Det nye præsteskab

Nu er der nok ikke mange, som har fulgt med i den langstrakte debat mellem minister Karen Jespersens mand Ralf Pittelkow (som er kommentator i Jyllands-Posten) og DR omkring den muligvis lidt tendentiøse valgdækning. Det er jo i øvrigt også historie og i nutiden med dens historieløshed temmelig ligegyldig. Man kan som i alle humanistiske discipliner altid stille spørgsmål ved præmisserne for Pittelkows optællinger af pro-eller især kontra-regeringsindslag, selv om det nok var ret indlysende for alle ikke-akademikere, at DR og TV 2 politiserede ikke så lidt. Når man ikke selv kan se det plejer det jo bare at betyde, at det så er endnu mere oplagt ligesom når man ræser af sted på cykel uden at mærke vinden. Så har man nemlig medvind, meget overraskende, dog nok mest, når man vender om.
På det allerseneste har en lektor på Danmarks Journalisthøjskole blandet sig i debatten med den uhyre akademiske betragtning, at man da vist ikke kan tro på en kommentator, der er gift med en minister. Dette karaktermord er tilsyneladende gået upåagtet hen og bliver da normalt heller ikke anvendt, når Ritt Bjerregårds mand, historikeren Søren Mørch, publicerer sine “sandheder” omkring Socialdemokratiets allernyeste historie. Meget mærkeligt.
Endnu mere mærkeligt er de seneste læserbreve fra selveste rektoren for Danmarks Journalisthøjskole, fr. Dohm. Her benyttes der nemlig nogle argumenter i debatten, som ret beset er sensationelle uden at det bemærkes. Rektoren anfører nemlig, at da alle de faguddannede journalister på DR og andre medier jo har modtaget en så god og dannende uddannelse, at de helt selvfølgeligt er kritiske og helt i stand til at veje alt på den store guldvægt. Derfor KAN de slet ikke opføre sig, som Pittelkow hævder, det er de nemlig for dygtige og for kloge til.
Nu har vi ingen ide om kvaliteten af uddannelsen på Journalisthøjskolen, men der er vist tale om en “first” her, hvis man mener, at en kandidat er blevet et bedre og mere retsindigt menneske efter sin uddannelse, ja faktisk direkte på grund af uddannelsen. Vi skal vist mindst tilbage til den kirkelige oldtid for at finde lignende påstande. Allerede tidligt viste det sig jo ellers, at fromhed og afholdenhed trænet gennem lang tid ikke var nogen garanti for fromt og afholdende levned, måske snarere tværtimod.
Nu har denne skribent gennemgået en akademisk uddannelse, ganske vist på rekordtid (og har dermed måske ikke forstået så meget), men man behøver vist ikke være akademiker for at indse, at en formel uddannelse garanterer lige præcist overhovedet ingenting. Hvis man er en halvpædofil studerende bliver man blot en halvpædofil gymnasielærer og en doven klamphugger af en tømrerlærling springer heller ikke ud som finsnedker med en glorie over hovedet som Roger Moore i TV-serien “The Saint”. Undtagen altså journalister, hvor ungdommelig uhæmmet medieliderlighed før uddannelsen altid afløses af perfekt modenhed og evne til balanceret og upartisk tænkning efter uddannelsen, hvis man altså skal tro rektoren for Journalisthøjskolen. I kraft af den gode uddannelse kan de simpelthen principielt ikke opføre sig som Pittelkow (og undertegnede forresten) mener.
Vi sidder vist her med nøglen til samtlige samfundsproblemer. Giv blot alle de problematiske knivbærende unge en uddannelse på denne institution, og alt vil blive rosenrødt. Uddannelsen garanterer menneskelig perfektion og det er faktisk ret godt nu langt over 1000 år efter, at kristendommen opgav og end ikke Pol Pot helt magtede dette projekt. For at blive i den gamle kirkelatin: Jeg er det kvalitativt nye menneske ipso facto min uddannelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *