mandag den 25. marts 2013

En stiv klokketime og anden umådelig uvidenhed

Så er dagen begyndt med produktion af 58 stk. farve/længdekodede kabler til en storkøbenhavns musikskole og tak for ordren,  Martin du gamle ven! Vi driver ikke helt i disse dage og da slet ikke efter den meget nylige ferie, men derfor kan der måske godt blive lidt ekstra kvalitetstid med de store musikanlæg her i huset.
Derudover er det om ikke ret længe, faktisk ganske forfærdeligt kort, tid til at små-fejre et "audio-historisk jubilæum" af de lidt større. Eller måske mindre, lidt afhængigt af, hvem det måtte berøre. Den 1 april er det nemlig hurra-hurra (fanfarer og andre truttende lyde  fra det gennemtrængende middelalderlige musikinstrument kaldet "bombarde") ikke mindre end 30 år siden, at denne skribent startede i den professionelle audiobranche.

Og sikket dog meget  der er sket i denne tid. Ikke mindst er folks almindelige kritiske audio-fornuft formindsket i en grad, der må kaldes foruroligende. Om det så altsammen kan eller bør tilskrives denne skribent er heldigvis uhyre tvivlsomt, men sket, det er det!
Det mest lysende eksempel på. hvor galt det står til så vi i de seneste dage på dummernik-forummet hifi4all. Lige i det her specielle tilfælde var dummernikken nu ikke "the usual suspect", forrum-ejer Mikkel Gige, der ellers er uovertruffen i dennne ellers sværere og sværere genre, hvor man virkeligt skal lægge sig i selen for at matche de mere og mere stupide spørgsmål, der stilles.. Nej, det var simpelthen spørgeren, der ville vide, hvor han kunne få repareret sin snart 40 år gamle Teac-spolebåndoptager. Og sikke dog han havde forberedt sig. fjolset!

Han havde nemlig forlægst fundet ud af, at man skulle indstille både såkaldt "bias" og niveau og så kører kalorius igen, jamen var han dog ikke begavet? Og han mente heller ikke, det kunne tage mere end max. en times tid. Og manden har jo naturligvis ret. Det kræver blot, at den tekniker, der får opgaven tilfældigvis lige har servicemanualen liggende opslået på bordet foran sig på den korrekte side og iøvrigt i den seneste lange tid ikke har bestilt andet end at udføre denne justering med det ubetinget nødvendige uhyre kostbare kalibrerede testbånd. Som man så heller ikke lige har kunnet få i de seneste 25 år... Og at trimmerne naturligvis virker stadigvæk, de færreste kan pålideligt drejes efter 40 år Jo, i så fald kunne det såmænd nok lade sig gøre.

Dette er blot en fuldstændigt idiotisk forudsætning, fordi ingen, der nogensinde har rodet med de her amatøragtigt konstruerede båndoptagere nogensinde frivilligt ville gøre det igen nu her 40 år efter. Og det med garanti! Den eneste garanti, der er tilgængelig her, er, at der med selvsamme garanti ingen reservedele kan findes i hele verden udover at alle manualer forlængst er blevet smidt væk. Der findes ting, som den gamle  berygtede rustbunke-bil ( selv i sammenligning med med tidligere latinske mestere som Fiat 127), Alfasud, som kun kan forsøges udbedret, hvis man ikke skal betale andre for at gøre det. Og sjældent alligevel, kompetence og tidsforbrug uagtet. Fejlen blev som med mange spolebåndoptagere begået ved selve fødslen..

Et par behjertede mennesker forsøger at fortælle spørgeren, at det da vist ikke er så simpelt eller let eller billigt. Vi ville nok selv have suppleret med "egentligt umuligt" men sådan er der så meget. Det får ham ham til at fare i flint, fordi han jo ved hjælp af sin uendelige uvidenhed med sin egen oppustede selvforståelses alvidenhed  kombineret med internettets virtuelle skraldespand af oplysninger naturligvis forlængst har fundet det rette svar. Nemlig at det tager max. en time.

Jamen hvorfor så spørge, når man allerede er så klog som denne spørger, der ellers havde lavet alt hjemmearbejdet-syntes han da tydeligvis med passende rimelig irritation? Det er nødvendigt, fordi der ABSOLUT INGEN STEDER i Danmark længere er nogen, der gider reparere det her gamle lort, hvor reservedelene forsvandt for over 30 år siden. Det gør det allerede svært nok, men det er næppe hele sandheden. Den væsentligste forklaring på, at selv de allersidste mohikanere blandt kompetente halv-pensionerede radiomekanikere  ikke gider det her pis længere er jo simpelthen, at de risikerer at rende ind i sådan en uovertruffen "Kloge Åge" som ham her. Ren tidsspilde med sådan et "scooter-hovede" som det hed i min ungdom og dette randt i hu efter besøger i Hanoi. Med sine ca 1 mia. scootere..

Og så lige til allersidst: De justeringer af niveau og bias, som paphovedet her har fundet ud af skulle foretages  er overhovedet ikke nødvendige, fordi det altså ikke er noget, der "skrider"  selv over mange, mange år. I forhold til alle de andre utallige problemer i sådan en gammel spolebåndoptager med "hængende" relæer og rådne gummiremme og tjære i alle lejer i stedet for olie plus svigtende forbindelser i samtlige omskiftere og potmetre  og alt det andet ubetinget  nødvendige (og naturligvis ganske umulige), så er niveau og bias pisseligegyldigt. Som at polere lygteglas på en skrottet rustbunke af en Alfasud..
Sådan en idiot, der aldrig nogensinde vil kunne fatte det ubegribelige omfang af sin egen uvidenhed, kunne man altså ikke finde for 30 år siden. Godt man ikke skal starte igen i dag, uha da!

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start