Digital konvertering

Det er antageligt at af grundvilkårerene ved den menneskelige eksistens, at det største problem, som man nu lige har, osse er det største problem, der eksisterer. Til tider er dette kæmpeproblem så alligevel så lillebitte, at man må grine lidt af sig selv. Ikke at det derved bliver løst, vel heller ikke, at der opnås nogen som helst reel proportion af det for andre sikkert ganske banale problem, nej, det bliver blot nogenlunde overskueligt.
Og det er sådan et problem, jeg ind imellem cykelturene har siddet og rodet med her i de seneste dage. Problemet er digital konvertering.

Her i kælderen har vi som tidligere omtalt med betydelige omkostninger fået installeret såkaldt “balanceret strøm” til vores demo-setup. Det er en herlig støj-reducerende  ting, det her, hvor der ikke længere er nogen fase eller nul i forsyningen, men blot plus/minus 120 volt på stikkene. Desværre vokser træerne ikke helt ind i Himlene, således heller ikke her. For desværre er det problematisk at tilslutte andet isenkram til et balanceret strømsystem, hvis disse er tilsluttet det normale el-net. Tag for eksempel vores computer, som denne yderst puristiske hifitosse jo naturligvis ikke ønsker at få ind over vores herligt støjfrie lille balancerede system. Der iøvrigt osse i forbindelse med installationen fik en tiltrængt “kraft-indsprøjtning med en ledig 32A-fase. Måske i virkeligheden den største del af den konstaterede forbedring, der er i en klasse, hvor fruen i huset ganske uprovokeret (og ikke engang for at købe sig lidt fred, det er ellers reglen når madammerne udtaler sig som om noget så stupidt som hifi) udtalte, at det var blevet klart bedre. Altså med den “balancerede strøm” Heldigt, hardwaren til sådan noget koster nemlig det meste af en “krig” og for denne skribent ville alene udgifterne have givet den konstaterede forbedring og det naturligvis uanset om den havde været der eller ej.

Nå, nok om alle disse kæmpeproblemer, der jo forlængst er udlevede og dermed nødvendigvist erstattet af andre. Denne gang er det så altså min arbejdscomputer, hvor fruen efter et langvarigt “amalgamerings-arbejde” endelig har fået kombineret vores forskellige musikbiblioteker. Og da vi dermed har adgang til en kæmpemængde mængde musik, som ellers ikke trods mangeårig samleraktivitet ellers ikke findes i “hus-diskoteket” af fysisk musik, så er der jo meldt “huk” efter den kendte Storm P.-vits om “Blaavand, der melder Huk!” Eller Dirch Passer eller en helt anden en, god er den! Vitsen, altså, computeren er bare noget skod.

Vores kælder-DAC er en iøvrigt en aldeles brilliant Lynx Hilo med USB-indgang og alting, men ak, ak, man kan IKKE blot trække et USB-kabel derover på grund af al den velsignede balancerede strøm fra andre faser, der vil medføre en uønsket “galvanisk kortslutning”. Æv, men nu er vi heldigvis i vores selvforståelse i den mere analytiske del af audiobranchen, så den indlysende løsning er naturligvis lige for: Få en optisk digital SP/DIF kobling mellem computer og DAC.  Og det har så prøvet forskellige udgaver af uden større held. “Held” er måske et lidt forkert ord her, ordet er nok i virkeligheden “succes” Der HAR naturligvis været lyd, blot ikke af nogen særligt god kvalitet. Det har da været noget af en øjenåbner, at der faktisk findes så mange totalt inkompetente digitale konverteringsløsninger i overgangen fra USB til SP/DIF, men det gør der altså. Indtil videre har den bedst lydende løsning været den tidligere, hvor signalet blev trådløst overført til en Apple Airport Express, der sad i den “balancerede strøm”

Det lød ikke engang super dengang, men alligevel er det da interessant at opdage, at en fuld-kablet løsning med konvertering i digital-domænet rent faktisk kan lyde ad Helvede til. De kan altså ikke være ret kloge, de folk, der har designet de her forskellige lydkort og andet bras. Og så tydeligvis alligevel klogere end os andre, der har købt det..
Nå, nu mener vi så endeligt, at der er basis for det forhåbentligt sidste kvalitetsmæssige kvantespring imod noget, der i det allermindste bør være lige så godt som den tidligere allerede ikke altfor imponerende trådløse løsning. Vi vil forhåbentligt en af de nærmeste dage kunne berette om resultatet af dette spændende projekt. Som desværre kun KAN ende galt, for hvad nu hvis det hele ender op med at lyde ligeså godt som de fysiske medier..? Uha, det meste af et menneskeliv  helt spildt på at samle arkaiske LP-er, blot tanken er ubærlig. Og så er denne skribent ikke engang nogen særlig “vinyl-romantiker”, det er der næppe nogen professionelle i vores branche, der er. Ligeså lidt som fornyligt nævnte Sidney Corderman fra McIntosh var rør-entusiast. Når man blot én eneste gang har hørt en afspilning af et masterbånd, så er al vinyl derefter totalt latterligt som medium. Hyggeligt, jo, og vores 8000 LP-plader spiller da fint på vores SME 30-ere, , men teknisk absurd kompromitteret, det er det alligevel. Et sidespring.her i solen, men formodes man ikke at blive lidt “stald-kåd” på denne årstid, og dette indbærer vel delvist små spring. På stedet…
Hvorefter det så blot er at tackle de nye kæmpeproblemer derude, hvis altså de hidtidige skulle blive løst.. For jo, forårssol og varme kan jo naturligvis altsammen være meget godt, men så venter det, som alle vi mænd frygter så usigeligt lige om lidt:
HAVEN!

2 meninger om “Digital konvertering”

  1. Tja, hvad skal man sige til en som vil det måske uladesiggørlige? Købe en MTech2 fætter som bl.a. Jensen alias Vassago forhandler. En lille fætter som "vistnok" adskiller Maccens SP/DIF signal på den måde du gerne ser. Koster desværre ikke ret meget, så den fravælges nok alene af den grund 🙂
    Herud over har jeg et fremragende råd: lyt til noget væsentligt ringere hfi et stykke tid. Eller bare en ghettoblaster. I en uge. Gå derefter tilbage til dit system og bliv glad. Eller sæt en datomæssig stopper for udviklingen eller vildviklingen af det der hifi-halløj. På den dato i kalenderen står der, "Så er det godt". Det skal forståes som dels et påbud fra en vred forælder og dels som et postulat. Håber det kan hjælpe !

  2. Hej Poul, hvis du er glad for USB til DAC skal du da blot have en lille ADUM4160-baseret ting på USB-siden, og give din DAC ny fancy strøm. Du kan muntre dig med loddekolben selv, eller finde små obskure kina-appliances på ebay som du lyster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.