fredag den 19. november 2010

Lidt synd!

 
Posted by Picasa

I dag et kik på en beskeden del af vores samling af Tannoy Monitor Gold 15-tommers enheder, som de ligger dér så sørgeligt stedmoderligt behandlet. Der er lidt "hjemløse hunde-kennel" over det her, hvor disse fremragende enheder ligger dér med deres med deres membraner som gigantisk store bedende hundeøjne rettet mod, ja ingenting. Vi kan heller ikke selv holde synet af disse ørkesløse enheders krav om "spilletid" ud...På et eller andet tidspunkt burde de vel sælges, men kan man være sikker på, at de får gode hjem, det er det store spørgsmål.

Ellers er vi i ugens løb gået lidt let hen over en ny Århus-historie af de mere opsigtsvækkende. Byens "Vise Fædre m/k" har barslet (m/ eller kun "k"?) med en gigantisk byplan. Det drejer sig simpelthen om Århus´ byplanmæssige fremtid. Af en eller anden grund mener man ikke, at Århus længere har plads til flere parcelhuse, i sig selv en spændende selvpålagt begrænsning, fordi Århus i forhold til alle andre byer vi kender til, er helt fysisk usædvanligt lille i omfang og -kreds for sit indbyggertal. For at imødekomme den kolossale vækst, som man håber på, vil man lave en gigantisk byplan med betonbyggeri i højden lidt nord for byen, omkring Lisbjerg.

Kommunalt giver det muligvis god mening, da det er den retning, som den kommende letbane skal servicere uden at det dog er særligt sandsynligt, at den på nogen måde er tænkt til med sin énspors-drift at kunne klare en ny bydel med langt over 100.000 indbyggere. Det bliver heller ikke meget bedre af, at de allesammen påtænkes losset af på samme sted nede for enden af bakken. I øjeblikket er Lisbjerg-området uden sammenligning områdets allermindst attraktive område og den eneste indlysende og -lugtende attraktion er den gigantiske affaldsforbrænding. Det hedder naturligvis i den økologiske korrektheds navn noget andet, men enhver kan vel lugte sit!

Offentliggørelsen af disse "beton-kommunale" planer har fået en fremtrædende fremtidsforsker ud af busken. Det drejer sig om selveste det lokale orakel Jesper Bo Jensen, der gerne og længe udtaler sig om alverdens ting. Med noget skiftende held og overbevisningskraft, vel ikke ganske ulig denne ydmyge skribent. Jesper Bo Jensen mener simpelthen, at Århus vil gå helt i stå, fordi ingen unge og skatteydende familier gider bo i det planlagte beton-højhusbyggeri.

Nu forlyder det selvfølgelig ikke, at det skal være byggeri af beton, men da der ingen andre økonomisk tilgængelige måder findes, så bliver det nok indenfor det muliges kunst, sådan er det jo oftest.
Deri har han naturligvis ganske ret. Ingen, der har et valg, gider nogensinde flytte ind i de store nye gennemplanlagte byggeri-komplekser, og sådan har det iøvrigt altid været. Uden at være fremtidsforsker (denne skribent er jo faktisk certificeret "fortidsgransker"), så skræmmer sporene. Tidligere større byggerier her i byen som Reginehøj (ret lille), Frydenlund (ganske stort), Bispehaven (stort) og Gellerup (rigtigt stort) har alle haft det til fælles, at der uanset antallet af mørkhårede beboere har fundet en éntydig udvikling sted: Den, der kaldes en forslumring og ALTID af den senest byggede bydel. Simpelthen en jerhård "Lov om Udvikling af Byer"

Det ligeså entydige er, at bygningen af en ny beton-befængt bydel altid fører til færre problemer, men altså desværre kun i den NÆST-sidst byggede bydel. "Sorte Per" stopper altid et sted til sidst og det er altid det samme sted. Hvis man så ikke bygger til, så bliver "Sorte-Per" så bare, hvor den nu tilfældigvis er landet. I min hjemby Horsens har man ikke i se seneste 50 år bygget nyt etagebyggeri og det har medført det uhyre forudsigelige, at såkaldte "Axelborg" og Sundparken stadigvæk er byens absolutte boligmæssige og sociale bundskaraber. Uden udvikling som kun kan ske ved at bygge nyt. Naturligvis uden at nogen problemer løses, de flytter blot.

Som eksempel på, at det slet ikke behøver gå så galt, har man fra kommunen brugt eksemplet Holland. med billeder fra idylliske Amsterdams ældgamle 2-etagers byhuse mener man at kunne bevise, at der ikke er noget galt med "byggeri i højden" Som eksempel er det måske ikke det allerbedste. For det første koster disse huse mange millioner kroner stykket, så det turde være bevist, at man godt kan bygge i 2 etager, når blot området er attraktivt nok.

Men hvad har det lige med Lisbjergs losseplads og et kommende nyt betonhelvede til 75.000 mennesker at gøre? Ingenting, naturligvis. At sammenligne med Holland er til en start fuldstændigt roe-lamt, for Holland har simpelthen Europas højeste (udenfor bystatslig bebyggelse) befolkningstæthed, over 4 GANGE DEN DANSKE. Det giver et interessant bygningsmønster. Det betyder nemlig, at Holland er plastret til med énfamiliehuse og derudover huses resten i beton-kaserner i massevis, fordi der længe ikke har været plads til anden udbygning.

Problemerne i danske betonghettoer blegner fuldstændigt i sammenligning med Hollands ditto, og selv tidligere problematiske emigranter fra Hollands indonesiske ex-kolonier som for eksempel syd-molukkanerne, er forsvundet som de proto-terrorister, som de var engang. Fordi de er blevet totalt oversvømmet af andre kandidater til titlen, de bor sikkert ellers de samme steder som dengang i 1970-erne.
Hvad kan man gøre? Ja, man kan jo som tidligere praktiseret i Manchester og Liverpool jævne eksisterende forslumrede blokke med jorden med sprængstoffer. Eller som i den grandiose Århus-plan bygge TIL. Det sidste hjælper ligeså meget som det hjælper det terminalt skilsmissetruede ægtepar der gør det samme.
Man kan godt planlægge sig IND i de samme inderligt forudsigelige problemer, som har været der hele tiden, ja man kan faktisk slet ikke ANDET. Til gengæld kan man så ikke planlægge sid UD af disse uundgåelige sammenhænge.
Som naturligvis er, at INGEN, der har et valg, NOGENSINDE frivilligt vil flytte ind på en kolossal betonbyggeplads med UDELUKKENDE MENNESKER, som de slet ikke kender. Alle mennesker slår sig ned i et område, hvor de mener at finde et vist åndsfællesskab. Ja, selv vi gør, vi har bevidst valgt at bo ret tæt på uendeligt karismatiske åndsaristokrat og festugechef Jens Folmer Jepsen og dennes trivelige kogekone af en kone i håb om, at begge dele skulle kunne smitte lidt af. Når man selv gør sådan noget kan man vel generelt gå ud fra, at andre ikke er væsentligt dummere.

3 kommentarer:

Blogger czn sagde ...

Nådada. Et så fint spidsborgerskab kan vi ikke prale af at dele postnummer med heroppe i 'nul-nul'. Til gengæld hedder vores prominente naboer AU, google, innovation lab osv. Gad vide om de bevidst har opsøgt os? Jeg tror det ikke.

Vi er nok heller ikke særligt karismatiske og har sjældent behov for at messe vores nu-og-her-fuldt-synlige-handlinger via verber i infinitiv form, og da slet ikke foran foran kamerafolk. "Stege-stege-stege"?? "Skære-skære-skære"?? Faktisk tror jeg ikke vi har talt sådan siden børnehaven.

Hvis ovenstående lyder som om vi ikke kan snuppe den gode fru Hjernøe, så er det kun delvist sandt. Vi ser af og til hendes programmer, men forbeholder os retten til at krumme tæer. -Bare en gang imellem.

Sådan nogle TMG spiller mægtigt fint, men i skotøjsæske-højttaler-æraen vi efterhånden befinder os i, trækker de små SCM'er forneden nok mere interesse i DBA, mon ikke?

Garanteret at der heller ikke i det nye 'Lisbjerghøj' bliver plads til 250-liters kasser inde i de små betonhuler...

19. november 2010 kl. 09.55  
Blogger Ruben sagde ...

Poul kan altid komme af med Monitor Gold på Ebay - der er 5 audio-ting man altid kan få en god pris for på ebay;

Tannoy Monitor Gold (dkk 12.000-17.000)
SME 3012 (dkk 4.500-8.000) (guldversion 16.000+)
Ortofon SPU, især special editions (4.000-8.000)
Garrard 301, issue 1, gray grease bearing (6.000-10.000 u.arm))
Thorens TD 124 MK I (4.500-9.000 u.arm)

Alle fem noget som man ofte herhjemme kan få til et sted mellem 2/3 og 1/2 af prisen - priserne er baseret på auktionsovervågning de sidste c. 24 mdr)

Der er sikkert andre vintage audio sager som QUAD, LEAK, McIntosh m.fl. som også holder konstant høj pris internationalt, men dem har jeg ikke holdt øje med.

Jeg nyder i øvrigt dagligt de fem ting på listen, har bortset fra Monitor Gold, betalt 1/10 del herhjemme for det, men ville hellere have det end nyt til det tidobbelte ...

19. november 2010 kl. 14.22  
Blogger czn sagde ...

@Ruben

Der er ikke noget at sige til at MG holder prisen. Ingen har jo rigtigt formået at lave enheder med dc-princippet der tilnærmelsesvist har så charmerende karateristika. Sjovt at al den rumfartsteknologi kun kan sive over i kablers 'konstruktion' og ikke til bedre lydende enheder..

Alt det andet på din liste kender jeg ikke, men lur mig om ikke det er ikke-rygeres pibesubstitutter du dér remser op? ;-)

(-Sagde den halvdøve snothvalp med NAS og alac/flac/ogg/streaming media gennem en standard DAC-løsning.)

God weekend i øvrigt, og ikke mindst god messe til de, der kommer afsted.

19. november 2010 kl. 18.20  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start