onsdag den 10. november 2010

Lige inden....

 
Posted by Picasa

Inden vi i morgen stolt fremviser forsiden af denne forunderlige box i den sikkert for de færreste videre interessante gennemgang af husets "maskinpark", denne lille tekniske pudsighed. Det drejer sig om bagsiden af medaljen, bagsiden af en oldgammel JBL Olympus S8R, en engang vanvittigt skyhøjt prissat prestigehøjttaler i den absolutte topklasse, simpelthen "2 gange 1/2 JBL såkaldt "Paragon"" verdens dengang ubestridt dyreste højttaler. Og samtidigt den første kombinerede stereo-højttaler i verden. Det var noget nemmere at være de første dengang, da stereoen faktisk først lige var blevet opfundet som hjemmeformat.

Ganske vist havde pionerer som Alan Blumlein i mellemkrigstidens England forlængst arbejdet med ægte stereo, men i hjemmene var det omkring 1960 stadigvæk en afgjort undtagelse at støde på sådanne nymodens sager. Endnu mere sjældent var det så naturligvis at møde en JBL Paragon med en nypris som en ny Oldsmobile-amerikanerflyderbil med datidens absolutte maksimum af haj-halefinner. Disse vanvittige prydelser er heldigvis aldrig senere overgået og forsvandt derefter hurtigt som de dinosaurer, som de var. Næsten ligeså hurtigt som Fords allerførste kæmpefiasko-bil, den ulyksalige model Ford Edsel. Denne bil, opkaldt efter Fords søn Edsel Ford fortjener næsten en historie selv, så grotesk er den. Sikker vi ryster posen med tilfældige historiske brikker i dag!

Tilbage til JBL. Der blev aldrig lavet mere end omkring 1000 Paragons ialt igennem mere end 2 årtier og heller ikke vanvittigt mange flere Olympus S8R. Da JBL var en ganske lille virksomhed betød det, at man selvfølgelig i videst muligt omfang brugte de samme få dele til de mest forskellige ting. I mange år brugte man udelukkende det samme delefilter på samtlige modeller og det er det, som billedet ovenfor viser. Eller rettere, den opmærksomme læser har muligvis bemærket, at der er hele 2! Og at der til overflod er en niveauregulering på hver.

Forklaringen er den enkle, at JBL tilbød denne højttaler som både 2-vejs og 3-vejs. Hvis der blot var en bas og en mellemtone/diskant (i det her tilfælde den formidable model 375), så var der blot et enkelt delefilter bag på. Bassen spillede så bas, og mellemtonen 375 spillede mellemtone og en smule diskant. Ikke meget, godt har det næppe lydt med tæt ved nul diskant over 10000 Hz. men til gengæld har det været så dyrt, at ejerne som i dag sikkert var ligeglade. Ellers havde man vel næppe kunnet sælge dem, der blev nemlig solgt langt flest Olympus som 2-vejs, forstå¨det, hvem der kan.

JBL havde dog viseligt lavet plads for den indlysende "opgradering" af denne fra starten mere end halvkiksede 2-vejs højttaler. "Lavet plads" skal hertages ganske bogstaveligt, da der simpelthen ved siden af det monterede delefilter var lavet et hul til, at man kunne sætte et mere i. Ligeledes var der i forpladen lavet lignende forberedelser til, at man, hurra-hurra, kunne sætte en diskant i. Og så bliver det lidt sjovt, for JBL lavede slet ikke noget 3-vejs elefilter, en absolut nødvendighed for en 3-vejs højttaler skulle man mene..

Men man ville tage fejl, for JBL tog såmænd blot 2 stk. 2-vej sdelefiltre, og tog den ledning, som oprindeligt gik til 375-driveren og satte ind i det nye 2-vejs delefilter. Filtrene sad således i serie. Disse pudsige kabelforbindelser lavet med ren ringklokkeledning ses på billedet. Voila!, og man havde sin fantastiske 3-vejs Olympus S8R monsterhøjttaler (eller Paragon) uden alt for mange nye og trælse investeringer. For den stolte ejer er det muligvis en mindre komplikation, at man naturligvis ved at skrue op for mellemtonen på det fornuftigt dimensionerede potentiometer SAMTIDIGT skruer op for diskanten, men ikke omvendt. Det vil sige, NED på det første skruer også NED på det andet, men hverken OP eller NED på det ANDET gør noget ved det FØRSTE. Forvirret? Ja, det har ejeren nok også været og har sikkert derfor som os selv blot givet "fuld skrue"

Højttaleren fejler nu ellers ikke noget og giver færdige højttalere i dag i den dyreste high end-klasse mere end kamp til stregen. Der er og har aldrig været nogen reel erstatning for rettidig ingeniørmæssig kompetence forenet med passende produktionsekspertise. Til gengæld sparede man så tydeligvis andre steder. I en stort anlagt dansk reklamekampagne for JBL i datidens kultiske tidsskrift "High Fidelity" kunne man læse dette datidige marketingsmæssige lavpunkt: "Vi synes, at Decade (en ny JBL superlavt-prissat højttaler red.) er den bedste højttaler, vi nogensinde har lavet med 2 enheder" Hvis man så ikke lavede andre 2-vejshøjttalere kunne det måske have været både smart og ennda delvist sandt, men begge dle var ude i Hampen!

For det første lavede JBL stadigvæk på denne tid næsten ingen 3-vejshøjttalere OG i samme annonce var der ikke mindre end 3 ANDRE JBL 2-vejshøjttalere, som alle var langt dyrere og da ikke mindst bedre. Især den formidable JBL L-200 Studio Master til 10 gange prisen på en Decade ville det da være noget dumt at købe, hvis altså annoncen havde talt sandt. Nå, det gjorde den så ikke og i dag er det blevet endnu dummere. Og udgangspunktet var jo altså allerede dengang i 1973 ganske overordentligt dumt.

Dumt ville det så forresten også have været, altså ret åndssvagt, at købe en JBL Studio Master, for hulk, suk, der var i fin overenstemmelse med den oprindelige Olympus fra 1960 tale om en højttaler med hulk, suk! en 15-tommer bas og en LE85 mellemtone, som STADIGVÆK ikke kunne spille diskant, (næsten) ligeså lidt som vores egen 375-driver.Man kunne godt nok STADIGVÆK opgradere med 1 stk. ekstra delefilter og samme diskant som mere end et årti tidligere. Resultatet blev blot meget dårligere end dengang, fordi den NYE driver (mest i forhold til det, der var ældre) i L-200 udover ikke at kunne spille diskant heller ikke rigtigt kunne spille mellemtone. Om det var klogt at "ryste op" med de nødvendige kontanter dengang i 1973, (minus datidens max. kontantrabat på 3%) på godt 28000,- for sådanne misfostre er nok tvivlsomt. Isør fordi en ufaglært arbejder tjente 15 kr. i timen FØR skat, så alle priser kan trygt ganges med 10 for sammenlignelighed.

Idioter fandtes tydeligvis også dengang og nogen af dem er endda de samme som i dag. Fordi de udbyggede JBL 4320 Studio Monitors, som står lige bag denne skribent, fuldstændigt er identisk med en opgraderet 3-vejs L-200. Som STADIGVÆK ikke spiller ret godt. Idioten er vist mest undertegnede, for vi har købt dem for ret nyligt. Til alt held dog for noget, der ligner 1/10 af den numeriske nypris. Til den pris er det en rigtig "killer", men hvorfor de nogensinde "sparede" denne højttaler helt ihjel ved at droppe 375-driveren til fordel for den LE-85 umulius, DET er et godt spørgsmål. Og lidt ligemeget, da JBL i dag alligevel har flyttet den resterende skod-butik til Kina. Skam på skam og sikke dog det startede tidligt!

8 kommentarer:

Blogger Thomas sagde ...

For at sætte de 28000 kroner i 1973 lidt i relief, så havde min Volvo 142 fra 1972 en nypris på 27000 kroner.

10. november 2010 kl. 09.15  
Blogger 27pH sagde ...

Nu ved jeg godt du har fået mere plads, men på et eller andet tidspunkt må det da blive svært at vende sig for alle de højttalere.

vH pH

10. november 2010 kl. 09.55  
Blogger Ruben sagde ...

165.000 godt og vel i nutidskroner - svarende nogenlunde til en ufaglært timeløn på omkring de 90-100 kr./timen

Egentlig fik man mere Volvo for pengene dengang .... billigste Volvo koster vel i dag ca. 300.000

10. november 2010 kl. 10.25  
Blogger anders sagde ...

Fantastisk interessant - tak for det indlæg.

10. november 2010 kl. 12.53  
Blogger Poul M sagde ...

Anders, er du alvorlig i dag, min kone sagde hun var ved at kede sig halvt ihjel mens hun læste det...?

10. november 2010 kl. 13.08  
Blogger Thomas sagde ...

Poul, ja gu' er det interessant, "voksenhøjttalere" er altid interessante og jeg ser frem til forsiden imorgen. Jeg fatter ikke at folk lader sig spise af med 2 x 6" i en cigarkasse når man kan få så meget mere lyd ud af en rigtig højttaler.

10. november 2010 kl. 13.40  
Blogger anders sagde ...

Nej, det var sgu alvorligt ment - altid rart at lære noget nyt

10. november 2010 kl. 15.44  
Blogger Soundwise.dk sagde ...

Jeg kendte en gang én der havde en JBL Paragon. Og hvis "memory serves me right" spillede den ikke så ringe endda! Der kan naturligvis, i mellemtiden, være adskillige erindringsforskydninger der har forplumret mine indtryk fra dengang. Utænkeligt er det vel ikke...hmmm...!?
Hvis jeg fik en Paragon tilbudt for 5000 kroner ville jeg dog uden synderlig tøven slå til... Mvh. Nilau

11. november 2010 kl. 00.20  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start