Polyhistor

Sådan benævnte man jo engang en klassisk vismand med en vis beherskelse af alle discipliner indenfor den klassiske lærdom. Sådan en ville det naturligvis være rart at have som lokal stadsarkitekt i Århus, men vi har desværre kun den tidligere rektor for Arkitektskolen, Gøsta Knudsen.
I en kommentar til forslag til en ny udsmykning af byens centale torv ved domkirken fastslog denne fine herre nemlig, at et af forslagene “lignede “Kolossen på Kreta”” Udover den kendsgerning, at arkæologer, som måtte tage anvisninger fra Gøsta Knudsen nok ville komme til at lede ganske længe (den stod nemlig ifølge antikke kilder på Rhodos), så er der et mere fundamentalt problem her. 
Man har nemlig overhovedet ingen afbildninger af denne navnkundige kolos, der jo traditionelt henregnes til et af den klassiske verdens 7 vidundere. Desværre kan man i den arkitektoniske kunst ligeså lidt finde hverken positive eller negative anvisninger i denne mytiske kolos som det danske havefolk kan finde i de hængende haver i Babylon, der som bekendt var et andet af vidunderne. Det er der nemlig heller ikke nogen beskrivelse af.
Nu kan det vel basalt set være ligemeget, hvad folk ikke ved, men det er altså for undertegnede noget mere alarmerende, når de tror de ved noget, og så ingenting aner alligevel. Man kan vel lidt kynisk sige (kynisk er jo iøvrigt opkaldt efter ordet canis, som betyder hund red. polyhistor) at det største problem ved en mangelfuld eller i bedste fald fragmentarisk viden jo er, at den til evig tid står i vejen for egentlig reel viden. Halvstuderede røvere bliver således aldrig klogere, højst lidt dummere med tiden og Knudsen er vist heller ikke helt ung længere. Kreta forbliver Kreta i disse hoveder, og deroppe kan man til evig tid forestille sig det helt autentiske billede af denne sagnomspundne kolos, selv om den eneste afbildning som man har set, var i ungdommens “Illustrerede Klassikere”. Vi gentager lige for afdøde arveprins Knud: Der er ingen autentiske beskrivelser eller billeder. Man ved af indlysende grunde heller ikke hvor stor den var, kun at den ihvertfald ikke var på Kreta. Det er i virkeligheden imponerende, at Knudsen kunne gætte så forkert, når nu placeringen sådan ca. lige præcist er det eneste, man ved om denne mastodont.
Det er måske bagsiden ved det moderne informationssamfund, at man tror man ved mere når sandheden er, at hvis man ikke ved det fra starten af, kan man ikke finde ud af nogetsomhelst. Måske laver de bare ikke polyhistorer mere.
Polyhistor behøver man som altid ikke at være for at more sig over den udenrigspolitiske statistik i dagens JP. Emnet er kvinder i parlamentet, og søjlerne viser, at der er 0% kvinder i Saudi-Arabien, 38% i Danmark og, højst overraskende, hele 49% i Rwanda slut. 
Som altid drages der ingen konklusioner af denne hjernelamme journalist (måske han er i flexjob eller jobtræning for retarderede), så vi må vel til det igen. Der er lidt John Wayne over os en en gang imellem. Nogen må jo gøre det rigtige, når alle de andre ikke gør. For det første er der altid en grund til kvindedominans i et traditionelt afrikansk stammesamfund, som Rwanda jo er et trist eksempel på, nemlig at de ingenting bestemmer i parlamentet, som er til pynt. Iøvrigt kan man jo spørge enhver dansk kvinde om deres erfaringer med kommunikation i allerbredeste forstand med afrikanske mænd. Reel kommunikation og respekt for kvinder ligger ikke lige akkurat allerførst i den oprindelige afrikanske kultur. 
Ikke overraskende er Rwanda efter den ødelæggende borgerkrig ikke noget demokrati selv i den videste fortolkning, men nærmest en helt traditionel OAU/FN-berigelseslegeplads. Det bliver det naturligvis heller ikke ligeså lidt som Kenya, fordi borgerkrigen selvfølgelig vil bryde ud igen omgående, hvis enten hutuer eller tutsier får flertal og dermed kontrol over militæret. Hvor svært er det at forestille sig?
Hvad laver kvinderne mon så i parlamentet? Tja, pynter lidt i FN´s statistikker skulle man vel mene. Når et land som Rwanda indenfor samme årti går fra verdenshistoriens måske mest omfattende gensidige bestialske folkemord til verdens tilsyneladende mest oplyste lighedsdemokrati er der naturligvis en og kun én grund: DET PASSER IKKE! 
Ellers er vores forum for festen den 1. april nu blevet besluttet. Vi fester fra kl. 12 og adskillige timer frem i Universitetsbaren under Stakladen, Ndr. Ringgade. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *