mandag den 18. januar 2016

Lidt hifi eller hvad man nu skal kalde det..

Selv dette ydmyge lille firma berøres i det allermindste perifert af den meget omtalte "vinyl-renæssance", der ganske vist mest er en "medie-and" snarere end en ægte folkebevægelse. Herfra har vi altid anskuet fænomenet med vinyl-plader som de fysiske butikkers forsøg på i det mindste at have et anskueligt produkt i deres sortiment. Sådan nærmest bare et statement over noget, der var godt engang. Nemlig dengang for efterhånden en hel del år siden, hvor FONA og Expert og alle de andre regerede uantastet over den danske elektronikbranche.

Derfor behøver vinylplader naturligvis ligeså lidt som anden reklame for  disse vaklende giganter indenfor den danske underholdnings-elektronik at  give noget direkte eller overhovedet målbart afkast. De fine LP-covers skal givetvis dér i den engang så fine FONA-butik med alskens køkkenmaskiner og andet husholdningsværk blot fortælle, at man udover tele-abonnementer og inderligt overflødige forsikringer med kæmpe-provenu til sælgeren og diverse iTunes-gavekort sandelig osse står for den ungdommelige gode smag. Fuldstændigt smagløst set fra denne ydmyge skribents ganske vist uhyre priviligerede situation. Vi får se, om vinylen kan redde den synkende FONA-skude, mon ikke man kan tillade sig at tvivle noget...?

Èn  ting er så, at nyt vinyl produceres på gamle semi-kassable maskiner betjent af totalt uuddannet personale. Det er så ligemeget og da især for denne skribent med 10.000 uspillelige LP-plader vores dedikerede hifirum. (Uspillelige skal her forstås i betydningen af, at med mine snart 60 år vil det med garanti ALDRIG nogensinde lykkes at (genhøre) dem alle) Ikke at det forhindrer køb af nye, der er i denne weekend anskaffet 7 stk Thierry "Titi" Robin-plader med en ganske særegen blanding af zigøjner-musik og indiske brægende kvinder og larmende fløjteinstrumenter. Alle, der måtte vove sig forbi i de kommende uger skal vide, at de gør det helt på eget ansvar...

Og lige tilbage til vinylen igen, som jeg kom til at tænke på, da jeg i dette øjeblik er ved at skrue pickupper på et par gevaldige skodpladespillere. Ordet "gevaldig" her skal refereres til ordet "skod", da der bestemt ikke er noget positivt at sige om det her stykke totalt ligegyldige stykke nødtørftigt vinyl-laminerede spånplade med en vanskelig justerbar arm, der så til al overflod ikke tilbyder selv den mest elementært nødvendige justering af azimuth. Vi vil naturligvis ikke ret gerne afsløre proveniens eller navn på dette produkt, for sidste gang vi kom til at fortælle om et usigeligt skod-drev i et ligeledes usigeligt ringe skod-produkt fra en esbjergensisk importvirksomhed, lukkede han for al handel med os. Måske ikke fuldstændigt hverken urimeligt eller spor uforståeligt, kampen for sandhed har bare visse ofre.

Nå, tilbage til forsøgene på at udbalancere de nye pickupper på denne ellers ganske velrenommerede pickup-arm på denne osse ganske urimeligt og ganske uforståeligt  velrenommerede pladespiller. Det er nemlig ganske urimeligt let, idet selv betydelige forskelle i nåletryk giver fuldstændigt det samme resultat. Nemlig ingen forskel overhovedet, Armen står stadigvæk mere eller især mindre bomstille i det, der vist bedst betegnes som en "labil ligevægt" Det vil sige, at den både kan være i midten, helt oppe og helt nede ved selvsamme nåletryk.

Nu kunne man måske godt få det indtryk, at armen nok er defekt i lejerne, men det er ikke tilfældet, ihvertfald ikke særskilt defekt, idet alle andre af de her vidtforskellige produkter med denne her selvsamme OEM-arm har ganske de samme tvivlsomme egenskaber. Måske sådan en slags tilstræbt "dynamisk dæmpning", samme firma er gode til at forsvare selv ganske uforsvarlige løsninger. Og så er vi ikke engang kommet til leje og valg af pladetallerken endnu, nogen burde skamme sig her (producent og/eller sælger) og det gør de såmænd nok osse. hele vejen hen til banken, mens de skrupgriner over den totalt ukritiske ungdoms tilgang til "vinyl-renæssancen" For disse plaespillere i dag tilhører faktisk ganske unge forledte mennesker.

Sådan noget er simpelthen trist at se på, simpelthen business under lavmålet. Og så flere  såkaldte pladespillere af samme sure aftapning inde SAMTIDIGT.
Nå, alt er ikke den rene jammer. Denne skribent fandt dette sjove link omkring hørbarheden af forskellige kabler, efterhånden tilsyneladende det eneste, de få tilbageværende hifi-tosser beskæftiger sig med. Nå, men ingen ægte entusiaster tillægger naturligvis blindtest nogen værdi, dertil er deres overbevisning om egne lytte-evner tydeligvis ikke alt for vel-forankrede. Alle ønsker altid at lytte i hjemlige omgivelser, fordi de ellers mener (måske ikke fuldstændigt forståeligt) at de ellers bliver "stressede" Hvem skulle nu have troet, at simpel hifi-interesse ligefrem er en slags højspændt kunstnerisk manifestation med nerverne udenpå tøjet nærmest...Overfølsomme små fyre, de dér mærkelige mennesker.

Derudover kræver det ifølge disse syge tosser osse lang TIDS eksponering for det "nye" inden man kan afgøre noget. Heldigvis er der nu en test, som man helt uset kan tage, og hurra, det er en kabeltest, nemlig denne her med risiko for grineflip for eventuelt almindeligt fornuftigt tænkende folk:
http://www.audio-forums.com/articles/interconnect-cable-blind-listening-test.15/

Når man så har fordøjet det, (og ovenstående test er konciperet af en professionel og kommerciel hifi-designer)  kan man jo se et godt eksempel på et smukt og stilsikkert indrettet hifi-hjem hos en uhyre flittig netdebattør. Man fornemmer næsten den indretningsmæssige akkuratesse ned i det mindste detalje og ikke mindst LUGTEN..
http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=103129&PN=1&TPN=10

Og hvis man så STADIGVÆK synes, at denne skribent sommetider er unødvendigt hård overfor hifi-fjolserne, så prøv lige at læse HELE tråden om højttalerkabler, hvori det smukke billede indgår.
Og hvis man STADIGVÆK ikke har fået "nok" så er der denne her:
http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=103368&PN=1
Ak ja, hifi var engang noget, som man var stolt af at sige, at man interesserede sig for...

36 kommentarer:

Blogger Lars Strippingbasket sagde ...

jeg vil bare gerne vide, hvor man kan købe kabel 2 fra blindtesten, og hvad det koster. Det fik flest stemmer.

18. januar 2016 kl. 17.49  
Blogger Unknown sagde ...

Huha da Poul.
Er du blevet ramt af en vinter depression ?

18. januar 2016 kl. 18.35  
Blogger Hans Henrik sagde ...

http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=103368&PN=1

...men vi har trods alt sendt mennesker til månen (for no good reason whatsoever)

18. januar 2016 kl. 18.48  
Blogger Poul M sagde ...

Hej Bjarne
Ikke direkte depression, dertil går forretningen for godt og min kone er for smuk til sådanne triste sysler. Mine studier i idiotologi er mest for at finde ud af, hvor stille jeg behøver gå med min hobby.
Og til Hans Henrik: Ja, det er noget mærkeligt noget, det der med raketter og elektronisk gengivelse af musik i det hele taget overhovedet er muligt i betragtning af alle de eksterne kabel/tilkoblings-problematikker.

19. januar 2016 kl. 08.01  
Blogger Unknown sagde ...

Hifi som den blev dyrket I 1970 erne med enorme højtalere og grandiøse receivere, findes ikke rigtigt mere, det er ved at være en hobby der synger på sidste vers.
Trenden idag er wifi og Bluetooth opkoblinger med det musik man får gratis fra teleudbydere, etc afspillet på pyttesmå plastichøjtalere med basboost.
Trist, men nok desværre sandt for det store flertal.
Her I huset er lpen stadig kongen, når der skal høres musik, med afstikkere i det digitale univers som bestemt heller ikke er dårligt.
Du er vel heller ikke træt af dine lp plader, eller tager jeg fejl her ?

19. januar 2016 kl. 13.56  
Blogger Poul M sagde ...

Åh jo, der ryger da stadigvæk en LP på her, du må snart komme og høre en igen.

19. januar 2016 kl. 16.50  
Blogger Unknown sagde ...

Ja, så snart min gamle smadrekasse af en bil, kan køre ordentlig igen , altså en gang i foråret.
Så tager jeg lige et lper med som vi kan lytte til og de er antikke pre 1965 plader.
Lyder det ok ?

19. januar 2016 kl. 18.36  
Blogger Thomas sagde ...

Jeg har ikke det fjerneste imod at folk helst vil teste kabler i eget hjem, jeg er begyndt at tilbyde at komme på besøg når kabeldebatten raser.

Dit hjem, dine kabler, dit anlæg, din musik, absolut hjemmebanefordel, jeg kan medbringe en flaske vin til nerverne hvis det er, du får bind for øjnene, jeg monterer kabler og du lytter dig frem til hvad du mener jeg har monteret. Jeg synes det kunne være skidespændende at opleve en der kan lytte sig frem til de monterede kabler, jeg er villig til at køre over det meste af Sjælland for at opleve det.

For nylig var der en der var lige ved at bide på, men da jeg så blev konkret og begyndte at spørge efter datoer kom der lige pludselig alt muligt andet i kalenderen og for øvrigt var han også ved at sælge sit anlæg og det nye var ikke nær så nemt at høre forskellene på.. Sådan kan det jo gå, sagde jeg, og tænkte mit.. :-)

For øvrigt er der kommet et nyt element ind i debatten, nu er lejrene ikke længere delt mellem dem der helt sikkert kan høre forskel, altså med mindre det er blindt og dem som stiller sig tvivlende i større eller mindre grad - på recordere.dk er der simpelthen dukket en skribent op der fører argumentet, at fordi videnskaben ikke kan måle en forskel, så er det uomtvisteligt bevist at der ikke er nogen forskel - det giver et helt nyt element af støj..

19. januar 2016 kl. 22.52  
Blogger Poul M sagde ...

Ja, jeg har godt spottet Henrik, men han fortjener ikke rigtigt omtale ellers, selv om hans synspunkter er ligeså grinagtige som lille Kim Olsen på Nerds. Der jo engang fornuftigt nok var skeptisk for at sige det mildt og nu (forhåbentligt da for penge og anden mammon) tester hele sortimentet af latterligt dyre Dyrholm-kabler med stor begejstring.
Hvad man/han/Dyrholm dog ikke kan lave af original fysisk grundforskning derude i udhuset på gården ved Hammel...

20. januar 2016 kl. 08.59  
Blogger Poul M sagde ...

Der røg lige noget ud om lille Kim. Der skulle have stået "skeptisk MED MINDRE det hed JBL"..

20. januar 2016 kl. 09.15  
Blogger Jakob Levesen sagde ...

Ja, Poul og du har det lige som Kim Olsen, når der står ATC på sagerne:-)

Kabeltesten du linker til er skidesjov. Den viser heldigvis (bare) at der er forskel på lyden fra forskellige kabler og nogle kan li det ene og andre det andet kabel. Fino.
Mht det med præference for LP er fremfor digitalis så ved jeg da godt hvordan man får en digital ting til at spille a la vinyl; du køber bare en DAC med en Wolfson chip i, bruger en rør- eller hydrid /rør+trans) forstærker og et par Sonus Faber højttalere, så tror du at du lytter til en LP.
Sagen er, at vi alle er en flok vendekåber. En gang for længe siden ku vi li lyden fra den fede reciever og et sæt hornhøjttalere, så blev det JBL og reflekslyd, så blev det engelsk PRAT-lyd og bittesmå kasser med lorteenheder i, og nu i dag et hav af forskellige muligheder, endda nogle fra Kina. Vi kan helt sikkert godt høre forskel hvis det blev linet op på en lang linie, men vi foretrækker nok det vi har i dag. Vi kan godt høre forskel på ting og hvad der er godt og skidt. Jeg kan fx sagtens høre at en ATC 11 har en hamrende ringe diskantenhed :-) :-)
Der ER også forskel på kablers lyd, det er indiskutabelt. Og vi har hver sin smag, så netop de to fakta gør der sælges så mange forskellige kabler idag.
De kabler jeg har idag er jeg glad for, men det er fordi jeg har BESLUTTET mig for at være det! Hvis jeg lod tvivlen og perfektionismen vokse vildt i mig, så skiftede jeg kabler ofte. Men jeg siger til mig selv at jeg ikke vil mere. Så jeg har ved Gud et interconnect fra Poul Halvpris og højttalerkabel fra QED. Det ene kostede 200,- kr. med fine stik på og det andet 22,- kr. meteren og jeg har fortalt mig selv at det lyder godt. Sådan kan det også gøres :-)

20. januar 2016 kl. 15.14  
Blogger Poul M sagde ...

Kabeltesten viser vel strengt taget mest, uden dog at være statistisk helt gyldig/signifikant, at der ingen forskel er på kabler. At der i praksis ingen forskel er på blot rimeligt fornuftige kabler er så for mig indiskutabelt indtil den dag nogen påviser i en blindtest at der ER
Bare lige en enkelt lillebitte en

20. januar 2016 kl. 15.53  
Blogger Thomas sagde ...

Jakob, jeg synes det er spøjst du kan erklære "Der ER også forskel på kablers lyd, det er indiskutabelt" om et emne der er baggrund for mange og lange diskussioner.. Rent sprogligt kan noget der diskuteres pr. definition ikke være indiskutabelt..

Vis mig at du kan høre forskel på to kabler i en fornuftigt udført blindtest, så kan vi lukke diskussionen og gøre emnet indiskutabelt.. :-)

21. januar 2016 kl. 22.06  
Blogger Jakob Levesen sagde ...

Åh, nej, en sofist :-) Self kan jeg da høre forskel på to kabler, det har jeg gjort mange gange indtil nu. Men selvom jeg klarer udfordringen er der jo til stadighed andre som vil fortsætte diskussionen og dermed er emnet fortsat diskutabelt - selvom jeg personligt mener den burde være afsluttet for længst.

22. januar 2016 kl. 08.16  
Blogger Poul M sagde ...

Jeg holder med sofisten her og hvem kan dog osse tro på nogen med Goller-højttalere!

22. januar 2016 kl. 08.25  
Anonymous Anonym sagde ...

Jeg undres til stadighed over at der aldrig er nogen som har vundet James Randis 1 mil. dollars ved at bevise en forskel mellem 2 kabler. Michael Fremer var lige ved og næste at deltage, men bakkede efterfølgende ud.

22. januar 2016 kl. 11.17  
Blogger Unknown sagde ...

Der er ikke noget som kabler der i den grad kan trække fronterne op til debat og net slag.
Randis 1 mill vil aldrig blive udbetalt, da parterne aldrig er blevet enige om hvilke betingelser der skal gælde for en evt. kabeltest.

22. januar 2016 kl. 13.14  
Blogger Kim Petersen sagde ...

Fremer bakkede kun ud fordi han, mod ellers indgået aftale med Randi selv, ikke måtte sammenligne med sit eget Tara Labs kabel. Randi, eller hans rådgivere så vidt jeg husker, ændrede betingelserne til at det skulle foregå med et Pear Anjou kabel, et kabel som Fremer ikke kendte, og derfor ikke ville stå inde for at kunne kende forskel på i forhold til et andet kabel.

22. januar 2016 kl. 13.30  
Blogger Jakob Levesen sagde ...

Ha, ha, ja, Poul, du er ligeså god som visse spindoktorer til at drible udenom prekære spørgsmål (om ATCs ringe diskanter) og snakke om helt andre ting (moral). Hver sin afgud, god weekend.

22. januar 2016 kl. 16.21  
Blogger Hans Henrik sagde ...

Der var vistnok ikke nogen, der fattede pointen...men det er vel din livsskæbne.

Jeg har et meget større problem:

Kære brevkasse:
Min datter flytter hjemmefra, hvilket efterlader et (betydeligt) større rum til sønnen. I den forbindelse har han spurgt, om han må mine gamle Magneplanar's (dem med køkkenwrap, I ved). Han har i forvejen et meget billigt Sony anlæg, som han sikkert har haft stor glæde af. Han er interesseret i lyd (og musik)og har en formodning om, at disse fine højttalere (inklusive forstærker, for-forstærker, sub-woofer og KABLER (sic!)) vil være en god ide.
Problemet, kære brevkasse, er at det meste af hans musik afspilles fra iPhone eller (i bedste fald) downloads fra diverse tjenester. Nuvel. Jeg ved ikke, om nogle af læserne har ejet et eksemplar af disse højttalere, men de er EKSTREMT følsomme over for indspilningskvaliteten.
Hvad gør jeg nu?
Skal jeg videregive dem og (i det mindste) forsøge at føre hi-fi faklen videre til den næste generation? Problemet er, at han nok vil mene, at de gamle Sony'er lød bedre.
Jeg kan jo ikke ændre hele hans opfattelse af, hvordan man anskaffer sig musik (på den RIGTIGE måde), for slet ikke at snakke om re-introducering af vinyl.
Skal vi ikke bare sige, at det var det?

Virkelig i tvivl

Hans Henrik

22. januar 2016 kl. 18.27  
Blogger Kim Petersen sagde ...

Kære Hans Henrik,

Lad dog barnet...

Mvh.
Brevkasseredaktøren in absentium

22. januar 2016 kl. 20.18  
Blogger Thomas sagde ...

Jakob, jeg er som sagt frisk på at køre Sjælland tyndt for at opleve en høre forskel på kabler i en blindtest og jeg dokumenterer meget gerne resultatet på diverse fora efterfølgende - hvis du kan høre forskel i en blindtest bøjer jeg mig i støvet for dig og proklamerer i al offentlighed at jeg har spildt masser af spalteplas årene igennem på at tage dybt fejl.

Jeg er klar, så det er helt op til dig at drible udenom hvis ellers der skal dribles?

22. januar 2016 kl. 21.25  
Blogger Kim Petersen sagde ...

"Jeg er klar, så det er helt op til dig at drible udenom hvis ellers der skal dribles?"

Netop sådan en kommentar gør at en blindtest ikke kan gennemføres med dig som medkombattant. Du har med de ord initiereret en stresset stemning, og så er testen allerede inden start invalid. Det er hverken værre eller bedre end dem der gejler hinanden op til at høre en forbedring som måske ikek er der, eller blot er en forandring.

22. januar 2016 kl. 22.39  
Blogger Jakob Levesen sagde ...

Jeg er helt enig med Kim her og det er altså ikke mig her på denne blog, som dribler udenom visse pointer. Jeg kan (kun) sige at jeg gennem mange år har kunnet høre forskel på kabler. Det har jeg oplevet alene og sammen med andre og forskellene har de fleste af tilhørerne kunnet høre, så det er der sgu ikke noget nyt i. Jeg ved ikke hvorfor folk er så bange for en blindtest, måske fordi de tror de afsløres i ikke at høre så godt som de selv tror? Det er jeg ligeglad med, min hørelse er godt nok ikke hvad den har været (er 57 år) men jeg kan høre så meget andet end frekvenser og der er meget andet end lyd der kommer ud af et kabel. Jeg er ikke ræd for en blindtest men det skal ikke være med Thomas som dirrigent.

23. januar 2016 kl. 07.51  
Blogger Poul M sagde ...

Ja, hvem skulle nu have troet, at det at være hifitosse/kableforskels-evangelist skulle være ligeså traumatiserende og strabadserende som at være mandlig pornomodel-det må være det dér med at kunne på kommandoen "wood"

23. januar 2016 kl. 10.02  
Blogger Kim Petersen sagde ...

Når hjernen er indblandet kan alt ske... En professionel fodboldspiller kan ikke ramme målet på en meters afstand, en øvet bilist taber pludselig koblingen hele tiden, en hifi-tosse kan ikke længere høre forskel på kabler... Indfør et stress-moment, skab tvivl, og så vil hjernen skabe sig åndssvag.

23. januar 2016 kl. 12.13  
Blogger Christian Klit sagde ...

Ja, det er næsten utroligt at menneskeheden kan udvikle sig overhovedet (og muligvis forholder det sig også anderledes i visse hobbyer).

23. januar 2016 kl. 12.55  
Blogger Thomas sagde ...

Jakob, det var dig selv der startede med at snakke driblinger ved at kalde Poul en spindoktor der dribler udenom prekære spørgsmål - nu er det så dig der dribler udenom, ser det ud til?

Tro det eller lad være, jeg er ikke ude på at slagte nogen, jeg er en helt igennem nysgerrig sjæl der elsker at blive klogere - specielt på fænomener jeg ikke forstår. Derfor kunne jeg smaddergodt tænke mig at opleve en identificere forskel på to kabler i en blindtest, det ville i den grad udfordre min viden, super interessant.

Du gider så ikke have mig på besøg fordi jeg sagde driblinger efter du havde sagt driblinger, fair nok, helt okay med mig, selv om jeg selvfølgelig er lidt skuffet over ikke at få lov til at opleve din kunnen. Det er hvad det er.

Kan jeg i stedet lokke dig til at prøve en blindtest sammen med Kim eller en anden du er tryg ved?

Du har garanteret en ven du indimellem laver sådan en musik, rødvin, hyggeaften med - hvis ikke du har, så kan jeg stærkt anbefale det.

Næste gang du laver sådan en musik, rødvin, hyggeaften siger du "Hey, jeg kunne egentlig godt tænke mig at undersøge noget, gider du hjælpe mig?"

Du vælger to kabler du kan høre forskel på.

Du tager bind for øjnene og sætter dig i sweetspot. Muligvis i modsat rækkefølge, nu jeg tænker efter.. :-)

Din kammerat slår med en terning - hvis det er lige sætter han kabel A til, ulige så monterer han kabel B. Han fortæller ikke dig hvad det er.

Du lytter det bedste du har lært og fortæller ham om det er A eller B. Herefter tager du bindet fra øjnene og checker ved selvsyn om du havde ret.

I skriver resultatet ned, du sætter dig tilbage i sweetspot, tager bind for øjnene og din kammerat slår med terningen igen.

Gentag indtil I har en 10-15 forsøg.

Bagefter kan I evt. bytte plads og prøve om han kan gøre dig kunsten efter.

Du har garanteret allerede lavet sådan nogle aftner hvor du og din kammerat har skiftet frem og tilbage mellem din nye cd afspiller og din gamle, snakket, lyttet, hygget, fundet en favorit, alt det der - eneste forskel er bare lige også at prøve det med bind for øjnene.

Der kan komme to udfald af det:

Enten får du bekræftet at du KAN høre forskel på kabler, også når det er blindt, det er sguda meget fedt.

Alternativt får du en "det var lige godt fandens" oplevelse, du lærer noget nyt og kan fremover bruge kabelbudgettet på noget andet, fx. mere musik og en god flaske vin til næste lytteaften.

I bund og grund risikerer du kun at blive klogere - det er vel ikke så farligt?

24. januar 2016 kl. 12.12  
Blogger Jakob Levesen sagde ...

@ thomas; jeg har jo lige skrevet her hele to gange at jeg GODT KAN høre forskel på kabler, så jeg behøves ikke engang teste det sammen med venner eller Kim. Jeg dribler IKKE udenom. Jeg står ved det jeg siger, som er, at jeg kan høre forskel på kabler. Poul driblede udenom ved at ville tale om moral fremfor de bevisligt ringe diakanter i ATC højttalere, som han jo så lige selv sælger. Og hvis jeg ville det (testlytte/blindlytte) igen, så skal det da ihvertfald ikke være sammen med at sidde og drikke rødvin! Desuden skal det jo være på mit eget anlæg, da jeg kender lyden af det og jeg ved at det kan afsløre hvis noget ændrer sig. Jeg risikerer hver dag at blive klogere så det er ikke lige noget nyt. Det eneste jeg decideret ikke kan li, det er at blive talt ned til eller skrevet til i det der sjove og friske "kom-nu-se-nu-her-pædagogsprog" som du bruger her overfor mig. Jeg foreslår du glemmer alt om denne overskrift i denne blog og fortsætter dit liv som før. Glem mig.

25. januar 2016 kl. 12.05  
Blogger Poul M sagde ...

Så så, lille ven, du skal vist bare ind i fællesstuen og have en kop varm mælk, så skal du nok blive glad igen

27. januar 2016 kl. 09.49  
Blogger Unknown sagde ...

Blindtest duer ikke ved lyd. Der kan sagtens være forskel selvom du ikke kan spotte det i blindtest. I ved det godt men ens lyd hukommelse er lidt skidt.
Sådan en mand som poul må da også med sin utrolige intelligens selv kunne ræssonere sig frem til at blindtest ikke duer og ikke er retvisende. Du poul må ha talrige erfaringer med at ha tilsluttet ting forkert i alle de installtioner du/i har sat op. F.eks nu hvor din ene højtaler ikke spillede noget diskant osv. Det opdagede du ikke, men er vi emige om der er forskel ? Hvad hvis jeg nu mixer et stykke musik og sænker hele mixet 3 db ved 2.5 kz meget følsomt sted for ørerne så går du ud af rummet så kommer du ind igen nunfortæller jeg ikke om jeg har hævet de 3 db igen hvor mange gange vil du kunne gætte rigtig ? Men vi er enige om der er en forskel på 3db ikke. Man kan blive ved med disse eksempler og jeg lover dig du vil blive i tvivl når du kommer ind og skal høre forskellen. Nu når vi tænker på denne måde så til dig poul, kan du så ikke nu komme i tanke om en hel masse situationer i dit liv hvor i ikke har hørt forskel, men hvor der var en kæmpe forskel, prøv at tænk alle dine eksperimenter igennem tiden. Blindtest er alt for unuanceret til at sige der ikke er forskel. Ikke for at tale ned til kogen men det er simpelthen mangel på intelligens hvis man ikke kan forstå dette. Glem nu blindtest, jeg er træt af at høre om det, men for sjov skyld ja, men som noget videnskabeligt punktum, nej nej nej nej, tænk,mved godt den er rd at sluge for ham som går så meget op i det indenne tråd

27. januar 2016 kl. 14.08  
Blogger Poul M sagde ...

Hej Japer er det iøvrigt dig, der osse er JBL-tosse eller hvordan?
Du sætter sådan fingeren på det centrale punkt, nemlig den menneskelige svaghed og almindelige indbildningskraft. Der så desværre kun kan korrigeres ved en direkte konfrontation med en sammenlignelig virkelighed. For ikke alene er vores opfattelse af vellyd uendeligt påvirkeligt af både sindsstemninger og tid, det eksperiment, som du beskriver ved selv større gradvise ændringer af både amplitude og fase er enormt svære at høre. Det er et faktum

Du drager blot den helt forkerte konklusion: Netop fordi den menneskelige hørelse er så påvirkelig for hvadsomhelst så er det endnu mere nødvendigt med blindtests. Ja faktisk giver alle meninger om lyd først mening når det kan underbygges af en blindtest for mig. Indtil da kan man gå og fucke sig selv i sin evindelige grej-onani. Derfor har jeg kolossal respekt for en større dansk AV-virksomhed, der altid har anvendt blindtests. Og du ville skide i bukserne af skræk, hvis du vidste, hvad der krævedes af dem. Og det ville alle jer, der ikke "tror" på blindtests.

Hvad siger du for eksempel til med et par måneders mellemrum at skulle reproducere identiske beskrivelser når altså man lytter til det samme? Og det uanset diverse hysterisk PMS m/k

At jeg så også selv falder i samme grøft med at bilde mig alt muligt ind er en helt andden sag. Det har intet med blindtest at gøre og derudover lyttede jeg så slet ikke i søndags, ikke bare noget, der lignede. Jeg ville nu med statsgaranti have opdaget fejlen, da den var i VENSTRE kanal, hvorimod mit stoppede øre er det HØJRE. Til gengæld næppe, hvis det havde været omvendt-heldigvis er det allerede langt bedre nu med mit "stress-øre"
Så nu vil jeg ufortøvet gå videre med at drømme om videre udbygning af vores hifi-skrammel. Jeg drømmer for eksempel om en ny super-DAC, der helt givet vil vise sig at være langt, langt bedre end vores Lynx Hilo. Altså ihvertfald så længe jeg ved, hvad jeg lytter på.

Og den er helt sikkert så god, at jeg ALDRIG behøver kunne identificere den i en blindtest. Det kunne osse sagtens vise sig ganske vanskeligt, da en sammenligning mellem forholdsvis fornuftig kvalitets-vinylafspilning på vores SME serie 30 og en tur igennem Lynx` en både som ADC og som DAC ikke afslører nogen sikker identifikation i ja, altså den dér skide blindtest.
Hvad så en bedre DAC skal gøre for at forbedre en allerede usynlig ADC-DAC konversion, tjah, det skal man vist være hifitosse for at kunne forklare.
Er det underligt jeg glæder mig?

28. januar 2016 kl. 09.37  
Blogger Unknown sagde ...

Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

29. januar 2016 kl. 01.49  
Blogger Unknown sagde ...

Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

29. januar 2016 kl. 01.49  
Blogger Unknown sagde ...

Hov

29. januar 2016 kl. 01.56  
Blogger Unknown sagde ...

Hej Poul tak for svar.

Er umiddelbart ikke helt enig.
Mener stadig man skal teste den der test der hedder blindtest. tror ikke på at en blindtest duer til at bevise at der ikke er en forskel, og det kan være på hvad som helst.
Det er ikke så meget om der er forskel på højtalerkabler jeg snakker om, men selve det at nogen mener at en Blindtest kan endelig bevise/konstatere at der ingen forskel er på højtalerkabler.

De andre ting du snakker om Poul er vel mere en lydkarakteristik de skal beskrive ens hver gang, eller skal de høre om der er blevet skiftet højtalerkabler eller andre småting Ja undskyld til kabel folket højtalerkabel behøver ikke nødvendigvis høre med ind uder småting, det var bare sådan det kom til at stå.

Er ikke Jbl Fanatiker men mange af modellerne snakker da lidt til hjertet, at de så kan være svære at få til at spille rigtig godt og sammenhængende og med alle hi dyderne kan så være en anden snak, Syntes tit mange Jbl lyder som om de er gået i stykker men når de fåes til at virke virker det så også. KOrt sagt de fascinerende på deres helt egen måde. Lyder lidt anderledes end så meget andet hifi. Om jeg kan høre forskel i en blindtest ? det er jeg ikke sikker på men forskel er der altså- Vil nu sige at jeg ligeså gerne vil ha et sæt Atc scm100 Skal jo lige ha fundet stedet til dem i hytten og den rigtige pris.

Til Poul, Medmindre jeg misforstår alt hvad jeg læser modsiger du så ikke dig selv helt abnormt i den sidste del af dit indlæg med dac forskel blindtest osv.
Men skidt nu med det.

Til alle andre og Poul
Husk nu at lave nogen test på blindtesten.
Dvs. Lav en lydforandring (ikke stor) men en forandring du kan høre er der. Blindtest derefter dig selv med forandringen og uden. Kan du ikke gætte rigtig i de fleste tilfælde virker blindtest jo så ikke da der jo var en forskel.

Kan i have en god Weekend.

29. januar 2016 kl. 02.26  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start