mandag den 27. januar 2014

Vidunderlige vinter

Efteråret og vinteren var indtil årsskiftet både hård og barsk i vores lille virksomhed. Hård ganske vist udelukkende i henseende af masser af arbejde, uophørligt, hele tiden og så atter igen. Festligt og fornøjeligt men naturligvis osse krævende. Nå, kravene lettes heldigvis efterhånden af godt 30 års "hands on"-erfaring i den professionelle audio-branche, så det gik endda. Ikke mindst forventningen om, at årsskiftet erfaringsmæssigt  i starten af januar bringer en smule afmatning gav jo osse lidt ekstra energi sidst på året. Livet er jo en slags evigt marathonløb med indlagte mellemspurter uden at dog målet nogensinde nås.

Nå, men desværre eller måske nærmere heldigvis viste det sig, at januar heller ikke i år blev normal. Ikke blot noget, der ligner! Der er stadigvæk masser af aktivitet, og denne accelererer for tiden endda i foruroligende grad. Og altså ikke mindst langt hinsides alle rimelige årstids-forventninger..
Nå, men heldigvis er det blevet koldt og blæsende nok til, at der er lidt tid til at finpudse vores viden indenfor den beskedene hifi-del af vores allerede  beskedne virksomhed. Dette muliggøres jo osse af, at heste-fruen har været fraværende i adskillige dage for at frekventere et elite-dressurkursus i Portugal. Ak ja, de rige har mange glæder og deres koner endnu flere..Uden at det dog helt her er klart, hvilken relevans det har for denne småbemidlede skribent.

Nå, men man kan altså alligevel spare tid op til nyttigere formål ved at vinteren har ædt muligheden for have/slavearbejdet. Ligeledes har der også været en betydelig opsparingsmulighed i spildtid ved IKKE længere at kikke på hifi-netfora. Det har nu heller ikke været noget videre stort offer at bringe. Sagen er jo desværre nok, at ligegyldigt hvilket spørgsmål nogen nogensinde måtte stille om nogetsomhelst, så kan vedkommende aldrig nogensinde få et svar, der kan bruges til noget. Det er simpelthen i stigende grad tåkrummende at se de latterlige svar på selv de simpleste spørgsmål.

Tag for eksempel den stakkel, der syntes, at hans pladespiller havde en "skarp diskant" Og SÅ kørte møllen, hvor de få "usual suspects" atter engang talte om "overhang" og forkert antiskating og pis og andet papir som årsag. Det mest oplagte ville vel ellers have været at lægge lidt ekstra nåletryk på eller spørge fyren, om man overhovedet nogensinde havde nulstillet skalaen for sporingskraft. Trods alt er en pickuparm rent geometrisk en særdeles overkommelig størrelse. Eller burde vel være det.
Tag for eksempel det mere og mere mytiske begreb "overhang", som især det afgjort største danske båthorn, "Nils Valla" altid snakker om. Uden at fatte nogetsomhelst, iøvrigt, bedst illustereret af, at han ganske enkelt ikke forstår, hvordan en SME-arm overhovedet kan bringes til at opnå dette. En eller anden burde sige: "Nils, fuck af, du er squ for dum, gå hjem og spil en plade (for eksempel den selvsamme, som du altid spiller på disse fora...)

For de få vankundige er alt ellers ganske simpelt i denne grund-geometriske problemstilling. I en normal radial-pickuparm er overhang blot et udtryk for, at nålespidsen bevæger sig i en cirkelbue i forhold til armens omdrejningspunkt, således at den (nålespidsen) 2 gange indenfor pladerillen rammer pladens tangent. Dette er en ligeså simpel indstilling, som det måtte lyde og selv om arme og pickup så stod så forkert, at cirkelbuen kun krydsede tangenten EN gang i det indspillede område af pladen, så ville diskanten stadigvæk principielt være helt fin omkring DET PUNKT. Ja faktisk helt OPTIMAL!

Ikke at forkert overhang overhang overhovedet kan give det her symptom, dette blot for at beskrive rådgivernes absolutte mangel på viden om selv de simpleste principper for radial vinylafspilning Nok er "Nils Valla" selv blandt disse "non-rådgivere" et absolut særtilfælde i sin sorte snak, men desværre er den vanskelige kritiske selvdisciplin fuldstændigt forsvundet. Som når osse en stakkel forvilder sig ind på hifi4all og forespørger om højttalere til en hestehal. Og belemres med vigtige oplysninger som interferens ved andet end central "cluster"-placering. Tak, pseudonym "DAO" for dette fine råd, så mangler man blot at rulle sit stillads ind i ridehallens obligatoriske sandkasse (har du forresten prøvet, Fætter Guf"?) og derudover opfylde alle de lovpligtige krav om korrekt ophæng i dertil godkendte spær. Fabelagtigt fed ide omend totalt irrelevant for spørger. DAA(o)!!

Svarene blæser i vinden, ingen får en skid ud af at spørge om nogetsomhelst andet end forvirring og tidsspilde. Og muligvis en enkelt ulykke med potentielt dødelig udgang. En eller måske snarere flere burde slå de her torskepander oven i roen og sige: Hold dog kæft, for Helvede, I ved jo ikke en skid. Spørg dog i stedet nogen, der gør og lad være med at stå i vejen med jeres idiotiske pladder.
Og spil så bare den fantastisk vellydende vinyl-plade, Nils Valla og I andre, som I jo synes er verdens suverænt bedst-lydende  musik-medie. Mærkeligt at I så har så god tid, at I ligefrem føler sig så forpligtede til osse at skulle spilde ANDRES....
Nå, jeg har heldigvis lige lidt tid at spilde endnu, men her kan det til alt helt foregå med musikledsagelse på det store JBL 5674 aktive system med lidt orkestermusik af Charles Ives. Der iøvrigt lyder temmeligt meget skarpt i diskanten, hm. jeg må vist hellere forespørge på hifi4all, hvad jeg kan gøre ved det..
Nå nej, det er vist bare fordi det er en CBS-plade fra de tidligere 1960-ere, sådan lyder de nemlig allesammen. Uha, jeg blev helt nervøs for at skulle søge råd hos Nils og de andre ...
Sådan noget skal man altså ikke spøge med..

2 kommentarer:

Blogger Jesper sagde ...

Jamen, hvor skal man så rette henvendelser, når man har spørgsmål og både hifi4all og de andre sites i den grad befolkes af brøleaber, tågehorn og botnakker? Vi kan jo ikke alle besvære dig med vores spørgsmål. Især når vi egentlig ikke rigtigt er hifi-interesserede, men bare gerne vil have noget god lyd i stuen uden at skulle betale 75% af prisen for varm luft og sælgergøjl. Jeg gider ikke vide hvordan man sætter en pickup til - jeg vil bare høre god musik gengivet med nogenlunde respekt for udtrykket og kunstneren.

28. januar 2014 kl. 09.59  
Blogger Poul M sagde ...

Mh., godt spørgsmål. Jeg kan vel i virkeligheden dårligt kritisere de andre uden selv at stille op, hvis folk måtte have spørgsmål af rimelig karakter. Så fyr løs!

28. januar 2014 kl. 17.47  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start