Nærdemokrati

Nu er der naturligvis noget smukt og ægte dansk ved nærdemokrati, hvor brugerne af en kommunal ydelse kan påvirke processen med det formål at øge kvaliteten. Man kan således hos forældre skillinge sammen til et lille køleskab i den kommunale skoleklasse for at undgå lumre madpakker, og enhver burde jo kunne se, at det var en god ide.
Det vil sige, dette er ikke muligt, da skolen desværre ikke har råd til at bekoste elforbruget og så faldt dette forslag desværre ned på det allerede snavsede gulv. Næste gang skal man nok ikke regne med noget større engagement fra forældrenes side, ja man behøver vel næppe fra skolens side kalkulere med nogen næste gang. Man kunne ellers ved at have sagt ja her måske få frivillige forældre involveret i transport af eleverne til arrangementer udenfor skolen i skoletiden, hvor man allerede har sparet transporten væk. Der skal ikke megen vilvilje til fra institutionen for at opnå meget, men der skal altså lidt.
Det har man heldigvis fundet ud af i en daginstitution i Århus-forstaden Højbjerg. Her har man nemlig ladet en gruppe af forældre på ægte demokratisk vis bestemme, om en medarbejder skal kunne arbejde der, og det må vel betegnes som et afgørende demokratisk gennembrud. Det er jo altid dejligt at se en forældregruppe på skærpet udkig efter pædofile medarbejdere, som jo ellers altid er beskyttet af det fagretslige system.
Det drejer sig nu ikke om i dette tilfælde om pædofili. Næh, sagen drejer sig om konen til tegneren Kurt Westergaard fra Jyllands-Posten, som arbejder der som vikar. En gruppe forældre har helt uformelt, mest fordi man jo ikke blot uden grund kan bortvise en medarbejder (heller ikke altid med) fået Århus Kommune til at bede fr. Westergaard om ikke at møde på arbejde på grund af den risiko for børnene, som de mener hun udgør. Der er tale om en nærdemokratisk beslutning, som ret beset ikke blot ikke kan træffes på legal vis, den er givetvis også helt uden fortilfælde.
Nu kan man vel imødese en eksklusion af de yngre medlemmer af familien Westergaard fra de uddannelsesinstitutioner, hvor de måtte befinde sig af sikkerhedshensyn og hvad med Kurt Westergaards brødre og øvrige familie? Der bliver helt sikkert tale om en vældig masse fyringer og bortvisninger med helt samme begrundelse. Måske man ligesom med sparegrisene i bankerne bare skulle gøre det forbudt i Danmark at hedde Westergaard eller Kurt?
Vi taler vist ikke blot om en isoleret indbildt trussel mod nogle børn i en daginstitution. Truslen er vist noget større mod demokratiet i det hele taget, når Århus Kommune på denne måde med en telefonopringning en sen aften til tegnerens kone med krav om diskretion meddeler denne beslutning.
Man kunne vel forestille sig det ramaskig der ville udbryde fra arbejdstagerside, hvis det her var sket i det private erhvervsliv. Det bliver interessant at se, om pædagogernes fagforeninger BUPL eller PMF eller hvem der nu organiserer fr. Westergaard tager den her.
Omvendt, hvis de IKKE gør det, kan man vist med ligeså stor ret forbyde både BUPL og PMF, som man kan bortvise tegnerens kone, så har de nemlig slet ingen berettigelse.
Nærdemokratiet er vist ikke brudt igennem alligevel, men panikken er til til gengæld kommet til de fine forstæder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *