mandag den 1. november 2010

Vinyl-renæssance?

 
Posted by Picasa

Denne morgen har "foto-nissen" atter engang præsteret et mesterværk. Det er det syn, der fremkommer ved, at denne skribent drejer en halv omgang på sin læder-chefstol. Af ældre model på samme måde som hornene, som er fra engang en grå Ferguson-traktor var "state of the art" på min fødeø. Der var ikke andre modeller simpelthen dengang i de grå 1950-ere. Den omtalte danske traktor-klassiker er desuden en pudsig ting, da den på trods af sit fabrikationsland England uvægerligt blev betalt af den amerikanske såkaldte Marshall-hjælp, som var en altafgørende forudsætning for Europas genrejsning efter krigen. Jeg har aldrig forstået, hvorfor de amerikanske imperialister ikke påtvang europæerne deres egne glimrende Ford-traktorer, som det vel retteligt hørte sig til for kapitalismen, men det gjorde de ikke. Der mangler tydeligvis noget i min egen marxistisk-dogmatiserede historieundervisning fra Århus Universitet, for jeg fatter det stadigvæk ikke helt.

Måske amerikanerne bare i virkeligheden mente det godt, udenrigsminister George Marshall var da angiveligt en hædersmand af den helt rette støbning, som de ikke laver dem længere. Han besad ikke tidens amerikanske tomgangspræsident Obamas oratoriske "mund-diarré"-karakter. Marshall sagde sjældent noget, men når han så endeligt gjorde, så fik folk alt for travlt med at udføre hans ordrer til at få skrevet dem ned. Der var et naturligt "bydende imperativ" i den gamle generalstabschef Marshalls ord, og tingene skete uden senere mere tiljublede amerikanske "taleskriver-drevne" politikere. Kennedys fremmeste taleskriver, Ted Sorensen er iøvrigt død netop i dag. Som alle havde det til fælles, at de var langt mere populære i Europa end i USA, som osse Obama i dag, måske der burde begynde at ringe visse "genkendelsens klokker" her..
Derfor husker ingen længere rigtigt hvad Marshall sagde, men alle kan sagtens se, hvilken umådelig forskel han havde gjort. Det husker naturligvis ingen længere, det er trods alt sin sag blandt danske herskende intellektuelle kredse at hævde, at nogen amerikaner nogensinde har gjort noget særligt godt. Det hjælpes naturligvis altsammen af, at ingen rigtigt ved noget om nogetsomhelst og vel næppe mindre end om selv den historie, som er foregået i egen tid. Det er naturligvis også derfor, at de efterhånden noget mere end´lettera /afdankede den lede og han er da vist ansat stadigvæk..), har haft så stort held med at "efter-redigere" den samlede nyere verdenshistorie.

Tilbage til disse horn fra disse bedre tider. Det drejer sig om et sæt Altec 804 400 Hz-horn, som her i huset præsterer et seriøst bud på (i visse henseender i det mindste), det bedste, vi overhovedet har. Noget tyder på, at hvis man benytter et horn , som kan "lade" den benyttede mellemtone-driver som i det her tilfælde EN HEL OKTAV under skæringsfrekvensen, så har vi en rigtig vinder-situation. Udover at det derved opstår den muligvis lidt paradoksale situation, at jo større hornet er, jo mindre lyder det så af horn. Det mest triste er så blot, at man i dag sagtens kan få glimrende højttalerdrivere, men rigtige horn kniber det blot så forbandet med. De allerfleste "stopper" ved patetiske 800 Hz og når man så i fuldt alvor benytter dem til ja, altså lidt sølle samme 800 Hz, så lyder det på trods af glimrende drivere alligevel af horn. Ikke nær så dårligt som enhver skrigende Lowther-højttalerenhed, det er der ikke noget ellers, som gør, men heller ikke så godt som et GODT horn. Som altså ifølge vores ekspperimenter er ganske enormt stort som dét på billedet.

Ellers har vi mange gange grinet af alt bavlet om den store imaginære renæssance for vinyl LP-pladen. Når det samlede danske salgsprovenu fra nye vinylplader er på niveau med det momsfrie ølsalg fra selv en mindre århusiansk midtbykiosk, så har det altid været noget af en intellektuel kraftpræstation at tro på det luftkastel, som det måtte være at vinylen var på vej frem. naturligvis er den ikke det, alle pickupproducenter "skruer" blot priserne på deres produkter i vejret i et vigende marked for på ganske vist kortere sigt at øge dækningsbidraget. Det er naturligvis klogt at gøre men hjælper blot ingenting på blot en smule længere sigt. Derudover er det naturligvis ganske gængs for alle producenter af hifi på et skrumpende marked. Hæv priserne til skyerne og håb på, at der kommer blot én eneste enkelt idiot forbi med en alt for vidtåben tegnebog. Ellers sætter man blot priserne op og håber endnu mere...!

Det gør Technics så ikke længere, de har netop efter en produktion af deres klassiske SL120/1200/1210-pladespillere indstillet produktionen efter et samlet salg på adskillige millioner. Vi kan nok trygt regne med, at salget i de seneste år næppe har været imponerende, det er jo altid økonomisk særdeles attraktivt at producere ting uændret gennem næsten 40 år uden ændringer eller anden udvikling. Det holder man normalt først op med, når der ikke er kunder i butikken længere, så det kan vi vel regne med, at der i den senere tid ikke rigtigt har været. Technics ejes jo af Tachnics selv, ikke en tilfældig kapitalgruppe.

Overhovedet at betragte vinyl LP-pladen som det allerypperste og bedste medium med hensyn til kvalitet indenfor hifi er og bliver fuldstændigt grinagtigt. At noget af den mest velproducerede musik i historien faktisk findes på vinyl ændrer intet ved alle de helt fundamnetale mekaniske problemer, som er forbundet med afspilning af en LP. Efter iøvrigt en INDSPILNING og skæreproces, som er helt enormt meget mere grinagtigt-kompromisfyldt med hensyn til mekanik og andre resonanser. Nå det ved de færreste tydeligvis noget om, ellers ville det selvfølgeligt heller ikke fylde tomhovede menneskers tid at tale om den helt afgørende betydning af resistiv belastning af lavimpedante pickupper. Som jo, dybt suk, aldrig rigtigt kan blive af afgørende betydning over et vist (lavt) niveau netop, dybt suk, fordi pickuppen altså¨er LAVIMPEDANT.
Man kan godt "modificere" lyden en lille smule fra lavimpedante kilder, men ikke fundamentalt ændre den. Ligeså lidt som man kan "snakke" nogen vinyl-renæssance frem. Eller blot nogen teknisk viden om nogetsomhelst, for her har den hjemmelavede pseudovidenskab alligevel forlængt taget over. Og vel aldrig tydeligere end i disse dage, hvor bund-niveauet for indsigt atter engang re-defineres. Man kan næppe forestille sig, at det bliver dummere, men man kommer nok desværre til at tro fejl. Den her gang er der blot tale om en så sygelig selvhøjtidelighed hos et par selv-iscenesættende opstyltede autoritetshungrende mega-fjolser, at man faktisk bliver en smule utilpas. Tidligere har vi blot kunnet le, det andet her er nu virkeligt næsten til at græde over. Nå, bundrekorder er vel til for at slås og det bliver de så. Indtil næste gang.

21 kommentarer:

Blogger 27pH sagde ...

Fantastik billede! Så lykkedes det. Men du fik måske hjælp?

Jeg er kun lidt misundelig. Jeg har hørt et godt horn og det var ret godt. Dårlige horn er til gengæld temmelig meget dårligere end almindelige dårlige højttalere.

vH pH

1. november 2010 kl. 09.22  
Blogger Poul M sagde ...

Nej, jeg klarede det næsten selv...det vil sige det gjorde jeg så slet ikke naturligvis. Ja, små horn medvirker til at give horn et dårligt ry på samme effektive måde som Lowther-højttalere. Fint når man samler, det må siges!

1. november 2010 kl. 09.26  
Blogger Poul M sagde ...

anders sagde ...
Din bemærkning omkring Ole Sippel og røde lejesvende er lige så langt ude, som dem der kalder TV2 for "TV2-FOX-NEWS". Det er i al rigeligt mål ekstremt veldokumenteret, at uanset hvilken politisk holdning journalisterne på nyhedsredaktionerne så end måtte have, så har der ikke og er der ikke nogen politisk slagside - hverken til den ene eller den anden side i de to store landsdækkende medier. Og det er ikke alle "intellektuelle" - hvad det udtryk som i disse tider nærmest er blevet gjort til et skældsord i visse kredse - som er uvidende lallende idioter.

At kvaliteten af de journalistiske indslag så er yderst tvivlsom ind i mellem er så en anden sag. Sad f.eks. i går og krummede tæer over den omgang mikrofonholderi, som Pia Kjærsgaard blev serviceret med i 21-nyhederne i går. For magen til idiotisk og uigennemtænkt forslag, som hun der er kommet op med skal man lede længe efter.

Hvad angår det med lp'erne, så synes jeg ikke rigtigt der er mere at tilføre i den sag - lad den nu ligge, det kan godt være at man ind i mellem falder for fristelsen til at kommentere Gige, Mogens og co.'s tåbeligheder på diverse, men der er og bliver spild af tid. De gør jo en dyd ud af deres manglende formelle viden om noget som helst, og Gige er jo nærmest stolt af ikke at foretage nogen målinger i forbindelse med hans anmeldelser.


Deres insisteren på at gøre en dyr ud af det forhold, at de ikke ligger inde med nogen som helst formaliseret erhvervet viden om det emne, som de udtaler sig om, er sjovt nok ellers et adfærdsmønster man finder på den politiske højrefløj. Der hylder man stadig Anders Fogh Rasmussens såkaldte opgør med "smagsdommere". Og det er bl.a. det opgør, som gør at Pia har så nemt ved at få næsten ubegrænset spalteplads og taletid i medierne, hvergang hun åbner munden og siger noget, som tydeligvis både er dumt, indskrænket og bygger på uvidenhed om det emne, hun udtaler sig om.

Men ærgeligt er det, at man desværre ikke kan se dine horn igen - har ellers nydt dine andre billeder på det seneste

1. november 2010 kl. 10.31  
Blogger Poul M sagde ...

Hm. min syge kone siger også, at det er skide kedeligt at læse om pickupper, så det må vel være rigtigt. Hun plejer at have alt for forfærdeligt meget ret..! Bare hun nu snart bliver rask, hun har ikke engang hørt de her horn endnu..
Derudover tror jeg desværre jeg kommer til at opføre mig ligesom vores yngste er bistreste hund, Anton Hund. Hver eneste dag står der et par rasende-hysterisk gøende "westier" (hund red,) inde i en have og skælder ud. Ind imellem er det bare for meget for Anton Hund med alt det pis, der ellers normalt ignorerer udfordringen, sommetider bliver det bare for meget og SÅ bliver den gal på de uskadelige stupide kræ.
Jeg kan desværre ikke udelukke et vis "for-faderfællesskab" med Anton Hund. Kamp og Tweaker og alle de andre vist ialt 10, som den ganske vist ellers mest herostratisk hifi-berømte "Plafitracer" så dygtigt opregner det samlede antal tåber, er jo bare hifiverdenens "westier" Stupidt og impotent gøende inde bag ved deres hermetisk lukkede hegn. Hvad de siger eller gør om er ligemegt, men sommetider er løber bægeret altså over for denne skribent alligevel. Som i dag..

1. november 2010 kl. 10.42  
Blogger Jeppe Sjørslev sagde ...

Poul nu må du sgu lige komme ind i kampen med de Lowthere - de skriger IKKE, hvis konstruktøren kan finde ud af at bruge dem korrekt! Dvs. at de ikke skal spille bas :)

1. november 2010 kl. 11.56  
Blogger anders sagde ...

ja, se, det var sgu et fedt billede, den der store tragt gad jeg godt lægge et øre til.

kender i øvrigt godt den der terrier-effekt, det kan også godt komme op i mig nogen gange.

1. november 2010 kl. 11.59  
Blogger Poul M sagde ...

Ja, man er jo ikke mere end menneskelig...Nej, Jeppe, hvis man bruger dem i et tilstrækkeligt lille mellemtoneområde er det ikke så slemt som det kan være. Til gengæld har du jo så også selv oplevet at det kan være dyrt at prøve at udvide frekvensområdet udover meget snævre grænser. Forresten burde du måske 8hvis du altså er Virious-Jeppe), måske prøve Beymas CP 800 Ti monster 2 tommesdriver med deres største horn. Den er mægtigt god og slet ikke spor PA-agtig med et gigantisk overskud og formidabel virkningsgrad og opløsning. Den kan også til nød køre uden diskant.
Bare vores lille pip.

1. november 2010 kl. 12.24  
Blogger Thomas sagde ...

Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

1. november 2010 kl. 13.38  
Blogger Thomas sagde ...

Poul.
Hver eneste skrivelse fra Mogens Kamp´s hånd, går kun ud på en eneste ting..... Det gælder MM P.U. / Rega Apollo osv osv.
Det går KUN ud på at fremme sig selv som den eneste i verden der ved besked og ved hvordan man lytter og sætter et anlæg sammen så synergien "duer".
Går man ham imod, går han i direkte depressions-mode, bliver han der imod klappet på ryggen af andre end ham selv, så bruger han gerne 5 timer på et enkelt indlæg.

Evt skulle han kigge lidt her = http://www.psykiatrifonden.dk/Forside/Projekter/
Landsindsatsen+mod+Depression/Mere+om+depression/
Symptomer/Test+om+du+har+en+depression.

Men jeg forstår da godt at en person kan bruge 5 timer på et eneste indlæg, hvis man skal lede efter fremmedord på google og også finde ud af hvad de betyder og hvordan man får dem sat ind i sin tekst :-D

Så kort skrevet, så er Mogens Kamp (Den evige kamps)skriverier; At nedgøre alle andre, men på en lettere skjult måde så moderatorerne på Nerds ikke "ser" det.... og så lige fremhæve sig selv som toppen af alt.

Til at starte med synes jeg det varsynd for manden, at han kunne gå sådan i stå / i lås, bare fordi folk ikke var enige med ham.
Nu synes jeg egentlig bare han er en selvrygklappende/selvmodsigende komplet tåbe :-D

1. november 2010 kl. 13.40  
Blogger Jeppe Sjørslev sagde ...

Hej Poul

Tak for pippet, men jeg er desværre en kende 'allergisk' over for de fleste titaniumsmembraner.

En Lowther er verdensklasse fra ca 150-200 Hz til 5-6 kHz.

@theboxerdog: Skulle du ikke til at finde dig en anden hobby end at gå efter Mogens Kamp hele tiden?

1. november 2010 kl. 15.07  
Blogger Ruben sagde ...

Det mærkelige ved store virksomheden er at de når de har en traver hvor alt udstyr til produktion forlængst er betalt ikke nødvendigvis lukker for produktionen af den grund det ikke sælger længere -- men snarer fordi der bliver taget en ledelses beslutning om at der skal hentes et dækningsbidrag på fx 45% hjem på alt - og indbringer 1200eren fra Technics så kun 35% så er det bare "bad luck". Mange større firmaer der gennem tiden er blevet købt af såkaldte "hedge fonde" praktiserer denne politik. Her handler det typisk om at gå ind i en eksisterende virksomhed - skære alt væk end fx 45% - og så skamride succeserne i en periode på 3-5 år med henblik på at kunne sælge virksomheden igen og tilfredsstille de investorer der står bag "hedge fonden". Det man får ud af det er at man smadre pågældende virksomhed - ødelægger deres ellers trofaste kundegrundlag og trætte markedet med en overeksponering. Top typiske danske eksempler er Royale Copenhagen og Georg Jensen for hvem er efterhånden ikke trætte af musel malet og mega muselmalet eller af kunstnerdekorerede juleskeer og tricolor ringen - alt i mens kan de som har store stel af alt fra "ursula" til "tranqebar" kigge i vejviseren hvis de skal bruge en underkop.....
Så ja/nej - jeg tror sådan set godt at Technics/Panasonic kunne have produceret 1200 et par år endnu eller mere - nu må folk så klare sig med stanton, omnitronic, Numark og andre ringe kloner.

Til boxerdog of lidt også til Poul: skulle vi ikke lade være med at hænge folk ud med navns nævnelse - blot fordi de er nogle klaphatte - der er alligevel ingen der tager de alvorligt som skriver 85% af alle indlæggene i deres egne tråde om pickupper - og er vi så kloge som vi indbilder os (jeg ved jeg ikke er det men det er en anden sag) så er vi vel også for gode til at kaste med mudder uanset hvor åndssvagt der bliver skrevet andets steds.

1. november 2010 kl. 15.58  
Blogger Poul M sagde ...

Indvendingen mod at beskæftige sig for meget med for lidt er taget til efterretning . Til Jeppe: Du kan sagtens finde en brillant 2-tommer osse uden Ti både hos Beyma og RCF og såmænd osse hos Great Plains Audio men vær ikke for kategorisk, en god Ti kan være endda meget meget god. På samme måde som Be og Al kan.

1. november 2010 kl. 16.17  
Blogger czn sagde ...

Sjovt som der kastes med links til psykiatridiagnostisk relaterede sider på diverse hifi-sites i dag.

Google har nu en lille assosciation mellem søgeord som 'pladespiller', 'vinyl' og 'pickup' til diverse sindssygdomme...

1. november 2010 kl. 16.24  
Blogger Thomas sagde ...

Jeppe

Hvad i alverden blander du dig i det for ? Du er da ikke moderator nogle steder mere (O)(-)

1. november 2010 kl. 16.52  
Blogger Thomas sagde ...

Stortset alle der ejer en Lowther prøver at modificere den... Nogle med fåreuld mellem den lille og den store membran.
Andre skærer den lille membran af.

I alle tilfælde er det fordi den både måler og lyder fælt over 1,5 til 2 Khz.
Jeg tror den er rigtig god til nedre mellemtone, men heller ikke mere.

1. november 2010 kl. 16.54  
Blogger Thomas sagde ...

Bare for at bryde rytmen, så er det da fascinerende mange hatte der er i baggrunden.

1. november 2010 kl. 19.21  
Blogger Poul M sagde ...

Hej Thomas
Der kommer mere, anakrofil hifi er ikke husstandens eneste fetischisme

1. november 2010 kl. 20.09  
Blogger Thomas sagde ...

Mogens Kamp skriver på Nerds.dk =

jo, men hvad sker der på avtainment, hvis skruerselv går i selvsving?
Det har jeg faktisk ikke lyst til en gang til.
Han gar jo i selvsving næsten dagligt hos poulklaphat

Thomas skriver =

Det gør han skam heller ikke, Kenneth er ganske flink og ærlig og bad jeg ham om at fjerne et galleri fra hans side, så gjorde han det nok helt uden problemer.

Mogens Kamp... Det er variationerne der ses.... Dem viser du ikke idet du konstant skal belære alle andre... Du holder den så pænt gående i højeste gear, at selv ikke moderatorerne ser det........ Eller også er de bange for at siden går (mere) i stå, når ikke du kan skrive om ting fra Freaks, klappe dig selv på ryggen osv osv

P.S. Troede ellers at Pouls side her var en du SLET ikke gad kigge på, hæhæ

2. november 2010 kl. 01.02  
Blogger anders sagde ...

Jeg sætter min hat som jeg vil...

2. november 2010 kl. 08.22  
Blogger Poul M sagde ...

Ja, Anders, det er meget godt med dine hatte-teorier, men med en Akubra-filthat med stramt læderbånd er der præcist én måde, den kan sidde på. "Jeg vælger den hat, som jeg vil" ville måske i sammenhængen være bedre og så vende den efterfølgende på den eneste måde, som den kan sidde..Billeder følger, vi har vist omkring 100 hatte i huset.. Fetischisme, nej tak!

2. november 2010 kl. 09.03  
Blogger anders sagde ...

Fodfetischisme har jeg hørt om, men... Der er forhåbentlig ikke noget seksuelt i det - jeg får så grimme billeder for mit indre blik...

2. november 2010 kl. 17.10  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start