Fremgang og ferie

Vi ved naturligvis godt, at vi svigter mange mennesker i denne tid, men vi småpjækker osse indtil søndag lidt ved at sove lidt længe og på anden vis gasse os. Derefter er driverlivet til gengæld forbi, men som sagt, bær over med os. Vi prøver dog at udfylde vores intellektuelle byrde som Kiplings hvide mænd, sikkert nogenlunde med samme held.

Det er ikke fordi verdens dårskab går i stå i denne tid. Måske inspireret af denne side (i mangel af bedre, journalistisk kunnen måske) har TV2 Østjylland og JP ellers forsket lidt i det italienske firma, som står bag Cobraen. Vi taler måske ikke om det allerskarpeste indlæg i kritisk journalistik siden Zola med “J´Accuse” i Dreyfus-affæren, måske nærmere noget af det bedste siden gårsdagens referat af resultaterne af de lokale serie 6-kampe i fodbold. Disse telefoneres jo så vidt vides blot ind uden kommentarer og kræver heller ikke egentlige færdigheder hos journalisterne.Ingen overhovedet og allerede det strækker tydeligvis den intellektuelle kapacitet til maksimum.

Emnet er ellers rigtigt godt, selv om man kan sige sig selv, at selv den grundigste kriminaltekniske efterforskning på nettet nok alligevel er lidt svær. Sagen er, at den lokale journalistiske hjernetrust er gået i gang med at undersøge, hvor mange ulykker der er sket på verdensplan med isenkram såsom rutschebaner fra den italienske leverandør, som altså har leveret Cobraen. Udover at denne efterforskning er noget svær af adskillige grunde, som vi skal se, så er det også særdeles interessant at forsøge at forstå, hvilken relevans det egentligt har i sammenhængen. Det turde jo nok ellers være klart, at det er ejeren af forlystelsen, nemlig Tivoli Friheden, som er ansvarlig overfor brugeren på nogenlunde samme måde, som at SAS er det, selv om det skulle være et Boing-fly, som skvatter ned. Eller et DASH-800, som næsten gør eller i det mindste næsten-næsten gjorde. Men som sagt, på med efterforsknings-vanterne her i agurketiden for de lokale sommersløve journalister. Resultaterne udebliver naturligvis ikke.

Nu kan man dårligt bebrejde nutidsmennesker, at de får den fejlagtige opfattelse, at nettet kan bruges af de mest ukvalificerede mennesker (herunder som en ægte delmængde de mest lokale journalister) til hvadsomhelst. Dette kolporteres jo også af den anorektiske vejrpige på TV-Avisen-tiderne er tydeligvis ændret noget siden den noget mere spektakulært barmsvære model med tilsvarende funktion (læs:ingen) huserede på lokal-TV. DR har nemlig lanceret forskellige aldeles uinteressante quizzer her i sommer, som alle har det tilfælles, at enhver kan svare på dem uden at vide bare det allermindste, hverken før eller efter. En af de seneste lød jo :”Hvad var middelnedbøren i Danmark i 1981?”, sikkert et hyppigt emne ovre i Øster Kølvrå omkring de der som urhøns på samme lokalitet så hyppige thorning-schmidtske kakkelborde. Urhønsene er også uddøde..

Det er ét af de spørgsmål, som enhver analfabet med et tastatur kan besvare ved blot attaste “middelnedbør” og “1981”, selv om kravet om at skulle gøre det simultant naturligvis udelukker hovedparten af ex-eleverne fra den nu nedlagte Nordgårdsskolen i Gellerup. Det nu stadigvæk en succesoplevelse for mange ikke-helt-men-dog-nok-i-virkeligheden-alligevel-funktionelle-analfabeter. Oplysningsværdien i at kunne finde ud af noget, som man ikke ved, hvad er, både før og efter er jo noget begrænset, men denne uventede efterforsknings-succes hos ikke-klimaeksperter har tydeligvis givet de lokale journalister blod på tanden. Når hele Danmarks befolkning kan finde ud af sådan nogle svære ting, så burde den lokale hjertetrust jo også kunne. Det kan de nu ikke.

De har dog kunnet grave noget frem, som man vel også burde kunne, når et firma som det her italienske har leveret mekanik til forlystelsesparker i over 60 år. Man har nemlig fundet et tilfælde, hvor der vist var en forlystelse i Sydafrika, hvor nogle mennesker fik småknubs, som ikke krævede behandling forresten. Man kunne altså alligevel ikke blot som hos vejrpigen google navnet på den italienske fabrikant og så oversættelsen af “ulykke” til alverdens sprog. Det må have været en grim overraskelse hvis journalisterne altså bare havde opdaget det.

Problemet er jo naturligvis, at enhver producent af for eksempel radiobiler til tivoliet til den lokale byfest HVER ENESTE DAG har massevis af småulykker med fulderikker, som får arme og ben i klemme. Som bekendt har der allerede i år været en rigtigt alvorlig ulykke på en radiobilbane i Danmark.

Når man ikke kan finde et værre tilfælde på nettet over altså næsten 60 år for denne italienske producent, så er det altså ikke fordi, der ikke har været noget at finde, garanteret ikke, for der har helt sikkert været hundredevis og tusindvis og titusindvis af større eller mindre ulykker. Enhver blot middelbegavet journalist burde simpelthen øjeblikkeligt være stoppet op og tænkt sig om, for når man kun har kunnet finde én, så kan man være temmeligt sikker på, at man hverken har fundet den værste eller den hyppigst forekommende, givetvis blot den seneste. Ud fra det nye reviderede journalistiske væsentlighedskriterium er det så åbenbart nok.

Det er nok meget heldigt, at politiet ikke blot løser opgaver ved at google “hastighedsoverskridelser” og “Opel Vectra” på samme tid. Det giver nemlig samme nogenlunde samme resultat. Her er et resultat nemlig ikke et resultat, blot noget, som ligger i en håbløs problemformulering. Iøvrigt, Kim Hundevadt, gå dog efter ejeren, Tivoli Friheden, i stedet for. Eller alternativt, Århus Politi, gå efter, hvor mange sæsonkort til Tivoli Friheden der er udstedt til familien Hundevadt. Det er nemlig ligeså relevant. Eller ligeså lidt.

Relevans søger vi også efter i de nyeste katastrofe-tal fra den danske pladebranche. Her har man atter som tendensen længe har været registreret et fald på over 10% i første halvår. Denne tendens har været uforandret i en hel del år og det er der jo ikke meget positivt at sige om journalistisk skulle man vel tro. Jo, det kan der sagtens være, om det så er væsentligt eller ej. For eksempel er salget af vinyl-plader atter en gang den store solstrålehistorie, for den er nemlig gået frem med ikke mindre end 71%. Nu er statistik som bekendt taknemmelig og aldrig mindre end i denne tid, hvor lavmålet for kritisk sans er skyhøjt. Den samlede omsætning er nemlig nu steget til sammenlagt 1 mill. (!). Desværre er det bruttoomsætningen i kroner, ikke antallet af plader. Det vil sige, at der i gennemsnit er brugt en rund flunkende 25-øre (når vi altså runder op) i gennemsnit på vinylplader pr. dansker. Hvis den her succeshistorie lyder lidt syg er det da vist ikke tilfældigt nok ikke mindst fordi det åbenbart er den eneste i en syg branche. Bare rolig, IFPI (pladebranchens brancheorganisation), dette vinyl-vækstlokomotiv skal såmænd også nok næste år levere et positivt resultat. Desværre bliver det nok også til den tid det eneste positive, der bliver at sige.

Til slut i denne journalistiske jeremiade skal vi atter tilbage til TV2 Østjylland og dets journalistiske stjerneperortere. I en sensationel reportage helt ovre fra Mols interviewede man til eksempel en mand, som var overfølsom overfor hvepsestik. Denne stakkel blev så brugt som case-study i denne ulykkelige sag om besparelser på regionens hospitaler, for han kunne nemlig ifølge denne grundigt researchede dø indenfor et kvarter, hvis han blev stukket. Det var jo en uventet dramatisk drejning.

Nu kunne journalisten måske have stillet det noget nærliggende spørgsmål, hvor langt man teoretisk kan bevæge sig væk fra akutmodtagelsen på Skejby Sygehus for at være nogenlunde sikret behandling indenfor et kvarter. Faktisk er “slusen” ved den permanent aflåste indgang til den lokale skadestue noget langsommere i sin indslusning, så selv om denne ulykkelige mand altså havde sat sig på en hveps lige udenfor akut-modtagelsen på skadestuen ville han næppe have overlevet alligevel. Journalistik på ren Pulitzer-prisniveau, det her. Mest fordi manden jo naturligvis altid har en sin obligatoriske adrenalin-sprøjte på sig i denne tid, som er det eneste der hjælper mod hvepsestik læge tilstede eller ej. Egentlig fare er der altså ikke på færde. Udover altså denne fladpandede journalistik. Måske journalisten skulle have spurgt om han ikke lige kunne låne sprøjten med adrenalin? Eller bare have “googlet” ordet “hjernetransplantation”-det hedder iøvrigt på engelsk “brain transplant” Begge dele ville have da have været en betydelig forbedring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *