“Farewell, little Dick!”

I dag skal vi lige starte med at understrege, at vi bevidst bestræber os på at citere korrekt. Det er desværre ikke helt givet, at det lykkes, da det engelske talesprog kun ganske ufuldstændigt afslører brugen af små og store bogstaver. Derfor er der intet i vejen for, at ordet “Dick” sagtens i den noget platte film, hvor vi i dag har “sakset” citatet, kan have en helt andet betydning. Især lettere midaldrende mænd kan vel ellers godt huske denne uforglemmelige bemærkning og hvis de IKKE kan kan den jo naturligvis dårligt være uforglemmelig. Udover selvfølgelig at man for netop IKKE at huske den, jo så muligvis slet ikke har SET filmen og så m,an jo i virkeligheden ingenting glemt.

Ganske uforglemmelig er replikken dog for alle, der mindes den svedigt-svulmende Arnold Schwarzenegger spæne rundt i action-filmen “Commando”. Afslutningsvis skal vi lige for eventuelle medicinsk kyndige eller andre kvinder minde om, at denne Arnolds opsvulmethed ikke omfatter de såkaldte “svulmelegemer”, dertil var datidens medicinske muskelopbyggende præparater sørgeligt uformående, ja faktisk direkte tværtom. Trist for Arnold at han således var uheldig at være født mellem alle pillerne og den senere opfindelse af viagra-en. Tænk, hvad han kunne have fået ud af at guffe det sidste ligeså kritikløst som han guffede det første! Derudover gik det nu vist senere meget godt, så Arnold er der ingen grund til at ynke. Igennem ægteskabet med Maria Schriver giftede han sig ligefrem ind i den ellers irske Kennedy-klan, og hvad kan dog næsten være mere amerikansk for den østrigske indvandrer Arnold?

Helt anderledes med “little Dick”, som nu heller ikke fortjente meget bedre, helt ubegribelig sadistisk filmskurk, som han var. Lille og led var han, men det holdt han så op med at være umiddelbart efter at vor helt Arnold havde holdt ham ud over en klippe-slugt, mens han med tyk-tysk accent fremsagde overskriftens replik. Hvorefter Arnold droppede “little Dick” ned til ham med hornene, hvor vi filmkikkere godt vidste, han hørte hjemme.

Filmen var nemlig ikke ligefrem præget af noget synderlig subtilitet for nu at sige det lidt mildt. Det så man lettest af, at selv godt-gemte skurke bag mure sagtens kunne blive pløkket af Arnold, der i (relativt) fuld firspring, manden er jo ikke ligefrem nogen elegantier i sine bevægelser, ja, hans elegance minder vel mest om hans noget pudsige accent. Som før ham Kissinger, mærkeligt de ingenting kan lære, de reserve-prøjsere!

Arnold var helt og havde dermed det umistelige privilegium, at han sagtens kunne vralte/spæne over en kæmpestor flad græsplæne med et kæmpestort 12.7-maskingevær holdt sikkert fikseret i sin udstrakte ene arm, sprøjtende projektiler ud uden ophør. Alene det, at denne gigantiske “gøb” ikke trods formidabel skudhastighed behøvede at blive genladet må vel have betydet, at det allerede fra starten knapt nok flytbare automatvåben vel blot har været ubærligt meget tungere. Og da især tungere end “little Dick”.

Nu har ordet rekyl-frit godt nok huseret i flere århundreder uden at det dog rigtigt har passet. “rekylfri” har mest betegnet den tvivlsomme våben-teknologiske forbedring, der lå i at man kun fik et stort blåt mærke på skulderen ved en affyring af geværet i modsætning til at skulderen blev hamret af led. En forbedring ganske vist, men fri og fri for rekyl er vel så meget sagt. Arnolds svulmende muskler tøjlede dog ganske fint det ellers “tøjlesløse” maskingevær, endda i strakt arm, og selv ramte han alting og skurkene ingenting, skurkagtighedens triste lod. Som det skal være og altid er. desværre kun i film, andre steder forekommer det vanskelige at få ram på skurkene. Måske vi skulle forny vores medlemsskab til NRA og få en kinesisk lommekniv som gratis gave.

Vi kom til at tænke på den uheldige Dick i dag, fordi vi i går sagde farvel selv (prøv lige at sige denne sætning højt, lidt spøjs). Som nævnt i går var der afslutningsarrangement på min datters skole, og ved sådanne lejligheder siger man traditionelt og uundgåeligt farvel. Alene det, at det er uundgåeligt fjerner vel ret beset betydningen af “traditionel”? Nå, ligemeget, dér stod klasselæreren, en mand, vi for argumentets skyld i dag vil kalde Per. han holdt en lettere grådkvalt tale om den fantastiske klasse, som nu skulle forlade skolen. Gråden var vist ægte nok og det er jo smukt nok, hvis den altså på nogen måde havde afspejlet virkeligheden. Per talte nemlig om det helt ubegribelige sammenhold i denne klasse, som havde været åh, så rørende så han næsten slet ikke kunne holde det ud.

Det kunne vi andre næsten heller ikke, holde ud at høre på det her. Lige netop denne klasse har efter en fremragende kompetent kvindelig klasselærers barsel været en ren parodi på netop SAMMENHOLD. En enkelt ambitiøs pige har især i sidste skoleår samlet et traditionelt veritabelt “hof” af tøser omkring sig, og har med absolut jernhånd styret ALT.Vi har ganske enkelt aldrig oplevet noget så komisk, hvor denne dronning af klassen i halve og hele år ikke har sagt ET ENESTE ORD til dem, der stod i hendes egen inappellable vurdering af “bad standing”

Vi tvivler til gengæld ikke på, at det har været skidelet at være lærer for denne klasse, for man har jo kun skullet konferere med en enkelt elev for at opnå fred og ro. Nå, det kunne “lille Per” her så åbenbart godt lide, og det kan man naturligvis ikke fortænke ham i. På den anden side er det nu noget svært at se, hvordan så mange forældre kan tage sådan forpulet pladder alvorligt, for læreren nævnte faktisk selv denne uhyrlige klikedannelse. Han talte ganske vist om “nye hierarkier”, men sådan noget er naturligvis noget sludder. Hierarkier er aldrig nye, de ændres blot vilkårligt af dem, der er øverst i ethvert hierarki fra starten af. Blot at acceptere det helt uacceptable for fredens skyld nærmer sig i virkelighed ultimativ svigt.

Så sorgløst farvel til denne folkeskole herfra og et særligt farvel til “lille Per”. Vi ønsker dig alt muligt fortsat held dér i den børnefilm, som du aldrig burde have forladt i den verden, som aldrig var.
Og naturligvis heller aldrig kommer så længe så mange som dig vælger blot at lade stå til uden at gribe ind overfor den ubegribelige grumhed, som kan rummes i en skoleklasse. Men ligefrem at gøre en særlig dyd ud af ens egen konfliktskyhed, giver næsten én lyst til “spy” som det hedder på gammeldansk. Måske derfor det hedder “somer-sby”, s-et “afspændes” vist som det vist hedder på dansk? Måske dåeligt med et sloger der klinger “Så er det sommer og “spy”
Farvel, lille Per!

13 meninger om ““Farewell, little Dick!””

 1. Fantastisk film! Den er fra en periode sammen med bl.a. The Running Man hvor ethvert Arnold-drab skulle følges af en one-liner uanset hvor malplaceret det end måtte være. Han gjorde endda selv grin med det senere i Last Action Hero.

  vH pH

 2. Vores søgen mod nye horisonter pågår konstant som salig "Star Trek" så ingen nyhed her.
  Iøvrigt i forbindelse med dagens tekst temmeligt komisk, at skolelederen i går citerede lokale fremtidsforskere for de afgående elever uden at tage stilling til de ur-gamle menneskelige undertrykkelses-mekanismer som hverdagen så tydeligt havde illustreret. Hvordan er det lige ungerne bliver opdraget til gensidig respekt når hverdagen dikteres af de elever , som end ikke taler et ord til andet end deres "hof" Ikke blot ET ENESTE! Det krævede næsten mest respekt at læreren turde stille sig op og i virkeligheden sige det uden at fatte hvad det var han sagde.
  Nå nej, det rigtige ord er vist ikke respekt alligevel.

 3. Der skulle være en test på lærerseminariet der først siede narcissister fra, dernæst skulle den si alle kandidater der falder for smiger fra, efterfulgt af en udelukkelse af alle sadister og naturligvis også de der selv har været mobbere i deres egen skoletid. Så skulle der lues ud i de dovne kandidater man ved efterfølgende vil kritiserer elever der afleverer mere end en halv sides opgave da det er ”spild af lærerens tid at læse dem” og væk med de med en litterær horisont der ikke rækker længere til at tro at Bjarne Reuter er gud og væk med der mener at kreativitet er at slå fire søm i et bræt og kalde det en knagerække, og væk med de idrætslærer (ups mon ikke de er frasorteret ved sadisterne og mobberne) men any way væk med de der ikke kan motiverer alle til at røre sig i stedet for kun de der i forvejen dyrker eliteidræt. Jeg har mødt en eller to lærere i hele mit, og mine børns liv som, som var kommet igennem nåleøjet. De var fantastiske – engagerede og frem for alt ikke hykleriske som din ven ”lille Per” – de var ildeset af deres kollegaer og pendanten til din ”klassens stærke pige” s forældre hadede dem fordi de ikke faldt for intriger og smiger – til gengæld er jeg ret sikker på at de blev redningen for en masse børn så de kunne vokse op som gode mennesker de var, og at de samtidig hjalp andre til at blive gode mennesker.
  Men tillykke med at din datter er blevet færdig i den klasse – nu kan det kun gå frem

 4. Nu er det en af de platte B-film jeg har set nogle gange da jeg var yngre. 🙂 Jeg er overbevist om at den er bevidst Goofy.

  Og dialogen og one-lineren da Sully den lille gnom slippes ned ad klippen lyder:

  Matrix: "Remember, Sully, when I promised to kill you last?"
  Sully: "That's right, Matrix. You did."
  Matrix: "I lied."

  Jeg tjekkede det lige hos IMDb.

  http://www.imdb.com/title/tt0088944/quotes

  For så god er min hukommelse nu heller ikke.

 5. Og folk der arbejder inden for forlagsbranchen og inden for den professionelle del af audiobrancen – de er til gengæld ALLE sammen meget bedre mennesker end alle andre…

  Sikke dog en blanding af ubegavede generaliseringer, selvynkende navlepilleri og almindeligt forblommet vrøvl, som de herrer Poul og Ruben disker op med. Vorherre bevares…

 6. Hej Anders! Du kigger med alligevel kan jeg se. Jeg var ellers ret imponeret over rubens begavede generaliseringer og fine pointer mht lærertyper. Jeg kan helt tilslutte mig hans synspunkter. Har oplevet næsten det samme selv og mine børn har også haft to gode og flere dårlige lærere. Det som næsten er det værste er at mange lærere er ringe som forbilleder; de kommer for sent og er ikke forberedte og bliver syge for tit og af ingenting og så kommer der vikarer som sætter børnene til at lege eller spille på mobiltelefon, for de "ved jo ikke lige hvad klassen laver, vel"?
  Det er altså slemt at være vidne til sådan noget mange gange og det sker over hele DK. Alt for meget i folkeskolen er ligemageri og ideen om at 5 og 7 er lige ødelægger meget for de elever der kunne blive til noget.

 7. Lige en lille en til Anders: Det er vel en meget mild form for selvforherligelse at sige at der derude findes enkelte lærere, som burde være blevet noget HELT, HELT ANDET. Fejemaskine-operatører af fuldautomatiske fejemaskiner eksempelvis. Min datter er stærk og tager ikke skade hvad hendes bemærkning i går til lærerens tiltale af hende med "Min ven" vel viste: "In your dreams" Andre gik det anderledes.
  Som vist engang nævnt ville det have været rigtigt slemt hvis datteren havde draget fordel af den lære man kunne drage. Nemlig at det kan betale sig at være bandeleder, det ville hun virkelig være god (det vil så sige dårlig) til.

 8. til søde Anders – (der naturligvis skal skrive hvad han gør af faglig stolthed)
  At jeg har mødt én, måske to lærere, som var værd at samle på i min og mine børns skolegang kan sådan set kun jeg vide….
  At jeg gennem 18 års forældremøder har set forældre til de værste strideste gimper have næse så langt oppe i røven på læreren at de nærmest analt stimulerede lærerne så at de kun kunne fremstamme "har vi ikke et fantastisk sammenhold"
  At jeg har været vidne til hvordan en gymnastik/fysiklærer på min gamle skole (da han endeligt blev "afsløret" trods det at samtlige lærere vidste hvad der foregik) blot blev bortvist til trods for at han havde ødelagt flere børns liv – havde fotograferet over flere hundrede elever uden tøj på – ja det er da selvynkeligt – det må jeg huske at fortælle mine gamle skole kammerater der stadig modtager psykologi hjælp ….
  Hvordan jeg på tre skole har set gymnastiklærere pace en konkurrencestemning op som intet har med skoleidræt at gøre men blot var ren og skær mobning – og hvordan jeg har set elever falde om pga deres astma fordi læreren sagde de skulle træne til de brækkede sig…
  og selvynk er det selvfølgelig når man overhører træ lærer på den lokale kommuneskole inddele en hel klasse i hvem de mener skal kan blive til noget, hvem de mente er tabt på gulvet og som det nok blot er bedst at få lempet hurtigts muligt ud af klappen … vel at mærke mens eleverne stadig gik i 2 klasse … hurra for den rummelige folkeskole … og jeg kunne blive ved og ved …. men lad os da endelige blive i illusionen om vor fantastiske folkeskole – vi har jo både af Helle Thorning og Mette Frederiksen fået vist ved eksemplet hvor god den er … så søde Anders (som jeg både nærer respekt for som menneske og som jeg ingen grund har til at betvivle fagligt) ja jeg generaliserer for pædagogikkens skyld, men jeg tror ikke jeg ramme særligt meget ved siden af … og husk at vi i både min og Pouls branche blive straffet omgående hvis vi laver lort i den (kundeflugt, dårlige anmeldelser, manglende omsætning) medens du stort set kun kan komme af med en lærer hvis han eller hun bliver grebet med fingrene i kagedåsen eller blot dåsen.

 9. Tjae, mens vi er i gang, skal vi så ikke blive enige om, at politikere generelt set kun er ude på at mele deres egen kage og er korrupte, ubegavede og magtliderlige? At advokater kun er ude på at få fingrene i deres klienters penge? At brugtvognsforhandlere er svindlere hele bundtet? At læger er arrogante og bedrevidende? At finner går med kniv og svenskere drikker som huller i jorden?

  Jeg skriver ikke det jeg gør af faglig stolthed, men fordi jeg ikke bryder mig om at se en hel befolkningsgruppe i den grad blive lagt for had. Det er sgu for lavt.

  Egne ubehagelige oplevelser bør selvfølgelig aldrig føre til generaliseringer af den her karakter. Er der noget at komme efter vil generaliseringer blot medføre, at enhver invending vil blive affejet som værende endnu et forsøg på at svine i forvejen udsat stand til. Og intet – absolut intet vil derfor ændre sig.

 10. Intet vil vel ændre sig radikalt før der sikres en positiv rekruttering til jobbet som lærer og derudover giver det vel ikke nogen særlig mening at forsøge at beskytte de givetvis mange glimrende lærere ved at undlade at omtale de langt færre rigtigt dårlige. Det bliver ting jo trods al politisk korrekthed ikke bedre af og da slet ikke anderledes.

  Ikke mindst en af datterens lærere har både hun og min kone og jeg enorm respekt for. Hun holder så op netop i år og det er helt sikkert ikke tilfældigt.
  Én fremragende lærer, en rigtig god på barsel, en ny og uprøvet og en uden nogen konsekvens i behandling af syg klike-dannelse, det er vel i virkeligheden svært at kalde "lægge for had" eller hvad?

 11. Nej, Poul, du er heller ikke den værste af de tre, som har ytret sig her – jeg håber bare, at du inden du er kommet til at træffe det valg at udstille dem her på nettet har gjort alt menneskeligt muligt for slev at rette op på tingene – kontaktet lærerne angående problemerne, kontaktet de problematiske elevers forældre og kontaktet skolens ledelse.

  Og når du indledningsvist vælger at fokusere så voldsomt på dem, du mener har fejlet uden først at dele roser ud til dem, som du mener har fortjent det, så kalder dit lindlæg på en voldsom reaktion.

 12. Nu behandler Kontant jo heller ikke det helt store flertal af folk, som blot passer deres arbejde på ordentlig vis. Åh jo, vi har såmænd forsøgt men iøvrigt deler jeg ikke nødvendigvis den mening, at man inden man siger noget kritisk nødvendigvis skal sige noget pænt. Vores "elever" på denne side kan jo i modsætning til dem i folkeskolen vælge lærerne til og fra.
  Ikke at de nødvendigvis ville vælge alle de rigtige men de ville da nok fravælge nogen af de dårligste. Som her, hvor eskalation af pigebandevold blev "inddæmmet" ved, at man skulle passe på med at gøre bandelederen RIGTIG gal. Hurra og tak skal I da have for det fine råd!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.