Colosseum..

..blev det ikke til i de seneste dage, hvor vi har været bortrejst til Ditmarsken og Holsten på en lille ferie, men til gengæld kom vi ganske tæt på det tilsvarende mægtige monument på de kanter, nemlig “Der Kohloseum”, det store kålmuseum. Tysk humor er måske i virkeligheden helt OK. Vi beklager de periodiske udfald på denne side, men der var ikke rigtigt net derude på fladmarsken.
Atter hjemvendt skal vi da lidt forsinket delagtiggøre vores trofaste læsere i endnu et par vigtige højdepunkter. I den altid interessante statistik i JP er vi i denne uge nået til et emne, der sikkert allerede har været diskuteret rundt omkring kakkelbordene i ganske lang tid for nu at citere vores tidligere så kommende socialdemokratiske statsministerfrø. Det drejer sig naturligvis om antallet af bådflygtninge fra Somalia-området til Yemen på sydspidsen af den arabiske halvø. Endelig har JP fundet noget interessant, jubi eller hvad?
Tjah, statistikken siger, at i januar februar 2007 kom der 2946 bådflygtninge til Yemen, mend der i samme periode i år kom 8713 personer. 113 mennesker har angiveligt mistet livet og 214 er meldt savnet på sejlturen. 
Som altid er statistikken her af større underholdnings-end informationsværdi på denne ellers lidt triste baggrund. For det første er Yemen en seriøs kandidat til verdens mest lovløse statsdannelse uden central organisation overhovedet, så hvordan denne statistik overhovedet er kommet i stand vides ikke. Der er et element af teoretisk umulighed her og så har vi vist udtrykt det lidt mildt.
Befolkningstallet i Yemen kendes for eksempel ikke men anslåes blot op til nærmeste million af mangel på bedre. Hvordan man så præcist har kunnet tælle antallet af illegale flygtninge er ret bemærkelsesværdigt, især fordi de jo naturligvis undgår enhver kontakt med myndighederne, som jo forresten ikke er der. Det gør jo den præcise optælling noget vanskelig og det er måske noget mildt udtrykt.
Det måske dummeste i denne statistik er stadigvæk, hvordan man har opgjort tallet af druknede og savnede. Det er jo ganske svært at anmelde et savnet familiemedlem for en illegal til en ikke-eksisterende statsmyndighed, men det anfægter som altid overhovedet ikke vores trofaste journalist her. Opgørelsen af det præcise antal druknede i disse hajfyldte farvande er så blot endnu et eksempel på menneskelig forestillingsevne omkring det absurde. Når ingen overhovedet bekymrer sig om de illegale levende laver man altså ikke lokal statistik omkring de døde. Som bekendt aner heller ingen overhovedet antallet af illegale immigranter blot indenfor 10000 fra Nordafrika til Spanien eller Italien på månedsbasis og endnu mindre antallet af druknede og savnede. Statistikken omkring de savnede hæmmes i Europa jo også noget af, at de, der melder folk savnede jo så ligesom ikke er illegale længere og dermed sendes tilbage. Vi er altså noget ude på det åbne hav her statistisk set. Incitamentet til at anmelde er således næppe særligt stort eller vel nærmest ikke-eksisterende. Om det her er en dum statistik? Ja, det er det i fin tråd med den stolte tradition omkring tirsdagens åndelige lavpunkt, som JP er ved at fastslå med syvtommersøm. Måske man burde flytte disse ugentlige statistikker om på bagsiden med vittigheder og andre tegneserier, men man har nok skønnet, at disse ufrivillige statistiske vittigheder er så meget morsommere end de tegnede, at det ikke ville være forsvarligt.
En anden spændende statistik viser, at salget af danske vinylplader er steget med næsten 50%. Hvis det ikke giver basis for at tale om en renæssance for den analoge lyd, hvad skulle så gøre det? Direktøren for pladeselskabernes sammenslutning IFPI, den gamle grand prixpige-charmør Jesper Bay kan således oplyse, at salget i december af vinylplader var dobbelt så stort som forrige år. Hvor vildt kan det næsten blive?
Ikke særligt vildt desværre. En af landets førende vinylpladebutikker, Route 66 med afdelinger i København og Århus, sælger således blot 300-400 eksemplarer af de mest populære titler, noget mindre altså end de 300000 eksemplarer af Kim Larsens “Midt om Natten”.
Nu er vinylplader jo heldigvis blevet dyrere med en normalpris omkring 200 kr, og med et salg på 400 stk. er vi dog oppe på 64000,- excl moms. Så skal der bare nok sællerter til men der falder kæden helt af. Det samlede salg i Danmark af nye vinylplader var nemlig ialt 488.000,-. Det vil sige, at det pladekøbende publikum blot køber 3200 plader IALT på årsbasis! 
Det vil igen sige, at en by som Ålborg med en befolkning på 100.000 tilsammen årligt køber omkring 60 nye vinylplader. Det er vist tal, som er lige på kanten af det statistisk signifikante og noget mindre end den lokale Shell-tank i Hasseriis sælger af det nye album med Kandis. Hvis man anskuer det som et afgørende gennembrud, at borgerne i Ålborg altså statistisk er gået fra at købe 40 og til altså hele 60 LP/maxier på et år er man altså lidt i petitesseafdelingen. Den eneste renæssance man her kan håbe på er vist, at nogen af de involverede i disse jubelmeddelelser får deres skolepenge tilbage. Det samlede antal danske fuldtidarbejdspladser i den nye danske vinylrenæssance er lige præcist 0, hverken mere eller mindre. Ret meget mindre kan en industri altså ikke blive rent statistisk set.
At tale den større er ligeså håbløst som at overtale ens slappe lem til fornyet aktion, som de fleste mænd vel har prøvet en enkelt gang. Jo mere man prøver jo mere umuligt bliver det og jo flere argumenter man finder på, jo mere komisk bliver det hele.
Derudover skal vi atter minde om 25-års branchejubilæet den 1. april i Universitetsbaren under Stakladen fra kl. 12. Stik os en mail hvis du kommer! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *