Melankoliens og minimalismens mester

 Efterhånden, som man bliver ældre, bliver verdens dårskab tydeligere. Og osse, naturligvis, omend i noget mindre grad, ens egen. Og det sidste, selv om de til tider noget unødvendigt snoede veje, som denne skribent har frekventeret på sin personlige søgen efter ægteskabeligt og hifi-mæssigt Nirvana, ikke ligefrem alle er mindeværdige. Men nu er det så altsammen endt såre fornuftigt, endda begge dele og ingen af delene er længere til mulige om-forandringsforhandlinger. Det første har jeg hverken lyst eller råd til, det andet har jeg bare ikke lyst til. Hvad der så er først og sidst her må enhver afgøre..

Derudover er tiden blevet så knap og de tydelige varsler om egen umiddelbart forestående terminal forgængelighed så uendeligt ildevarslende. Se for eksempel det tilbud om corona-vaccination, der netop er dumpet ind i e-boksen. For det er da ellers kun gamle og gebrækkeligt svagelige gamle tosser, der har brug for den slags. Nå, men jeg vil nu tage min chance og ignorere muligheden for muligt evigt liv og så må naturen gå sin gang. For med den geniale gendigter af Anders And, salig Sonja Rindoms ord, så ER vor tids naturgivne  Tom A. Hawks realisme langt at foretrække for vor tids utallige ækvivalenter til sludrechatollet professor Våsenstrøm. Og mens Anders And i andefamiliens  vildmarksfærden jo støttede sig til Våsenstrøm, så holdt ungerne sig anderledes til fornuftige skribenter som Tom A. Hawk. Og især dennes hovedværk. “Da Naturen tog Hævn” For det gør den nemlig-ALTID.

Man kan så håbe, at fornuften osse får en tiltrængt revanche i en anden lille pudsig sag. For forbrug og forbrugerdrømme og ditto -ønsker er til tider mere end almindeligt småkomiske. For selv om denne skribent i årevis har været på tiltrængt aktiv afvænning fra diverse ørkesløse hifi-diskussioner, så er det altså stadigvæk en kilde til nogen morskab af kikke med. Tag for eksempel en ellers rimeligt velformuleret og antageligt ikke helt purung fyr, der drømmer om et sæt nye højttalere. Altså ikke bare et par almindelige små prutæsker, næh nej, en fuldvoksen og angiveligt vældigt potent sag med 15-tommers bas og en kolosssal kampvægt på 34 kg. Altså alt ialt en drøm, som denne skribent har delt i over 4 årtier.

Og så alligevel ikke ganske. For fyren her drømmer såmænd om en Eltax PWR 1959 højttaler til en ganske beskeden pris. Faktisk er prisen så lav, at sætprisen kommer væsentligt under en flittig moldovansk flaskesamlers kapacitet ved en af tidligere tiders så populære musikfestivaller. Altså en intropris på 4990,- for et SÆT. Altså væsentligt mindre i numeriske samtidskroner, end de Dantax- og Jamo-powermodeller, som jeg dengang i 9. klasse i 1972 HELLER IKKE engang gad have, selv om jeg havde fået dem gratis. 

Nå, men manden drømmer højt videre om at lytte til disse nye højttalermirakler for selv at konstatere deres lyd, samlekvalitet, soliditet OG, ikke mindst, magneternes størrelse. Den slags betyder åbenbart noget for lyden i dette forunderlige parallelle univers, hvor almindelig sund fornuft er afløst af ren ønsketænkning. For tænk nu blot om denne her ekstremt økonomiske box, hvis i særklasse dyreste delkompoinenter er transporten af de 36 kg. OG den nødvendige dobbelte papkasse, alligevel var helt fantastisk. Og fantastisk er det da, at man for de penge kan få så meget-vægtmæssigt! Men blot at tro, at nogen fysisk butik gider pakke sådan et skrummel ud og spilde tid på at lave demo på en skrummel-højttaler med intropris på 2495,- er altså helt ude i hampen her.

Sådan er de faktiske forhold i detailhandelen altså heldigvis ikke længere. Og selv i min spæde branchestart for snart 40 år siden gad vi HELLER ikke spille på datidens vinyl-wrappede kæmpestore gjaldende sildekasser fra Pandrup og Glyngøre. Der er simpelthen ting her i livet, som man ikke behøver udsætte sig selv for. Men sjovt er det da, at man laver disse retro-lignende boxe i vinyl-åndenød til nutidens rungende tomme og hvide danske stuer. Et mærkeligt statement mener denne skribent, men det må folk jo selv om. Og de kommer næppe til at gøre nogen synderlig skade derude på ejernes hørelse, For de er åbenbart bedst i håbløse akustiske miljøer, hvor selv det at tale sammen er decideret ubehageligt. 

Eltax Vintage PWR 1959

Tilbage til allersidst og dagens musikalske fif. For på vores diminutive men ellers ganske fine Project CD Box RS2T CD-drev ligger der en CD med Lee Hazlewood “Trouble is a Lonesome Town”. Og numrene er herligt pointerede vignetter og portrætter af  livet i en bittelille by ude på landet med originaler og tristesse og glæder og alting.

Derudover er der øjeblikke af stor poesi, som jeg selv gerne ville have kunnet finde på. Tag for eksempel denne lille poetiske perle, hvor en sherif må fange sin bankrøveriske barndomsven og bure ham inde “Ninetynine years is what he got, I´ll bet it seemed like a hundred to Jim”

Nummeret er “Long Black Train”, hør det!

7 meninger om “Melankoliens og minimalismens mester”

 1. Nej, jeg har ikke hørt dem ligeså lidt som jeg har prøvet et Millarco komplet værktøjssæt til 148,-
  Livet er i vores alder lige det korteste til den slags spas(seri)

 2. Lidt krydderi til det her:
  Sjovt at læse om Eltax'erne, men hvad med nogle,som koster 100 gange mere: faldt lige over http://www.lydspecialisten.dk, som (blandt andet) kan tilbyde et sæt 'Steinheim Reference' til den nette sum af 4.600.000,00 DKK. Man kan endda putte dem i indkøbskurven :-)..alle 4!. Nu er jeg ikke verdens bedste hi-fi nørd, men findes der nogensomhelst forklaring, som kan retfærdiggøre dette prisskilt? Jeg har en gammeldags indstilling, som involverer klassisk fysik, men måske man her transdenscerer dette og involverer kvanteelektronik og den udvidede relativitetsteori. Spørgsmålet er:
  Findes hi-fi heaven? Kun et spørgsmål om midler? Eller er dette specifikt målrettet imod nyrige Eurojackpot millionærer, eller hvemsomhelst, som har solgt en ligegyldig App.. Hvis nogle af Jer dedikerede mennesker nogensinde har lyttet til dette set-up, vil jeg gerne høre om det.
  (Jeg læste i øvrigt en totalt ringe anmeldelse af Raidho Acoustics D-5.1, som ganske vist kun koster 1.600.000,-)
  Er vi u-ambitiøse, eller har vi ikke penge nok?

 3. Hifi heaven er illusorisk for alle ægte hifientuaster udover heller ikke at være spor attraktiv. For så skal man jo tuil at høre musik, hvilket jo absolut intet har med hifi at gøre. Svarer vel til at skulle begynde at snakke med madammen når ungerne er flyttet hjemmefra. Om havd for fucks sake?

  Derudover er det ubegrænsede hifioptrækkeri en kvalm sag. Og da ikke mindst, fordi alle de absurd prissættende producenter bare køber enheder ind til priser i den lavere del af det 3-cifrede kronespektrum til deres million-kreationer.

 4. Min påstand er, at det findes. Læs blot denne anmeldelse (sponseret eller ej) af 'Living Voice • Vox Olympian/Vox Elysian', som for første gang nogen sinde eliminerer højttalerens tilstedeværelse (selv om den godt nok ser mærkelig ud) og tvinger tilhørerne til udelukkende at diskutere musikken. Og i øvrigt svarer på stort set alle spørgsmål, som er blevet stillet igennem tiderne. Det er vel det, det går ud på. Og så er det oven i købet en hornløsning.

  http://www.theaudiobeat.com/equipment/living_voice_vox_olympian_vox_elysian.htm

  Så det er bare med at komme til lommerne! Hvis du alligevel er nået så langt, kan du jo passende skifte konen og ungerne ud med nogen som gider at lytte til musik.
  5 mill. skal formentligt dobles op for at føde disse tingester. Da de blev præsenterer i München var strømforsyningen fra batterier, formentligt for at undgå alle disse forstyrrelser fra vores normale forsyning. Det ser i øvrigt ikke ud til, at der er sparet på komponenter her.
  Hvis dette ikke er nok, er min absolutte favorit denne:
  https://www.cnet.com/news/magico-ultimate-the-ultimate-600000-speaker-for-the-001-percent/
  Jeg ville nok ikke turde at være alene i et mørkt rum med dem.
  Pointen er: se dog at komme videre..eller nøjes med Eltax og vær en glad mand/kvinde or whatever

 5. Nu rammer du så helt tilfældigt en af de indrømmet absurd prissatte højttaler (Living Voice), der nu må være ganske gode. Med en 5-10 % af prisen, men alligevel..
  De indeholder nemlig helt tilfældigt lydmæssigt identiske og ellers som eneste forskel nyproducerede ækvivalenter i bas og mellemtone til vores egne Vitavox Thunderbolts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.