Tomme håndboldhaller og store håndboldspillere.

Efter den danske triumf i weekenden bliver det så for denne skribent ganske interessant at se, om håndbolden kommer til at slå igennem som den nye danske nationalsport. I det mindste må man jo sige, at landets viseste fædre og alle de gamle nu nedlagte småkommuner har lagt grundstenene til en fornyet vækst.
Landkommunerne overalt i landet er simpelthen plastret til med idrætshaller, som udover at være tomme stort set uden undtagelse indeholder en helt reglementeret dimensioneret håndboldbane og så iøvrigt ikke rigtigt andet. I forbindelse med kommunesammenlægningen blev der yderligere bygget en mængde haller for at få tømt kasserne.
Til gengæld har det jo så tilsvarende knebet med at få fyldt noget i disse haller, ikke mindst brugere og publikum for blot at starte et sted, mest fordi de ikke har været tilpasset den moderne wellness-virkelighed. For ganske nyligt kom det frem, at man faktisk overvejede helt at lukke eller forsøge at ombygge en hel masse af disse monumenter over landboungdommens idrætsudøvelse.
Efter den danske triumf kan det være, at man udsætter det en smule, men det kommer nu næppe til at ændre nogetsomhelst. Den gamle håndboldsport er alligevel død og det på en måde, som ikke publiceres særligt godt. Håndboldspillerne, ialtfald de mandlige, er nemlig sammen med basketballspillerne (som godt nok har været det hele tiden) blevet dinosaurer. De er nemlig i det seneste årti blevet ganske kolossalt store, men nu spiser de sikkert også meget sundt og varieret. Tidligere tiders høje storspillere som Anders Dahl-Nielsen ville i dag med sin fysik fra dengang næppe kunne begå sig mod et juniorhold. Han ville simpelthen blive kvast. Selv i landområder med rigelig kost er der altså ganske få kandidater til det danske basketball-landshold eller altså ditto håndbold. Der er gået lidt uddød irsk kæmpehjort i de her store og muskuløse mænd.
Til gengæld er det så egentlig påfaldende, at en håndboldspiller, der trods alt sjældent spiller mere end halvdelen af tiden i 2 gange 30 minutter, ikke som en fodboldspiller, der dog gør det i 2 gange 90, allerede ved den 2. kamp på 2 dage nærmest vakler rundt af træthed.
Så vidt undertegnede kender undersøgelserne, opererer mange fodboldspillere hele kampen med tæt ved maximal puls og alligevel spiller de altså hele kampen ved EM/VM med næsten samme frekvens som håndboldspillerne. Håndboldspillerne må altså være i væsentligt dårligere form eller også er der andre forklaringer. Det kan jo ikke være doping, som får sportsudøverne til at over-performe, så de næsten omkommer, og så er det jo forresten osse danskere.
Det er naturligvis ikke sådanne trivielle ting vi skal beskæftige os med på denne for Danmark så store dag, men det er altså lidt mærkeligt alligevel. Herfra tror vi ikke, at man ude i landet behøver at revidere de gamle planer om at ombygge eller nedrive alle de overflødige håndboldhaller. Herrehåndbold er alligevel det nærmeste, man i dansk sport kommer til gladiator-tvekamp mellem store muskuløse mænd, og dem er der ikke særligt mange af, ikke nok til at fylde alle de tomme haller ihvertfald. Håndbold er ved at udvikle sig lidt i retning af et overdimensioneret freak-show ligesom allerede tidligere basketball. Det bliver spændende at se, hvor meget disse store mænd skal vokse inden næste EM for at genvinde titlen. Vores gæt er mindst 10%.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *