Admiralens vise

Nu er dansken jo traditionelt et søfarende folk og historisk har der da også været helte iblandt, godt nok vist mest i vikingetiden. Hvem husker for eksempel ikke den grumme Svend Tjugeskæg og alle de andre søfarende, som gjorde Danmark stor. Mange af de allerstørste helte som Tordenskjold var godt nok norske men det glemmer man for det meste. De danske var noget færre og siden fregatten Jyllands ikke særligt mindeværdige slag mod østrigerne (mærkeligt, har de noget hav?-nå det havde de vist dengang), har de danske admiraler ført bidevinds-flag.
Nu kan man jo så undre sig over, hvad en dansk admiral laver i dag, men han har nu nok at se til åbenbart. For eksempel står han vel i spidsen for Søværnets Operative Kommando, SOK, en mastodont med mange hundrede ansatte alene i Århus, som konstant overvåger de danske farvande.
Desværre rakte årvågenheden jo ikke til at at forhindre den næsten fatale påsejling af Storebæltsbroen for nogle år siden, og så vidt vides er der heller ikke blevet snuppet en eneste spildolie-sejler nogensinde, men sikke de observerer. Og finder på!
I mangel af bedre har vi nemlig fornyligt (helt præcist i går) hørt en udtalelse fra selveste chefen for den nedgravede gigant, SOK, nemlig selveste kontreadmiral Wang ( vi har åbenbart asiater i flåden?), som faktisk bringer minder frem om Jørgen Reenbergs udødelige sang fra operetten af Gilbert/Sullivan “H.M.S Pinafore”.
I forbindelse med, at en matros sidste år omkom under et redningsforsøg nord for Island, antageligt på grund af en fejlbehæftet redningsdragt, er admiral Wang (som jo altså ikke er “Grossadmiral” som Erich Raeder, dem laver de vist ikke mere måske af samme grund), kommet med en interessant udtalelse.
Nu skal det med, at man i SOK har ansat en professionel journalist, men her er kommunikationen vist lige glippet. Eller måske er den ikke, der er nemlig tale om en helt usædvanlig sætningskonstuktion og perfekt kommatering. Til gengæld er det morsomt eller hvad man nu skal sige. Wang siger nemlig i forbindelse med det problematiske redningsudstyr:”Ingen har større interesse i, at vores redningsudstyr virker efter hensigten, end jeg” Det turde vel være et bud på en af alle tiders mest forblommede og meningsløse udtalelser, for umiddelbart er vel alle dem, som skal hoppe i iskoldt vand iført det lettere fejlbehæftede isenkram vel allermindst ligeså interesserede i at komme op igen, ja måske endda en hel del mere og nok sikkert helt uden undtagelse. Helt enormt uovertruffent interesserede faktisk, lidt ligesom bjergbestigere, som alle som en er super-interesserede i rebenes holdbarhed. Her mener vi heller ikke at have hørt direktøren for Randers Reb sige noget om, at “ingen er mere interesserede i holdbare reb end mig” (det siger man deroppe hvis det altså ikke var fordi man ikke havde sagt det).
Når en chef siger sådan noget pladder er det altid for at lukke en diskussion om et reelt problem, som kunne være blevet faretruende. Det er givetvis en del billigere end at købe nyt redningsudstyr at sende dette røgslør ud.
Det minder om den engelske admiral Beatty, hvis slagkrydsere under slaget om Jylland viste sig at eksplodere med foruroligende hyppighed. Dengang bemærkede Beatty nysgerrigt “What is wrong with our bloody ships today?”
Svaret var det samme som alle de andre dage, nemlig at de var noget bras, som sprang i luften for et godt ord. Admiral Beatty var dog selv med i slaget, kontreadmiral Wang er vist ikke selv aktiv i det iskolde vand. Til gengæld er han altså en bedre digter end den noget “bloody-mindede” Beatty, men nu er tid jo heller ikke det, han har allermindst af. Faktisk er den danske flåde jo reduceret til en vittighed på samme niveau som dengang Lucky Luke med blot én eneste brægende kalv udgav sig som den godt nok mindre kvægbaron Hamburger Jones. Til gengæld er admiralen jo så nok sikret i jobbet hjemme i bunkeren selv den dag, hvor redningsarbejdet foregår i robåde fra Vestkysten. Til den tid kan han så trygt sidde og sige, at “ingen er mere interesseret i, at der er rigeligt med åregafler i bådene, end jeg” Jo, det er der, nemlig dem, der skal ro!
Vi beklager forresten i dag, at vi har taget den store Wangs navn forfængeligt. Det var jo som bekendt den allerstørste mester i den fra bogserien “The Destroyer” (da. “Remo”) så kendte nordkoreanske kampkunst sinanju, forbilledet for selveste mesteren Chiun. Den anden lidt mindre Wang står nok aldrig til søs alligevel i lighed med ham fra “Admiralens vise”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.