Erkendelsens “sorte huller”

Denne skribent har denne morgen siddet og gloet fjernsyn. Dette skyldes, at jeg i lighed med fruens spanske racehest er noget svag i koderne i dag. Eller måske bare en lillebitte smule små-dvask her i mid-vinterens mest tusformørkede tid..Alligevel var det ganske interessant i TV-udsendelsens om astronomiske mysterier at følge, hvordan de forskellige store astronomers gigantiske tankespind omkring Universets sande tilstand  efterhånden også eksperimentelt kunne efterprøves. Glimt af forrygende genialitet, som man må formode er heftigt redigeret, da formodentligt langt hovedparten af alle mulige andre astronomers ikke meget mindre vildtvoksende hypoteser vel må formodes at være afsløret som fusentasteri og anden taskenspil. Der må vel være langt flere vildskud end pletskud i astronomi-branchen som i de fleste andre..?

Nå, vi kan jo ikke være lige kloge allesammen, og DET turde til gengæld være ganske let at bevise. Vi har tidligere på disse sider behandlet  det absurde koncept i forgyldte sikringer og korte high end netkabler og deres betydning for lyden, da de jo begge er smådele i en hundredevis af kilometer-lang kæde af korroderede mekaniske samlinger. Derfor har det altid været noget vanskeligt for denne skribent at forstå, at man ved at erstatte det medfølgende netkabel på 1.5 m. af dette skulle kunne “af-strangulere” den strøm, som allerede må formodes at være kvalt, ligsynet og begravet så mange gange undervejs til vores forkætrede hifianlæg.

Sådan er der altid så meget. Fornyligt var vi som bebudet på denne plads på besøg i et absolut større (betydningsmæssigt FÅS de vist ikke større) lydstudie, hvor man havde forsøgt sig med high end hifibranchens fremmeste remedier. Der var både vanvittigt dyre strømregeneratorer og ditto flotte netkabler i trækasser  og alting. At støjen i systemet efter denne kostbare behandling var mærk- og mål-bart meget HØJERE var blot en kedelig bevirkning. Nå, men det blev naturligvis altsammen meget bedre efter denne nærmest alvidende skribents besøg og da ikke mindst fordi alle de iværksatte støjreduktionsforsøgsforanstaltninger blev skrottede. Og ellers vi jo naturligvis heller ikke have omtalt det på denne plads, ingen ønsker vel offentligt at gøre sig totalt til grin, hvis det kan undgås. Men eller eller anden lokal hifihandler bør vel have noget røde ører her..

Og så tilbage til dagens let forkortede tekst. Der hersker dødlignende ro på de danske hifi-fora, og det er vel meget godt nyt for de desværre mulige opkomlinge blandt yngre entusiaster. Som dog desværre uvægerligt bliver verbalt overfaldet af den samme lille halve snes fjolser (hej Hasse/Boydk.!) “Allanovich” og “Analogueman” og et par andre blot de ymter om at få sig en RIAA til sølle 1500,- Lad dem dog være eller bedre: Mød dem dog på deres egne præmisser i stedet for at tromle alting ned med links til al muligt forskelligt brugt gammelt lort.

Nå, det var så heller ikke relevant. Som astromernes astronomisk hyppige store fejlskud gennem tiderne (Tyge Brahes “epicykler” rinder her i hu), så skal vi tilbage til den vanskelige erkendelse. Og her i dag bliver vi nødt til at opsøge det engelske forum kaldet pinkfishmedia, hvor der raser en debat om hvorvidt man overhovedet kan bruge professionelle kabler til sit hjemme-hifi. Det er sådan noget, som altid selv har gjort, så vi kan fra første hånd bekræfte, at der kommer lyd igennem. Om det er perfekt er jo ikke til at vide, da perfektion jo er teoretisk utilgængelig som information inde fra midten af et sort “tyngde-hul”. Der jo ligesom osse suger alt til sig og strangulerer enhver kommunikation med omverdenen og dermed er teoretisk ikke-observerbart.

Og så tilbage til den altid spændende debat om kabler. I dag drejer det sig ikke om de hørbare forskelle, som jo aldrig er blevet efterprøvede videnskabeligt. Nok meget klogt for den fortsatte beståen af talrige hififorretninger derude, for tænk dog blot, hvad det ville betyde for bruttoindtjeningen, hvis de ikke kunne sælge plat som latterlige strøm-regeneratorer og netkabler og andet pis og papir? Et forsigtigt (men alligevel en smule fromt) gæt ville vel være, at halvdelen ville lukke og slukke. Vi kan så håbe, at leverandøren af virksningsløst pis til vores ovenfor omtalte kunde ville være iblandt..

Og så endelig tilbage til pinkfishmedia igen. Og til den teoretiske erkendelses alleryderste overdrev. Adskillige debatdeltagere mener nemlig, at man ved at anvende billige studie-kabler i sit hifi fuldstændigt strangulerer lyden til nærmest praktisk ukendelighed. Det er vel en slags synspunkt eller ER DET?
NEJ, det er ej! Hvis man forsigtigt skulle antage, at lige netop disse pårofessionelle studie-kabler skulle kunne gøre nogen negativ forskel, så HAR de naturligvis allerede under produktionen af musikken  skabt den irreversible lydmæssige katastrofe Disse eneste af alle kabler kan frikendes for slut-strangulation af signalet! Det er fuldstændigt latterligt tåbeligt, simpelthen ikke et teoretisk muligt synspunkt at strangulationen derefter kan ske igen. Og lige i dag skal der efter at have fulgt den teoretiske astronomiske “beslutnings-proces” altså en hel del til.
Problemet er det helt enkle, at den oprindelige lyd allerede er blevet stranguleret UTALLIGE GANGE inden den når frem til slutbrugeren. I alle studier er der mange hundrede meter kabel af FULDSTÆNDIGT SAMME SLAGS direkte i signal-vejen som dem , der ifølge “kloge-ågerne” på pinkfishmedia alligevel på forunderlig vis på den ALLERSIDSTE meter til højttalerne formår at ødelægge alting. Altså hvis man skal følge disse fjolsers noget alternative synspunkt.

Sagen turde være helt enkel: Der er en vis naturlig teoretisk overgrænse (læs: 1!) på, hvor mange gange man totalt kan strangulere et signal med et professionelt kabel. Det turde være simpel logik for selv strangulerede/afhuggede hønsehjerner blandt hifi entusiaster.
Hvordan man så ved kabel-substituering på nogen måde skal kunne gen-oplive det allerede strangulerede signal turde være en af Universets hidtil allerstørste uopklarede gåder. Altså at man mulig måde skulle kunne “gen-strangulere” en lyd med ganske selv-samme produkt, som det allerede er blevet stranguleret med. Se, det er her, det konceptuelle gennembrud er
At “af-strangulere” lyden ved hjælp ef high end-kabler turde være en af de gåder, der skal en Jesu genkomst til at klare. Lige der tror vi ikke helt på hifi-tosserne altså.
Faktisk er vi ganske paf (fe?) over dårskab som denne.

17 meninger om “Erkendelsens “sorte huller””

 1. Ja, desværre. Det hjælper jo ikke mig meget, at intelligente mennesker efter sigende aldrig keder sig.
  En anden ting er, at lille dumme Kim Olsen i sine "råd" slår alle de professionelle kabler som Mogami m.m i hartkorn med de billigste Monacor-ditto. Det er bemærkelsesværdigt, fordi lige netop i pro-branchen er der faktisk RIGTIGE producenter med maskiner og metalbearbejdnings-kapacitet og alting bag varerne.

 2. Hvis ens eget mål er at være førende mht antal indlæg på en side og hurtigst nå 10.000 indlæg, så tænkes der nok ikke så meget på selve indholdet.

  Men du har helt ret mht indlæg om gammelt bras – yderst trættende at læse

  Og på det punkt er Allanovich simpelthen mesteren selv 🙂

 3. Jarmen du har da så evig ret, gamle Poul! Gu kan man da ej trylle det hele tilbage på en meters penge, det er jo rent drømmeri. Sådan vil det gå i en verden, hvor 95% er fri fantasi og ønsketænkning. Nogle kabler lyder abre bedre for den ene eller den anden person og så ka de jo bare købe det, som de bedst ka li, for farve lyden det gør de alle. Slut prut! Jeg gør bare det at jeg kun køber fra een producent, så er farvningen kun een vej 🙂 Jeg er glad for du stadig gider skrive så meget om så meget idioti. Jeg ved det tager jo da lidt tid at forfatte et sådant indlæg, så tak for det Poul! Det er jo en slags kamp, at kæmpe for forstandens betydning i en flok af naive fantaster – forhandlere som kunder.

 4. Takker, Jakob! Og var det dog bare så vel, at ønsketænkningen kun var 95%..Og hvem kunne dog forestille sig en hifi-verden så idiotisk, at den er ganske selvkørende selv uden den store pioner indenfor fjolleriet, Mogens "Antisilver"
  Nå, folk må jo da i dølgsmål lege hifi-onani som de lyster, vi ved vi gør det her!. Dog er det altså uendeligt trist atter engang at se stakkels skikkeligt-enfoldige Leif "Savklinge" atter have besøg af en "ven"der ganske "disser" hans sikkert ellers fine McIntosh-anlæg. For det første mener den såkaldte "ven" at højttalerne skal stå vinkelret på væggen, næppe klogt, når nu de har en lopmmelygte-agtig spredning på ca 60 grader og lyden dermed maximalt reflekteres fra sidevæggene. Plus at "sweet spot" bliver unødvendigt lille eller knapt-eksisterende.
  At stakkels Leif så osse får at vide, at hans hidtil anvendte QED-signalkabel ifølge gæsten var "ren tortur for øregangene" nu Leif ellers selv syntes det var fint nok er blot en krølle. Sidste gang fik stakkels Leif at vide, at hans fine McIntosh forstærker var ren prut i sammenligning med Modwright OG at hans (altså Leifs) ligeledes fine McIntosh C22 forforstærker var mere end halv-kikset.
  Sådan noget gør mig altså noget bedrøvet, for lige dernede i Sydjylland gør man en givetvis en rar mand fortræd fra hififjolsernes side. Og det er altså synd, sådan skal hifi ikke være.
  Herfra skal vi opfordre den seneste gæst hos "Savklinge", Dpetersen, til at gå en god lang tur ud på den givetvis tynde is på en lokal sø. Mon ikke bæreevnen her ca. svarer til gyldigheden af dine råd..

 5. Det er grotesk! En ting er at han er bims og mærkelig og skriver de sygeste/vildeste ting. En anden ting er, at Nerds giver ham spaltepladsen til det. Det virker sådan pædagogagtigt, de lader ham skabe sig lige så tosset han vil, lukker ham beredvilligt ind og ud efter hans behag, lader ham oprette den ene profil efter den anden, lukker den ene profil efter den anden, som han har åbnet, når han for 17. gang har kørt sig selv og ikke mindst andre helt ud i hampen og kun kan trække i nødbremsen og gå ud af profil og den diskussion han selv har startet. Helt uden konsekvenser for manden, der ryddes ikke engang op efter ham! Når der ikke modereres i bare moderat grad – læs når man ikke smider ham ud for altid – vil Nerds fortsætte med at kondensere sin eksistens som det sted, hvor de underligste nørder er. De som slet ikke har sociale kompetencer og ikke "noget liv", som man siger indforstået. Så dyrkelsen af nørderiet nåede højder som grundlæggeren Sillesen nok ikke havde forestillet sig? Så vidt jeg ved, er han iøvrigt selv sidesteppet pænt langt ud af epicenteret i hifi og har så vidt vides mere travlt med at arbejde i firmaet han har med Jonas Bojer. Det kan man ikke fortænke ham i; der er jo hverken penge eller fremtid i hifi 🙂

 6. Jacob L

  "Problemet" er at Mogens Krampetrækning er ven med Thomas Sillesen og har hjulpet Sillesen på udstillinger osv.
  Det giver åbenbart større frihed til at opføre sig hjernedødt og på kanten til det sygelige på Nerds.dk
  Man kan da næsten ikke tro at ingen af folkene i staben på Nerds, ikke har lagt mærke til at det går fuldstændig skævt hver gang MK er tilstede.
  Og det er utroligt at MK egentlig gider, for alle – og det er alle – der er imod ham hver eneste gang, pga alt det ævl han konstant fyrer af

 7. Og når så både Morten B og Mogens holder fri for Nerds samtidigt, så er der slet ingenting at komme efter. Eneste attraktion på sitet har jo længe været var jo de amokløbende tosser, utroligt at lille Kim gider lege professor Overklog men måske hans evner ifølge det klassiske "Peter-princip" allerede er udfordrede til grænsen for inkompetence

 8. Jeg har da også argumenteret med Mr. Avantgarde i flere af hans personaer på Nerds, men desuagtet mener jeg ikke at man skal moderere hans deltagelse, selv når han skifter identitet, idet han ikke selv bliver udelukket, men vælger at gå når han ikke kan sno sig udenom hvad han har skrevet. Generelt synes jeg ikke at der skal modereres for hårdt, ej heller på sprogbrug, i stedet synes jeg den moderering der finder sted andetsteds er meget mere skadelig, for den er ikke fair, men efter moderatorens humør – det er bestemt ikke kun vanvittig opførsel der straffes her, hvis han ikke synes om det du skriver, selv på en pæn måde, så ryger du også. Dem der så anvender grimt sprogbrug udstiller jo så bare sig selv, og så må de se om de kan leve det – efter mange år på nettet kan det slet ikke hidse mig op længere. Faktisk synes jeg det kan være ganske sjovt at iagttage disse menneskelige brister 🙂

 9. Ja og ikke være underkuet og uden venner i virkeligheden, så han er nød til at vise magt på sådan en tåbelig måde på et forum 😀

 10. Ja, jeg fatter nada af, at man som forumejer aktivt modarbejder alle potentielle indtægter fra banner-reklamer ved at opføre sig som et spædbarn.

 11. Når man har fortjent tingene tilstrækkeligt så, ja! Og man må da bestemt sige, at lige dette spædbarn har fortjent sin spanking. simpelthen alle de økonomiske øretæver, der kan ligge på ham, som man sagde i min barndom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.