Bertolt Brecht m. m.

En skattet ven af vores hus har imødegået vores afvisning af Brecht som kunstner og har i den anledning fundet et par gode eksempler på kvalitet i hans tekster. Vi må jo med skam indrømme, at vi selv er i besiddelse af samtlige Brechts og hans komponist-makker Kurt Weills scenemusik, og der er bestemt en vis kvalitet i nogle ef elementerne fra “Dreigroschenoper” og “Mahagonny” (nok især den sidste). Der er dog også eksempler på ultimative digteriske rædsler, som vi vist skal helt frem til Peter Høegh og Elsebeth Egholm for at opleve, hvor hele narrativet smadres af inkonsistens i plottet. Sådan en linie som “”Et tu Brute”, rief er in lateinisch” siger vel alt. Det var heldigt, at Kurt Weills musik var uhyre effektiv til at dække over disse kunstneriske uhyrligheder og endda tillod Weills kone, Lotte Lenya, at synge hovedpartierne. Det er nemlig næsten ligeså slemt som Brechts efterhånden med fuld ret glemte skuespil at høre på Lenya. Værre, faktisk, og DET er slemt!

Ellers skal vi lige inden vi går ud for studere på åstedet, om der som lovet sidst i maj på mirakuløs vis ved Guds hjælp er dumpet en ny rutschebane ned i Tivoli Friheden, skal vi da lige atter an gang citere formanden for byens integrationsråd, den meget klart-talende somalier Ahmed Jibril. Han sagde jo nemlig osse med forbilledlig klarhed, at “somalierne modsat tyrkerne ikke var kommet til Danmark for at arbejde, men for at undgå krig” På basis er det kan man jo måske godt forstå den manglende succes med at uddanne somaliske kvinder til kommunale bybuschauffører. Man må vel snarere sige, at det vel på den baggrund er en slags succeshistorie, at disse kvinder overhovedet kan finde ud af at køre MED bybus, hvis vi altså antager, at de betaler. Det kan jo selv for danske turister være kompliceret nok. Hvordan Århus kommune så lige skal reagere på disse udtalelser er jo så en anden sag. Det er jo lidt svært at være overdrevent entusiastisk og positiv overfor vores somaliske ven her, end del lettere at ønske ham hen hen et varmt sted, hvor der findes fritlevende kameler og lige med det samme faktisk. Man fristes næsten til at sige “Tak for kaffe!”, for negerpigen på den oprindelige reklame for Cirkel-kaffe var vel oprindeligt med den næsten overdrevent hvælvede pande somalier, selv om vi drenge altid troede, at hun var kaffer ligesom bøflerne. Hende kaffepigen savner vi nok allerede mere, end vi kommer til at savne Ahmed Jibril, en hel del mere velsagtens og allerede hun så jo noget dum ud.

Lidt kamel er der vel også i en i JP i dag citeret udtalelse fra Københavns biskop, Erik Normann Svendsen. Eller også er det bare noget lort, rimeligvis fra en kamel. Denne danske ypperstepræst siger nemlig, at “danskerne er blevet mindre berøringsangste (med deres religion)) og at “jeg er ikke i tvivl om, at vi kan takke mødet med muslimerne for åbenheden”
Så længe den skøre stakkel og prædikant Moses Hansen overalt skal beskyttes mod fysiske overfald fra autonome og muslimske bander af polititet må vi vel sige, at åbenheden måske ikke er fuldstændigt gennemført. Ikke reciprokt ihvertfald.

At det så efter mere end 1000 års kristen dominans i Danmark kræves en ydre “frelser” som islam for åbenbart successfuldt at aktivere den danske sande kristendom siger vel mere end så meget andet om den etablerede åh-så-forstående danske folkekirke. At man ligefrem for tiden udelukkende agerer som absolut spydspids for den politiske korrekthed i stedet for at stå for det, som man måtte mene var den sande kristendom, DET er nyt. “Faderhuset” og de andre gale kristne trosretninger fremfor de her ligegyldige mennesker som Normann Svendsen og den lokale biskop Kjeld Holm til hver en tid! De tror dog på noget, og det må man da respektere i modsætning til de her fremtrædende dignitarer, som tror på alt og derfor overhovedet ingenting.

Nu vil vi tage en tur i en bybus og studere buskultur. Resultaterne af denne grundforskning vil brive bragt ved en senere lejlighed. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *