mandag den 7. marts 2011

Flag på halv..

Senere i dag hejser vi så atter de i en uge så stolt vejende danske og australske flag ned fra vores flagstang. Disse har som altid symboliseret "Australians in residence", men nu er det så slut for denne gang. I mellemtiden har der nu også samlet sig en hæderlig bunke arbejdsopgaver, så selv om vores montører Kevin og Rasmus har kæmpet bravt og heroisk , så er der nu lidt rigeligt mange kasser alle steder. Rart at vide, at firmaet ikke helt kan undvære denne skribent. Udover at vores arbejde jo heldigvis også har et betydeligt element af tilfredsstillelse, så helt slemt er det heldigvis aldrig. På med vanterne siger vi blot, ja de faktisk allerede på.

Ellers skal vi her forsinkede for sidste gang i forhåbentligt en tid lige minde alle de politiske pirat-eksperter derude om, at pirateri har eksisteret altid. Det er udelukkende graden af "industrialiseringen" af pirateriet, der har varieret. Den helt elementære udgave, hvor piraterne hugger lasten har altid været udbredt på både sø og i land og har kun kunnet bekæmpes med våben. Især på søen har dette i nyere tid været noget lettet af, at skibene er blevet forfærdeligt store og dermed høje og vanskelige at entre for piraterne. Udover at den potentielle gevinst ved at komme hjem til lillemor med 200.000 tons bauxit vel heller ikke giver ekstra kram.

Det var selvfølgelig noget andet med store containerskibe og transporter med luksusbiler, men mere end en hel tyder vel på, at disse skibe allerede som danske søfartsledere nu også støtter forlængst har bevæbnet sig. Der skal heller ikke så meget til, ikke endnu da, men det kan komme til at ændre sig. Hvis gamle små-afdankede Holger K. Nielsen kan få ret i, at en mere aktiv (læs: SKYD!) mod piraterne kommer til at vinde den humanistiske vægring mod enhver effektiv indsats. Sagen er, at vi igennem verdenshistorien har set det her scenario mange gange, altid med det samme resultat.

Der udvikler sig altid en uundngåelig spiral, når man forsøger at betale sig fra problemer ved at løskøbe gidsler, sådan nærmest en pirat-"dot.com-koble" Den frie adgang til uendeligt stor gevinst uden nogen risiko tiltrækker naturnødvendigt en formidabel masse lykkeriddere. Og "riddere" er netop det gennemgående ord her. Hele stilstanden i sen-Middelalderen fra omkring år 1000 og frem til omkring år 1500 kan simpelthen ses som én lang gidseltagning. Af hele samfundet i alle samfund.

det er muligt man ser for eksempel korstogene somn grusomme befrielsesaktioner, men først og fremmest drejede det sig om jagt på gidsler. Gidsler, som slægtninge kunne løskøbe for kolossale summer. Alle kampene var altsammen blot staffager i et større spil, hvor stormændene forsøgte at indfange hinanden. Også "fud-tusserne" kunne være med og i heldigste fald sikre sig en kolossal gevinst ved at fange en adelsmand. Vi taler simpelthen om den største industri i hele middelalderen og hvem kan ikke huske løskøbelserne af selveste Valdemar Atterdag og Richard Løvehjerte. Som fuldstændigt ruinerede begge nationer. Den ene for kortere tid, den anden for århundreder frem.

Problemet er nemlig, at man aldrig nogensinde kan betale nok. Alle rekorder i disse pirat-"transfersummer" står altid for fald på samme måde som den indtil for nyligt har gjort i den professionelle fodboldverden. Lige præcist indtil alle er fuldstændigt fallit og ingenting længere kan gøre ved nogetsomhelst. Det største problem set fra gidslernes side i denne sag er, at når pirat-rouletten som tidligere set naturnødvendigt stopper igen, så er de til den tid tilfangetagne blot "dead meat" Af ca. samme værdi som et tidligere højt værdisat dot.com-selskab uden indtægter eller anden eksistensberettigelse. Uden aktiv indsats er der kun ultimativ fallit tilbage.

Derfor kan man naturligvis sagtens ynkes ved den bortførte danske families skæbne og iværksætte en landsindsamling til løskøbelse. Det skal såmænd også nok hjælpe. Helt indtil den dag, hvor en anden familie bliver "sorteper" i dette nødvendigvis eskalerende spil. Med hele samfund, økonomi OG mennesker, hvor kun de resolutte kan vinde.
Heldigvis har alle samfund været der før, hvis man skulle bruge lidt praktisk "guidning", det ville nok klæde politikerne at se lidt på, hvad man gjorde dengang. Udover at også det politisk ingenting at gøre ved pirateriet andet end at betale ørkesløse flådefartøjer i 100 mill. kroner-klassen jo også er en aktiv handling. Ganske vist i retning af at fraskrive sig ret og rimelighed men alligevel.
Lov og ret på den traditionelt ganske retsløse højsø er altså underligt noget.

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start