Kabler og klubber

Herfra skal der i dag lyde et stort held og lykke til forsøget på at etablere en hifiklub i Sønderjylland. Hvis det skal ske i et så stort område med en antageligt lidt fortyndet entusiast-population skal der en betydelig fandenivolskhed og trods til, og den er da tilsyneladende til stede i rigeligt mål. Vi har nemlig absolut ingenting mod “en smule initiativ og optimisme”, som vores altid årvågne iagttager Simon Mastervol ellers hævder (opmærksomheden omkring tingene og indholdet på siderne går vist begge veje, Simon!). Vi mener blot, at initiativ uden evner og optimisme uden grund er et noget utilstrækkeligt grundlag for en hifiklub. Hvis man har evnerne og interessen har man naturligvis også pligten, men hvis man ikke har begge dele har man til gengæld pligt til at lade være. Til gengæld må vi da bestemt opfordre den forhåbentligt kommende klub til IKKE at involvere sig for meget med kommercielle interesser (læs:slet ikke!) og det er ikke kun fordi, at af vores allerbedste venner Carsten fra Podium Sound, udråbstegnets betvinger i nyere dansk prosa og epigrammets mester (kan nogen huske Leonard Sachs og City Variety Theatre i Leeds?) har tilbudt sin tro tjeneste. Det er såmænd mest fordi det er dumt at miste al troværdighed og uafhængighed længe inden man er kommet i gang.

Ellers er der fremkommet en spændende kabeltest forfattet af den uforlignelige Mikkel Gige. Den omfatter en skønsom blanding af latterligt overprissatte kabler suppleret med de nogle helt ekstremt overprissatte ditto, altså alt i alt en særdeles appetitvækkende cocktail ligesom en sodavand fra Harboe med alt for mange E-numre, bare meget dyrere. Antallet af kommentarer, som er temmeligt beskedent, tyder nu heller ikke på, at alt for mange har pløjet sig hele vejen igennem den floromvundne tekst, og det kan man sagtens forstå. Det er til gengæld meget opløftende, at så mange øjeblikkeligt spotter de helt håbløse bortforklaringer omkring, hvorfor der ikke i stedet blev lavet en blindtest. Selv lettere svagtbegavede kan vel indse, at en blindtest med kun 1 person er usigeligt meget bedre end en ikke-blindtest med samme men garanteret allerede forlængst forudindtagede person. Denne tester kan nemlig umuligt undgå at blive påvirket af f. eks. den fine trækasse til det testede Vincent-kabel. Længe inden han hører det er han forudindtaget enten i retning af, at det er ekstra eksklusivt p.g.a. indpakningen eller alternativt at det er åndssvagt at bruge alle pengene på emballage. Herfra ville vi måske gå så langt som til at sige, at det er åndssvagt bare at overveje at købe det, men det var et sidespring, ikke en test.

En ikke-blindtest af kabler af blot 1 person er altså ret beset temmeligt latterlig og ikke mindst fordi, samme test er ganske let at udføre som blindtest. Vi ser her bort fra de stringente krav til en dobbelt blindtest, men en tyver til naboens søn på 10 år for at bytte om ville da ellers være en god tilnærmelse og det ville samtidigt sikkert ikke være særligt svært at finde en reelt blind flex-jobber til denne simple manuelle tjans.. At sige, at man ikke gennemførte en blindtest, fordi hele redaktionen ikke kunne være til stede, er noget af det mere lamme argument. For det første bliver en dobbelt blindtest ikke mere statistisk signifikant ved flere deltagere, og for det andet gennemføres de fleste andre tests af elektronik vist også kun af Gige hjemme hos Gige udenfor den store redaktionelle offentlighed. Ikke siden Gamut i lyset af en sønderlemmende kritik af deres Phi-højttaler krævede at være til stede under testen har vi hørt mage til tåbelig argumentation. Men som sagt, det er der heldigvis andre end os selv, der har spottet. Vi kan da håbe, at det er starten på en tendens hvor begejstringen kombineret med den sunde fornuft kommer tilbage i denne hobby. Held og lykke i Sønderjylland og lad være med at lytte til dem, som enten ikke har kunnet det selv eller har andre bevæggrunde. Man køber vel heller ikke mirakuløs hårmikstur af en skaldet sælger (hej, Podium- Carsten!)

Mht kabelvalget er der jo for at blive i de sønderjydske analogier “for de gamle der faldt, …ny overalt” I dette tilfælde er det MJ Agentur, der som et faktum skriver om, hvor mange måneder ikke blot såkaldt “indbrænding” af kabler kan tage. Der er sandelig også tale om en individuel “efterindbrænding” af kablerne af måske flere måneders varighed i det aktuelle setup. Mon man starter påny igen, hvis man har haft stikket ude og dermed ændret oxid-lagets tykkelse på spidsen af phonostikket-det tror vi men i modsætning til disse ellers åbenbart etablerede kendsgerninger er det sidste naturligvis rent gætteri.

Udover at det jo gør såkaldt “udvikling” af kablerne noget besværligt grænsende til det helt umulige er det altså noget lettere fuldemandssnak. Selv om sproget er noget uklart her, da man jo både taler om at “høre sandheden fra børn og fulde folk” er det vel de færreste, som har lyst til at høre på fuldemandssnak hele tiden, og det er der vist tale om her. Mht køb af dyre og eksotiske kabler er rådet herfra ganske simpelt: Hvis du er i tvivl, så lad være at købe nogen og hvis du ikke er i tvivl, så lad være alligevel. Alternativt kan du jo købe et kabel af MJ Agentur, få en videnskabelig forklaring med i købet og sikre dig en Nobelpris, når du får omskrevet de videnskabelige forklaringer til noget fornuftigt. Det sidste kan nu nok tage lidt tid, måske endda endnu længere tid end den ellers evige “efterindbrænding” af kablerne. Skal de så forresten også “efterindbrændes” påny, hvis de ændrer placering eller bøjning? Bare kom igang, her ligger veritable bunker af Nobel-priser og venter. Måske. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *