Når tidevandet ikke vender

Nu kommer undertegnede fra Endelave, en ø midt i Kattegat på 13 km2 og godt en kilometers bredde. Som det sikkert osse var tilfældet for børnene i stenalderens Ertebølle-kultur foregik en stor del af barndommens lege ved havet. En yndlingsbeskæftigelse dengang var altid at forsøge at lave stenforstærkede sanddæmninger mod det indstrømmende og ubønhørlige tidevand. Selv med den mest udviklede barnlige ingeniørkunst lykkedes det nu aldrig at standse tidevandet og heller ikke bønnerne, sikkert næret af datidens søndagsskole-besøg hos Indre Mission, om inspiration fra Moses om at stoppe tidevandet som han skilte Det Røde Hav, hjalp rigtigt nogensinde. Nu man tænker over det, hjalp de vel i virkeligheden overhovedet ikke. Tidevandet vendte aldrig før det selv ville.
Denne dyrekøbte lektion fra barndommen, baseret på ganske utallige forsøg på at afvende det uafvendelige, har for undertegnede vel nok været en sund basis for resten af livet. Ihvertfald har det vaccineret effektivt mod at tro på luftkasteller og anden ønsketænkning. Det kan selvfølgelig også være, at al barndommens stirren ud over det tomme hav kan have ført til en livslang moderat depression, som man vist tit støder på hos finnerne i polar-mørket. Selv vil jeg helst opfatte det som omtanke.
Dette kommer i hu i disse dage, hvor tidevandet og tidernes øvrige ugunst har opslugt mit gamle firma Dansk Audio Teknik ikke meget mindre endegyldigt, end barndommens sandslotte blev kvast under bølgerne. I disse dage pilles skiltene ned fra butikken, og det er uendeligt trist. Det eneste positive er faktisk, at de skilte, der pilles ned, er ganske overordentligt grimme og faktisk et resultat af et tidligere ledelses-forsøg på at “oplive” denne ellers ganske traditionelle håndværksvirksvirksomhed.
Desværre hjalp det hele ligeså meget som at blande blåmuslingeskaller i sin sandvold mod Kattegat. I stedet skulle man i bagklogskabens klarsyn naturligvis have bygget ovenpå de styrker, som firmaet dengang uomtvisteligt var i besiddelse af. Resten er nyere historie og mere end sørgelig, og nu er der altså blot en glat marmorfacade tilbage, som ligeså lidt som højvandets glatte overflade afslører, at her lå engang forsvaret mod tidevandet. Som Leonidas og spartanerne ved Thermopylæe er der kun historien tilbage.
Af ovenstående kunne man måske få det indtryk, at vi her i Pouls Audiobutik er pessimister, men vi vil nu vælge at kalde det realister. Vi tror nemlig stadigvæk på, at vi kan ændre tingene selv om oddsene er hårde. Se cyklerne på gaden for eksempel. De altid populære Winther-cykler til børn, alle Politiken-læsernes yndlingsmærke, er jo blot de allertarveligste og dårligst forarbejdede kinesiske rustbunker med kilebolte, som vist ellers gik fortjent af mode for 40 år siden. De mere voksne vælger så i stedet et tilsyneladende svensk kvalitetsprodukt med en distinkt intellektuel signalværdi, nemlig cyklen fra Kronan.
Selv for en overfladisk betragter uden eksamen i cykelmekanik er disse næsten fra starten gennemrustne vrag af det argeste affaldsjern kun holdt sammen af tyk maling som paneringen på en fiskefilet simpelthen et monument over folks kritiske sans eller især mangel på samme. Tænk at være en anstændig cykelhandler og se sine kunder vælge sådan noget bras. Sådan noget lort kan man garanteret ikke sælge i Nørre Snede eller Sdr. Omme, men altså ganske let her i oplyste Århus.
Det kræver altså al den akkumulerede erfaring fra barndommens sandslotte at forsøge at standse dette ubønhørlige fald i folks kritiske standarder og viden om nogetsomhelst. Her tror vi, at vi har en chance af nogenlunde samme størrelse, som England havde i eftersommeren mod Nazityskland. De havde som bekendt ingensomhelst chance, men tog den altså alligevel og vandt. Lige der vendte tidevandet nemlig, tilfældigt og vældigt heldigt.
Det er nok for os, men nu sælger vi heldigvis heller ikke cykler…Der vandt vandet vist!
Vi har iøvrigt i dagens anledning ladet nekrologen over Dansk Audio Teknik stå helt nederst i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *