Uddannelse og motiver og anden sygelighed

Man går normalt med afsæt i de gamle britiske erfaringer fra deres forlængst hedengangne koloni-imperium ud fra, at uddannelse altid er godt for hvadsomhelst. Dengang var det godt nok mest klassiske forfattere som Horats og Dante fremfor måske mere relevante erfaringer med risdyrkning, som de engelske koloniherrer havde med i den åndelige bagage. Et studie af den sidste engelske vicekonge af Indien, den sprænglærde Lord Curzon, fortjener at nævnes her som en ganske aldeles fejlplaceret klassisk filolog. Helt godt kan det nu ikke have været, de har da vist ikke imperiet længere.
Knapt så meget klassisk dannelse er der vel tale om i den lokale kommunale forvaltning, men man må nok være lidt forsigtig med helt at underkende betydningen alligevel. Lad os tage eksemplet med parkeringsvagterne i det kommunale regi. Her ligger der åbenbart et par artige overraskelser begravet. Det drejer sig igen om uddannelse, og hvem skulle nu have troet det.
Hele miseren udspringer som altid af penge. I det lokale har det for nyligt været spørgsmål fremme om, hvad der mon kræves for at blive ansat som privat parkeringsvagt. Man skulle jo tro, at hvis man kunne klokken og var villig til at arbejde udendørs var det vel næsten kvalifikation nok, men en tidligere kommunal parkeringsvagt kan i dag afsløre, at sådan er det ikke i kommunen. Forskellen er igen uddannelse og mere uddannelse.
Denne parkeringsvagt emeritus fik nemlig oprindeligt sin uddannelse i politiet og har senere i mange år arbejdet med den 1-årige uddannelse af parkeringskontrollører(!!). Så længe varer det nemlig i kommunalt regi, inden man slipper disse folk løs mod alle parkerings-misdæderne.
Desværre forlyder det ikke noget om, hvad denne uddannelse består i. Med mindre det tilgængelige menneskelige materiale er ganske usædvanligt imbecilt burde det være muligt at forklare dem betydningen af de relevante vejskilte med pile og det hele og stikke dem i billet med gennemslag på en lille halv formiddag istedetfor et helt år.
På den anden må man jo ikke underkende de kriminalitetsforebyggende aspekter ved, at parkeringsvagterne måske i løbet af året får lidt sprogkundskaber, så de overfor de egentlige syndere, nemlig bilerne, kan påpege, at de altså er på afveje og der er jo tyske, franske og japanske biler, som næppe forstår andre fremmedsprog.
Om det er denne relevante uddannelse, som tager al den tid, ved vi naturligvis ikke. Det kan jo også være, at tiden går med at lære at udfylde sygeblanketter. Sygefraværet for de kommunale parkeringsvagter er nemlig næsten 3 gange så højt som for de private, men måske man ikke i den 1-årige uddannelse har et fag, der hedder “Lyning af vinterfrakker” Måske man skulle udvide uddannelsen til 2 år..
I lyset af det her er det jo knapt så overraskende, at vagterne fra Carpark altid napper en, hvis man holder på Brugsens parkeringsplads for længe, mens de kommunale aldrig nogensinde gør det selv ved ulovlig parkering på busgader og endda på den lokale ringgade, hvor der endda er totalt stopforbud. De er jo naturligvis lovlig undskyldt, da de er på kursus.
Iøvrigt mener samme kommunale parkeringsvagt emeritus, at de private P-firmaer “..kun går efter pengene” Hvis denne mand skulle være typisk for det kommunale menneskelige råmateriale er det ikke underligt, at det tager lidt tid at uddanne dem. Det er forresten mærkeligt, at man aldrig har hørt denne karakteristik af Skat, som ellers vistnok udelukkende jagter penge.
Som beboer uden kørekort som denne skribent i en bydel med hundredevis af konstant ulovligt og trafikfarligt parkerede biler indenfor en radius af et par hundrede meter har det altid undret, hvorfor de kommunale parkeringsvagter ikke ligesom blåhvaler i en krill-stime bare tog for sig af retterne, når de nu så rigeligt var til stede.
Det viser sig altså helt overraskende, at det hele beror på, at uddannelsen af vagterne udover de over 20 årlige åbenbart overenskomstmæssige sygedage årligt er den allerstørste hindring. Hvis det her lyder noget kommunalt er det vist bare fordi det er det.
Som Storm P. svarede en kommunal skrankepave engang, da denne irriteret spurgte: “Sig mig, min gode Mand, tror De ikke vi har andet at lave?” Svaret fra Storm lød: “Jo, alt muligt andet!” Hvis det ikke var fordi denne historie også handlede om øget sygelighed ville den altså være lidt syg. Det er den vist forresten alligevel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.