Somaliske succeshistorier

I dag vil vi forberede vores læsere på, at der vil fremkomme synspunkter, som selv efter denne sides standard er temmeligt opsigtsvækkende. Det er desværre mest fordi er så tåkrummende tåbelige, at det næsten gør ondt. Det fortæller desværre en del om det danske debatklima, hvor med et udtryk sakset fra den amerikanske musicaltradition, “anything goes”, når det kommer fra de rigtige. Omvendt kan de “forkerte” mennesker naturligvis intetsomhelst rigtigt sige.

Den “forkerte” person, som har udtalt sig er den tidligere nævnte tyrkiske integrationskonsulent Mehmet Yüksekkkaya, som har karakteriseret somalierne i Århus som et ørkenfolk, som er helt tilfreds med dansk bistandshjælp uden synderlige ønsker om nogen integration. Det har naturligvis fået den somaliske “intelligentsija” på banen. Her bruger vi det gode russiske udtryk for de mest uddannede i en befolkning, som vi senere skal se har det nemlig intetsomhelst med det ellers overfladisk lignende begreb “intelligent” at gøre (det havde det nu heller ikke i Rusland). Uden at tage tastaturet for fuldt kan vi vel endda sige tværtimod. At tale om faktuelle fejl og almindeligt sludder i det følgende er noget fattige udtryk.

Dagens JP bliver på en hel side tæppebombet med indlæg fra forskellige somaliere, og det er i den ufrivillige underholdnings absolutte sværvægtsafdeling. For eksempel udtaler et medlem af “Somalisk Forum”, Mahmoud Jama, at “Somaliere er kommet langt og er langt foran i forhold til andre indvandrergrupper” Han mener nok, at somalierne i Århus har langt den største procentdel af bistandsklienter og i så fald har han jo ret, for det har de endda ganske suverænt og denne statistik er svær at pille ved. 

Et andet læserbrev kører både en somalisk civilingeniør, en cand. mag og en lærer på banen, så nu kunne man måske forvente intellektuelt sprængstof. Det får man så sandelig også. For eksempel dette guldkorn:”Religiøse mennesker er af moralske grunde målrettede og arbejdsomme” Selv salig Max Weber generaliserede vist aldrig sine teorier så langt ud i absurditeten, sikke dog hjernedødt sludder og så bliver det endda værre. Disse 3 lærde forfattere tilbageviser nemlig, at somalierne skulle være et ørkenfolk. Det er der iøvrigt også et af de andre læserbreve, der gør, måske de er koordinerede?

Nå, de er ihvertfald interessante. Ifølge disse somaliere (og de burde jo vide det skulle man tro) findes “der ingen betydelig ørken i Somalia” og “man kan kigge i bøgerne og se, hvilken jordtype Somalia har” Sikke dog uvidende ham tyrken dog er! Det må jo så være fordi der ingen ørken er, at et af læserbrevene nævner, at “65% af somalierne bor i kystnære områder med fiskeri og ældgamle søfartstraditioner” Disse historier om dette åbenbart historisk ganske oversete og stolte østafrikanske svar på oldtidens fønikiske langturssejlere kommer vi til 

Allerførst skal det med, at en ørken for evt. geografisk interesserede IKKE er karakteriseret af sand, med af et fravær af nedbør. Jo varmere der er, jo mere nedbør skal der naturligvis til for at undgå udtørring, og der er altså pissevarmt i Somalia. 

Til gengæld er der i langt den største del af landet kun uhyre beskeden nedbør, som ofte helt udebliver og der har jo som bekendt på dette Afrikas “horn” jo været tørke i adskillige årtier på disse uhyre marginale jorder for dyrkning af andet end khat, som disse intellektuelle somaliere underligt nok ikke skriver noget om. Det er ellers i lighed med tygning af coca-blade i Sydamerika jo noget man gør for at overleve i ugæstfrie og håbløse omgivelser-som Somalia. Somalia er iøvrigt over 15 gange så stort som Danmark og har blot 1.5 gange flere indbyggere, som altså bor langs kysten fordi resten af landet er det, som agronomer kalder “overordentligt lette jorder” Andre ville kalde det ørken, for det er det, det er og det er ikke overraskende derfor, at der ingen mennesker bor der. Det har der i øvrigt heller aldrig gjort, for hvem kan leve i en skide ørken uden vand eller sand, kun en masse sten?

Hvad angår de stolte traditioner for fiskeri og søfart er der vist kun historisk belæg i den iøvrigt bedste tradition indenfor islam at drive vragfiskeri og almindelig pirateri, som jo også trives i bedste velgående i dag. Det må være den form for “arbejdsomhed”, som disse somaliere taler om som religiøst betinget, for helt op mod slutningen af 1800-tallet var der jo en betydelig pirataktivitet langs alle muslimsk beherskede kyster, også i Middelhavet. Nogen videre handelsbaseret søfart har der vist aldrig været indenfor muslimsk beherskede områder, men hvorfor skulle disse somaliske intellektuelle også vide mere om historie end de gør om ørkeners geografi, nej vel? 

Det er altså efterkommerne af disse stolte og selvforsynende islamiske østafrikanere (selvforsynende fordi er muslimer!, som det også nævnes) fra deres paradisiske land, som nu bor ude i Århus vest og som kan benævne den tyrkiske integrationskonsulent som “en nyttig idiot”, som desuden er “omdiskuteret i indvandrermiljøet”, altså tydeligvis en kedelig ka´l. Derfor kan naturligvis ikke have ret, og så er det forøvrigt ligemeget, hvad han siger. Lige på dette punkt må man jo så sige, at disse somaliske rollemodeller har erhvervet sig en glimrende færdighed den gode danske debattradition for intellektuelle. Der er nemlig ikke noget, der er så indlysende, at det ikke desto mindre er helt forkert, når det siges af de helt forkerte og så er det forresten ligemeget, hvor meget man har objektive geografiske forhold og tydelige statistikker at gøre godt med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *