra Monty Python i et forstudie til den bedre kendte film om “The Rutles” omtalte en såkaldt “tragikomisk forestilling” hjemme i Rutland (det er der noget der hedder!) Nå, men der var tale om en tragedie, fordi alle personerne i teaterstykket døde til sidst. Komedien dengang bestod mest i, at alle personerne var iført såkaldte “Yogi Bear”-trikotter. Det syntes vi dengang var vældigt morsomt. Måske vores venner i dag skulle prøve sådan noget for at få tingene til at glide lettere ned. Fra starten af forekommer flere af ytringerne da noget sværere at sluge selv med rigelig brug af glidecreme og ja, vi har forsøgt alternative kropsåbninger. Det kan heller ikke sluges.

Vi vil starte med politidirektør Jørgen Illum. Vi skal advare imod, at der i de kommende afsnit vil forekomme bemærkninger på bemærkelsesværdigt lavt analyseniveau, som naturligvis helt berettiget intellektuelt vil kunne støde en stor del af vore læsere. Samtidigt vil der fremkomme løfter, som allerede i dag er aldeles urealistiske og når de blot bliver helt ukritisk og ukommenteret fremskrevet så bliver det altså ikke spor bedre. Vi fralægger os ethvert ansvar for eventuelle angstanfald derude i de pænere forstæder, hvor der ellers er rigeligt at blive bange for. Ikke mindst fordi det tilsyneladende er Jørgen Illum, som skaber strategien. Der er altså ikke meget “sund-sans politimester Striks” fra Andeby over ham her Illum, hør blot.

Baggrunden er den lidt triste, at antallet af indbrud i virksomheder ganske vist er faldet med næsten en fjerdedel, men til gengæld er antallet af indbrud i private hjem så mere end fordoblet i det seneste år. Den eneste entydige solstrålehistorie synes at være indbrud i biler, hvor faldet også er faldet tæt ved 25% Ifølge Illum er det fordi, “vi har lært ikke at efterlade noget af værdi i vores biler” Det sidste lyder rimeligt men er naturligvis også noget forsludret syresnak ligesom det meste andet i dag, mere senere. For at forsøge at få has på den eksplosive vækst i de private indbrud vil politiet i den kommende tid iværksætte en ny præventiv kampagne. Illum vil godt nok ikke afsløre detaljerne, men siger, at det ikke drejer sig om at gøre hjemmene til rene fæstninger. Hvad det så kan være er jo ikke godt at gætte på, fald-fælder med spigre og søm og fritgående fugleedderkopper eller giftige koralslanger måske? Gættene er legio, der kommer helt givet ikke mere politi. Man kan nemlig sagtens anmelde som også i dag, de kommer bare ikke hverken med eller uden blå blink. Det gør de næppe heller i fremtiden, derfor sikkert denne tophemmelige plan. For at forvirre eller blot forplumre, hvem ved?

Lad os starte med faldet i indbrud i biler. Den simpleste og mest logiske forklaring plejer at være den rigtige, og det er den helt givet også i dette tilfælde. Der er nemlig intet af værdi at stjæle i bilerne længere! Enhver idiot (udenfor politiets topledelse, forstås) ved jo, at hvis man for ikke særligt mange år siden ønskede ekspres-indbrud i sin bil indenfor max. et kvarter, så skulle man blot lade sin mobiltelefon ligge på forsædet, så var den klaret. Desværre er mobiltelefoners værdi i dag tilnærmelsesvis 0 

Ligeledes var det for vel indtil for et års tid siden en lignende indbrudsgaranti at lade holderen til sin GPS sidde i forruden. Alle tyve vidste jo naturligvis, at selve GPS-en altid lå i handskerummet. Det gør den naturligvis stadigvæk, nu er der bare ikke nogen, der gider stjæle den længere. Den er simpelthen ligesom mobiltelefonen blevet så ligegyldigt billig, at ingen gider stjæle lortet, og hvad er der så lige tilbage at stjæle i en bil, nej vel? Når man højst kan få en hund for en GPS er det altså nemmere at køre ud i en carport og stjæle en kasse tomme flasker, og det letteste tyveri vinder altid over det besværlige og da ganske særligt, hvis det besværlige med garanti ingenting giver. Som i en bil, hvor der maximalt kan scores et par kopi-Ray Ban solbriller. Underligt at indbrudstallet ikke er faldet yderligere, biltyve må være dummere end gennemsnittet af tyve-det tror vi faktisk osse de er.

Nu er erhvervsvirksomheder jo i nogen grad blevet sikrede, så som alle forbundne kar går tyvene naturligvis derhen, hvor det er lettest. Som Illum så præcist beskriver det: “I dag er det alt for let at få adgang til værdierne i private hjem” Ja, Illum, det er ganske præcist ligeså let, som det altid har været, hverken eller mindre. Dog mere end på min gamle barndoms-ø, hvor ingen døre var låst, men ikke meget. Så lang tid der er huller i husene som eksempelvis døre og vinduer og intet politi og ingen naboer og ingen hjemme, så ER det let, ganske overordentligt let. Hvad folk så lige kan gøre er vanskeligt at forestille sig. Selv tror vi, at grunden til, at antallet af indbrud ikke er steget yderligere faktisk snarere skyldes kapacitetsproblemer hos tyveriets håndværkere ligesom indtil fornyligt lignende flaskehalsproblemer i den øvrige håndværksbranche.

Allerede i dag løfter Illum dig noget af sløret for sin grandiose plan. I lighed med den lille blå husstandsomdelte pamflet fra 1962 fra Kampmanns tid “Hvis Krigen Kommer”, så skal man nemlig rapportere al mistænkelig adfærd til politiet. Offentligheden skal således “notere..nummerplader” uden at det gøres helt helt klart, hvad det skal gøre godt for. Vi gad se statistikken for mistænkelige halvmaske-beklædte tyveaspiranter, som er blevet dømt på mistanke blot baseret på nummerplader, nok i virkeligheden ikke alverden. I det hele taget skal man underrette politiet, hvis “man ser noget meget (!!!! red.) mærkeligt. Så vurderer vi, om vi skal rykke ud til det.” Ventetiden ved politiets telefonsluse giver jo stadigvæk alle skurkene et vist forspring og det lyder heller ikke ligefrem betryggende, at tingene ligefrem skal være “meget mærkelige” for at politiet måske kommer. Måske kan det være en ide at indrapportere tilstedeværelse af en UFO og så kan det tililende politi så måske passende nappe tyven, når de nu alligevel er der. Noget skal der tydeligvis til, men som sagt, politiet er allerede på sporet. Med Illum ved roret lyder det nu godt nok mest som atter en gang en trække en bovlam og livstræt krikke af stalden i håb om atter at vinde det danske Derby. Selv holder vi ikke vejret af spænding.

Dagens sidste tak for sublim morgenunderholdning skal gå til vores anmelder-ven Mikkel Gige. Han er faktisk så god til sit fag, at det er lige før det er så morsomt, at han burde have et polititilhold. Måske man skulle prøve, om man kunne komme igennem deres telefonsluse. Giges skriverier er jo i virkeligheden så ubehjælpetligt morsomme, at ofrene kunne forårsage alvorlig personskade i deres ukontrollerede latteranfald. Emnet er ellers ligegyldigt grænsende til det søvndyssende kedsommelige, nemlig anmeldelsen af endnu en inderligt overflødigt kinesisk rørforstærker. 

Anmeldelsen starter ellers godt med at oplyse prisen, nemlig en bagatel af 25.000,- for dette apparat, som ifølge Gige er produceret “udelukkende for det europæiske marked” Når man er færdig med at grine af prisen kan man så undre sig over, at kapitalismens jernhårde love ikke er gået op for Gige: Nej, Mikkel, de sælger naturligvis til alle og enhver, som gider købe deres produkter helt i lighed med ALLE ANDRE. Anmelderne i andre lande er åbenbart bare klogere end dig og det man da ganske bestemt håbe. At begrænse sit mulige marked til blot Europa er simpelthen økonomisk galimatias og at tro på det er noget dummere.

Gige fortsætter med at videregive absurditeter i en grad, så en mulig politianmeldelse for anmelderdumhed ligger lige for hånden. Ifølge vor vittige ven “deltager de europæiske distributører i den sidste del af udviklingen, som medbestemmende for den endelige klang af produkterne” Ja, det står der sandelig. Man kan sagtens forestille sig den evige senden produkter frem og tilbage mellem Kina og Europa og elle uoverensstemmelserne mellem den engelske distributør, som ønsker “varm” engelsk lyd og den tyske ditto, som sikkert vil have “lys tyskerlyd”. Måske man bare stemmer om det og måske er der bare tale om atter en hifi-“first”: Det gennemført demokratiske produkt, hvor alle får lige præcist det de ønsker helt på trods af, at klangidealerne i Europa varierer helt vildt meget. Der findes absolut INGEN mulig lydmæssig “fællesnævner”! Så nej, det er nok ikke akkurat sådan, det sker.

Hvis man tror på sådan noget lettere evnesvagt marketing-sludder, så er man altså fuldstændigt forbudt for mindre børn, Mikkel og så er al videre diskussion overflødig. I denne den bedste og eneste af alle verdener sælger alle og enhver til hvem som helst for praktisk talt enhver pris. Alle de her “europæisk-voicede” produkter sælges selvfølgelig også under alle mulige andre navne på nettet til måske en tiendedel af prisen. Hvad der så er produktets reelle værdi skal vi lade kunderne afgøre, og de skal de såmænd også nok. Men alligevel, når ethvert spor af alle disse ligegyldige Kina-produkter i den allernærmeste fremtid er helt væk så står din anmeldelse stadigvæk tilbage i al sin vælde, Gige.
Som et monument over, hvorfor denne her branche gik ad Helvede til: Simpelthen fordi al sund fornuft og resterende intelligens forsvandt, den gamle “Gresham´s lov” igen-igen. Anmeldelser som dine er simpelthen passende gravskrifter over noget, der engang var en sober hobby. Indtil folk som dig kom ind. Så grinede folk bare, trak på skuldrene og gik ud.
Som den kendte australske landevejsrøver med den hjemmelavede rustning, Ned Kelly, sagde umiddelbart før han blev hængt: “Such is Life” Lukketid, Gige!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *