Held eller uheld

Vi skal atter i dag som alle de følgende dage afsløre, at vores 25-års branchejubilæum vil blive afholdt i Studenterbaren under Stakladen på Nordre Ringgade fra kl. 12.
Ellers er der jo tale om en betydelig ballon-økonomi for tiden, som vi flere gange tidligere har været inde på. Ballon-økonomi er vel en meget passende betegnelse, når man omtaler virksomheder, hvis eneste sande udviklingsmuligheder er ja, i virkeligheden deres egen opblæste tanker om sig selv.
Nu er tom, varm luft jo ellers en ganske billig råvare og dermed et fristende produkt, som fremtidsforskeren (tænk lige over denne betegnelse, det er næsten bedre end at være sex-expert og så pletter det heller ikke så meget) Jesper Bo Jensen. Derfor er forskellige grader af sandsigning og spåmandskunst jo heller ikke ligefrem noget nyt fænomen, da disse indlysende muligheder for berigelse og berømmelse allerede fra antikken har været indlysende. Den klassisk dannede polyhistor fra i går ville nok straks komme i tanke om de vistnok frysende og narkotiserede kvinder i Oraklet i Delfi som proto-fremskridtsforskere, selv om vores stadsarkitekt Gøsta Knudsen nok ville have henlagt oraklet til Delft eller deromkring. Som bekendt er han lige knapt i polyhistorernes superliga.
Det er nu ikke så forfærdeligt svært selv for ikke-økonomisk uddannede at regne den ud i vores branche i denne tid. Hvis man indenfor de seneste par år hver eneste dag har haft penge med på arbejde for at holde sin virksomhed i gang, så er det eneste helt sikre, at man i fremtiden skal regne med at have flere penge med. Lidt populært sagt med restaurations-og cafebranchen som eksempel (hvor over 2/3 af virksomhederne giver underskud p. t. ), så er der vist ikke altid tale om dygtige eller top-trimmede virksomheder, nærmere sådan lidt laskede, halvfede og særdeles udygtige.
Hvis man ikke kan nu kommer man nemlig aldrig nogensinde til det. Hvis man vil være elitehøjdespringer kræver det altså, at man uden al presset fra publikum kan komme over 1.5 m. på en dejlig solbeskinnet græsplæne på en dejlig sommerdag. Det er der en del, som ikke kan i dag, og så bliver det helt umuligt en forblæst efterårsdag. De kalder sig så helt realistisk inde i deres egne hoveder vel heller ikke for professionelle højdespringere.
Det forunderlige er så, at mange restauratører og også folk i vores egen branche ved massiv selvsuggestion og tilsvarende doser af tomme ord og varm luft regner med bedre dage, når Fimbul-vinteren kommer. Sådanne økonomiske betragtninger tager desværre ikke hensyn til det faktum, at det eneste, som er en positiv konkurrenceparameter i et skærpet konkurrenceklima, er kundens oplevelse af kompetence i virksomheden. Man kan sagtens optimistisk blæse sig selv op ligesom en springfrø til sprængfrø-størrelse, som vi ser hos visse kolleger, men vi kan da afsløre, at det eneste, der smitter gennem luften i denne tid, er influenza, ikke selv-overvurdering.
Den seneste fusion i vores branche af Musikhuset Åge Jensen og Eskildsen Musik, simpelthen de 2 store og dominerende operatører på markedet, betyder et forøget pres om lavere priser på leverandørerne, hvor svært kan det være. Hvis man inden denne fusion har forud-diskonteret løfter og frit opfundne hensigtserklæringer, tjah så skal der altså bare endnu mere til nu. Problemet med at handle med Dansk Supermarked for en mindre virksomhed er, at de blot finder en anden leverandør, hvis prisen er en smule for høj. Det gør Åge/Eskildsen naturligvis også (det ville vi selvfølgelig også gøre selv i samme situation), og det bliver det pudsigt nok ikke nemmere at være leverandør af. En del sværere er nok et bedre gæt.
Igen, hvis man ikke har kunnet lave en forretning hidtil, er det altså beklageligvis ikke uheld længere, man er vist bare ikke god nok. Omvendt, hvis man med negative resultater hidtil kan lave gode resultater fremover, vil det vist være en overraskelse af samme kaliber, som hvis F. C. Døllefjelle-Musse vandt Champions League i fodbold 7-0 over Arsenal. Som en service for eventuelle ikke-fodboldeksperter er et sådant udfald ikke videre sandsynligt. Man kan faktisk slet ikke spille på dette resultat, og det er der nok en grund til. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *