tirsdag den 9. november 2010

Industri-standarden

 
Posted by Picasa

Inden man begynder at grine ganske ukontrollabelt af denne skribents sørgelige utilstrækkelighed indenfor den praktiske træ-industri, skal det lige nævnes, at kun billedet er hjemmelavet her. Hvis det ser ud som om hullet i baflen ikke er særskilt cirkelrundt er der ikke tale om noget optisk bedrag. Sådan noget kaldes vist blot håndværk. Den slags håndværk, der i gamle dage hed "på klamp" Ikke at forveksle med "klamp-huggeri" det var og er noget ganske andet. Det første var respektabelt nok.

Der er tale om en Lockwood Major-basrefleksbox af særdeles individuel håndværksmæssig karakter, fremstillet i England af Lockwood and Timms og solgt i 1950 for den ganske betydelige sum af 35 guineas pr. stk. Bagpladerne på dette sorte sæt passer ikke sammen og det gør baflerne naturligvis heller ikke og det har de heller aldrig gjort. Spillet har disse gamle såkaldte "utility-kasser" til gengæld hos det regionale TV-selskab Yorkshire Television. Hvilken enhed der præcist der har været monteret ved vi ikke, vi fik dem uden, men mon ikke der har været en skønsom strøm af Tannoy Silver, Red og Gold.

Det kunne så også have været Altec 604 eller 605, som faktisk var ret udbredte i England på trods af drakoniske toldmæssige hindringer for al import. Også den slags import, der sagtens kunne resultere i forøget MUSIK-eksport, vi er jo i dag tilbage ved den første "British Wave" med Beatles, Billy J. Cramer and the Dakotas, Peter &Gordon etc. etc., men sådan er det vist tit. Tilbage til boxene. Monteret i dag med et uigenkaldeligt tab af autenticitet er et sæt spritnye Altec/Great Plains Audio 604. "Syndefaldet" består i, at det for at få plads til det fremadstrittende horn i den coaxiale driver er nødvendigt at fjerne frontstoffet.

Selv fruen synes, at det er både grimt og synd, men der fandtes ingen andre udveje. Og resultatet? Tjah, lad os sige det på denne måde: Når højttalerne som autentisk afbildet står derinde i vores lager-gang noget undseligt, så er det fordi de ikke er vores bedste. At de så STADIGVÆK står der betyder så også, at de heller ikke er dårlige nok til at ryge ud igen. En lidt umulig situation for disse tro gamle "brygger-heste" med deres nye opkomlinge-enheder, men man kommer bare ikke uden om, at en Altec 2-tommesdriver delt ved 500-800 Hz med et rigtigt stort horn bare lyder bedre end den her 604 med en delefrekvens på ganske fornuftsstridige 1600 Hz, som 604 benytter. Golds 1000 hz er her et langt bedre valgt kompromis mellem det umulige og det helt umulige..

Det lyder fint til et vist (HØJT!) niveau, men når man til daglig konfronteres med en stor driver, så er alt andet spøg og skæmt. Som 2-vejs system er både Altec 604 og Tannoy Gold på hver deres facon temmeligt umulige at overgå, men et stort 3-vejs system han blot ikke selv overordentligt kapable 2-vejs-systemers begrænsninger. Den tydeligste begrænsning er naturligvis lydtrykket, hvor både Gold og Altec 604 fra omkring 105-110 dB begynder at tabe pusten lidt. Måske vi blot spiller lidt for højt for tiden, det har da ellers aldrig nogensinde tidligere været noget problem...

Og så tilbage til dagens trivielle manuelle dont. Hvor vi naturligvis ikke vil omtale diverse hifi-diskussioner overhovedet. Som med en døende alkoholiker med skrumpelever ser vi i disse dage ellers et enkelt forum lige i den fase, hvor den normalt sunde organismes "afgiftnings-kapacitet" nærmer sig 0. Så længe selv et svækket immun/afgiftningssystem blot kan forhindre yderligere ophobning af giftige stoffer, så går det. Lige akkurat indtil det så bare ikke går mere og derefter går det så slet ikke. Til gengæld så går det så meget hurtigere, og det gør det osse her. Når et forum som Nerds.dk ikke længere formår at smide selv dets farligste og mest ihærdigt-undergravende fjendtlige elementer ud, så er det slut. Som med skrumpelever er det lidt morbide så, at indtil til aller-allersidst kan det godt nås, hvorefter leveren starter en regeneration, men folk holder bare aldrig op med at drikke sig ihjel, selv om de fleste kunne redde sig indtil næsten selve dødsdagen..
Den sidste løbske landsbytosse kan herefter lukke og slukke og det gør han så. Fordi han får lov til det. Lidt vemodigt at se på som det nok osse var for alle de søfolk, der overværede den rituelle sænkning af den tyske kejserlige "Hochsee-Flotte" Man var vel alle sømænd. Selv bolværksmatroser som denne skribent.
Hvad hjertet er fuldt af løb så pennen alligevel lidt over med, vi beklager!

1 kommentarer:

Blogger anders sagde ...

Alt forladt, det er fandme grimt at se på. Ikke Lockwood-kabinetterne altså, på trods af de måske ikke lever op til enhver kones idéer om hvad god smag er.

105 db er rigeligt til vores stue skal jeg hilse fra naboen og sige.

9. november 2010 kl. 08.57  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start