“Greshams Lov” for små-øer

Vi har fået en vis og muligvis berettiget kritik for Endelave-teksten i går. Man kan nemlig godt få det indtryk, at de oprindelige indfødte på denne idylliske Kattegat-ø udseende-mæssigt skulle ligne vanskabningerne fra Kentucky og Tennessee i Boormans film. Det har ikke været hensigten og er heller ikke helt korrekt, for denne ø har jo trods alt fostret denne skribent af et mere end gennemsnitligt godt udseende, så helt galt er det naturligvis ikke, selv om onde tunger måske ville bruge samme eksempel på, at helt GODT kan det da heller ikke være. Det er det så heller ikke. Under alle omstændigheder er det udkants-områdernes lod at blive affolket både uddannelsesmæssigt og udseendemæssigt i en forrygende fart. Hvis pigerne er pæne nok til at kunne komme til at henslæbe et kedsommeligt luksusforstads-liv i Holte er der jo ret beset heller ikke megen idé i at parallelforskyde denne tilværelse til dødssyge Endelave. Selv de allerdummeste af de allerpæneste piger kan sagtens indse dette. Væk er de ihvertfald, pist væk!

Det er også blevet påpeget, at vi måske er overdrevent kritiske overfor Enhedslistens lokale nestor, Bent Hindrup Andersen. Det er da heller ikke voldsomt sandsynligt, at et muligt naboskab til borgerlige toppolitikere ligefrem ville være ideelt, men vi vil dog til hver en tid foretrække det fremfor at blive naboer til selvgode repræsentanter for de gamle autoritære ideologier. 

Disse er nemlig aldrig så farlige, som når de er forklædt som den store “almen-menneskelige bekymring” og tilsyneladende ganske oprigtige i (andres, naturligvis) diverse ufuldkommenheder. SÅ er der nemlig virkelig grund til at være bekymret. Allerede det, at Nyrup, Lykketoft og alle deres kohorter (vi bliver senere mere klassiske i dag) aldrig blot det allermindste har blandet sig i livet på øen over mere end 4 årtier er vel også en slags respekt, selv om det jo på sin vis også er en smule sygt. Det er blot ikke helt så farligt for lokalsamfundet, nok mere for Nyrups datter, som ikke er hos os mere. Det var hun heller ikke dengang.

Det er for kendere yderst interessant at studere stemmetallene til de senere folketingsvalg på denne Kattegat-perle, desværre nu hinsides afgrunden. Ved de seneste valg opnåede Enhedslisten nemlig næsten samme vælgertilslutning som salig Breznjev i det tidligere Sovjetunionen. Breznjevs bedste resultat var godt 113 % af de afgivne stemmer, og selv om Enhedslisten på Endelave trods alle forsøg lige knapt nåede derop, er de dog alligevel det største parti på øen.

Det til enhver tid i alle landdistrikter største parti i de seneste 100 år i Danmark, nemlig Venstre, er naturligvis på Endelave reduceret til ingenting. Som i besættelsens mørkeste år betyder det nu bare, at de fleste anderledes tænkende blot bøjer hovederne. Overfor Hindrup Andersen og de andre fuldtidsbeskæftigede selvbestaltede “do-good´ere” er de alligevel ligeså forsvarsløse som den gåse-store dronte, der hverken kunne løbe eller flyve. Hvis man alligevel ikke har noget reelt valg, kan man jo ligesågodt træffe det, som andre allerede har foretaget for én, og det synes at være det fornuftige ræsonnement på Endelave. Det er fejt som danskerne under 2. verdenskrig, men det er altså alligevel det, som man gør. Fordi det giver fred, i det mindste for en tid. Nemlig helt indtil det næste store “frelser-projekt”, dygtigt orkestreret af denne lokale dominerende menings-mafia. Ak ja!

Måske man ligefrem kan gøre den fra pengeverdenen så kendte “Gresham´s Lov” til en bredere teori. Denne “lov” siger jo som bekendt, at uægte penge øjeblikkeligt driver alle de ægte penge væk fra markedet. Måske man i samme sammenhæng ligefrem kan tale om, at blot en mindre dosis af totalitaristisk ævl forklædt som ægte medmenneskelighed og bekymring for lokalsamfundet ligeså hurtigt kan fjerne enhver kritisk sans og politisk engagement. Vi tror nemlig ikke på, at der findes så mange forstyrrede mennesker på ét sted som på Enhedsliste-enklaven Endelave ligeså lidt som den tidligere leder af de Radikale, salig Jørgen Jørgensen havde større illusioner om det reelle antal radikale.. Efter et fantastisk godt valgresultat for de Radikale blev han spurgt, om der virkelig var så mange radikale. Jørgensens svar var et eftertrykkeligt “Nej!”, der var blot tale om en samling kuede kujoner og viljeløse vindbøjtler. Det var ikke helt det, som han sagde, men det var det, denne gamle radikale kæmpe mente. Mener vi herfra.

Mon der iøvrigt nogen andre steder i Jylland er permanente fribilletter til alle rutebiler for lokale beboere? På Endelave betaler de lokale slet ikke for færgebilletter, mens andre betaler 140,- Det er nok derfor de nye magthavere så ivrigt køber deres økologiske gourmetprodukter uden-ø´s i et omfang, så den lokale købmand nu lukker, det er jo blevet uhyre billigt at shoppe i Horsens, da det end ikke koster en 10-er til bybussen som for alle andre i Horsens midtby. 

Det med de gratis billetter kan jo også være den gamle lobbyist Hindrup Andersens nådsensbrød til de indfødte på samme måde som de klassiske romerske kejsere uddelte småmønter til de fattige i Rom efter særligt succesfulde felttog. Resten beholdt de så selv med endnu større følelse af veludøvet retfærdighed. Det hjælper helt givet altsammen til at cementere magten, symboliseret af den triumfalske pavillon derude på stranden som et for alle synligt symbol. Som kejser Trajans triumfbue. Andre ville kalde det en skændsel, det vil vi.

Dagens statistik i den sommer-slunkne JP er om de sanitære forhold i Verden (!!) Nu er sanitet jo altid et kontroversielt emne, og i min egen barndom var god sanitet stort set begrænset til at huske at tisse i medvind. Det modsatte var nemlig dårlig sanitet, og det kan undertegnede godt bekræfte. Og dumt. Ifølge en undersøgelse fra atter en af verdens mest overflødige organisationer, som sidder trygt i perfekt air-conditionerede lokaler i det New York, som alle FN-delegater og medarbejdere naturligvis afskyer (det er jo nemlig det aldeles rædselsfulde USA men det er bare så fantastisk et sted at shoppe for sine skattefrie penge fra dette arbejdsfrie pamper-paradis) Det er nok derfor, FN´s hovedkvarter stadigvæk ligger sådan et rædselsfuldt sted. 

Nå, men det drejer sig altså om sanitære forfold. Det konstateres, at siden 1990 har 1.6. mia. mennesker fået afgang til såkaldt “rent drikkevand” (hvad det så lige er) og at om 7 år vil 90 % af Jordens befolkning have en sådan adgang. Hvad situationen er i dag siges der slet intet om i disse som altid menningsløse statistikker. Det ville vel ellers være ret relevant skulle man vel synes. Det forekommer jo nemlig noget vidtløftigt at forecaste situationen i verden 7 år frem i tiden på nogetsomhelst område, og mon ikke det blot er et røgslør, det her kastet op over en journalistisk sommerdovenskab? Det tror vi.

Udover det ville det måske være relevant at prøve at definere “rent drikkevand” bare en smule tydeligere. Hvis det skulle indikere, at man “ikke bliver syg (særligt tit) af at drikke vandet”, så lyder det helt vanvittigt optimistisk. Selv i Europa er det vel ganske langt til de 90%, da vandet jo massevis af steder har nogenlunde samme kvalitet som det, som romertidens åbne akvadukter over hundredevis af kilometer leverede, slutteligt igennem giftige vandrør af bly. Dengang blev man syg af vandet og det gør man stadigvæk mange steder i Europa og det bliver man vel ved med, så lang tid der er tale om nødtørftigt renset flodvand leveret i faldefærdige og rotte-befængte vandledninger. 

Hvis denne FN-statistik forekommer lidt håbløs kan man jo gå over til statistikkens 2. del, som omhandler “adgang til ordentlige toiletforhold”(!!!) Om det så betyder på eller ligefrem over niveauet i FN-bygningen med dens svirrende sværme af mexicanske og filippinske rengøringsassistenter ved vi ikke. Det er nok ikke tilfældet, da hele to trediedele af verdens befolkning ifølge FN allerede nu har en sådan adgang til de her “ordentlige toiletforhold” Det står vel også noget i modstrid med de allerfleste rejsendes erfaringer udenfor bybuszone 2 i Østjylland og må vel ret beset betragtes som ren volapyk, for hvad universelt er der dog overhovedet at finde i de forskellige former for toiletter i verden? Udover at de lugter altså, næsten ligeså meget som de her jubeloptimistiske statistikker om overhovedet ingenting.

I vores egen verden morer vi os i disse nyhedstrange tider over en tråd på hifi4all om en måske muligvis kommende ny butik i København. Næsten helt i ånden fra FN-undersøgelserne ovenfor ser vi en tilsyneladende helt normalt “interesseret” spørger starte en tråd, om der da ikke er nogen, der kender til denne nye ikke-eksisterende butik, som han “har hørt” skal åbne 1. august. Det viser sig snart, at den eneste, som åbenbart ved noget om sagen, er trådstarteren selv og en enkelt kammerat, som så troligt kører denne slet camouflerede reklametråd videre for fulde gardiner. Det lykkes så endeligt at få en for undertegnede helt ukendt københavnsk konstruktør af rørforstærkere ud i lyset (han er nemlig en god ven af trådstarteren, så det har næppe været særligt svært) Andre ville måske sige ganske let. Mærkeligt jeg aldrig har hørt om ham, men det er nok min fejl.

Ifølge begge de professionelt begejstrede klakører er denne konstruktør/kommende butiksindehaver helt igennem superduper fantastisk fremragende. Han er endda så fremragende, at han vist helt tilfældigt lige skal til at “opgradere” nogle af sine egne forstærkere for disse begejstrede ungersvende. Underligt tilfælde. Endnu mere underligt er det vel, at denne superduperfantastiske og geniale konstruktør ikke bare har lavet det rigtigt fra starten af på salgstidspunktet for et par år siden, så meget er der jo trods alt ikke sket i rørforstærker-verdenen. Slet ingenting, faktisk. 

Mere sobre ånder kunne så måske fristes til at spørge, hvad pokker han så laver som ekspedient i en hifi-forretning i stedet for at sidde og konstruere løs og designe en bedre verden med bedre adgang til rent vand og bedre toiletforhold. Udover altså det mere elementære problem i overhovedet rent teoretisk at få blot den mindste smule objektiv vejledning af en mand, som både sælger andres produkter og sine egne. Hvis det lyder problematisk er det jo naturligvis, fordi det er det, dybt endda.
Der skal dog alligevel herfra lyde et velkommen til den nye butik. Timingen her i hedebølgen er næsten helt perfekt selv om mere sobre sjæle nok ville have ventet en god måneds tid til folk begynder at købe noget. Det kunne jo trods have været en del værre, som eksemplet med Flex Audio i Odense (der noget intellektuelt kontroversielt (læs: Dumt!)) startede i forsommeren) jo viste. Hallo, er I stadigvæk derude, Flex Audio? Uh-huh?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.