Lidt statistik og mere fest

Nu begynder det altså at blive alvor, folkens. Om præcis en uge fra kl. 12 starter vores uformelle reception i forbindelse med undertegnedes 25-års jubilæum i Universitetsbaren under Stakladen på Nordre Ringgade. Giv os endeligt et pip, hvis du kan komme eller alternativt kommer du eller I bare alligevel. 
Alt dette bringer jo unægteligt tankerne tilbage til situationen for 5 år siden, hvor også et par hundrede mennesker kikkede forbi og hvor er situationen dog forandret! Dengang havde undertegnede faktisk ikke været i det store drømmeland for oilskinsjakker, moleskinskjorter og høje filthatte, Australien endnu, jobbet var et andet og resten af livet var endnu mere anderledes. Lykken lå stadigvæk langt ude bag horisonten.
Alt skulle blive anderledes. I mellemtiden har undertegnede adskillige gange besøgt Brenton og Wendy og alle de andre langt derovre i landet på den anden side og allervigtigst, familien Dahl Olsen har infiltreret vores lille ungkarlehybel. Endelig ville skæbnen eller tilfældet, at jobbet hos Dansk Audio Teknik i stedet blev til Pouls Audiobutik, og i optakten til denne festlige stund skal vores tak da lyde til Kenneth Bræmer, ejeren af firmaet Wavehouse og medejer af Dansk Audio Teknik, uden hvis støtte og konstante hjælp siden dette sikkert aldrig ville være sket.
Nu er det jo allerede tirsdag, og dermed er det tid for den vanlige statistik i Jyllands-Postens udenrigstillæg. Nu skulle man jo efterhånden tro, at man måske efterhånden havde udtømt mulighederne for totalt forsludrede og ligegyldige og på anden vis fejlagtige statistikker, men den gode “journalist”Christian Nørgaard Larsen klør ufortrødent på i sin sædvanlige og uforlignelige stil.
I dag omhandler statistikken vejsidebomber i Afghanistan, helt givet et væsentligt konversationsemne i utallige danske hjem med eller uden Thorning-Schmidts kakkelborde. I introen fortælles om det lovløse Afghanistan, hvor mellem 8 (regeringens opgivelse) og 36 (FN´s opgivelse) af 364 distrikter er “stort set utilgængelige” for regeringen og evt. ihærdige nødhjælpsarbejdere. Hvad denne noget tågede grænsende til det lettere retarderede definition “stort set utilgængelig” dækker over kan enhver vel dømme om. Ret meget mere uklare kan begreberne da vist ikke blive.
Til gengæld er der andre lyspunkter i Afghanistan, hvis man da ellers skal tro dagens statistik. Den viser på et søjlediagram skaleret fra 0 til 200, at der i 2006 var 123 selvmordsattentater i Afghanistan og i 2007 169. Nu er det i denne statistik jo tydeligt, at Afghanistan må være et uendeligt farligt sted at være, og det er ikke uventet også konklusionen i JP.
Nu er der ikke meget der tyder på, at Afghanistan ligefrem er mellemøstens lykkeland, det sagnomspundne Shangri-La, men lad os lige kikke lidt på denne statistik. Afghanistan er nemlig ikke blot et stort og uregerligt land, der er osse over 20 mill. indbyggere. Omregnet til danske tal bliver risikoen for at blive dræbt af en selvmordsbombe i Afghanistan i følge de seneste danske statistikker nemlig dermed en hel del lavere end risikoen for at blive myrdet i Danmark. Som bekendt er Danmark mordmæssigt et af verdens absolut fredeligste smørhuller, så lige præcis denne kendsgerning gør altså, at selvmordsbombere kun kommer til at påvirke den forventede livslængde i Afghanistan ude omkring 4. decimal efter kommaet i den forventede livslængde i hele antal år.
Overskriften i JP lyder ellers uhyre fængende “Det farlige Afghanistan” Det farligste er vist som altid at tro bevidstløst på sådan en statistik, hvor enhver idiot vel burde kunne se, at dødeligheden i Afghanistan som følge af almindelige trafikuheld helt givet er mange gange større, måske og sandsynligvis mindst 25 gange.
Vi glæder os allerede til næste tirsdag og denne gang altså af 2 grunde. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *