mandag den 23. maj 2016

Rådgivning eller bare mundlort?

Nu er denne skribent ikke akkurat en særskilt medfølende eller egentligt lettere "pladder-humanistisk", men alligevel får jeg til tider særdeles ondt. Nemlig af de vildfarne stakler, der forvilder sig ind på diverse hifi-fora for at få råd om noget, som de jo tydeligvis intet ved om selv. Man skulle jo tro, at summen af nul-viden hos spørgeren kombineret med den på diverse fora ihvertfald i teorien akkumulerede del-viden ville give en sum større end nul, men DET er ikke tilfældet. Der er simpelthen på de danske fora i nyere tid INGEN EKSEMPLER på nogen stakkels spørgere, der er blevet hjulpet bare det ALLERMINDSTE. Og det er squ skidt!

Alt nok så relevant spørgsmål  bliver simpelthen udvandet til slag-udvekslinger med diverse "hear/say"-såkaldt faktuel (ikke)viden og det altsammen i n.te potens. hver såkaldt "rådgiver sin tro: Èn af de flittigste bidragydere, der tilsyneladende altid er på, har som patent-recept på alle spørgsmål "Snell", der jo er en forlængst krakket amerikansk højttalervirksomged, hvis eneste varige bidrag til branchen var deres pioner-anvendelse af de billigste skod-enheder, som kunne skaffes. Jamen hurra, sikke dog et herligt råd til de værdigt "trængende" Og direkte uhyggeligt, når en ejer af et par ûber-fremragende Yamaha NS1000 får at vide, at han skal bytte dem ud med et par Audio Note-sildekasser, ganske omhyggeligt modelleret efter Snell-skabelonen
NEJ, han skal ej! Sådant et råd er simpelthen kriminelt dårligt og fortæller den fortsatte triste føljeton om hifi-entusiasternes evige søgen efter tryghed hos et mærke eller en forhandler, uanset hvad disse måtte have at tilbyde. I de fleste tilfælde desværre det aller-pureste INGENTING..

Og den nærmest endeløse række fortsætter: Når en vildfaren pige spørger, om nogen kender et navngivet firma, som hun gerne vil leje et sæt småhøjttalere til en fest fra, så lyder rådene rent automatisk "Køb et sæt brugte Cerwin-Vega og sælg dem bagefter"(!!) eller "Få fat i en DJ og spørg om han ikke bare vil lade anlægget stå til festen bagefter" (!!!!) Det her er ikke frit opfundne citater, det er faktisk så sygt, som tingene er derude. Og jo næppe ligefrem svar på pigens simple spørgsmål om lejen til max. et par hundrede af et sæt aktive festhøjttalere..

Dagens sidste eksempler blandt en million andre kan være spørgsmål om lodning af bittesmå SMD-komponenter, som en tydelig amatør fornyligt begav sig ud i. Og som naturligvis masser af totalt inkompente bidragydere straks udøste deres totale samlede uvidenhed om. Det eneste rimelige svar ville naturligvis have været: Lad være, hvis du er i tvivl om du kan! Potentialet for skabelse af katastrofale fejl er for amatører nærmest ubegrænset. Og man kan IKKE lære den slags mikroskopisk håndværk på nogen Youtube-video. Sikke dog en flok idioter, der på trods af al fornuft fortsatte med at "rådgive"..
Og så er der de evige tråde om gamle pladespillere, som totalt uvidende begyndere spørger om. Der er sådan en slags tydelig "pseudo-interesse" over mange af disse spørgere, fordi kun uhyre få egentligt er interesserede i andet end at have en pladespiller, der såmænd bare kan køre lidt rundt. For de allerfleste er det jo bare tale om et "statement", der ikke behøver virke andet end bare lige sådan en lillebitte smule. For som en undersøgelse i The Guardian viste fornyligt, så har kun halvdelen af køberne af nye vinyler overhovedet en pladespiller. Og langt de fleste af resten har den antageligt enten med en bunke dameblade permanent parkeret på låget eller måske den bare står i garagen.

Nå, alligevel er Analogueman og Valla og alle de andre torskepander ude med råd om hvor umuligt alting er i forbindelse med at få en brugt pladespiller til at køre. Der skal åbenbart både skiftes pakninger og remme og olie og alting for slet ikke at tale om optimering af overhang og pis og andet papir. Alle simple spørgsmål begraves totalt i en bunke af fiktive problemer, som totalt skræmmer de få stakler væk, som måske i virkeligheden godt kunne bruge bruge lidt hjælp. Alt kører simpelthen per automatik op i spids, der ingen mening giver for spørger.

Hvis nogen skulle være i tvivl om internettets enorme og uanede  potentiale for kollektiv fordummelse, så kik lige på hifi4all!
Det gør vi. Og vi græmmes!


15 kommentarer:

Blogger Unknown sagde ...

Hvorfor gøre det nemt, når man kan gøre det svært.
Det er lidt som dansk politik, eller ?

23. maj 2016 kl. 10.33  
Blogger Poul M sagde ...

Det er sandt, hehe. Bare trist, at værdigt trængende ingen steder har at søge rigtig hjælp. Var det ikke en ide med at oprette en praktisk midt/sydjysk "helpline" omkring dig og Now-in Stereo-butikken? Det burde da give masser af business og godwill.
Vi gør det iøvrigt selv her i området uden dog at tale for højt om det, altså hjælpe de hjælpeløse hifi-stakler..

23. maj 2016 kl. 10.46  
Blogger Gnavpot sagde ...

De fleste vil nok erklære sig enig i de betragtninger, som du beskriver i dagens udslip. Der er desværre ikke megen fornuftig hjælp at hente på et forum som HIFI4ALL, ligesom der heller ikke kan hentes ret megen god rådgivning hos de fleste forhandlere af lydudstyr.
Af samme grund opstod den "Uafhængige" HIFI presse i sin tid, som så desværre ikke var så uafhængig, at det gjorde den store forskel på andet end omsætningen på den næsten uendelige række af "ualmindeligt gode til prisen" produkter, som blev sendt til test af velvillige annoncører i den selv samme "Uafhængige" presse.
Der er ikke meget nyt under solen.

Det som jeg ikke er enig i er, at der er noget som helst über over Yamaha NS1000(M) uanset hvilken version der måtte være tale om.
Det er en skrækhøjtaler, som med sit væld af resonanser, har kastet sine grimme skygger over den musik, som i årtier er blevet udgivet over hele verden, idet den og dens lillebror NS10 fandt vej til mange lydstudier.
Den kom frem i 1974, som en af de første højtalere med metalmembraner og vist nok den allerførste med beryllium membraner.
Lyden af NS (Natural Sound) 1000 er både tynd og larmende. Nu om dage er der opstået kult omkring dem, og folk forsøger på bedste beskub, at dæmpe den forfærdelige lyd af resonanser vha. rørforstærkere, nye delefiltre og andre mærkværdige tricks.
Da den kom frem, åbnede der sig for mange en verden af nye detaljer, idet fortidens mere uldne JBL lyd, pludselig fik en modpol.
Af en eller anden årsag, eller måske netop af DEN årsag, fandt NS1000M vej ind i mange lydstudier, det kan dog også have været prisen.
Men hvis der er noget lydteknikere er glade for, så er det noget de kender i forvejen. Det forhold har så været med til at bære NS1000 videre i alt for lang tid.
Nu laves de så heldigvis ikke længere, hvilket Yamaha begrundede med, at de ikke længere kunne skaffe materialer og stumper til dem.
Sandheden er nok nærmere, at efterspørgslen var mikroskopisk, fordi der nu om dage anvendes aktive monitors i stedet.
Her er finske Genelec storleverandør af højtalere af nogenlunde lige så ringe kvalitet, og endda til konkurrencedygtige priser.


23. maj 2016 kl. 11.45  
Blogger Poul M sagde ...

Der er så ikke nogen teknisk lighed mellem NS1000 og NS10 (og den sidste er som du beskriver!)
Jeg hørte for meget nyligt et sæt NS1000M sammen med et sæt Tannoy Monitor Gold af den rigtige slags og et sæt store JBL/Altec biografhøjttalere (de 2 sidste havde vi selv leveret) og der viste Yamahaernes kvaliteter sig nu helt fint. Så det er ikke kun tudsegamle minder, som jeg baserer min mening på. Og beryllium er altså et godt materiale, der er svært at fucke helt op.!
Til gengæld er jeg ikke uenig med din beskrivelse af Genelec, men alvorligt talt kunne jeg selv sagtens leve med et sæt NS1000. Uden at jeg dog ligefrem ville drømme om det..

23. maj 2016 kl. 14.00  
Blogger Gnavpot sagde ...

Det kan jo så gå hen og blive en alenlang diskussion, som ingen alligevel få ret meget ud af at læse med på, fordi de hverken har set eller hørt NS1000.
Jeg ved ikke om NS1000 måske er den mest resonansplagede højtaler jeg lige umiddelbart kan komme i tanke om, men jeg tror så da i det mindste det er den, som har fået det længste liv.
Pladsen er så for det meste i mellemtiden overtaget af Genelec.
Årsagen til, at det kan gå så galt er, at folk der arbejder i den professionelle verden gennemsnitligt er komplet ligeglade med lydkvalitet. Det skal bare være noget man kender i forvejen, alt andet er uinteressant for den gængse hitsnedker.

23. maj 2016 kl. 15.25  
Blogger Unknown sagde ...

Gnavpot
Smag og behag er jo forskellig.
jeg ville protestere hvis der skulle lande et Yamaha NS 1000 med beryllium diskanter her I huset
https://youtu.be/uA9sWm1P6mU

Hvilken højtaler er din reference, Gnavpot ?

23. maj 2016 kl. 16.45  
Blogger Unknown sagde ...

Der skal stå !
"jeg ville ikke protestere " I mit indlæg.

23. maj 2016 kl. 16.47  
Blogger Jakob Levesen sagde ...

Ja, det er sgu ikke for godt det der. Internettet er ikke alle steder en velsignelse. Deling af viden, forudsætter at der ER viden at dele og at den viden har en vis kvalitet. Jeg så godt de tråde om Thorens og hvad skal man gøre ved en ældre pladespiller mv og de har godt nok travlt med at påpege alle mulige fejlkilder og gøre det svært. Så desværre presser de msåke nogle til at købe noget rigtig lort fra Project, Rega eller de Music Hall (sælges af HifiFreaks) som alle er lavet på samme fabrik i Tjekkiet et sted. De ligner bare ingenting og er det også; en MDF plade, en motor der summer og en plov af en P.U. på en arm min farmor ku ha lavet bedre i ler på aftenskole. Men hvad, folk af idag må jo finde sig i at få del i den viden der nu engang er tilgængelig? Engang var der bedre viden (hifidelity) men det var dengang...
Idag er der flere meninger end der er viden.

23. maj 2016 kl. 18.47  
Blogger Poul M sagde ...

Ja, det er en smule komisk. Faktisk har jeg næsten aldrig nogensinde i mit liv oplevet hverken en ERA-pladespiller eller en Garrard 401 eller nogetsomhelst andet, man ikke bare kunne sætte til og så kørte skidtet uden større problemer end en rem, der var lidt slap. At så en TD124 normalt kræver en specialist for nogensinde at opnå den korrekte hastighed er så undtagelsen..

24. maj 2016 kl. 09.11  
Blogger Jesper sagde ...

Jeg har opgivet. Hifi, altså. Jeg havde spirende interesse for 15 år siden. Nu er jeg bare gået. Min gamle forstærker er ved at være færdig og jeg har valgt det bekvemme og køber mig en Denon Heos Amp for den virker fiks og jeg orker ikke lede markedet igennem i skoven af afsindigt prissatte produkter og slet ikke læse mig i gennem enorme dynger af bavl på fora, hvor de diskuterer i timevis og passioneret over hvilken farve powerkablerne skal have for at få den bedste attak i den nederste mellemtone. Fuck. Det. Pis.

Så jeg køber mig en dims jeg forventer virker og lever med at det der med hifi er eventyret der aldrig blev for mit vedkommende og i stedet hører jeg noget musik, der sikkert kunne have lydt bedre, men som ER der og så er der råd til en ekstra flaske rødvin og endda lidt tid til at flette fingre med fruen. Min eneste hifi-interesse i da, er at læse med her.

25. maj 2016 kl. 12.50  
Blogger Poul M sagde ...

Jamen altid rart at kunne være til nytte og lise for nogen! Og helt bestemt et uhyre fornuftigt synspunkt. Nu nævner du "passioneret" om fjolsernes diskussioner derude.For at det kan være "passioneret" skal der vel en eller anden form for viden eller sikker erfaring ind i billedet? Ellers er det jo bare et råbekor. Ordet "p" forekommer måske lidt rigeligt positivt om om de hjernelamme tråde derude..

26. maj 2016 kl. 07.28  
Blogger Jesper sagde ...

Eftersom få ting er befordrende for lidenskabelig skråsikkerhed som uvidenhed, vil jeg mene at de bestemt er passionerede og decideret opflammede derovre.

Nogle af diskussionerne minder mig en superheltefilm jeg læste om engang. En af heltene kunne blive usynlig, så længe der ikke var nogen der kiggede på ham. På samme måde med tågehornene; deres valg af powerkabler betyder vanvittig meget. Lige indtil man sådan rigtig lytter efter. For mig kom det sidste søm i ligkisten da fører-fjolset påstod at kunne høre forskel efter at have poleret sine sikringer og faktisk blev taget alvorligt. I forvejen var dårskaben evident, men det var endegyldigt slut der. Jeg erkender gerne mine begrænsninger - jeg har ikke gyldne ører og ikke nogen videre indsigt i elektronik og min interesse er mindre end min dovenskab, så jeg har ikke tænkt mig at tilegne mig tilstrækkelig viden til at kunne finde de gode køb.

26. maj 2016 kl. 09.19  
Blogger Unknown sagde ...

Åh ja strømkabler.. Den værste jeg endnu har læst var en stakkel der havde forvildet sig ind på et hifi forum og fejlagtigt kommet til at læse lidt om disse mirakler og han var nået frem til at han godt kunne bruge 1000kr på et par kabler til hans aktive monitors. Det var jo i den grad noget tosserne kunne bruge til noget, alle klappede de ham skuldrene og gav ham ret i at det ville være den næste helt naturlige opgradering til hans system..

Det er så her vi også for afsløret hvem der kan læse og hvem der ikke kan, for det var måske værd at granske lidt i hvad udstyr han havde som udgangspunkt. Et lille entry-level setup med et eller andet lydkort og et par små Krk monitors til omkring 3000kr sammenlagt! Et ganske fornuftigt setup til pengene faktisk, men ikke et der på nogen måde ville kunne retfærdiggøre strømkabler til 1000kr!

Det er fandme rådgivning på højt plan.

28. maj 2016 kl. 13.20  
Blogger Kim Petersen sagde ...

Det er netop der hvor bemeldte hifi-forum fejler - manglende evne til at se konteksten, kun ens egen næsetip inddrages i rådgivningen. Samme forum kan finde på at anbefale at købe en restaureringsværdig pladespiller fra pre-70 til en der blot gerne vil høre plader.

28. maj 2016 kl. 20.56  
Blogger Fenris1 sagde ...

Tak for en bramfri kommentar til HiFi rådgivningen derude på nettet. Er det ikke lidt som Scientology, hvor de, der har brugt en formue på ingenting, prøver at få det lidt bedre ved at lokke nogle andre til at gøre det samme?

4. juli 2016 kl. 15.37  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start